Tiede

Uudelleen lämmitetyssä ruuassa on riskinsä: maailmalla on kuollut nuoria ihmisiä liian lämpimässä säilytetystä pastasta tai riisistä saatuihin myrkytyksiin

Kohtalokas virhe oli säilyttää ruoka liian lämpimässä. Toinen virhe on ollut lämmittää ruokaa huolimattomasti.

Pahoinvointi ja ripuli eivät suinkaan ole ainoat seuraukset pilaantuneesta ruoasta.

Maailmalla on raportoitu tapauksia, joissa nuoret terveet ihmiset ovat syöneet kotonaan huonosti säilytettyä pastaa, riisiä tai nuudeleita ja kuolleet lyhyen ajan kuluttua ateriasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tappajaksi on osoittautunut yleinen mutta yleensä melko vaaraton bakteeri Bacilleus cereus ja sen erittämä myrkky, kereulidi. Myrkytys on vaurioittanut tutkijoiden mukaan kuolettavasti maksaa.

Lokakuun alussa 2008 nuoren kaksikymppisen belgialaisen miehen kohtaloksi koitui spagetti, jota hänen ei olisi pitänyt syödä. Ruoka oli valmistettu jo viisi päivää aikaisemmin ja jäänyt keittiöön huoneenlämpöön, kertoo lääkäreiden laatima tapaustutkimus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tultuaan koulusta kotiin hän lämmitti tomaattikastikkeella höystetyn pastan mikroaaltouunissa, söi ja lähti urheilemaan.

Kuitenkin puolen tunnin päästä pään kivistys, vatsakivut ja pahoinvointi pakottivat hänet takaisin kotiin. Keskellä yötä hänellä oli vielä ripulia.

Seuraavan päivänä huolestuneet vanhemmat menivät yhdeltätoista katsomaan poikaansa, joka ei ollut vielä noussut vuoteesta. He löysivät hänet kuolleena.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Bakteerin jäljiltä on muitakin perhetragedioita.

Elokuussa 2003, silloinkin Belgiassa, tappaja oli muhinut pastasalaatissa. Perhe otti lauantaina retkelle evääksi pastasalaattia, joka oli valmistettu edellisenä päivänä.

Salaattia jäi jäljelle retken jälkeen, ja se pantiin jääkaappiin. Maanantaina perheen lapsilla tarjottiin samaa salaattia taas illalliseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruoka haisi kummalliselta, ja siksi viidestä lapsesta kolme ei halunnut syödä sitä kuin vähän. Se pelasti heidät pahimmalta.

Kaikki viisi lasta joutuivat myrkytysoireiden takia sairaalaan. Vähiten syöneiden oireet jäivät kuitenkin lievimmiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heidän seitsemänvuotias sisarensa ei ollut yhtä onnekas. Hän kuoli Leuvenin sairaalassa 13 tunnin kuluttua aterioinnista.

Yhdeksänvuotias velikin joutui tehohoitoon, mutta hän selvisi lopulta hengissä.

Tapausta esitelleet tutkijat arvioivat, että pastasalaattia oli säilytetty liian lämpimässä. Jääkaapissa lämpöä oli 14 astetta, ja se suosi bakteerin kasvua ja maksamyrkkyjen eritystä.

Vuonna 1997 ryhmä lääkäreitä kuvasi The New England Journal of Medicine -lehdessä onnettoman tapauksen Sveitsissä. Bacillus cereus oli päässyt lisääntymään tälläkin kertaa pastaruoassa.

Lääkäri-isä ja hänen 17-vuotias poikansa poikansa saivat vatsaoireita puoli tuntia siitä, kun he olivat nauttineet pastaa ja itse tehtyä pestokastiketta.

Vaikka ruoka haisi epätavalliselta, molemmat olivat syöneet täyden annoksen, poika jonkin verran enemmän kuin isä.

Paha kyllä, ruoka oli neljä päivää vanhaa. Sitä oli säilytetty jääkaapissa, mutta se oli monta kertaa lämmitetty syötäväksi ja pidetty huoneenlämmössä yhden tai useamman tunnin.

Pojan oireet pahenivat kahden seuraavan päivän aikana. Hänet toimitettiin ensin lähisairaalaan.

Kun hänelle diagnosoitiin maksan vajaatoiminta ja lihaskudoksen äkillinen vaurio eli rabdomyolyysi, hänet kiidätettiin Zürichin yliopistolliseen sairaalaan ja maksansiirtojonoon.

Mitkään hoidot eivät enää tehonneet, ja poika kuoli seuraavana päivänä siitä, kun joutui sairaalaan. Isä selvisi hengissä.

Kolmessa tapauksessa kuolettavassa ruokamyrkytyksen syynä oli liian lämpimässä säilytetty pasta, mutta myös riisissä Bacillus cereus voi päästä lisääntymään vaarallisesti.

Japanissa paistetun, uudelleen lämmitetyn riisin nauttiminen johti äidin ja kahden lapsen vakavaan myrkytykseen. Kaksivuotias tytär selvisi hoitojen jälkeen mutta tämän vuoden ikäinen veli kuoli kuusi tuntia aterioinnista.

Bacilleus cereus tuottaa yleensä lievempiä ruokamyrkytyksiä, joita on kahdenlaisia. Toiset bakteerin tuottamat toksiinit, jo mainitut kereulidit aiheuttavat oksennustaudin, toiset myrkyt puolestaan ripulia.

Kuolemantapaukset on yhdistetty juuri kereulidiin. Kuolinsyyn selvityksissä tutkijat ovat löytäneet sitä ruoista korkeina pitoisuuksina. Samoin tätä solun mitokondrioihin vaikuttavaa myrkkyä löytyi 17-vuotiaana kuolleen sveitsiläispojan maksasta.

Bakteerin tuottamasta kerulidimyrkystä löytyi Münchenin teknisen yliopiston tutkimusessa 18 eri muunnosta. Ne voivat selittää sitä, miksi yleensä vain oksennustautia aiheuttava toksiini voi harvinaisissa tapauksissa tappaa.

Kaikissa tapauksissa kohtalokas virhe oli säilyttää ruoka liian lämpimässä. Bakteerit yleensä viihtyvät ja lisääntyvät 15–30 asteen lämmössä.

Ensimmäistä virhettä voi täydentää toinen virhe eli se, että uudelleen lämmittää ruokaa huolimattomasti.

Bacilleus cereus kuuluu itiöllisiin bakteereihin, kuten myös ruokamyrkytyksiä aiheuttavat Clostridium-bakteerit. Uudet bakteerit kehittyvät itiöistä, jotka säilyvät hyvin hengissä ruokaa kuumennettaessa.

”Kun ruokaa lämmittää, tuhoaa kilpailevan bakteeripopulaation, joka taistelee samasta ravinnosta. Kun itiöt ovat vain jäljellä, ne saavat neitseellisen maaperän ja pääsevät käyttämään ravintoa, joka ruoassa on”, selittää elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden emeritusprofessori Hannu Korkeala Helsingin yliopistosta.

Myös kereulidimyrkky jää henkiin normaaleissa ruoanvalmistuslämpötiloissa. Se kestää 120 asteen lämpötilaa.

Pakastamisella ei ole Korkealan mukaan mitään vaikutusta bakteereihin ja niiden toksiineihin.

”Pakastuksen aikana bakteerit eivät lisäänny. Mutta aikaisemmin muodostuneet bakteerit ja toksiinit ovat yhä siellä sulattamisen jälkeen.”

Korkealan mukaan ei ole erityistä rajaa, kuinka usein ruokaa voi uudelleen lämmittää. Ratkaisevaa on, että se jäähdytetään riittävän nopeasti eikä säilytetä bakteereille otollisissa lämpötiloissa.

”Yleinen virhe on jäähdyttää ruoka liian hitaasti. Ruoka ei saisi koskaan olla 10–50 asteen välillä pitkää aikaa”, Korkeala sanoo.

Bacileus cereuksen -aiheuttamat kuolemantapaukset ovat hyvin harvinaisia. Suomessa niitä ei ole ainakaan vajaan kymmenen vuoden aikana tullut Ruokaviraston tietoon, eikä Korkealakaan niistä ole kuullut.

”Voi tietysti olla, että niitä on vain jäänyt huomaamatta. Diagnoosit ovat usein aika vaikeita”, Korkeala sanoo.

Bacileus cereusta ei pidetä yhtä yhtä vaarallisena kuin listeria- ja botuliinibakteereja.

Listeriaan sairastuu vuosittain Suomessa noin 70 ihmistä. Heillä on yleensä jokin muu taustasairaus tai he ovat jo ikääntyneitä.

”Terveet ihmiset eivät yleensä sairastu”, Korkeala sanoo.

Botuliinimyrkytykset taas ovat harvinaisempia. Niihin on kymmenen viime vuoden aikana sairastunut vain viisi kuusi ihmistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  2. 2

   Sipoon murhatutkinta valmistui: Ystävät kuvailivat poliisille henkirikoksen tehneen muuttumista

  3. 3

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  4. 4

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  5. 5

   Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”

  6. 6

   Foxin juontaja yritti haastatella historioitsijaa asiallisesti – päätyi sanomaan törkeyksiä ja kutsumaan haastateltavaa ”pikkuaivoiseksi ääliöksi”

  7. 7

   Vallilaan rakennettiin Itäisen kantakaupungin ”Eiranranta” – Keskihinta 7 000 euroa neliö, eikä yhtään kaupungin vuokra-asuntoa

  8. 8

   Ennuste vuodelle 2040: Suomessa on vain kolme kaupunkiseutua, jotka kasvavat – muu maa näivettyy

  9. 9

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  10. 10

   Koripallon olympiavoittaja hämmästyttää yleissivistyksen puutteellaan – kertoi tohkeissaan brunssista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja ja sosiaalisen median muovipussikeskustelu kuumeni entisestään – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  5. 5

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  6. 6

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  7. 7

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  8. 8

   Kalasataman Majakka-tornitalon työmaalla on tapahtunut vesivahinko – Rakennusyhtiö SRV kuvailee vahinkoa merkittäväksi

  9. 9

   Nainen kuoli Espanjassa syötyään Michelin-tähti­ravintolassa

  10. 10

   Muumit uudistuivat 30 vuoden jälkeen – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  7. 7

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  10. 10

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Mie olen aika eläväinen tyyppi”, sanoo kulttuurin sekatyömies Jari ”Cyde” Hyttinen – 70- ja 80-luvuilla hän perusti yhtyeitä Ismo Alangon kanssa
  3. Yhdistetyn miehet jäivät kauaksi kärjestä mäkiosuudella – ”Olisi pitänyt venyä vielä vähän enemmän”
  4. Perustuslakivaliokunnan sote-lausunto valmistunee iltapäivällä, valiokunnan sisältä arvioidaan – suora lähetys noin kello 15
  5. Miksi yöllä tulee mieleen pahoja asioita?
  6. Hannele Liiberg sai vuonna 1977 häälahjaksi sähkökäyttöisen silppurin, joka toimii yhä täysin moitteettomasti – kerro HS:n kyselyssä pitkään kestäneistä laitteistasi
  7. Miten kaunis on Tommi Korpelan yksinäinen vanha nainen! – Saara Turusen näytelmä Medusan huone paneutuu lempeästi naisia ja miehiä rajoittaviin sukupuoli­rooleihin
  8. Valioliiga-joukkue Chelsealle vuoden siirtopanna – rikkoi sääntöjä 29 tapauksessa
  9. Pohjois-Savossa kuvattiin todennäköisesti koko Euroopan vanhin maakotka – ”Tämä on ihan poikkeuksellinen tapaus”
  10. ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely
  11. Saksan asevientikielto Saudi-Arabiaan suututtaa Saksan kumppaneita – eettisyydestä tuli taakka puolustusyhteistyölle
  12. Näytä lisää