Tiede    |   Kommentti

Tolkuttomat ohjeet ylen­palttisesta veden­juonnista levisivät Suomenkin mediassa, mikä on hämmentävää

Amerikkalaisen hyvinvointisivuston pointit poimittiin suomalaisten lehtien juttuihin, kirjoittaa kommentissaan HS:n tiedetoimittaja Annikka Mutanen.

Ylen­palttisella
veden­juonnilla ei ole terveyttä edistäviä vaikutuksia, kertoi Helsingin Sanomat maanantaina. Tiedejuttu jäljitti, mistä laaja usko jatkuvan veden hörppimisen siunauksellisuuteen voisi olla peräisin.

Parin viime vuoden aikana väitteitä ylenmääräisen juomisen hyödyistä on monissa tiedotusvälineissä kumottukin. Sitä ennen niitä toisteltiin parinkymmenen vuoden ajan kaikissa kanavissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Osa jutuista asettaa kummalliseen valoon myös vakiintuneiden tiedotusvälineiden lähteidenkäytön ja faktantarkistuksen.

Yksi esimerkki on useissa suomalaisissa lehdissä ja uutissivustoilla 2016–2017 kiertänyt terveysjuttu, jossa kehotetaan juomaan aamulla monta lasillista vettä tyhjään vatsaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ohjeen julkaisivat ainakin Ilta-Sanomien terveyssivut, Mtv:n uutiset ja Annan hyvinvointisivut. Lähteeksi on merkitty yhdysvaltalaisen Lifehack-sivusto, ja sieltä on mukailtu juttujen otsikotkin.

Husin sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri ja Helsingin yliopiston dosentti Heikki Koistinen kommentoi pyynnöstä sivuston väittämiä aamullisen vedenjuonnin hyödyistä.

Koko rakennelma kaatuu jo otsikkoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun juot aamulla vettä tyhjään vatsaan, nämä kahdeksan ihmeellistä asiaa tapahtuvat

”Tämä ei perustu mihinkään”, Koistinen sanoo. Jos ihminen saa tarpeeksi nestettä päivän mittaan, ei ole väliä mihin aikaan sitä nauttii.

Auttaa kehoa pääsemään eroon myrkyistä.

Kun ihminen saa riittävästi nestettä, munuaiset ja maksa toimivat normaalisti ja poistavat myrkkyjä elimistöstä. ”Aamulla tyhjään vatsaan juomisessa ei kuitenkaan ole mitään erityistä taikaa.”

Veden juominen voi auttaa myös lihaskudoksen kehityksessä sekä uusien verisuonien muodostuksessa.

”Ei auta”, toteaa Koistinen ykskantaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Parantaa aineenvaihduntaa. Veden juominen tyhjään vatsaan voi lisätä aineenvaihduntaa jopa 24 prosenttia.

”Ei pidä paikkaansa. Joissakin tutkimuksissa veden juomisen on havaittu lisäävän energiankulutusta levossa, mutta selvässä enemmistössä tutkimuksia vaikutusta ei ole todettu tai se on ollut todella pieni.”

Hiljattain ilmestyneessä laadukkaassa tutkimuksessa koehenkilöt joivat yhtenä päivänä ylimääräistä vettä, ja toisena he vain nostivat lasin huulille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Vaikutus energiankulutukseen levossa oli molemmilla kerroilla sama, alle kolme prosenttia.”

Tukee painonpudotusta.

Veden juominen ei paljoa auta laihduttamisessa. ”Vesi ja muut nesteet solahtavat vatsalaukun läpi niin nopeasti, etteivät ne ehdi lisätä kylläisyyden tunnetta.”

Parantaa ihoa ja saa sen hehkumaan.

Ensimmäinen väite pätee jollain tavalla siinä tapauksessa, että ihminen on päässyt kuivumaan. ”Jos ihminen kärsii nestehukasta, ihon kimmoisuus vähenee ja se voi olla ryppyinen.”

Ehkäisee munuaiskiviä ja virtsatulehdusta.

”Pitää paikkansa, että munuaiskivipotilaiden on hyvä juoda runsaasti, jotta erittyvä virtsa on laimeaa. Jutussa on kuitenkin annettu asialle väärä selitys.”

Vahvistaa immuunijärjestelmää. Veden juominen tyhjään vatsaan huuhtelee ja tasapainottaa imunestejärjestelmää, mikä parantaa immuunipuolustusta.

”Mihin perustuu jälleen kerran väite tyhjään vatsaan juomisesta? Kirjoittaja ei esitä tästä mitään näyttöä.”

”Jos ihminen on huomattavasti kuivunut, se ei ole millään muotoa terveellinen olotila, mutta perusterveellä ihmisellä ylenmääräinen juominen varmuuden vuoksi ei tuo terveyshyötyjä. Aamulla tyhjään vatsaan juomiselle ei ole mitään perusteita”, Koistinen summaa.

Juttu on siis olennaisilta osiltaan pötyä. Mutta eipä Lifehack-sivustolla mikään lupaakaan, että sen sisältö perustuisi tutkittuun tietoon tai luotettaviin asiantuntijalähteisiin.

Sivusto ilmoittaa hakevansa palvelukseen palkattomia kirjoittajia jotka haluavat jakaa lukijoille erilaisia ohjeita parempaan elämään. Tämän tekstin kirjoittajaksi merkitty Joseph Summers esittäytyy terveys- ja kuntofriikiksi, joka työkseen buustaa nettibrändejä ja e-kauppaa maksimoimalla asiakkaidensa näkyvyyttä verkossa.

Tekstiinsä hän on lisännyt joitakin linkkejä, mutta niistä vain yksi vahvistaa edes jollain lailla esitettyä väitettä.

Tästä huolimatta Lifehackin jutun pointit on poimittu journalistin ohjeisiin sitoutuneiden suomalaisten lehtien juttuihin.

Kaksi kopioi jutusta myös japanilaiseksi mainitun ohjeen siitä, kuinka vedenjuonti pitää suorittaa, jotta siitä on terveydelle hyötyä:

Juo neljä 160 millin lasillista vettä heti herättyäsi tyhjään vatsaan ennen hampaiden harjausta.

Jos et voi juoda neljää lasillista, aloita yhdellä ja lisää määrää vähitellen. (Tähän kohtaan lehti on lisännyt varoituksen: ”Vettä ei kannata juoda, jos oma elimistö panee hanttiin. Liika vedenjuonti voi johtaa vesimyrkytykseen.”)

Syö aamupala vasta 45 minuuttia vedenjuonnin jälkeen.

Journalistin ohjeiden kohdat 8 ja 10 sanovat: Journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen. Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aiemmin julkaistu.

Ohjeet koskevat myös terveys- ja hyvinvointiaiheita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  2. 2

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  3. 3

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  4. 4

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  5. 5

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  6. 6

   Presidentti Niinistö HS:lle: USA:n varapresidentti Pence antoi kylmää kyytiä eurooppalaisille liittolaisille Münchenissä – presidentti nostaa esille kolme kipukohtaa

  7. 7

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  8. 8

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  9. 9

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  10. 10

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  7. 7

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää