Tiede

Minussako papualaista? Leena Hahl teetti kuusi geenitestiä ja yllättyi

Leena Hahl kokeili kuutta eri geenitestiä selvittääkseen sukutaustojaan. Tuloksissa korostuivat suomalaisuus ja itäeurooppalaisuus, mutta osumia oli myös yllättäviltä maailman kulmilta.

Kun Leena Hahl sai tulokset ensimmäisestä geenitestistään, hän jäi ymmälleen.

Keravalla asuvan Hahlin isä oli suomalainen Pohjanmaalta ja äiti on Siperiassa syntynyt venäläinen. Äidin suku on asunut Kemerovossa niin kauan kuin heillä on tietoa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Geenitestin tuloksissa ei silti ollut mitään mainintaa äidin puolen venäläisestä alkuperästä.

”Se vaikutti kummalliselta”, Hahl sanoo ensimmäisestä saamastaan etnisyysarviosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Papuauusiguinealainen olen 1,2 prosentin verran, mutta ei sanaakaan venäläisyydestä.”

Hahl, 40, pohti äitinsä kanssa jopa mahdollisuutta, että hänet olisi aikoinaan vaihdettu synnytyslaitoksella. Hän syntyi Tallinnassa, kun Viro oli osa Neuvostoliittoa.

”Rupesimme miettimään, onko äitini ollenkaan minun, kun olemme vielä niin eri näköiset. Neuvostoliiton aikana sairaaloissa on voinut sattua mitä tahansa”, Hahl kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuloksiaan oudoksunut Hahl otti yhteyttä Helsingin Sanomiin. Päätimme kokeilla, minkälaisia arvioita hän saisi muilta geenitestausyrityksiltä. Pitäisivätkö tulokset yhtä vai olisivatko ne ristiriidassa keskenään?

Uudet testipaketit tilattiin neljältä muulta suurimmalta alan yritykseltä. Ne ovat Family Tree DNA, National Geographic, AncestryDNA ja 23andme.

Family Tree DNA:lla teetettiin niin sanotun autosomaalisen testin lisäksi mitokondrion dna:n testi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Autosomaalinen dna periytyy molemmilta vanhemmilta. Mitokondrio-dna tulee pelkästään äidiltä. Siihen on tallentunut geneettistä tietoa äideistä ja esiäideistä, joista henkilö – mies tai nainen – polveutuu.

Miehet voivat teettää lisäksi Y-kromosomitestin. Y-kromosomit siirtyvät vain isiltä pojille. Niiden sisältämän dna:n perusteella voi päätellä, mihin esi-isien ketjuun mies kuuluu.KAIKKI testit tunnistivat hyvin Hahlin perimän suomalaisen puolen. Useimmissa tuloksissa hän oli noin puoliksi suomalainen, kuten odottaa saattaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös Itä-Eurooppa tuli esiin kaikissa tuloksissa, ja useimmissa sen osuus oli iso. Esimerkiksi alussa mainittu MyHeritage luokitteli Hahlin perimän noin puoliksi itäeurooppalaiseksi.

Venäjä-yhteyden puuttumisen tuloksista selittää se, että sitä ei ole luokiteltu yhdeksi niistä 42 ryhmästä, joihin MyHeritage analyysissaan jakaa ihmiset. Sen sijaan Hahl päätyi itäeurooppalaiseen ryhmään.

”Itäeurooppalaisten ja venäläisten slaavilainen perimä näyttää hyvin samanlaiselta”, kommentoi väestö­genetiikan tutkija Elina Salmela Helsingin yliopistosta.

Salmela on tehnyt lukuisia tutkimuksia suomalaisten geneettisistä juurista.

Salmela ja kumppanit ovat esimerkiksi osoittaneet, että suomalaiset kantavat perimässään muinaista siperialaista ainesta.

Hahl odotti ulkonäkönsä perusteella, että hänessä olisi annos siperialaista alkuperäiskansaa ja yhteyksiä inuiitteihin. Joissain tuloksissa alle parin prosentin ripauksia löytyikin.

Yhteyksiä Pohjois-Amerikan inuiitteihin on löytynyt muistakin suomalaisista. Se onkin uskottava löydös.

”Suomalaisilla on perimän komponentteja, jotka juontavat samasta populaatioiden haarautumisesta, johon osallistuivat nykyisten itäaasialaisten ja inuiittien esivanhemmat”, Salmela sanoo.

Jotkin toiset Hahlin dna:sta tehdyt määritykset olivat enemmän tai vähemmän yllättäviä.

Mitä on sanottava siitä, että Hahlista löytyi analyysissä 1,7 prosenttia nigerialaista ja 1,2 prosenttia papualaista dna:ta?

Juontavatko nämä perimän palaset hyvin muinaisilta ajoilta, jolloin ihminen vasta levittäytyi Afrikasta muualle maailmaan?

Eivät välttämättä. Salmelan mukaan kyse on siitä, että Hahlin dna:ta haravoiva tietokoneohjelma kohtaa jaksoja, joita se ei oikein osaa sijoittaa mihinkään etnisyyden luokkaan, mutta jotka on jotenkin määritettävä. Niinpä ohjelma antaa jonkinlaisen tuloksen.

”Yksi tai kaksi prosenttia papualaista tai afrikkalaista on menetelmän ominaisuus”, Salmela sanoo.

Tällaiset outoudet ovat tuttuja myös tutkijoille, jotka käyttävät samanlaisia ohjelmia kuin geenitestifirmat.

Menetelmien piikkiin menee sekin, että etnisyysarvioissa prosentit ovat joskus vinksallaan.

Niin näkyy käyneen Hahlin saamalle tulokselle, jonka mukaan 85 prosenttia hänestä on suomalaista ja vaivaiset viisi prosenttia venäläistä, kun odottaisi kutakuinkin tasatulosta.

Jopa identtiset kaksoset, joilla on täysin sama dna, voivat saada keskenään hieman erilaisen arvio­n etnisestä taustastaan, vaikka analyysi tunnistaisi heidät identtisiksi.

Yhdessä tapauksessa itäaasialaisiksi määritetyistä kaksosista toisesta löytyi 11,8 prosenttia japanilaista ja toisesta 14,9 prosenttia. Toinen oli 30,4 prosenttisesti korealainen, toinen vain 26,9-prosenttisesti.

Yksi syy tulosten eroihin voi olla se, että näytteistä tutkitaan niin sanottuja geenimerkkejä.

Kaikki sukulaisuusvertailut ja arviot etnisestä taustasta perustuvat näihin geenimerkkeihin. Niitä käytetään firmojen analyyseissä satoja tuhansia.

Osa geenimerkeistä tyypillisesti jää tavoittamatta.

Kaksosilla nämä epäonnistumiset saattavat osua eri kohtiin. Lopputuloksena tietokoneohjelma koostaa kaksosille hieman erilaiset määritykset.

”Se on normaalia epävarmuutta. Kun identtisten kaksosten tulos voi heittää noin paljon, myöskään yksittäisenkään ihmisen tulosta ei kannata katsoa sitä suuremmalla tarkkuudella”, Salmela sanoo.

Paitsi analyysimenetelmä myös vertailuaineisto voi tuottaa yllätyksiä.

Geenitestiyritykset perustavat arvionsa etnisyydestä vertailuryhmiin, joiden katsotaan edustavan jollakin maantieteellisellä alueella asuvia ihmisiä.

Vertailuryhmät rakennetaan esimerkiksi niiden nykyihmisten geenimerkeistä, joiden neljä isovanhempaa on asunut kyseisellä alueella.

Tietokoneohjelma etsii asiakkaan dna:sta yhtäläisyyksiä näihin maantieteellisesti rajattuihin vertailuryhmiin.

Tuloksena se antaa prosenttiarvion siitä, miten asiakkaan dna vastaa kutakin vertailu-dna:ta.

Eri yrityksillä on erilaiset ryhmittelyt ja vertailuaineistot. Maantieteelliset aukot vertailu-dna:ssa voivat johtaa epätarkkuuksiin analyysien tuloksissa.

Jos vertailuaineistosta puuttuu esimerkiksi maltalaisia näytteitä, ei tuloksissa mainita Maltaa, vaikka äiti olisi sieltä kotoisin.

Ryhmittelyt ovat yleensä uskottavia, mutta kummallisiakin on. National Geographic esimerkiksi niputtaa suomalaiset ja siperialaiset yhteen, vaikka nämä ryhmät ovat geneettisesti aika erilaisia.

Geneettistä sukututkimusta tehdään usein myös siksi, että löydettäisiin sukulaisia. Sitä toivoi myös Hahl.

”Isäni etsi omaa isäänsä Suomesta koko elämänsä ajan”, Hahl sanoo.

Isoisä Alfred Peltoniemi oli kadonnut, kun Hahlin isä oli lapsi. Isänisästä huhuttiin, että tämä oli sodassa lavastanut itsensä kadonneeksi, lähtenyt toisen naisen matkaan ja perustanut uuden perheen.

”Ajattelin, että olisin saanut tietää isänisän sukulaisia”, Hahl sanoo.

Geenitestiyritykset antavat luettelon niin sanotuista etä­serkuista. Heiltä löytyy paljon samoja perimän jaksoja.

Family Tree DNA yhytti Hahlille lukuisia suomalaisia etäserkkuja, jotka saattavat olla hänelle sukua kahden tai neljän sukupolven takaa.

Lähimmillään he voivat olla isänisän sisarusten jälkeläisiä.

Toinen Family Tree DNA:n testeistä kartoitti äitilinjaa ja antoi sangen toisenlaisia osumia. Saman linjan ihmisiä löytyi useita etenkin Norjasta ja Britanniasta. Yksi oli Valko-Venäjältä.

Kaikki kuuluvat samaan haploryhmään kuin Hahl. Haploryhmän esiäiti eli noin 10 400 vuotta sitten. Hänen naispuoliset jälkeläisensä ovat ehtineet liikkua moniin suuntiin.

Tässäkään ei ole mainintaa venäläisistä. Ilmeisesti Hahlin esiäitien jälkeläiset Venäjällä eivät ole testauttaneet itseään, koska sikäläisiä vastaavuuksia ei löydy.

Myöskään isänisän mahdollisia jälkeläisiä ei etäserkkujen listoista tiettävästi löytynyt.

Se on tosin yhä mahdollista, jos joku etäserkku lähettää poskisolunäytteensä samalle geenitestiyritykselle kuin Hahl.

Geneettisen sukututkimuksen asiantuntija, filosofian tohtori Marja Pirttivaara tietää, mitä geenitesteistä irtoaa. Kiinnostuneille hän on kirjoittanut oppaan Juuresi näkyvät (Siltala, 2017)

Viime keväänä hän löysi tutkijoiden analyysin Dresdenin kuuluisan kirkon Frauenkirchenin arkkitehdin George Bährin (1666–1738) dna:sta.

Pirttivaara teki vertailun omaa dna:hansa ja huomasi, että arkkitehti oli sukua. Siinä oli syy vierailla viime kesänä Dresdenissä.

”Tämä on sukututkimusturismia, johon dna on tuonut oman pikantin lisänsä”, Pirttivaara sanoo.

Sukulaisuuksien lisäksi geenit eli ihmisen rakennusohjeet kertovat myös biologista tietoa omasta kehosta.

Pirttivaara on löytänyt genomistaan mutaa­tion, joka antaa alttiuden kuivaan korvavaikkuun. Muunnos on syntynyt 40 000–50 000 vuotta sitten Itä-Aasiassa.

”Se on ihan kiva mutaatio. Siihen liittyy mahdollisuus, että iholta puuttuu tietty entsyymi ja siksi hiki ei pahemmin haise. Minäkään en ole koskaan käyttänyt deodoranttia”, Pirttivaara sanoo.

Pirttivaaran avulla myös Hahl löytää lisää tietoa omasta perimästään. Siirrettyään aineistonsa Promethease -palveluun Hahl pystyi selvittämään erilaisia biologisia alttiuksiaan.

”Se oli tosi kiinnostavaa”, Hahl sanoo.

Prometheasen mukaan hänellä on esimerkiksi korkeampi riski saada silmänpohjan ikärappeuma.

”Voin nyt käydä silmälääkärin tarkistuksessa vähän useammin.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon

  2. 2

   Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita

  3. 3

   Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta

   Tilaajille
  4. 4

   Vauraaksi mielletyssä Töölössä yli puolet ihmisistä asuu vuokralla – HS kertoo, minne vuokra- ja omistus­asunnot kasautuvat ja paljastaa, miten naapurissasi asutaan

   Tilaajille
  5. 5

   Krista Jokinen joutui kriisiin opiskellessaan unelma-ammattiinsa, sitten isä teki yllättävän ehdotuksen – ”Tajusin, että pärjään missä vaan”

   Tilaajille
  6. 6

   Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu

  7. 7

   Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene

  8. 8

   Kaksi ihmistä kuoli helikopterin pudottua vuorenrinteelle Norjassa

  9. 9

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  10. 10

   Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  2. 2

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  3. 3

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  4. 4

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  5. 5

   ”Autot kuuluvat teille”, julistaa kokoomuksen Orpo tienvarsi­taulussa – HS kysyi, mitä mainos tarkoittaa

  6. 6

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  7. 7

   Oikeusoppineet joutuivat useiden kärki­poliitikkojen höykytettäväksi – ”Tämä on poikkeuksellista”, sanoo professori Martin Scheinin

  8. 8

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  9. 9

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  10. 10

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  5. 5

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  7. 7

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  8. 8

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  9. 9

   Teemu ja Sirpa Selänne kohahduttivat ystävyyssäännöllä ja paljastivat erikoisen ilmiön – miehen ja naisen välinen ystävyys ei ole aivan yksinkertaista, kertoi tuhat lukijaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Koen elämäni menneen hukkaan” – Lasten saamista katuvat naiset piilottavat ajatuksensa jopa puolisoiltaan

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kaksi ihmistä kuoli helikopterin pudottua vuorenrinteelle Norjassa
  3. Krista Jokinen joutui kriisiin opiskellessaan unelma-ammattiinsa, sitten isä teki yllättävän ehdotuksen – ”Tajusin, että pärjään missä vaan” Tilaajille
  4. Asiat paranevat äänestämällä, eivät Twitterin kautta
  5. Vuoden urheilija vuonna 2019 on jo valittu
  6. Sähköautojen yleistyminen ei synnytä Suomeen energiapulaa – "Tilanne on aika paljon erilainen kuin vaikkapa Keski-Euroopassa”
  7. Saara Turunen ei halua nähdä enää yhtään miesten tekemää klassikko­näytelmää, jossa naiset tarjoilevat teetä tai kahvia – Niinpä hän teki näytelmän, joka käsittelee naisten hiljentämistä ulkonäköä haukkumalla
  8. Venäjä aloitti jo hiostamisen – Kremlissä on ehkä laskelmoitu, että kiltti Suomi saadaan vetämään Venäjän vankkureita
  9. Sadattuhannet suomalaiset kärsivät pakon­omaisen virtsaamisen tarpeesta, ja ihminen voi myös ehdollistaa itsensä pissahätään – Apu saattaa löytyä elin­tapojen muutoksesta Tilaajille
  10. Vaateteollisuus tuottaa yhtä paljon päästöjä kuin lentoliikenne ja rahtilaivat yhteensä – ja osuus kasvaa, jos kertakäyttö­shoppailu ei vähene
  11. Selvitys paljasti lohduttoman tilanteen: Tuhansien Helsingin seudun talojen jätevedet valuvat suoraan luontoon
  12. Näytä lisää