Tiede

Kivun epämiellyttävyyden aiheuttaja löytyi aivoista – Avaa mahdollisuuden kehittää kipulääkkeitä, jotka eivät aiheuta riippuvuutta

Jos kipuhermosoluihin voisi vaikuttaa suoraan, riippuvuutta aiheuttavien lääkkeiden käyttöä voisi vähentää.

Kokemus kivun epämiellyttävyydestä ei synny siinä kohtaa, missä kipu tuntuu, vaan aivoissa. Tarkkaa paikkaa ei ole ennen tiedetty, kunnes nyt Stanfordin yliopiston tutkijat onnistuivat löytämään tuskaa tuottavat hermosolut.

Löytö avaa mahdollisuuden kehittää entistä parempia kipulääkkeitä ja toimivaa lievitystä kroonisesta kivusta kärsiville ihmisille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sarja kokeita vei Kaliforniassa sijaitsevan Stanfordin apulaisprofessorin Grégory Sherrerin ja hänen työtoverinsa vähä vähältä kohti aivojen kipuneuroneita.

”Hermot aistivat kivuliaat ärsykkeet, mutta ne eivät merkitse kokemuksellisesti mitään, ennen kuin saapuvat aivoihin. Siksi halusimme löytää hermosolut, jotka vastaavat kivun epämiellyttävyyden tunnusta”, Sherrer kertoo yliopistonsa verkkosivulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ryhmä kohdisti etsintänsä mantelitumakkeeseen, joita ihmisillä on kaksi kappaletta, yksi molemmissa aivopuoliskoissa korvien etupuolella. Mantelin muotoiset tumakkeet osallistuvat tunteiden ja pelon käsittelyyn.

Ensin tutkijat tarkkailivat hiirten mantelitumaketta, kun niille annettiin lieviä lyhyitä kipuärsykkeitä. Paikallaan olleiden eläinten käpälille esimerkiksi pudotettiin pisara kuumaa tai kylmää vettä tai niille annettiin pieni neulanpistos.

Joukko hermosoluja kimmahti kipuärsykkeistä tosiaan toimeen hiirten mantelitumakkeessa. Virinneet hermosolut sijaitsevat tumakkeen basolateraalisella alueella eli tyvi- ja reunaosissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alueen merkitykseen viittaavat aikaisemmat huomiot eräistä ihmispotilaista, joilla on harvinainen vaiva. Basolateraalisen mantelitumakkeen vaurio on johtanut heillä siihen, että he ovat kyllä havainneet kivuliaat ärsykkeet, mutta eivät ole kokeneet niitä epämiellyttäviksi eivätkä tunteneet tarvetta välttää niitä.

Seuraavaksi Sherrer ja kumppanit jatkoivat vapaana liikkuvilla hiirillä. Niiden päähän oli kiinnitetty eräänlainen minimikroskooppi, joka mittasi kalsiumvirtoja mantelitumakkeen aivosoluissa. Kalsiumin liike kertoo siitä, että solut ovat työn touhussa.

Minimikroskoopillaan tutkijat näkivät, että hiirten tietyt hermosolut basolateraalisessa mantelitumakkeessa aktivoituivat, kun ne koskettivat kylmää tai kuumaa vettä. Hiiret myös vetäytyivät kosketuksesta, mikä osoitti, etteivät ne pitäneet siitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkijoiden piti vielä sulkea pois mahdollisuus, että heidän paikantamansa solut liittyisivätkin vain kaikenlaisiin tunnereaktioihin yleisesti.

Sitä he testasivat ensinnäkin miellyttävällä ärsykkeellä eli sokerivedellä. Hiiret nauttivat siitä, mutta kiinnostuksen kohteena oleva hermosolujoukko pysyi hiljaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myöskään epämiellyttävät ärsykkeet eivät herättäneet soluja. Hiiriä ärsytettiin puhalluksilla niiden kuonoon sekä pahoilla mauilla ja hajuilla. Hiiret eivät niistä pitäneet, mutta soluryhmä pysyi vaiti.

Viimeisen todisteen tutkijat saivat kokeesta, jossa käytettiin merkitsemättömiä kulkureittejä. Yhden kulkureitin lattia oli normaalin lämpöinen. Sitä reunusti kaksi muuta kulkureittiä, joissa astelu tuntui kylmältä tai kuumalta.

Kuumalla tai kylmällä alustalla kulku vertautuu siihen, että kävelisi asvaltilla paljain jaloin kesähelteellä tai talvipakkasella. Se ei tunnu mukavalta, muttei kuitenkaan piinallisen tuskalliselta.

Tavalliset hiiret oppivat pian kulkemaan mukavaa keskireittiä ja välttämään viereisiä. Toisilta hiiriltä vaimennettiin väliaikaisesti kiputuntoneuroneiksi epäillyt solut, ja se näkyi niiden toiminnassa: eläimet viilettivät pitkin poikin myös kylmällä ja kuumalla alustalla.

Kipusoluiltaan vaimennetut hiiret eivät kuitenkaan olleet menettäneet kykyään aistia ulkoisia ärsykkeitä. Ne esimerkiksi vetivät käpälänsä pois kuumia vesipisaroita tippuvan hanan alta, mikä osoitti niiden tuntevan pisarat. Toisaalta ne saattoivat siirtää käpälänsä takaisin tippojen alle, mitä normaalit hiiret eivät tehneet.

”Kipu ei vain enää ollut niille epämiellyttävää”, Sherrer sanoo.

Erillisessä kokeessa tutkijat aiheuttivat hiirille hermovaurion, joka aiheutti samankaltaisen kroonisen neuropaattisen kivun kuin ihmispotilailla tavataan.

Nyt ryhmä havaitsi, että kiputuntosolut virisivät mantelitumakkeessa jopa kevyestä kosketuksesta. Hiiret myös vetäytyivät pois tällaisesta vähäisestä kontaktista.

Hiiret eivät ole ihmisiä, mutta niiden mantelitumake toimii samanlaisissa rooleissa kuin ihmisellä. Seuraavaksi tutkijoiden tarkoitus on etsiä ihmiseltä samat kiputuntohermosolut kuin ne, jotka löytyivät jyrsijöiltä.

Tavoitteena on löytää lääkkeitä, joilla voi poistaa kipua poistamatta kykyä tuntea ja aiheuttamatta riippuvuutta.

Nykyisin käytetyt opioidilääkkeet poistavat tehokkaasti kivun tunnetta, mutta aiheuttavat riippuvuutta. Yhdysvalloissa hallitsematon opioidien käyttö on johtanut kymmenientuhansien ihmisten yliannostuskuolemiin.

Suomessakin kymmenettuhannet ihmiset käyttävät lääkärin määräämiä opioidilääkkeitä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen valtiolta huijattu mahdollisesti yli neljä miljoonaa euroa Yhdysvalloissa

  5. 5

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  6. 6

   Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan

  7. 7

   Monet pojat harrastavat huonoa seksiä, koska eivät kuuntele tyttöjä, sanoo kehutun seksioppaan tehnyt kirjailija

  8. 8

   Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin

  9. 9

   Suomalaisten suosima Škoda sähköistää automallistonsa – ja vaikuttaa tekevän autojen tyylissä täyskäännöksen

  10. 10

   Yhdysvallat valmis toimittamaan Suomelle huippumodernin elektronisen sodankäynnin hävittäjän – aiemmin myyty vain Australialle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon Helsingin seudulla

  2. 2

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  3. 3

   Kukaan ei tiedä, miksi tämä talo on suojeltu – Helsingin valtaväylien puristuksessa pakkohuutokaupataan 100-vuotiasta mökkiä

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  6. 6

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  7. 7

   Pariskunta luuli ostaneensa 500 neliön omakotitalon Helsingistä, todellinen huoneistoala olikin vain 360 neliötä – Hovioikeus pani pisteen erikoiselle riidalle

  8. 8

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  9. 9

   Suomalaisyhtiö lähti kokeilemaan näkemäänsä markkinarakoa – Amerikkalaiset sijoittajat antoivat 175 miljoonaa euroa

  10. 10

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  8. 8

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venezuela esti neljän europarlamentaarikon maahantulon – Oppositiojohtaja aikoo koota miljoona vapaaehtoista rajalle kuljettamaan avustustarvikkeita
  3. Terrori-iskusta alkanut nokittelu uhkaa suistaa ydinasevallat Intian ja Pakistanin uuteen konfliktiin – kiistan keskiössä on taas Kashmir, josta ne ovat käyneet kolme sotaa
  4. Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen vene ajelehti, kun kippari nukkui pommiin – ”En herännyt edes rouva Asterian hienovaraisiin vihjeisiin”
  5. Yhdysvallat valmis toimittamaan Suomelle huippumodernin elektronisen sodankäynnin hävittäjän – aiemmin myyty vain Australialle
  6. Tutkijoiden kehittämä älykangas osaa lämmittää tai viilentää kehoa tarpeen mukaan
  7. Se oli enemmän kuin suklaarasia ja vaaleanpunaiset neilikat – Valentinen päivän kohtaaminen teki Jazzkeittiön onnelliseksi
  8. Laskettelukeskukset yrittävät lisätä valistusta ja rinnepartioita estääkseen Himoksen kaltaiset onnettomuudet – rinnekäyttäytyminen on silti laskijan vastuulla
  9. Tunti sitten
  10. NBA haluaa luoda liigan Afrikkaan ja hankkeeseen on lähdössä mukaan Barack Obama – ”Tämä voi olla paljon suurempaa kuin se, mitä tapahtuu kentällä”
  11. Lentoyhtiö Norwegianin osakkeen hinta rajussa laskussa – Velkainen yhtiö yrittää saada lisää rahaa omistajiltaan
  12. Suomi lähettää 1 500 sotilasta ja sata panssarivaunua sotaharjoitukseen Ruotsiin
  13. Näytä lisää