Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Miksi puhutaan murtomaahiihdosta?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös, miksi ajatukset eivät näy, linnunmunien värejä ja liekkien lämpötilaa. Entä tietääkö Pepi olevansa koira?

Mistä tulee nimitys murtomaahiihto?

Viena Kallionalusta, 9

Murtomaa tarkoittaa epä­tasaista maata eli tasaisen maan vastakohtaa.

Kun Suomessa alettiin järjestää hiihtokilpailuja 1800-luvun lopulla, hiihdettiin tasamaalla tai jäällä. 1900-luvun alussa huomattiin, että ulkomailla kuten Norjassa pidettiin kilpailuja myös mäkisessä maastossa.

Suomessa seurattiin vaikutteita. Tampereen hiihtoseura järjesti murtomaahiihtokilpailun jo vuonna 1909.

Kilpailijoiden oli tärkeää tietää etukäteen, hiihdettiinkö tasamaalla vai maastossa, sillä tasaisella käytettiin paljon pitempiä suksia, jotka eivät soveltuneet mäkisiin maastoihin.

Nimitys murtomaa otettiin käyttöön jo vähän aikaisemmin juoksun puolella. Rytmiltään vaihtelevalla murtomaajuoksulla eli maastojuoksulla oli heti alkuun hyvä maine.

Murtomaajuoksua pidettiin erityisen terveellisenä. Sitä oli helppo harrastaa missä tahansa, kun ei tarvinnut erikseen rakentaa tasaisia kilparatoja.

Kaisa Häkkinen

suomen kielen professori

Turun yliopisto


Miksi eri lintulajien munat ovat eri värisiä?

Taimoor Ahmad, 11

Linnunmunien kuori suojaa kehittyvää poikasta muun muassa petoeläimiltä, kuumuudelta ja haitalliselta valolta.

Munan värillä on siinä tärkeä rooli. Eri lintulajit munivat eri värisiä munia, koska niiden pesiin kohdistuu erilaisia uhkia.

Väri on siis osa kunkin lajin sopeutumista eri oloihin. Esimerkiksi maahan pesivien kahlaajalintujen, kuten meriharakan ja pikkutyllin, munissa on t useimmiten mestarillinen suojaväri. Siksi munien havaitseminen on vaikeaa niin ihmiselle kuin kahlaajia uhkaaville ketuille, minkeille, supikoirille ja muille pedoille.

Kolopesijöiden kuten pöllöjen, tikkojen, papukaijojen ja tukaanien munat ovat useimmiten valkoisia. Pimeä kolo pesäpaikkana on munille riittävä suoja petoja vastaan. Pesän pohjalla häämöttävä valkea muna voi auttaa emoa suunnistamaan.

Yleensä munien väri on kehittynyt pitkän ajan kuluessa, mutta joskus väri voi muuttua nopeastikin­.

Joidenkin Afrikassa elävien loiskutojien ja tuhkapriinioiden munat ovat muuttuneet muutamassa kymmenessä vuodessa punaruskeista ensin oliivinvärisiksi ja sitten turkooseiksi, joissa on ruskeita täpliä.

Syynä on se, että loiskutoja haluaa munia tuhkapriinian pesään ja jättää tälle poikastensa huoltamisen. Tuhkapriinia puolestaan yrittää välttää tämän, joten se on pyrkinyt poistamaan eriväriset munat pesästä. Loiskutojan munien värin muutos on seurannut perässä.

Juha Honkala

rengastustoimiston museomestari

Luonnontieteellinen keskusmuseo


Miksi ajatukset ovat näkymättömiä?

Sona Melikoglu, 6

Ihmisellä on monenlaisia ajatuksia. Osa ajatuksistamme näkyy kokemuksina ja tuntemuksina. Ne yleensä ohjaavat toimintaamme. Niitä kutsutaan tunne­ajatuksiksi. Sitten on järkiajatuksia, joita pohdimme hyvin järjestelmällisesti ja tietoisesti.

Kaikki ajatukset syntyvät pään sisällä aivoissa. Aivot ovat kuin valtavan monimutkainen tietokone, jossa pienet sähkösykäykset ja välittäjäaineet vievät viestejä miljoonien aivosolujen välillä. Voimme mitata aivojen sähkösykäyksiä tai verenkiertoa. Mikään niistä ei kuitenkaan ole sama kuin ajatus.

Ajatukset ovat sitä, että miljoonat mikroskooppisen pienet aivosolut toimivat yhtä aikaa. Tätä yhteistyötä on mahdotonta nähdä, vaikka kuinka kurkistaisi aivojen sisään.

Meidän on kuitenkin helppo nähdä ajatusten vaikutuksia. Jotkin ajatukset voivat saada koko elimistön mukaansa. Esimerkiksi isot huolet voivat aiheuttaa mahakipua tai päänsärkyä. Silloin toinen ihminen voi nähdä nuo ajatukset kärsimyksenä.

Samalla tavalla toinen ihminen näkee helposti naamastasi, kun sinulla on iloisia ajatuksia.

Sampsa Vanhatalo

kliinisen neurofysiologian professori, Helsingin yliopisto

Lastensairaala, HUS


Kuinka kylmä liekki voi olla?

Alex Karjalainen, 12

Kemiassa palaminen tarkoittaa aineen yhtymistä happeen. Samalla syntyy lämpöä. Palaminen voi tapahtua monella tavalla. Hyvin hidasta palamista on esimerkiksi raudan ruostuminen.

Arkikielen palaminen tapahtuu yleensä kaasussa. Tällöin syntyy kuuma liekki.

Näin käy kynttilässä, jossa korkea lämpötila saa kynttilän ensin sulamaan, sitten imeytymään pitkin kynttilän sydänlankaa, höyrystymään langasta ja lopulta palamaan. Liekin kuumimpien kohtien lämpötila on 1 200–1 400 astetta.

Kuumuus saa palavan aineen ensin pilkkoutumaan pieniin osiin, jotka reagoivat hapen kanssa ja muodostavat tyypillisesti hiilidioksidia ja runsaasti lämpöä.

On kuitenkin joitakin hiilivetyjä, kuten metyylietyyliketoni ja n-butyyliasetaatti, joilla palaminen on hieman erilaista. Näillä kaasuilla palava aine hajoaa varsin suuriin osiin, ja nämä osat voivat helposti liittyä takaisin toisiinsa yhtymättä happeen. Tällaisessa palamisessa syntyy vain vähän lämpöä ja hiilidioksidia. Liekki on niin heikko, että sen näkee vain pimeässä.

Alimmillaan tällaisen liekin lämpötila voi olla vain hieman yli 200 astetta. Erityisissä oloissa on havaittu liekkejä, joiden lämpötila on jopa alhaisempi. Tällaiset ”kylmät liekit” havaitsi ensimmäisen kerran kuuluisa kemisti Humphry Davis 1800-luvun alussa.

Tom Kuusela

yliopistotutkija

fysiikan ja tähtitieteen laitos

Turun yliopisto

Tietääkö Pepi olevansa koira?

Milla Ikäheimonen, 5

Aku Ankka -sarjakuvissa esiintyvät eläimet ovat käytännössä ihmisiä, koska ne käyvät töissä, maksavat laskunsa ja tekevät muita ihmismäisiä tekoja.

Esimerkiksi Hessu on koira, mutta kävelee kahdella jalalla, puhuu ja käyttää vaatteita. Hän ja muut Ankkalinnan eläimet ovatkin siis eläinhahmoisia ihmisiä.

Mikin koira Pluto on poikkeus. koska se käyttäytyy kuin oikea koira. Pepi on ihmismäisempi koira kuin Pluto, sillä se osaa puhua.

Pepi mainitsee sarjakuvissa isäntänsä, kertoo syövänsä koiranruokaa, asustavansa perheensä kanssa kopissa ja huomaa kolon, josta mahtuu vain pentu. Ihmiset eivät kuitenkaan ymmärrä tarinoissa Pepin puhetta.

Pepi siis tietää selvästi olevansa koira ja tunnistaa lajitoverinsa. Se näyttää myös nauttivan elämästään.

Samoin on sen koirakaverien laita. Esimerkiksi Arvopaperiralli-tarinassa Turkanen-koira toteaa ruokaa varastettuaan, että ”täytyyhän koiran syödä”. Turkanen puhuu sekä itsestään että Pepistä koiranpentuina.

