
Tähän tulokseen tuli 95 naisen joukkoa testannut tutkimusryhmä, joka julkaisi tuloksensa Frontiers in Neurosciencehttp://dx.doi.org/10.3389/fnins.2018.01041 -lehdessä.
Tutkituista naisista 42 käytti ehkäisypillereitä, ja loput 53 olivat verrokkeja.
Tutkimuksessa käytettiin erittäin vaikeana pidettyä testiä, jossa koehenkilön piti arvioida toisen ihmisen tunteita pelkästään kohteen silmistä otettujen valokuvien perusteella.
Ilon ja pelon kaltaisten perustunteiden tunnistamiseen ehkäisypillereiden ei havaittu vaikuttavan, mutta monimutkaisempien tunteiden tulkintaa ne heikensivät liki kymmenyksellä.
Heitto oli yhtä suuri niin myönteisten kuin kielteisten tunteiden tunnistamisessa.
Onko heikennys suuri vain pieni, siihen tutkimusryhmä ei vastaa. Kokeesta ei voi päätellä, onko pillereillä käytännön vaikutuksia vaikkapa naisten kykyyn ymmärtää toisia ihmissuhteissa.
”Jos ehkäisypillerit heikentäisivät naisten kykyä lukea tunteita dramaattisesti, olisimme todennäköisesti panneet sen merkille jokapäiväisessä kanssakäymisessä kumppaneidemme kanssa”, sanoo tutkija Alexander Lischkehttps://www.hs.fi/haku/?query=alexander+lischke saksalaisesta Greifswaldin yliopistosta tutkimustiedotteessahttps://www.eurekalert.org/emb_releases/2019-02/f-occ020419.php.
Havainto on tutkimuksen tekijöiden mielestä joka tapauksessa merkittävä.
”Yli sata miljoonaa naista käyttää ehkäisypillereitä, mutta niiden vaikutuksista tunteisiin, ajatteluun ja käytökseen tiedetään vähän”, sanoo Lischke.
”Satunnaiset tutkimukset kuitenkin viittaavat siihen, että ehkäisypillerit heikentävät kykyä tunnistaa toisten tunteenilmauksia. Se voi vaikuttaa tapaan, jolla pillereiden käyttäjät luovat ja ylläpitävät läheisiä ihmissuhteita.”
Ennestään tiedettiin, että naisten tunteidenlukutaito on yhteydessä hormonitasoihin ja vaihtelee siksi luonnollisesti kuukautiskierron eri vaiheissa.
Tässä kokeessa ei havaittu kuukautiskierron vaiheeseen liittyviä eroja verrokkiryhmän naisilla, jotka eivät käyttäneet ehkäisypillereitä.
”Koska ehkäisypillerit vaimentavat estrogeenin ja progesteronin tasoja, on järkeenkäypää, että ne vaikuttavat naisen tunteiden tunnistamiseen”, pohtii Lischke.
”Valaistavaksi jää, mikä on se tarkka mekanismi, jolla ehkäisypillerit aiheuttavat muutoksen naisen kyvyssä tunnistaa tunteita.”
Ehkäisypillereitä käytetään paitsi raskauden ehkäisyyn, myös hoitona akneen, kivuliaisiin kuukautisiin ja endometrioosiin.
Niiden tiedetään lisäävän lievästi rintasyövän ja kohdunkaulansyövän riskiä, mutta toisaalta vähentävän munasarjojen, kohdun ja paksusuolen syövän esiintymistä.
Lisäksi ehkäisypillerit kasvattavat hieman korkean verenpaineen ja veritulppien riskiä.
- Tiede Seuraa
- Ehkäisy Seuraa
- Hyvinvointi Seuraa
- Johanna Junttila Seuraa
Kommentit
Kommenttisi on moderoitavana. Viestejä julkaistaan sitä mukaa, kun toimitus ehtii niitä tarkistaa. Viestejä tarkistetaan arkisin kello 7–24 ja viikonloppuisin kello 8–24