Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Miksi jotkut puhuvat paljon itsestään? Ja miksi suu on märkä?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös viljojen historiaa, meduusojen pärjäämistä aivottomina ja ihmisen koostumusta.

Miksi toiset ihmiset puhuvat enemmän itsestään kuin toiset?

Linnea Einiö, 5

Mitään asiaa maailmankaikkeudessa ei ole niin vaikeaa selittää kuin ihmisen käyttäytymistä. Tuntematta ihmistä onkin mahdoton sanoa, miksi juuri tämä henkilö puhuu itsestään.

Selitystä voi kuitenkin etsiä ihmisen menneisyydestä. Kun kasvamme, ympäristö ohjaa käytöstämme. Kun käyttäytymisestä seuraa hyvää, voi henkilö oppia käyttäytymään samoin myös seuraavassa tilanteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itsestä puhumisella voi tilanteesta riippuen olla sekä hyviä että huonoja seuraamuksia.

Tavatessa uusia ihmisiä voi itsestään puhuminen olla hyvä tapa saada uusia ystäviä. Muut usein pitävät ihmisistä jotka kertovat itsestään. Toisaalta jos aina puhuu vain itsestään, saattavat muut kyllästyä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itsestä puhumisella on siis erilaisia seuraamuksia, ja ne vaihtelevat tilanteesta toiseen. Joillekin itsestä puhuminen on ollut palkitsevampaa kuin toisille, ja heille on kehittynyt sitä tapa.

Eniten puheliaisuuteemme vaikuttaa kuitenkin tilanne. Juhlissa moni puhuu paljon. Samat henkilöt voivat silti olla seuraavana aamuna ihan hiljaa.

Jan-Erik Lönnqvist

sosiaalipsykologian professori

Svenska social- och kommunalhögskolan, Helsingin yliopisto


Mistä ihminen on tehty? Ja mitä se vesi ihmisessä on?

Elton Raiken, 4

Ihminen on tehty alkuaineista, jotka ovat alun perin peräisin taivaan tähdistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Happea, hiiltä ja vetyä on ihmisessä eniten. Seuraavaksi eniten on typpeä, fosforia ja kalsiumia. Niiden lisäksi kehossa on pieniä määriä monia muitakin elintärkeitä alkuaineita, kuten kaliumia, rikkiä, natriumia, klooria, magnesiumia, rautaa ja fluoria.

Alkuaineet muodostavat keskenään yhdisteitä eli molekyylejä. Ihmiskehon tärkeimpiä molekyylejä ovat proteiinit, rasvat ja hiilihydraatit, jotka muodostavat soluja, kudoksia, elimiä ja elimistöjä.

Tärkeitä elimiä ovat muun muassa sydän, aivot ja keuhkot. Verenkiertoelimistöön kuuluvat puolestaan sydän ja verisuonet. Muita keskeisiä elimistöjä ovat esimerkiksi ruoansulatus- ja hengityselimistö.

Kun happi ja vety yhdistyvät keskenään, syntyy vettä. Vettä on ihmiskehon painosta yli puolet. Siihen on liuennut mukaan erilaisia yhdisteitä, kuten sokereita ja suoloja. Vesitasapainomme pysyy kunnossa juomalla sitä riittävästi. Elimistön on myös poistettava vettä joka päivä. Haitalliset yhdisteet suodattuvat pois munuaisten avulla ja poistuvat pissan mukana.

Tiina-Kaisa Kukko-Lukjanov

fysiologian yliopistonlehtori ja erikoistutkija

Helsingin yliopisto


Mistä ovat tulleet ensimmäisenä viljat kuten ruis, vehnä ja kaura?

Toomas Laine, 7

Ihmisen kasvattamat viljat ovat olleet pääosin luonnossa esiintyneitä kasveja. Ihminen on ensin kerännyt niiden siemeniä ja sitten oppinut viljelemään niitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäisiä viljeltyjä viljakasveja olivat ohra ja durumvehnä. Niiden viljely alkoi Turkin, Irakin ja Syyrian nykyisillä rajamailla noin 10 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Samoihin aikoihin alettiin viljellä myös linssejä ja herneitä. Rukiin viljely alkoi nykyisen Pohjois-Turkin alueella noin 8 000 vuotta sitten.

Leipävehnämme kehittyi noin 6 000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua, kun ihminen toi durumvehnän Kaspianmeren eteläiselle rannalle. Siellä se risteytyi paikallisten viljakasvien kanssa ja tuotti vehnän, jota edelleen viljelemme. Vaikka kyseessä oli onnekas sattuma, leipävehnä ei olisi syntynyt ilman ihmisen vaikutusta. Vehnän voi sanoa olevan ensimmäinen ihmisen muuntama kasvi.

Kaura on näihin verrattuna myöhäinen tulokas. Sen viljely alkoi noin 2 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua nykyisten Saksan ja Tšekin rajamailla. Siellä kaura esiintyy myös luonnossa.

Frederick Stoddard

kasvinviljelytieteen yliopistonlehtori

Helsingin yliopisto


Miten meduusa pystyy liikkumaan, vaikka sillä ei ole aivoja?

Anni Pitkänen, 9

Meduusalla ei tosiaan ole sellaista elintä, jonka me ihmiset voisimme mieltää aivoiksi.

Vaikka meduusalla ei ole aivoja, sillä on sentään elimistön toimintaa ohjaava hermosto.

Tuo hermosto on alkeellisempi kuin suurimmalla osalla muita eläimiä, mutta se on levittäytynyt kätevästi ympäri kehoa.

Hermoston avulla meduusa pystyy muun muassa liikkumaan, aistimaan valoa, haistamaan, maistamaan ja tuntemaan asioita.

Meduusan kehossa on myös pienenpieniä lihassoluja, vaikka ne eivät muodosta lihaksistoa samalla tavalla kuin esimerkiksi ihmisellä.

Hermoston, lihassolujen ja kehon sisälle pääsevän veden paineen ansiosta meduusa pystyy tekemään sykkivää uintiliikettä, joka kuljettaa sitä eteenpäin.

Talvisin meduusat eivät kuitenkaan liiku. Meduusat kuolevat loppusyksyllä. Niiden pienenpienistä sukusoluista kehittyy vedessä ajelehtivia toukkia, jotka kiinnittyvät lopulta vesistöjen pohjiin.

Siellä ne kehittyvät paikallaan jököttäviksi lonkeromaisiksi polyypeiksi. Kesän koittaessa polyypit kehittyvät taas uiviksi meduusoiksi.

Jotkut eläimet voivat pärjätä siis hyvin ilman varsinaisia aivojakin – meduusojahan on ollut olemassa jo 500 miljoonaa vuotta.

Markus Dernjatin

intendentti

Merimaailma Sea Life

Miksi suu on märkä?

Saaga Leino, 6

Suu on märkä koska sinne erittyy sylkeä.

Syljen tehtävä on suojella hampaita muun muassa happohyökkäyksiltä, voidella limakalvoja ja helpottaa nielemistä. Sylki liukastaa suussa olevan ruuan jotta sen voi niellä.

Sylki onkin melkoinen sekoitus erilaisia aineita. Siinä on kemikaaleja, jotka neutraloivat happoja ja emäksiä. Syljessä on myös valkuaisaineita, jotka liittyvät elimistön puolustukseen ja osallistuvat ruuansulatukseen.

Syljessä on myös amylaasia joka pilkkoo tärkkelystä. Jos pureskelee perunajauhoa pitkään suussa, se alkaa maistua ma­kealta, koska amylaasientsyymi hajottaa perunajauhon sokereiksi.

Lisäksi syljessä on lima-aineita limakalvojen voiteluun ja ruuan liukastamiseen.

Jukka H. Meurman

professori

HUS, suu- ja leukasairauksien klinikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta

  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  4. 4

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  5. 5

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  6. 6

   Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille

  7. 7

   Asukas ihmetteli nelikuisen vauvan oireita, nyt hän epäilee vakavaa homeongelmaa – Tältä näyttää, kun kosteus puskee ikkunoista asuntoon

  8. 8

   Yksi parisuhteen perusharha voi johtaa pahoihin ristiriitoihin

  9. 9

   Lapset tuovat uskomatonta onnea, mutta puhumme vanhemmuudesta kuin se olisi yhtä pitkittynyttä talvisotaa – ”Meillä elää ilon ja onnen mitätöinnin perinne”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  10. 10

   Koulun hätäpoistumistiet lukittiin riippulukolla Hakunilassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  2. 2

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  3. 3

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  4. 4

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  5. 5

   Opettajat kapinoivat omaa järjestöään vastaan työajan muutoksista – ”Palkka laskee jopa 9 000 euroa vuodessa”

  6. 6

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  9. 9

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  10. 10

   Espoolaislähiössä tapahtuu kummia: Kauaksi keskikaupungin vilinästä on syntynyt kivijalkakauppojen keskittymä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  4. 4

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  8. 8

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  9. 9

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  10. 10

   Keskellä espoolaista lähiötä on valtava kivilinna, johon kuuluu 200 metriä omaa uimarantaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Yläasteen tiedeopettaja hurmaa akrobaattisilla donkeillaan – pärjäisikö NBA:n ykköselle?
  3. Helsingissä on nyt kuusi Michelin-tähden ravintolaa – lue HS:n kriitikoiden arviot, vain yksi on yltänyt viiteen tähteen Tilaajille
  4. ”Jokaisen kroppa tiesi, paljonko D-vitamiinia pitää vapauttaa vereen” – väitöstutkimuksesta uutta tietoa kiistellyn vitamiinin tarpeesta
  5. Upea kakku -animaatio on häikäisevän hienoa käsityötä – Elokuvassa kaikki, jopa kivet ja virtaava vesi, on tehty villasta
  6. Juhlista palaava Nadia kuolee suojatiellä ja joutuu elämään hetken yhä uudelleen – Netflixin älykäs uutuussarja on poikkeuksellisen kiehtovaa televisiota
  7. Venezuelan rajalle syntyy muusikkojen taisto – brittimiljardööri järjestää tukikonsertin, vallassa sinnittelevä Maduro vastaa kilpailevalla tapahtumalla sillan toisessa päässä
  8. Yksi elämän osa-alue tuo ihmisten piilotetut ennakkoluulot pintaan – ilmiö on erityisen kiusallinen nuorille liberaaleille
  9. Poliitikkojen vastuusta saarnannut Viiden tähden liike haluaa sisäministeri Salvinille syytesuojan
  10. Joni Riihonen, 24, luovutti siittiöitään hedelmöityshoitoihin – jos oma lapsi ilmestyisi aikuisena oven taakse, hän tarjoaisi vaikka kahvit
  11. Tunti sitten
  12. Puolalainen jalkapallojoukkue väläytti innovatiivista aloitustyyliä – pallo päätyi omaan maaliin 12 sekuntia myöhemmin
  13. Näytä lisää