Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Ovatko asiat sellaisia kuin miltä ne näyttävät?

Jos käärmeellä on kipeä kurkku, onko koko käärme kipeä? Miksi sählypallossa on reikiä, mistä hiukset tulevat ja miksi kauppakeskuksia rakennetaan lisää, vaikka ilmastonmuutos on tulossa?

Lilian Mikola, 6

Tämä on iso kysymys ja liittyy siihen, miten havaitsemme maailmaa ympärillämme.

Havainto on aivojen rakentama kokemus. Näköhavainnossa aivoihin tulee vain sellaista tietoa, jota silmät pystyvät vastaanottamaan. Muut asiat jäävät näkemättä.

Ihminen ei näe esimerkiksi lämpöä, kuten jotkut käärmeet, tai Maan magneettikenttää, kuten jotkut linnut. Kultakala puolestaan näkee maailman värikkäämpänä kuin ihminen.

Näin ajateltuna asioissa on muutakin kuin se, mitä niissä pystymme näkemään.

Ihmisen voi ajatella elävän eräänlaisessa kuplassa, jossa aivot poimivat vain meidän toimintamme kannalta olennaiset asiat.

On myös muita syitä, miksi asiat ovat joskus muunlaisia kuin miltä ne näyttävät. Esimerkiksi visuaalisissa illuusioissa, kuten taikatempuissa, havaintomme eivät välttämättä vastaa todellisuutta.

Joskus aivot keksivät omiaan. Silloin näemme hallusinaatioita eli asioita, joita ei todellisuudessa ole olemassa.

Jukka Häkkinen

yliopistotutkija

Helsingin yliopisto


Jos käärmeellä on kipeä kurkku, niin onko koko käärme kipeä?

Milla Pavlushkova, 11

Käärmeillä voi olla kurkku kipeänä, mutta se ei tarkoita, että koko käärme olisi kipeä.

Käärme ei ole yhtä ja samaa pitkää kaulaa, vaan käärmeestä löytyvät samat elimet kuin monista muistakin eläimistä. Ne ovat vain järjestyneet pitkänomaiseen ruumiinmuotoon sopivasti.

Hengitystieinfektiot, joista usein seuraa kurkkukipua, ovat tavallisimpia käärmeiden sairauksia. Ne johtuvat usein huonoista oloista, kuten liiallisesta kosteudesta.

Käärmeiden sairauksien hoito alkaakin yleensä olosuhteiden korjaamisesta, mutta myös lääkkeet saattavat olla tarpeen.

Käärmeiden kurkkukipua voi olla vaikea huomata. Niiltä ei voi mitata kuumetta, koska ne ovat vaihtolämpöisiä. Kuumaa mehua tai kaakaotakaan ei pidä käärmeille antaa.

Jarmo Saarikivi

tutkijatohtori

Helsingin yliopisto


Miksi sählypallossa on reikiä?

Toomas Andressoo, 8

Sähly on kevyillä varusteilla pelattava laji, johon tarvitaan turvallinen ja kestävä peliväline. Sellaiseksi on valittu reikäinen pallo.

Pohjimmiltaan kyse on siis päätöksestä – pallossa on reikiä, koska sählyä on päätetty pelata reikäisellä pallolla.

Reikäisessä pallossa on kuitenkin etuja. Moneen muuhun pelivälineeseen verrattuna sählypallo on kevyt. Tämä vähentää pallon liike-energiaa, ja niinpä pallo aiheuttaa ihmiseen osuessaan vain mustelmia. Pallon painoa on vähennetty poistamalla siitä mahdollisimman paljon materiaalia.

Liike-energiaa voidaan vähentää myös ilmanvastusta lisäämällä. Kun ilma virtaa pallon reikien läpi, syntyy suuria pyörteitä, joita pallo vetää mukanaan. Nämä pyörteet hidastavat palloa. Jos pallon reiät peitettäisiin, sen nopeus kasvaisi.

Kevyt, ontto pallo menee pelin tuoksinassa helposti lyttyyn, mutta reikien avulla pallo voidaan myös korjata helposti. Lytistyneen reiättömän pingispallon korjaaminen on paljon vaikeampaa.

Pallon reikien alkuperäinen tarkoitus on hämärän peitossa, mutta ne vaikuttavat olennaisesti pallon liikkeeseen ja tekevät sählystä tuntemamme pelin.

Juha Koivisto

Akatemian tutkija-tohtori

Aalto Yliopisto


Mistä ihmisen hiukset tulevat?

Menni-Mariel Mäenpää, 6

Hius on kuollutta ainetta, joka koostuu pääosin keratiini-nimisestä valkuaisaineesta.

Hiukset kasvavat ihon alla olevista hius- eli juuritupista. Hiustuppi on elävä osa kehoa ja saa ravinteita verenkierrosta.

Lähempänä ihon pintaa hiustupesta muodostuu vähitellen kuollutta ainetta eli itse hiusta. Hius kasvaa siis vähän samaan tapaan kuin kynsi kasvaa kynnen juuresta.

Niin kauan kuin hiustuppi on toiminnassa, hius kasvaa. Pää­laella hiustuppi pysyy vilkkaana monta vuotta, minkä takia on mahdollista kasvattaa yli puoli metriä pitkä tukka.

Aika ajoin hiustuppi tarvitsee kuitenkin lepoa. Lepovaiheessa hiustuppi surkastuu. Silloin hiuksen kasvu loppuu ja lopulta hius irtoaa.

Parin kuukauden levon jälkeen hiustuppi palautuu ennalleen, ja irronneen hiuksen tilalle kasvaa uusi.

Onneksi jokainen hiustuppi kasvaa ja lepää omassa tahdissaan, naapureistaan välittämättä. Muuten meistä tulisi kaljuja joka kerta kun hiustupet huilaavat.

Marja Mikkola

molekyylibiologian dosentti

Helsingin yliopisto


Miksi kauppakeskuksia rakennetaan lisää, vaikka ilmastonmuutos on tulossa?

Olga Teerenhovi, 10

Aikaisemmin, kun ihmiset kävivät kaupassa pääosin jalan tai polkupyörällä, kaupat olivat yleensä pieniä ja sijaitsivat lähellä asuntoja.

Tilanne muuttui autojen yleistyessä. Kauppiaat huomasivat, että he voivat saada kerralla enemmän asiakkaita sijoittamalla kauppakeskuksen paikkaan, johon on helppo tulla autolla. Kauppiaille tämä on edullinen ratkaisu. Myös monet asiakkaat pitävät kauppakeskuksista, joissa voi hoitaa paljon ostoksia kerralla.

Tämä sitten lisää autoilua ja hiilidioksidipäästöjä, mikä kiihdyttää ilmastomuutosta.

Kyse on samasta asiasta kuin ympäristöongelmissa yleensäkin: kun kaikki ajattelevat vain omasta näkökulmastaan, lopputulos on kaikkien kannalta huono.

Jokainen voi kuluttajana vaikuttaa asiaan, mutta päävastuu on poliittisilla päätöksentekijöillä. Kaupungit voivat päättää, mihin kauppakeskuksia saa rakentaa. Ne voivat myös huolehtia, että kauppaan pääsee julkisilla liikennevälineillä.

Hallitus ja eduskunta puolestaan voivat vaikuttaa siihen, kuinka paljon autoilu maksaa.

Kimmo Lapintie

yhdyskuntasuunnittelun professori

Aalto-yliopisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmiskunnan kohtaloon – Tässä on hiilinielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  3. 3

   Puhelu kesti yhdeksän minuuttia, ja sen aikana luonto käänsi Becky Boydin kodin ympäri ja tappoi 23 naapuria

   Tilaajille
  4. 4

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  5. 5

   EU-johtajat: May saa lisäaikaa, mutta ehtona joko erosopimus tai mahdolliset eurovaalit

  6. 6

   Keskustatunneli tekee paluun: kulkuaukkoja suunnitellaan kantakaupungin kallioihin ja puistojen alle

  7. 7

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  8. 8

   Uusi laskelma: Vuonna 2050 Suomessa pitäisi olla 1,4 miljoonaa ulkomaalaista, jotta eläkemaksujen merkittävä nousu vältettäisiin

   Tilaajille
  9. 9

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  10. 10

   Kuusi kuoli, kun auto ajoi väkijoukkoon Kiinassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  6. 6

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  7. 7

   ”Esitin, etten ymmärrä mistään mitään” – Nyt puhuu Iltalypsyn karjakko, jonka ikimuistoinen katse pyyhki poliitikoilla pöytää 25 vuotta sitten

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  9. 9

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  10. 10

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää