Tiede

New Yorkin rotat puolustavat reviiriään vimmatusti – Maailman vallannut jyrsijä yllättää yhä tutkijat käytöksellään

Isoon omenaan seilaa rottia kaiken maailman laivoissa, mutta satamaa pitemmälle ne eivät pääse. Suurkaupungin oma jyrsijäjengi ajaa tulokkaat tiehensä. Naaraatkaan eivät kelpaa.

rac
Rotta, Rattus norvegicus, elää kaikkialla maailmassa aivan pohjoisimpia seutuja lukuun ottamatta. Levinneisyyskartassa on kuitenkin merkillinen, suuri rotaton läiskä Kanadassa.

”Albertan maakunnassa rottia hävitetään tarmokkaasti, eikä niitä ole siellä koskaan ollutkaan runsaasti. Paikallisten kaupunkien viranomaiset vakuuttavat, ettei alueella ole pysyvää populaa­tiota”, kertoo yhdysvaltalainen biologi Jason Munshi-South Fordhamin yliopistosta New Yorkista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän ei selvästikään usko albertalaisten väitettä.

Munshi-South alkoi tutkia rottia sen jälkeen, kun oli työtovereineen perehtynyt vuosia New Yorkin metsien eläimiin. Sieltä todella löytyy metsiä, jopa umpiurbaanin Manhattanin pohjoisosassa on pieniä laikkuja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkijoiden loukkuihin jäi esimerkiksi satoja metsäpeurahiiruja, Peromyscus leucopus, mutta ei yhtäkään rottaa.

He kuitenkin näkivät niitä yhtenään toisaalla suurkaupungissa. He saivat tuon tuosta vastata kansalaisten kysymyksiin suomuhännistä.

Ison Omenan rotat ovatkin kovia kavereita, joiden kotikulmille muukalaisten on turha yrittää.


Todennäköisesti rotta on alkujaan kotoisin Pohjois-Kiinan ja Mon­golian kylmiltä tasangoilta. Maatalous ja pysyvä asutus tekivät siitä ihmisen seuralaisen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jossain vaiheessa laji levittäytyi Kaakkois-Aasiaan. Paljon myöhemmin joukko rottia suuntasi koilliseen, Japaniin ja Sipe­riaan, ja toisia porukoita lähti länteen.

Näiden varhaisten vaellusten tarkka ajankohta on arvoitus, mutta reitti on selvinnyt geenejä tutkimalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitä enemmän vaihtelua rotan perimässä on, sitä vanhempaan populaatioon se kuuluu. Pohjoiskiinalaisten yksilöiden perimä on tähän mennessä tutkituista monimuotoisinta.

Munshi-South ja kollegat haalivat joitain vuosia sitten rottien dna-näytteitä Brasiliasta, Uudesta-Seelannista, Tanskasta, Norjasta ja Ruotsista. He eristivät dna:ta myös Amerikan luonnonhistorian museon sata vuotta vanhoista rotannahoista ja kalloista.


Suomesta ryhmä ei ensin tavoittanut kaupunkirottien tutkijoita. Vuonna 2018 tilanne muuttui. Alkoi monitieteinen, usean tutkimuslaitoksen hanke, joka pyrkii ymmärtämään Helsingin rottien elämää ja vuorovaikutusta ihmisten kanssa. Jyrsijöiden jälkien keruuseen osallistuu yli tuhat koululaista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi tutkijoista on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo, jonka kutsusta Munshi-South kävi loppiaisen jälkeen luennoimassa Helsingin yliopiston Viikin kampuksella.

Rotat saapuivat Eurooppaan 1400-luvulla. Täällä niille aukeni tie suureen maailmaan. Niitä livahti salamatkustajiksi eurooppalaisiin laivoihin, jotka purjehtivat kaukomaille.

Vain muutamassa sadassa vuodessa ovelat jyrsivät valloittivat melkein koko maapallon.

Rotta levittäytyi myöhemmin kuin mustarotta, Rattus rattus, ja kotihiiri, Mus musculus, jotka kuuluvat samaan Murinae-alaheimoon.


Selitys piilee maantieteessä: Mustarotta on kotoisin Intiasta ja kotihiiri hedelmällisen puolikuun alueelta Lähi-idästä. Molemmilla seuduilla maanviljely ja kaupankäynti alkoivat huomattavasti aiemmin kuin pohjoisessa Kiinassa ja Mongoliassa. Niinpä mustarotta ja kotihiiri ujuttautuivat ihmisten lähelle ja matkakumppaneiksi hyvin varhain.

Lisäksi mustarotta on taitava kiipeilijä, mikä helpotti reissaamista pursissa ja karavaaneissa.

Sittemmin rotta on syrjäyttänyt mustarotan muualla paitsi trooppisilla alueilla ja sielläkin se on satamakaupungeissa niskan päällä. Euroopassa rottalajien taistelu käytiin 1500–1700-luvuilla, Suomessa myöhemmin. Tampereen viimeinen mustarotta nähtiin vuonna 1903.

Mustarotan kirput kantavat ruttoa. Ne toivat Eurooppaan muun muassa kymmeniä miljoonia ihmisiä tappaneen mustan surman 1300-luvulla.

Epidemioista ei voi syyttää vain mustarottaa ja sen loisia. Siellä missä ihmisiä on paljon, rutto muuttuu keuhkorutoksi, joka leviää pisaratartuntana.

Länsieurooppalaisissa aluksissa seilanneiden rottien jälkeläisiä vilistää nykyisin Yhdysvaltain itärannikon kaupungeissa, Etelä-Amerikassa, Afrikassa, Uudessa-Seelannissa sekä Atlantin ja Tyynenmeren saarilla.

Sen sijaan Tyynenmeren rannan kaupungeissa Kanadassa ja Alaskassa on perimältään sekalaisempaa sakkia: Euroopasta ja Venäjältä tulleiden rottien sekä niiden yhteisten poikasten jälkikasvua.

Sekoittuneita populaatioita ei ole missään muualla kuin Pohjois-Amerikan luoteiskolkassa. Esimerkiksi New Yorkissa elää nuori ja perimältään yhtenäinen rottakanta.

”Kun tämä paljastui, yllätyimme. Olimme ajatelleet, että koska kaupunkiin tulee laivoja maailman eri kolkista, niiltä loikkisi maihin monenmaalaisia rottia”, Munshi-South kertoo.

Näin käykin, mutta satamaa pidemmälle ne eivät pääse. Tämä on vahvistettu useissa tutkimuksissa. New Yorkin rotat eivät hyväksy tulijoita. Ne taistelevat vimmatusti muukalaisia vastaan eivätkä salli edes vieraiden naaraiden asettua taloksi.

”Voi olla, että rotat suosivat omaa populaatiotaan. Koska oikeasti villejä rottia ei enää juuri ole, tunnemme lajin käyttäytymistä huonosti. Tiedämme sen, että ne ovat äärimmäisen tarkkoja reviiristään.”

Etenkin urosrottien arki vaikuttaa rankalta. Munshi-Southin ryhmän pyydyksistä on löytynyt lukuisia raadeltuja yksilöitä. On rumia arpia, puuttuvia silmiä, hännäntynkiä. Loukkuihin jää lähinnä viikkojen tai kuukausien ikäisiä nuorukaisia, siis kokemattomia hölmöjä.

Rotat pystyvät puolustautumaan myös ihmisiä vastaan. Ne on kyetty poistamaan kokonaan vain muutamilta pieniltä saarilta. Menetelmänä ovat olleet toistuvat, jykevät myrkytykset.

Parhaillaan Munshi-Southin ryhmä vertaa New Yorkin, New Orleansin, Kanadan Vancouverin ja Brasilian Salvadorin rotta­populaatioita. Tiimi selvittää­, millaisissa oloissa rotat kukoistavat ja voisiko haittaeläimiä torjua kaupunkisuunnittelulla.

On käynyt ilmi, että rotat viihtyvät siellä, missä on avointa vihreää aluetta, köyhyyttä ja vanhoja rakennuksia. Ne liikkuvat enimmäkseen kotikolojensa lähi­tienoilla eivätkä hevin ylitä vesistöjä, vaikka osaavatkin uida.

”New York käyttää joka vuosi miljoonia dollareita jyrsijöiden hävittämiseen. Tulokset ovat hyvin heikot, koska jätteille ei ole kunnon säiliöitä. Kadunreunoilla nököttää muovipusseja, joiden rikkominen ei ole rotan hampaille temppu eikä mikään.”

Sitkeän myytin mukaan New Yorkissa on enemmän rottia kuin ihmisiä. Rottia on mahdoton laskea, arviot määrästä vaihtelevat 250 000:n ja kahden miljoonan välillä. Se on vähemmän kuin New Yorkin väkiluku: 8,6 miljoonaa.

Munshi-Southin mukaan useimmat kaupungit eivät tee mitään rottien häätämiseksi. Osa ryhtyy toimiin, kun asukkaat valittavat.

Myrkyttämisen lisäksi on muitakin strategioita. Jossain annetaan villiintyneiden kissojen jahdata jyrsijöitä öisin. Toisaalla pannaan rotankoloihin kuivajäätä eli kiinteää hiili­dioksidia. Kun se kaasuuntuu, rotat tukehtuvat.

On myös värvätty tilastotieteilijöitä mallintamaan, millaisissa paikoissa piileksii eniten rottia.

Ongelma on, että vaikka tuholaisten torjujat saisivatkin joukoittain rottia hengiltä, he tulevat samalla lahjoittaneeksi eloon jääville yksilöille enemmän resursseja. Kaupungissa on aina tarjolla ruoantähteitä ja muuta rotille maistuvaa muonaa.

Eikä kellarien, metrotunnelien ja viemärien verkostosta todellakaan puutu notkealle pikku­nisäkkäälle sopivia piilopaikkoja.

Aukot rottien rivistössä täyttyvät pian. Naaras tulee sukukypsäksi viisiviikkoisena ja on valmis hedelmöittymään heti synnytyksen jälkeen. Se voi synnyttää vuodessa kolmesta viiteen pentuetta, jokaisessa 8–12 poikasta.

Jos naaras eläisi mahdollisimman kauan eli kolme vuotta, se ehtisi tuottaa maailmaan toistasataa uutta rottaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  2. 2

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  7. 7

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  8. 8

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  9. 9

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  10. 10

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää