Tiede

”Mummohypoteesi” sai vahvistuksen – Vaikutus lapsikuolleisuuteen riippui kuitenkin siitä, oliko kyseessä isän vai äidin äiti

Mummohypoteesi vahvistui ja tarkentui kirkonkirjoja tutkimalla.

Miksi vaihdevuodet ovat olemassa eli miksi naisen hedelmällisyys päättyy kesken elämän? Tämä pohdituttaa biologeja. Lähes kaikki muut nisäkkäät nimittäin pystyvät lisääntymään elämänsä loppuun saakka.

Niin kutsuttu isoäitihypoteesi selittää hedelmällisen iän jälkeisiä elinvuosia sillä, että isoäidin tarjoama hoiva ja apu turvasivat ennen vanhaan lastenlasten henkiinjäämistä.

Tästä on kertynyt todisteita, kun Turun yliopiston akatemiaprofessori Virpi Lummaa on ryhmineen penkonut vanhoja suomalaisia kirkonkirjoja ja kanadalaisia väestörekistereitä.

Mutta parantaako myös vanha ja huonokuntoinen isoäiti lastenlasten elinmahdollisuuksia vai päteekö sääntö vain nuoriin ja virkeisiin mummoihin?

Tähän Lummaan tutkimusryhmä haki vastausta uudessa tutkimuksessa, joka ilmestyi helmikuun alussa Current Biology -lehdessä.

Tutkijat loivat jälleen katseensa kirkonkirjoihin. He yhdistelivät vuosina 1731–1890 syntyneiden lasten tiedot heidän iso­äitiensä tietoihin.

Koska kirkonkirjat kertovat ihmisten terveydentilasta varsin vähän, tutkijat olettivat, että isoäitien kunto alkoi heiketä viimeistään vuotta ennen heidän kuolemaansa.

Näin he pystyivät analysoimaan sekä isoäidin kuoleman että hänen oletetun huonokuntoisuutensa vaikutusta lastenlasten kuolleisuuteen.

Tarkastelu vahvisti isoäiti­hypoteesia. Isoäidin vaikutus riippui kuitenkin siitä, oliko kyseessä isän vai äidin äiti.

Suurin apu lapsille oli tutkimuksen mukaan lähellä asuvasta äidinpuoleisesta mummosta. Äidinäidin lähellä eläneistä 2–5-vuotiaista lapsista jäi eloon 30 prosenttia useampi kuin niistä, joiden äidinäiti ei ollut elossa.

Sekin selvisi, että isoäidin vanheneminen heijastui lastenlasten selviämiseen. Äidinpuoleisen mummon vaikutus paransi lasten mahdollisuuksia siihen asti, kun hän oli 75-vuotias.

Perheet asuivat usein samassa taloudessa isän vanhempien kanssa, mutta läsnä oleva isän­äiti ei edistänyt samalla tavalla lasten selviämistä.

Kun hän ikääntyi ja kävi raihnaiseksi, vaikutus kääntyi haitalliseksi. Yli 75-vuotiaan isänäidin kanssa samassa taloudessa elävän pikkulapsen mahdollisuudet selvitä kahden vuoden ikään olivat 37 prosenttia heikommat kuin lapsilla, joiden isänäiti ei ollut elossa.

”Vaikkemme voikaan vahvistaa mekanismia, oletamme tämän olevan seurausta saman katon alla asumiseen liittyvästä kilpailusta. Vanhempien on mahdollisesti täytynyt jakaa rajalliset voimavaransa heistä riippuvaisten lastenlasten ja isoäitien kesken”, sanoo tutkimusta tehnyt tohtorikoulutettava Simon Chapman.

Tutkimusryhmä muistuttaa, että esiteollisena aikana suomalaisten elinolot olivat vaikeat ja lapsikuolleisuus suurta. Nykyisen lääketieteen, ravitsemuksen ja päivähoidon oloissa lasten selviäminen ei ole enää samalla lailla isovanhemmista kiinni.

Chapman pitää tutkimustulosta silti muistutuksena siitä, että huomiota pitäisi kiinnittää terveen eliniän pidentämiseen.

”Isoäidit ovat olleet tärkeitä perheen menestymisen kannalta koko evoluutiohistoriamme ajan. Isoäitien hauraus ja terveys vaikuttavat keskeisesti paitsi isoäiteihin itseensä myös jälkipolviin.”

”Ikääntyneiden terveyden parantaminen ja mahdollisuus olla läsnä perheidensä elämässä voivat hyödyttää sekä isoäitejä että koko perhettä monin tavoin”, Chapman sanoo.

Aiemmissa tutkimuksissa isoäitihypoteesin on osoitettu pätevän ihmisen lisäksi norsuilla.

Ihmisen tapaan niidenkin lapsuus on pitkä ja naaraat osallistuvat poikastensa poikasten hoitoon. Norsuilla ei ole täyttä menopaussia, mutta niiden hedelmällisyys laskee rajusti iän myötä.


Tutkimuksen mukaan nuorten eli alle 20-vuotiaiden norsujen poikaset selvisivät viisivuotiaiksi kahdeksan kertaa todennäköisemmin, jos ne saivat varttua samassa laumassa isoemonsa kanssa. Isoemon läsnäolo myös pienensi syntyvien poikasten ikäeroa.

Isoäitihypoteesin tueksi on saatu näyttöä myös miekkavalailta, joilla on samantapainen menopaussi kuin ihmisillä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  4. 4

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  5. 5

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  6. 6

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  7. 7

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  8. 8

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  9. 9

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  10. 10

   Idris Elba teki Netflixille huonon komedian

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää