Tiede

Tutkimus: Tavalliset teollisuus­kemikaalit tunkeutuvat istukan läpi sikiöön

Perfluorattuja yhdisteitä löytyi muun muassa sikiöiden maksasta ja keuhkoista.

Paljon käytetyt ja etenkin ruoan mukana saatavat pfas-teollisuuskemikaalit läpäisevät istukan ja kulkeutuvat sikiöön.

Jo aikaisemmin yhdisteitä on havaittu napanuoraverestä, mutta nyt Karoliinisen instituutin tutkijat löysivät niitä eri raskausvaiheessa olleiden sikiöiden kudosnäytteistä.

Kudosnäytteet olivat peräisin abortoiduilta ja kohdussa kuolleilta sikiöiltä Ruotsista ja Tanskasta.

Eniten kemikaaleja oli kertynyt sikiöiden maksaan ja keuhkoihin. Vähiten niitä oli hermokudoksessa, tutkijat kirjoittavat Environmental International -tiedelehdessä.

Pfas-yhdisteet eli perfluoratut alkyyliyhdisteet ovat suuri joukko ihmisen valmistamia kemikaaleja, jotka hajoavat ympäristössä hyvin hitaasti. Myös ihmisen elimistöön ne jäävät pitkiksi ajoiksi.

Tuhansia erilaisia pfas-yhdisteitä käytetään lukuisissa kuluttajatuotteissa niiden vettä, likaa ja rasvaa hylkivien ominaisuuksien vuoksi. Niitä on muun muassa pakkauksissa, pinnoitetuissa paistinpannuissa, vaatteissa, puhdistusaineissa, kenkien suojeluaineissa ja palontorjuntavaahdoissa.

”Näille aineille ei oikein löydy vielä raja-arvoja. Turvallista rajaa ei EU:n tasolla esimerkiksi ole onnistuttu määrittämää sille, kuinka paljon ruoassa tai vedessä saa olla pfas-yhdisteitä”, kertoo Karoliinisen instituutin vanhempi tutkija Pauliina Damdimopoulou, joka oli tekemässä tutkimusta.

Suomalaistutkijan mukaan aineet ovat nyt suuren huomion kohteena Ruotsissa, jossa niitä on löytynyt paikoin suuria määriä pohjavedestä.

”Vaikka osa tämän ryhmän kemikaaleista on jo kielletty, ne ovat olleet laajenevassa käytössä sadan vuoden ajan ja päässeet saastuttamaan ympäristöä. Koska ne eivät hajoa luonnossa eivätkä eliöissä, ne rikastuvat niihin.”

Kuuluisin aineista on perfluoro-oktaanisulfonaatti eli pfos. Se kiellettiin jo yli kymmenen vuotta sitten nimenomaan siksi, että se pystyy niin hanakasti kertymään eliöihin ja ravintoketjuihin.

Sittemmin siitä on löytynyt erilaisia terveydelle haitallisia vaikutuksia. Näyttöä on siitä, että pfos voi nostaa kolesterolia, muuttaa maksa-arvoja ja heikentää rokotteiden tehoa vähentämällä vasta-aineiden tuotantoa. Sillä saattaa olla yhteyttä myös lapsen pienempään syntymäpainoon.

Useimmat terveystutkimukset on tehty Euroopassa kielletystä pfos-yhdisteestä. Tuhansien aineiden kemikaaliperheestä on kuitenkin liikkeellä iso liuta sisaraineita, joita ei ole vielä rajoitettu.

Erityisen tärkeää on Damdimopouloun mukaan selvittää sikiöiden altistusta, ne ovat herkempiä yhdisteiden vaikutuksille kuin aikuiset.

”Kun lapsi syntyy, vauvan kudoksista jo löytyy cocktail erilaisia kemikaaleja.”

Tutkijat tarkastelivat kuutta eri pfas-yhdistettä ja huomasivat, että mitä enemmän äidin veressä oli niitä, sitä enemmän niitä löytyi myös sikiöstä. Luultavasti kertymään vaikuttaa enemmän äidin koko elinaikainen altistus kuin raskausaikaan rajoittuva altistus.

Hieman enemmän pfas-yhdisteitä löytyi istukoista, kun sikiö oli poika. Tämä voi johtua siitä, että raskaudet ylipäänsä poikkeavat vähän toisistaan istukan toiminnan osalta, kun kyse on tytöstä tai pojasta. Pojat myös kasvavat vähän suuremmiksi kohdussa.

Omin toimin voi jonkin verran vaikuttaa omaan altistukseensa.

”Ruotsissa suositellaan, että pinnoitettuja paistinpannuja voi välttää. Kannattaa myös miettiä, suihkuttaako uusia kenkiä vaatteita ja huonekaluja suoja-aineilla, koska niissä yleensä on näitä yhdisteitä”, Damdimopoulou vinkkaa.

Myös siivoaminen auttaa. Aineita näet kertyy huonepölyyn esimerkiksi kodin elektroniikasta.

Suurin altistus tulee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan ruoasta, ja sitä on vaikea välttää. Valtaosa ravinnon altistuksesta on peräisin kalasta mutta jonkin verran myös maitotuotteista ja lihasta.

THL:n tutkimusprofessori Hannu Kiviranta muistuttaa, että kalassakin pitoisuudet ovat Suomessa hyvin pieniä.

Kuitenkin kun tutumpien ympäristömyrkkyjen pcb:n ja dioksiinien pitoisuudet vähenevät selvästi ympäristössä, perfluoratut yhdisteistä tällaista laskua ei näy.

”Se johtuu siitä, että perfluorattujen yhdisteiden rajoitukset ovat niin tuoreita, että niiden vaikutus ei vielä näy ympäristössä ja ne ovat olleet niin pitkään käytössä erilaisissa kulutustarvikkeissa. Nyt ne kulkeutuvat kohti Itämerta”, Kiviranta sanoo.

Ruotsissa pfas-yhdisteitä on joillakin alueille rikastunut erityisen paljon pohjavesiin. Sinne aineet ovat kulkeutuneet esimerkiksi lentokentiltä ja armeijan alueilta, joissa on pidetty vuosikymmenien ajan palontorjuntaharjoituksia. Käytetyt sammutusvaahdot ovat sisältäneet runsaasti perfluorattuja yhdisteitä.

”Ruotsissa on alueita, joissa puolet kaupungista on altistuntu tuhat kertaa korkeammille pitoisuuksille kuin toinen puoli, koska juomavedet tulevat eri lähteistä”, Damdimopoulou kertoo.

Naapurimaassa onkin käynnissä suuria tutkimushankkeita, joissa selvitetään, näkyykö suuri ero altistuksessa eroissa ihmisten terveydessä.

Suomessa ei ole nykytiedon mukaan yhtä pahoja alueita kuin Ruotsissa.

”Suomen ympäristökeskus on kartoittanut pohjavesiä ja vesistöjä, eikä niissä ole havaittu korkeita pitoisuuksia”, Kiviranta kertoo.

Keskittymiä saattaa olla lentokenttien ympäristöissä. Paloharjoitusalueiden läheisistä ojista on myös löydetty vähän korkeampia pitoisuuksia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  3. 3

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  8. 8

   Häirikkö levittää valheellista tietoa hiihdon harrastajien latuinfosivustolla: ”Hei trollaaja, keksipäs nyt muuta tekemistä!”

  9. 9

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  10. 10

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää