Tiede

”Mummohypoteesi” sai vahvistuksen – Vaikutus lapsikuolleisuuteen riippui kuitenkin siitä, oliko kyseessä isän vai äidin äiti

Mummohypoteesi vahvistui ja tarkentui kirkonkirjoja tutkimalla.

Miksi vaihdevuodet ovat olemassa eli miksi naisen hedelmällisyys päättyy kesken elämän? Tämä pohdituttaa biologeja. Lähes kaikki muut nisäkkäät nimittäin pystyvät lisääntymään elämänsä loppuun saakka.

Niin kutsuttu isoäitihypoteesi selittää hedelmällisen iän jälkeisiä elinvuosia sillä, että isoäidin tarjoama hoiva ja apu turvasivat ennen vanhaan lastenlasten henkiinjäämistä.

Tästä on kertynyt todisteita, kun Turun yliopiston akatemiaprofessori Virpi Lummaa on ryhmineen penkonut vanhoja suomalaisia kirkonkirjoja ja kanadalaisia väestörekistereitä.

Mutta parantaako myös vanha ja huonokuntoinen isoäiti lastenlasten elinmahdollisuuksia vai päteekö sääntö vain nuoriin ja virkeisiin mummoihin?

Tähän Lummaan tutkimusryhmä haki vastausta uudessa tutkimuksessa, joka ilmestyi helmikuun alussa Current Biology -lehdessä.

Tutkijat loivat jälleen katseensa kirkonkirjoihin. He yhdistelivät vuosina 1731–1890 syntyneiden lasten tiedot heidän iso­äitiensä tietoihin.

Koska kirkonkirjat kertovat ihmisten terveydentilasta varsin vähän, tutkijat olettivat, että isoäitien kunto alkoi heiketä viimeistään vuotta ennen heidän kuolemaansa.

Näin he pystyivät analysoimaan sekä isoäidin kuoleman että hänen oletetun huonokuntoisuutensa vaikutusta lastenlasten kuolleisuuteen.

Tarkastelu vahvisti isoäiti­hypoteesia. Isoäidin vaikutus riippui kuitenkin siitä, oliko kyseessä isän vai äidin äiti.

Suurin apu lapsille oli tutkimuksen mukaan lähellä asuvasta äidinpuoleisesta mummosta. Äidinäidin lähellä eläneistä 2–5-vuotiaista lapsista jäi eloon 30 prosenttia useampi kuin niistä, joiden äidinäiti ei ollut elossa.

Sekin selvisi, että isoäidin vanheneminen heijastui lastenlasten selviämiseen. Äidinpuoleisen mummon vaikutus paransi lasten mahdollisuuksia siihen asti, kun hän oli 75-vuotias.

Perheet asuivat usein samassa taloudessa isän vanhempien kanssa, mutta läsnä oleva isän­äiti ei edistänyt samalla tavalla lasten selviämistä.

Kun hän ikääntyi ja kävi raihnaiseksi, vaikutus kääntyi haitalliseksi. Yli 75-vuotiaan isänäidin kanssa samassa taloudessa elävän pikkulapsen mahdollisuudet selvitä kahden vuoden ikään olivat 37 prosenttia heikommat kuin lapsilla, joiden isänäiti ei ollut elossa.

”Vaikkemme voikaan vahvistaa mekanismia, oletamme tämän olevan seurausta saman katon alla asumiseen liittyvästä kilpailusta. Vanhempien on mahdollisesti täytynyt jakaa rajalliset voimavaransa heistä riippuvaisten lastenlasten ja isoäitien kesken”, sanoo tutkimusta tehnyt tohtorikoulutettava Simon Chapman.

Tutkimusryhmä muistuttaa, että esiteollisena aikana suomalaisten elinolot olivat vaikeat ja lapsikuolleisuus suurta. Nykyisen lääketieteen, ravitsemuksen ja päivähoidon oloissa lasten selviäminen ei ole enää samalla lailla isovanhemmista kiinni.

Chapman pitää tutkimustulosta silti muistutuksena siitä, että huomiota pitäisi kiinnittää terveen eliniän pidentämiseen.

”Isoäidit ovat olleet tärkeitä perheen menestymisen kannalta koko evoluutiohistoriamme ajan. Isoäitien hauraus ja terveys vaikuttavat keskeisesti paitsi isoäiteihin itseensä myös jälkipolviin.”

”Ikääntyneiden terveyden parantaminen ja mahdollisuus olla läsnä perheidensä elämässä voivat hyödyttää sekä isoäitejä että koko perhettä monin tavoin”, Chapman sanoo.

Aiemmissa tutkimuksissa isoäitihypoteesin on osoitettu pätevän ihmisen lisäksi norsuilla.

Ihmisen tapaan niidenkin lapsuus on pitkä ja naaraat osallistuvat poikastensa poikasten hoitoon. Norsuilla ei ole täyttä menopaussia, mutta niiden hedelmällisyys laskee rajusti iän myötä.


Tutkimuksen mukaan nuorten eli alle 20-vuotiaiden norsujen poikaset selvisivät viisivuotiaiksi kahdeksan kertaa todennäköisemmin, jos ne saivat varttua samassa laumassa isoemonsa kanssa. Isoemon läsnäolo myös pienensi syntyvien poikasten ikäeroa.

Isoäitihypoteesin tueksi on saatu näyttöä myös miekkavalailta, joilla on samantapainen menopaussi kuin ihmisillä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Noroviruskausi on nyt huipussaan eikä tautiin ole lääkettä: ”Se, että juo pelkkää vettä, on väärin”, kertoo asiantuntija

  2. 2

   Katariina Souri on yksi näiden vaalien kuumimpia julkkisnimiä, vaikka puolueelle tuli yllätyksenä hänen tiedenäkemyksensä – lääkekritiikki ja ketodieetti

  3. 3

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki antoi väärää tietoa Kumpulan kiistellystä puutalosta – ”Ei estettä rakennuksen käyttämiselle asumiseen tai kokoontumiseen”

  5. 5

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  6. 6

   Jumbon ruuhkat kiristävät hermoja, mutta uusia liikennejärjestelyjä ei tehdä – Syynä on ratikka, joka saattaa tulla kymmenen vuoden päästä

  7. 7

   Museot ja yliopistot kieltäytyvät Sacklerin opioidiperheen lahjamiljoonista

  8. 8

   EU:n äänestys uusista digitekijänoikeuksista kuumensi parlamentin: ”Haluaisin lyödä Googlea ja Facebookia”

  9. 9

   Laaja tiedeartikkeli kertoo, millaisia rokotuksilla hävitetyt taudit olivat ja voivatko ne tulla takaisin

   Tilaajille
  10. 10

   Moottoripyörä­kilpailu vaihtui vaaralliseen nyrkkitappeluun kesken ajojen, molemmille kahden vuoden kilpailukielto

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  2. 2

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  3. 3

   Miksi lapsuuden kesät tuntuivat kestävän ikuisesti ja vanhemmiten päivät kiitävät ohi? Amerikkalais­professori keksi selityksen

  4. 4

   Kevin Spaceyn lukiolaistyttöä riisuva perheenisä kaatoi monen kupin, mutta oikeasti hittielokuva American Beautysta piti tulla paljon pahempaa

   Tilaajille
  5. 5

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  6. 6

   Miksi kodit ovat liian kalliita ja pieniä? Kolme väitettä Helsingin asunto­markkinoiden ongelmista ja kolme ratkaisua niihin

  7. 7

   Britannian parlamentti otti ohjat brexitissä, hallitus pitää päätöstä ”vaarallisena”

  8. 8

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin toisesta kaudesta tuli juuri aiempaa toden­näköisempi

  10. 10

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  6. 6

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  7. 7

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  8. 8

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  9. 9

   Neljä vuotta KonMari-villityksen jälkeen: ”Överiksi meni”, sanoo yksi – mutta osalla elämä muuttui pysyvästi paremmaksi

   Tilaajille
  10. 10

   Hjallis Harkimo antoi hyvin erikoisen vastauksen kysymykseen siitä, mistä pitäisi leikata

  11. Näytä lisää