Tiede

Yllätystulos tutkimuksessa: Pienet määrät kannabista saattavat parantaa siittiötuotantoa

Jos yhteys pitää paikkansa, siihen voi olla kaksi luontevaa selitystä. Yleistä siittiökatoa ei silti kannata marihuanalla hoitaa.

Kannabiksen eli marihuanan vähäinen tupruttelu saattaa lisätä siittiöiden tuotantoa, jos tuoreen tutkimuksen löydöt pitävät paikkansa.

Kannabista joskus polttaneilta miehiltä löytyi enemmän siittiöitä kuin miehiltä, jotka eivät ole koskeneetkaan marihuanaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkijat eivät itsekään odottaneet saavansa tällaista tulosta. Odotukseen oli syynsä aikaisemmissa tutkimuksissa, joiden mukaan kannabiksen kuluttajien siittiöiden tuotanto päinvastoin heikkenee.

Tulos on kiintoisa myös siksi, että useissa maissa, myös Suomessa, miesten siittiöt ovat vähentyneet rajusti muutamassa vuosikymmenessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Selitystä on haettu ympäristön kemikaaleista, jotka saattavat heikentää miesten lisääntymisterveyttä. Taustalla ovat testosteronin tuotannon herkkyydet häiriöille.

Harvardin yliopiston lisääntymislääketieteilijöiden saama yllättävä tulos kannabiksen vaikutuksesta perustuu aineistoon, joka kerättiin Massachusettsin yleisen sairaalan hedelmöityshoitoihin keskittyvältä klinikalta.

Klinikalle neuvontaan ja tutkimuksiin tulleiden pariskuntien miehiltä tutkittiin siemennesteen laatu ja hormonipitoisuudet ja kysyttiin kannabiksen polttamisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikkiaan 660 miestä osallistui Human Reproduction -lehdessä julkaistuun tutkimukseen. He olivat keskimäärin 36 vuoden ikäisiä.

Miehistä 55 prosenttia oli polttanut marihuanaa vähintään kolme kertaa.

Suurimmalta osalta heistä polttelu oli jo jäänyt taakse. Joka kymmenes käytti kannabista tutkimuksen teon aikoihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Polttaneiden miesten siemennesteessä oli siittiöitä keskimäärin 63 miljoonaa millilitrassa. Se oli selvästi enemmän kuin niillä miehillä, jotka eivät olleet koskaan polttaneet. Näillä siittiö­luku jäi keskimäärin 45 miljoonaan millilitrassa.

Molemmissa ryhmissä keskimääräinen siittiömäärä oli kuitenkin normaali. Epänormaalin alhaisia siittiö­tiheyksiä löytyi marihuanaa välttäneiltä miehiltä useammin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Heistä 12 prosentilla siittiömäärä oli alle 15 miljoonaa millilitrassa. Siinä menee Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan epänormaalin raja.

Joskus polttaneista vain viisi prosenttia alitti WHO:n rajan.

Tutkijat ovat tietoisia siitä, että tulos poikkeaa useimmista aikaisemmista tutkimuksista, joissa polttelu on päinvastoin yhdistynyt haittoihin.

”Löydöksemme olivat vastoin sitä, mitä oletimme tutkimuksen alussa”, sanoo tutkijatohtori Feiby Nassan Harvardin yliopistosta.

Vastakkaista näyttöä saivat tanskalaistutkijat joitakin vuosia sitten. He tutkivat 18–28-vuotiaita miehiä, jotka osallistuivat Tanskan varusmiespalvelusta edeltävään terveystarkastukseen.

Siittiökato oli käynyt niillä miehillä, jotka polttivat marihuanaa säännöllisesti useammin­ kuin kerran viikossa.

Heidän siemennesteensä sii­t­tiötiheys oli 28 prosenttia pienempi ja siittiöiden kokonaismäärä 29 prosenttia vähäisempi kuin muilla.

Näitä haittoja ei havaittu, jos polttelu oli epäsäännöllisempää.

Jos poltteli säännöllisesti ja käytti muita huumeita, siittiö­tiheys laski vielä enemmän. Se oli tässä ryhmässä yli 50 prosenttia pienempi kuin verrokeilla.

Muissakin huumeiden käyttäjiä koskeneissa tutkimuksissa marihuana on yhdistynyt haittoihin. Samoin eläinkokeissa siittiötuotanto on häiriintynyt, kun eläimille on annettu kannabista.

Amerikkalaiset tutkijat pitävät mahdollisena, että ristiriita heidän ja tanskalaisten löydösten väillä selittyy kannabiksen käytön määrällä.

Kannabiksen vaikutus siittiötuotantoon voisi siis riippua annoksesta. Ehkä pieni annos stimuloi tuotantoa ja suuri annos jarruttaa.

Suotuisan vaikutuksen mahdollinen biologinen mekanismi liittyisi niin sanottuun endokannabinoidijärjestelmään.

Endokannabinoidit ovat elimistön omia välittäjäaineita, jotka säätelevät keskushermostossa monenlaisia fysiologisia ja hermostollisia toimintoja.

Nämä elimistön omat aineet ovat sukua marihuanan kannabinoideille.

Myös kiveksissä on oma endokannabinoidijärjestelmä. Tutkijoiden mukaan se voisi reagoida marihuanan kannabinoideihin eri tavoin altistuksen määrän mukaan.

Turun yliopiston professori ja lisääntymislääketieteen tutkija Jorma Toppari on epäileväinen.

”Se on puhdasta spekulaatiota. Kivesten endokannabinoidijärjestelmä tunnetaan huonosti”, Toppari sanoo.

”Ei ole tutkittu, stimuloisiko marihuana siellä testosteronin tuotantoa ja vaikuttaisiko sitä kautta siittiöiden tuotantoon. Se tuntuu epätodennäköiseltä, kun mukana on niin paljon muitakin tekijöitä.”

Topparin mukaan ulkoa tuotu kannabinoidi saattaa sekoittaa kivesten oman endokannabinoidijärjestelmän.

Ilmiö tunnetaan siittiöiden tuotantoa lietsovasta testosteronista. Riittävä määrä testosteronia ulkoa otettuna sammuttaa kivesten omaa testosteronin eritystä ja sitä kautta siittiöiden tuotantoa. Oma testosteroni voi laskea sadasosaan siitä, mitä se on kiveksissä normaalisti.

”Testosteronia käyttävillä miehillä on suuri riski joutua hedelmättömiksi. Kivesten oma testosteronijärjestelmä menee sekaisin, jos sitä saa ulkopuolelta. Samanlainen mekanismi voi olla myös kannabinoideissa”, Toppari kertoo.

Kivesten testosteronijärjestelmä tunnetaan hänen mukaansa huomattavasti paremmin kuin endokannabinoidijärjestelmä.

”Jos miehellä on huono siit­tiöiden tuotanto, ei sitä kannata ainakaan marihuanalla ruveta hoitamaan. Sitten joudutaan ojasta allikkoon”, Toppari sanoo.

Amerikkalaisryhmä esittää myös toisen mahdollisen selityksen yllättävälle havainnolleen.

Biologisen, endokannabinoideihin perustuvan mekanismin sijasta kyse voi olla vain käänteisestä syy- ja seuraussuhteesta.

”Löydöksemme voivat heijastella sitä, että miehet, joilla on paljon testosteronia, käyttäytyvät elämässään riskialttiimmin ja esimerkiksi käyttävät huumeita”, Nassan selittää.

Testosteroni voi siis selittää samaan aikaan sekä marihuanan polttelua että suurempaa siittiömäärää. Marihuana ei tässä tapauksessa puuttuisi kivesten siittiötehtaan toimintaan.

Tutumpi päihde alkoholi ei hevin hetkauta siittiötuotantoa. Pitää juoda jatkuvasti paljon, ennen kuin alkoholi alkaa sabotoida kiveksien sukusolutehdasta.

Ympäristön kemikaalit sen sijaan voivat iskeä joka puolella maailmaa miesten lisääntymisterveyteen.

Kaikissa tutkituissa maissa, myös Suomessa, miesten siittiöt ovat vähentyneet rajusti muutamassa vuosikymmenessä.

Kaksi vuotta sitten julkaistun katsausartikkelin mukaan vuodesta 1971 vuoteen 2011 siemenenesteen siittiöt ovat vähentyneet keskimäärin 50–60 prosenttia.

Siittiökatoon havahduttiin ensin Tanskassa 1990-luvulla. Siellä miesten siemennesteen laatu oli kaikilla mittareilla huono.

Nyt suomalaiset miehet ovat saavuttaneet saman heikon tason. Se selvisi Topparin ja kumppaneiden viime vuonna tekemässä vertailussa Tanskan ja Suomen välillä.

”Suomessa 1980-luvulla syntyneiden siittiömäärät laskivat koko ajan: mitä nuorempi sukupolvi, sitä vähemmän siittiöitä”, Toppari sanoo.

Maailmanlaajuisen siittiökadon syytä ei tiedetä. Vahva epäilys kuitenkin kohdistuu elintarvikkeissa ja kulutustavaroissa käytettyihin kemikaaleihin.

Samaan aikaan, kun siemenneste on huonontunut hätkähdyttävästi, myös kivessyöpä on lisääntynyt rajusti. Harvinainen syöpä saa alkunsa todennäköisesti jo kohdussa.