Katja Kontturi

sarjakuvatutkija

Jyväskylän yliopisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kartta näyttää miltä Helsingin alueilta sijoittajat himoitsevat asuntoja

  2. 2

   Helsingin eteläiseen kärkeen suunnitellaan koteja yli 7 000 ihmiselle – Tie pois vie tuskaisen ruuhkasumpun kautta

  3. 3

   Lapsen kiukun laannuttamiseen on yksi, yksinkertainen keino

   Tilaajille
  4. 4

   Selvitys: Viranomaiset eivät löydä käyttöä kansalaispalveluksen suorittaneille

  5. 5

   Yksi katse muistuttaa toivon heittäneestä lama-Suomesta – Iltalypsyn karjakko kertoo, miten syntyi armoton satiiriohjelma, jota ei enää voisi tehdä

   Tilaajille
  6. 6

   Lapsen raiskauksesta tuomittu selvisi ehdollisella tuomiolla, koska vankila olisi haitannut miehen ”sosiaalista selviytymistä” – miksi tekijän oma selviytyminen vaikuttaa rangaistukseen?

   Tilaajille
  7. 7

   Alma kertoo ensimmäistä kertaa haastattelussa homoudestaan – koska haluaa olla tyttöystävänsä kanssa aivan kuin kaikki muutkin

  8. 8

   Tutkijat: Ilmastonmuutoksen kieltäjien jääkarhuväite tukeutuu yhteen lähteeseen, joka ei perustu tieteeseen

  9. 9

   Flunssat harvenivat, kun askelissa tuli kymppitonni täyteen

  10. 10

   Tutkijat: Maapallon lähin naapuriplaneetta onkin Merkurius

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  2. 2

   Kartta näyttää, miten ylivoimaisesti yksi automerkki on valloittanut Helsingin seudun

   Tilaajille
  3. 3

   En pystynyt keskittymään, ja kaikki ylimääräinen aika oli maailmasta kadonnut. Löysin tähän syypään luikertelemasta sänkyni takaa.

  4. 4

   Legendaarinen Roudasta rospuuttoon -sketsi ei olisi syntynyt ilman Petteri Summasen omaa tragediaa: ”Lapsuuteni oli turvallinen ja ihana, ja yhtäkkiä se loppui”

   Tilaajille
  5. 5

   Sairaaloiden Apotti-tietojärjestelmä on satoja miljoonia maksanut susi, jota ei olisi pitänyt päästää edes testikäyttöön

  6. 6

   Sdp:n etumatka kasvoi, keskusta heikkeni yhä – HS-gallup paljastaa asetelmat, joista ehdokkaat lähtevät vaalikentille

  7. 7

   20 vuotta sitten The Matrix muutti tapaamme katsoa elokuvaa – Nyt feminismiä vihaava äärioikeisto käyttää sitä hyväkseen tavalla, jota tekijät eivät koskaan olisi uskoneet mahdolliseksi

   Tilaajille
  8. 8

   Maailman ehkä harvinaisin muumimuki tulee myyntiin huhtikuussa huutokaupassa Turengissa

  9. 9

   Harvinainen möhkäkala ajautui rantaan Australiassa, jopa tuhat­kiloiseksi kasvavaa eläintä luultiin ensin laivan hylyksi

  10. 10

   Helsinkiläis­naisen patjan alta löytyi testamentti, joka käynnisti sotkuisen riidan: Korkein oikeus jätti rahoja vaatineet hyvän­tekeväisyys­järjestöt nuolemaan näppejään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lars Kihlström halusi uskoa hyvää isästä, mutta lopulta hän itki – Suomalaisen SS-miehen päiväkirjasta löytyi lause, joka kyseenalaistaa historian­kirjoituksen

   Tilaajille
  2. 2

   Kuvilleni saa nauraa, sanoo Iiu Susiraja, mutta hiljenee kun katselee lukioaikaista valokuvaa itsestään

  3. 3

   Uuden-Seelannin terrori-iskusta epäilty sai murhasyytteen, ainakin 50 ihmistä kuollut

  4. 4

   Kun Siskonpedistä tuttu Niina Lahtinen vei yksivuotiaansa päiväkotiin, vanhempainiltaan kutsuttiin psykologi paikalle: ”Vastuu ja syyllistäminen lankeavat lähinnä naisille”

   Tilaajille
  5. 5

   Missä on nainen, joka hyppäsi takaisin autoonsa ja hylkäsi pyöräilijän kuolemaan suojatielle? Vantaan poliisilta on loppumassa keinot poikkeuksellisen yliajotragedian selvittämisessä

   Tilaajille
  6. 6

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  7. 7

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  8. 8

   Jussi Halla-aho ei ole muuttunut, mutta hän on oivaltanut jotain

  9. 9

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  10. 10

   ”Suurin osa ihmisistä ei tajua, mistä siinä puhutaan” – Satumaa-tango täyttää 20 vuotta ja nyt Maija Vilkkumaa kertoo, miksi biisi saattoi sanoittaa perussuomalaisten nousun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää