Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Miksi yöllä tulee mieleen pahoja asioita?

Miksi vesirokon voi sairastaa vain kerran, ja mikä on kaiken teoria? Entä miksi koirasta lähtee paljon karvoja ja kuka saa setelipainosta tulevat rahat?

Maija Malkavaara, 5

Jos päivällä tapahtuu jotain ikävää tai hankalaa, asiaa ei välttämättä heti ehdi ajatella muiden kiireiden takia. Joskus saatamme työntää ikävän tunteen tai ajatuksen syrjään tahallaan tai tahattomasti.

Yöllä unen tuloa odotellessa mieleen voi tulla sellaisia asioita, joita ei ole päivällä ajateltu ja koettu loppuun.

Jos ihminen näkee painajaisunia, nekin liittyvät usein päivällä koettuihin ajatuksiin. Joskus pimeän laskeutuessa voi myös pelottaa. Pimeän pelko on tyypillistä varsinkin lapsille.

Öisin unitilaa lähestyessä ja unessa ihmisen aivojen etuaivokuoren ohjaava toiminta vähenee. Päivisin aivokuori ohjaa enemmän ajatteluamme ja toimintaamme, jolloin voimme vaikuttaa siihen mitä mieleen tulee.

Yön ikävät ajatukset voivat liittyä myös unettomuuteen. Unettomuuteen vaikuttaa aivojen kohonnut vireystila. Se johtuu aivojen valvetumakkeiden liian voimakkaasta toiminnasta silloin, kun pitäisi nukkua.

Yön ikävistä tai pahoista ajatuksista ja unista kannattaa jutella turvallisen aikuisen kanssa.

Tiina Paunio

psykiatrian professori ja tutkimusprofessori

Helsingin yliopisto ja THL


Miksi vesirokon voi sairastaa vain kerran?

Lúa Annikki Valiño Ahlbom, 9

Vesirokko on virustauti. Sen siis aiheuttaa pieni solujen sisään tunkeutuva vesirokkovirus. Virus alistaa solut valtaansa tehdäkseen itsestään kopioita. Samalla se aiheuttaa rajun taudin. Vesirokon pääoire on rakkulainen ihottuma.

Elimistömme taistelee virusta vastaan ja yleensä lopulta voittaa. Taudin torjuntaan osallistuu myös erityisiä muistisoluja. Niiden tehtävänä on panna viruksen rakenne muistiin myöhempiä kohtaamisia varten.

Muistaminen toimii erityisen hyvin silloin, kun virus on vuodesta toiseen samanlainen eikä muuta rakennettaan. Vesirokko on tällainen melko muuttumaton virus.

Kohdatessaan uusia vesirokkoviruksia muistisolumme tunnistavat ne ja hälyttävät elimistön puolustusvoimat paikalle. Näin virus kukistetaan jo ennen kuin se ehtii kunnolla aloittaa toimintansa.

Muistisoluja voidaan käyttää avuksi torjuttaessa tauteja ennalta. Jos viruksen taudinaiheuttamiskykyä heikennetään, vähemmän kiukkuista virusta voidaan käyttää rokotteena.

Muistisolut tallettavat rokotteesta rokkoviruksen tiedot, vaikka varsinaista rokkotautia ei sairasteta. Kun taudinaiheuttaja myöhemmin iskee, keho tunnistaa virukset tehokkaasti eikä sairastu.

Harri Saxén

lasten infektiosairauksien

professori

Helsingin yliopisto


Mikä on kaiken teoria?

Heta Huhtinen, 12

Kaiken teoria olisi fysiikan perimmäinen teoria, josta kaikki muut fysiikan teoriat voitaisiin periaatteessa johtaa.

Fysiikassa on kahdenlaisia teorioita: perustavanlaatuisia ja johdettuja. Johdetut teoriat seuraavat jostain tunnetusta teoriasta.

Esimerkiksi sähkön teoria, magnetismin teoria ja valon käyttäytymistä kuvaava optiikka seuraavat sähkömagnetismin teoriasta. Sähkömagnetismi taasen seuraa hiukkasfysiikan standardimallista, joka kuvaa lisäksi muitakin vuorovaikutuksia.

Perustavanlaatuisia teorioita ei voi ainakaan toistaiseksi johtaa mistään. Tällä hetkellä perustavanlaatuisia teorioita on kaksi: yleinen suhteellisuusteoria ja hiukkasfysiikan standardimalli. Suhteellisuusteoria kuvaa aikaa ja avaruutta, standardimalli ainetta.

Monet tutkijat arvelevat, että teoria, josta nämä molemmat voitaisiin johtaa, olisi kaiken teoria. Tällaista teoriaa ei kuitenkaan ole löydetty, eikä ole varmaa, onko sellaista olemassa.

Voi sen sijaan olla, että teoriat muodostavat loputtomat askelmat, joista jokainen on edellistä laajempi.
Syksy RäsänenkosmologiHelsingin yliopisto

Miksi koirasta lähtee paljon karvoja?

Camilla Helenius, 7

Koira on kesyyntynyt sudesta tuhansia vuosia sitten. Senkin jälkeen koirat ovat eläneet ulkona ja tarvinneet karvapeitteen tuomaa suojaa. Niinpä Turkki on säilynyt tärkeänä osana useimpien koirien elimistöä, vaikka ihminen on jalostuksella vaikuttanut sen määrään ja laatuun.

Koirien karvankasvussa on kasvu-, lepo- ja irtoamisvaihe. Koirilla on yleensä paljon karvoja, minkä takia niitä myös lähtee paljon. Eri rotujen välillä on kuitenkin paljon eroja.

Ulkona asuvien koirien kuten siperianhuskyjen ja suomenpystykorvien karva vaihtuu vuodenajan mukaan. Niille kasvaa talveksi paksu kylmältä eristävä turkki, joka irtoaa keväällä ilmojen lämmetessä. Näin käy myös villinä eläville koiraeläimille.

Sisätiloissa asuvien koirien karvanlähtöön vuodenajat eivät juuri vaikuta.

Narttukoirilla karvan kasvua ja vaihtumista säätelevät voimakkaasti hormonit. Niiden turkki vaihtuu yleensä juoksuaikojen eli lisääntymiseen sopivien ajanjaksojen välissä.

Joidenkin rotujen, kuten villakoirien ja espanjanvesikoirien, perimä mahdollistaa pitkän karvankasvuvaiheen. Tällöin karvojen irtoamista tapahtuu normaalia harvemmin.

Aivan kaikilla koirilla ei ole turkkia lainkaan. Tällaisia rotuja ovat esimerkiksi kiinanharjakoira ja meksikonkarvatonkoira.

Marjo Hytönen

yliopistotutkija

Helsingin yliopisto


Kuka saa rahat, jotka painetaan setelipainossa?

Einari Talvio, 9

Setelipainossa valmistetut setelit saa ne tilannut keskuspankki, Suomessa siis Suomen Pankki.

Keskuspankin tehtäviin kuuluu huolehtia siitä, että seteleitä on aina riittävästi ihmisten ja kauppojen tarpeisiin.

Keskuspankki maksaa setelipainolle seteleiden valmistuskustannuksen, joka on setelistä riippumatta noin viisi senttiä seteliltä. Setelipaino ei saa pitää seteleitä itse eikä myydä niitä muille kuin keskuspankille.

Kun seteleitä tarvitaan käyttöön, keskuspankki myy niitä omille asiakkailleen, lähinnä tavallisille pankeille. Vasta tässä vaiheessa setelistä tulee rahaa ja esimerkiksi kymmenen euron seteli alkaa maksaa kymmenen euroa.

Pankit toimittavat seteleitä eteenpäin esimerkiksi pankkiautomaattien kautta. Seteli kiertää maailmalla rahana, jota voi käyttää maksamiseen tai säästämiseen.

Kun seteli on kulunut huonokuntoiseksi, keskuspankki ostaa sen takaisin. Sen jälkeen huonokuntoinen seteli silputaan ja hävitetään energiajätteenä.

Jussi Kangas

toimistopäällikkö

Suomen Pankki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmiskunnan kohtaloon – Tässä on hiilinielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  2. 2

   Vantaalaispitseriaan käveli nälkäinen mies, jolla ei ollut rahaa – omistaja Ahmet Ciray päätti alkaa jakaa ruokaa ilmaiseksi

  3. 3

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  4. 4

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  5. 5

   Kaikkeen tottuu, myös Donald Trumpiin Yhdysvaltain presidenttinä

  6. 6

   ”Kuka sä oikein oot?” kysyi Spike Lee ja tarjosi Jasper Pääkköselle huippuroolia – Läpimurron ratkaisi yksi Sisu-pastilli ja se, että Pääkkönen oli tehnyt 17-vuotiaana jotain pöyristyttävää

   Tilaajille
  7. 7

   EU-johtajat: May saa lisäaikaa, mutta ehtona joko erosopimus tai mahdolliset eurovaalit

  8. 8

   ”Hymyt ovat hyytyneet jokaiselta naureskelijalta” – Näin syntyi legendaariseksi hehkutettu kappale, jota lukuisat pitävät suomiräpin vaikuttavimpana biisinä

   Tilaajille
  9. 9

   Jäätiköiden sulaminen paljastaa ruumiita Mount Everestillä

  10. 10

   Puhelu kesti yhdeksän minuuttia, ja sen aikana luonto käänsi Becky Boydin kodin ympäri ja tappoi 23 naapuria

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kartta näyttää, miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

   Tilaajille
  2. 2

   Bernie Sanders ja Trumpin entinen YK-lähettiläs ottivat yhteen synnytyksen hinnasta ”sosialistisessa” Suomessa

  3. 3

   Keskellä kauniaislaista metsää on satavuotias, valtavan talon kivijalka – Taustalla on tarina Stockmannin suvun unelmasta, joka loppui tragediaan

  4. 4

   Kun lapsi raivoaa, vanhemman tehtävä ei ole ratkaista asiaa – on tärkeämmän oppitunnin aika

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki vartioi tyhjää puutaloa yötä päivää Kumpulassa – Operaation hinta jopa 60 000 euroa kuukaudessa, arvioi turvallisuusalan yritys

  6. 6

   Maailman ehkä harvinaisin muumi­muki saattaa olla peräisin thaimaalaiselta jätelavalta, josta se päätyi 40 eurolla Pohjois-Pohjanmaalle

  7. 7

   ”Esitin, etten ymmärrä mistään mitään” – Nyt puhuu Iltalypsyn karjakko, jonka ikimuistoinen katse pyyhki poliitikoilla pöytää 25 vuotta sitten

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin seudulla kulkee busseja, joissa penkit ovat selkä menosuuntaan – Mistä on kyse, HSL?

  9. 9

   Jatkuva hyvä päivä saattaa olla merkki toksisesta positiivisuudesta

  10. 10

   Amsterdam sai tarpeekseen seksi­työläisiä pällistelevistä turisti­ryhmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  3. 3

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  4. 4

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  5. 5

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  6. 6

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  7. 7

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  8. 8

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalainen keksintö lupaa vähentää autojen päästöjä jopa 80 prosenttia: ”Mitä järkeä on tuoda fossiilista polttoainetta ulkomailta?”

  11. Näytä lisää