Sikiöaikana kehittyneet syöpäsolut alkavat lisääntyä vasta puberteetin jälkeen, kun kivekset alkavat muutenkin kasvaa.

Myös yleisen siittiökadon syyt palautuvat luultavimmin sikiö­aikaan. Siittiöiden määrä ei muutu merkittävästi aikuisiässä.

Siittiötuotanto on kiinni kiveksissä olevien tukisolujen eli Sertolin solujen määrästä.

Luku lyödään lukkoon sikiö­aikana ja kolmen ensimmäisen elinkuukauden aikana, jolloin pojan elimistö kylpee testosteronissa. Toisen kerran näin käy juuri ennen puberteetin alkua, jolloin elimistö valmistelee siittiö­tuotannon käynnistystä.

”Iso kysymys on, minkä vuoksi Sertolin soluja syntyy vähemmän ja siittiötuotanto pienenee. Yksi hypoteesi on, että ympäristöstä tulee signaaleja, jotka häiritsevät ennen kaikkea mieshormonien, kuten testosteronin toimintaa”, Toppari kertoo.

Mainitut signaalit ovat ihmisen valmistamia ja käyttämiä kemikaaleja.

”Oletuksen mukaan osa ongelmasta johtuu siitä, että altistutaan sellaiselle kemikaaliseokselle, joka estää mieshormonin tuotantoa ja vaikutusta niin paljon, että solujen lisääntyminen häiriintyy. Näin käy eläimillä.”

Esimerkiksi jotkin homeenestoaineet estävät eläinkokeiden perusteella mieshormonien toimintaa estämällä niitä reseptoreita, joihin hormonit sitoutuvat.

Hedelmien, viinirypäleiden ja mansikoiden suojaamiseen käytettyjä aineita on jo kielletty eläinkokeissa tehtyjen huomioiden perusteella.

”Nykyiset homeenestoaineet ovat toivon mukaan parempia kuin ne, mitä on käytetty”, Toppari sanoo.

Myös muiden kemikaalien, kuten esimerkiksi tiettyjen perfluorattujen yhdisteiden on havaittu häiritsevän hormonikoneistoa.

Enemmän tai vähemmän vaikuttavia yhdisteitä on satoja. Käytössä on myös tuhansia erilaisia kemikaaleja, joiden vaikutuksia ei edes ole tutkittu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  3. 3

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  4. 4

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  5. 5

   Iivo Niskanen kaatui ja joutuu nyt kirimään rajusti – HS seuraa hetki hetkeltä yhdistelmäkilpailua

  6. 6

   Donald Trump palkittiin huonoimpien elokuvien Razzie-palkinnoilla – huomiota sai myös Trumpin ”loputon pikkumaisuus”

  7. 7

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  8. 8

   IS: Antti Rinne menetti sairauden vuoksi liikuntakykynsä –”Nyt on tilanne se, että 150 metriä kävelen helposti”

  9. 9

   Tiede tarjoaa valoisan tulevaisuuden: Syöpä pysäytetään, lihaa saadaan ilman tappamista ja hiilidioksidi otetaan hyötykäyttöön

   Tilaajille
  10. 10

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Thaimaan rinnalle on noussut takuulämmin, monipuolinen ja melko edullinen lomakohde, jonne kaikki tuntuvat nyt matkaavan

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  4. 4

   ”Pesulla käyn milloin missäkin” – Riitta-Liisa Tauriainen muutti syvimpään Lappiin, ja 12 neliön koti on oikeasti peräkärry

   Tilaajille
  5. 5

   SRV:n Majakka-tornitaloon valui vettä tuntien ajan Kalasatamassa – Asunnon ostaneet pettyneitä: ”Luotto ei ole korkealla”

  6. 6

   ”Luulin sitä vitsiksi” – Tanska alkaa eristää karkotuspäätöksen saaneita ulkomaalaisia viruskokeisiin erikoistuneelle pikkusaarelle

   Tilaajille
  7. 7

   Venäläiset hävittivät kaiken eteensä tulevan nykyisen Vantaan alueella 300 vuotta sitten – Keskeltä liikenteen melua löytyy kuitenkin vielä 1700-luvun aarre

  8. 8

   Saako syöpäpotilasta hieroa? Osa hierojista ei halua tehdä sitä – ja siinä on myös riskinsä

  9. 9

   ”Näyttäähän se irvokkaalta, kun pappi on maha pystyssä alttarilla” – Kallion kirkkoherra Riikka Reinan mukaan kirkossa rehottaa naisten vähättely

  10. 10

   Uusi pettämätön matkakonsepti säästää rahaa, aikaa ja luontoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  3. 3

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  4. 4

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Kolmilapsinen helsinkiläisperhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

   Tilaajille
  6. 6

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  7. 7

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  8. 8

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  9. 9

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  10. 10

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  11. Näytä lisää