Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Miksi puhutaan murtomaahiihdosta?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös, miksi ajatukset eivät näy, linnunmunien värejä ja liekkien lämpötilaa. Entä tietääkö Pepi olevansa koira?

Mistä tulee nimitys murtomaahiihto?

Viena Kallionalusta, 9

Murtomaa tarkoittaa epä­tasaista maata eli tasaisen maan vastakohtaa.

Kun Suomessa alettiin järjestää hiihtokilpailuja 1800-luvun lopulla, hiihdettiin tasamaalla tai jäällä. 1900-luvun alussa huomattiin, että ulkomailla kuten Norjassa pidettiin kilpailuja myös mäkisessä maastossa.

Suomessa seurattiin vaikutteita. Tampereen hiihtoseura järjesti murtomaahiihtokilpailun jo vuonna 1909.

Kilpailijoiden oli tärkeää tietää etukäteen, hiihdettiinkö tasamaalla vai maastossa, sillä tasaisella käytettiin paljon pitempiä suksia, jotka eivät soveltuneet mäkisiin maastoihin.

Nimitys murtomaa otettiin käyttöön jo vähän aikaisemmin juoksun puolella. Rytmiltään vaihtelevalla murtomaajuoksulla eli maastojuoksulla oli heti alkuun hyvä maine.

Murtomaajuoksua pidettiin erityisen terveellisenä. Sitä oli helppo harrastaa missä tahansa, kun ei tarvinnut erikseen rakentaa tasaisia kilparatoja.

Kaisa Häkkinen

suomen kielen professori

Turun yliopisto


Miksi eri lintulajien munat ovat eri värisiä?

Taimoor Ahmad, 11

Linnunmunien kuori suojaa kehittyvää poikasta muun muassa petoeläimiltä, kuumuudelta ja haitalliselta valolta.

Munan värillä on siinä tärkeä rooli. Eri lintulajit munivat eri värisiä munia, koska niiden pesiin kohdistuu erilaisia uhkia.

Väri on siis osa kunkin lajin sopeutumista eri oloihin. Esimerkiksi maahan pesivien kahlaajalintujen, kuten meriharakan ja pikkutyllin, munissa on t useimmiten mestarillinen suojaväri. Siksi munien havaitseminen on vaikeaa niin ihmiselle kuin kahlaajia uhkaaville ketuille, minkeille, supikoirille ja muille pedoille.

Kolopesijöiden kuten pöllöjen, tikkojen, papukaijojen ja tukaanien munat ovat useimmiten valkoisia. Pimeä kolo pesäpaikkana on munille riittävä suoja petoja vastaan. Pesän pohjalla häämöttävä valkea muna voi auttaa emoa suunnistamaan.

Yleensä munien väri on kehittynyt pitkän ajan kuluessa, mutta joskus väri voi muuttua nopeastikin­.

Joidenkin Afrikassa elävien loiskutojien ja tuhkapriinioiden munat ovat muuttuneet muutamassa kymmenessä vuodessa punaruskeista ensin oliivinvärisiksi ja sitten turkooseiksi, joissa on ruskeita täpliä.

Syynä on se, että loiskutoja haluaa munia tuhkapriinian pesään ja jättää tälle poikastensa huoltamisen. Tuhkapriinia puolestaan yrittää välttää tämän, joten se on pyrkinyt poistamaan eriväriset munat pesästä. Loiskutojan munien värin muutos on seurannut perässä.

Juha Honkala

rengastustoimiston museomestari

Luonnontieteellinen keskusmuseo


Miksi ajatukset ovat näkymättömiä?

Sona Melikoglu, 6

Ihmisellä on monenlaisia ajatuksia. Osa ajatuksistamme näkyy kokemuksina ja tuntemuksina. Ne yleensä ohjaavat toimintaamme. Niitä kutsutaan tunne­ajatuksiksi. Sitten on järkiajatuksia, joita pohdimme hyvin järjestelmällisesti ja tietoisesti.

Kaikki ajatukset syntyvät pään sisällä aivoissa. Aivot ovat kuin valtavan monimutkainen tietokone, jossa pienet sähkösykäykset ja välittäjäaineet vievät viestejä miljoonien aivosolujen välillä. Voimme mitata aivojen sähkösykäyksiä tai verenkiertoa. Mikään niistä ei kuitenkaan ole sama kuin ajatus.

Ajatukset ovat sitä, että miljoonat mikroskooppisen pienet aivosolut toimivat yhtä aikaa. Tätä yhteistyötä on mahdotonta nähdä, vaikka kuinka kurkistaisi aivojen sisään.

Meidän on kuitenkin helppo nähdä ajatusten vaikutuksia. Jotkin ajatukset voivat saada koko elimistön mukaansa. Esimerkiksi isot huolet voivat aiheuttaa mahakipua tai päänsärkyä. Silloin toinen ihminen voi nähdä nuo ajatukset kärsimyksenä.

Samalla tavalla toinen ihminen näkee helposti naamastasi, kun sinulla on iloisia ajatuksia.

Sampsa Vanhatalo

kliinisen neurofysiologian professori, Helsingin yliopisto

Lastensairaala, HUS


Kuinka kylmä liekki voi olla?

Alex Karjalainen, 12

Kemiassa palaminen tarkoittaa aineen yhtymistä happeen. Samalla syntyy lämpöä. Palaminen voi tapahtua monella tavalla. Hyvin hidasta palamista on esimerkiksi raudan ruostuminen.

Arkikielen palaminen tapahtuu yleensä kaasussa. Tällöin syntyy kuuma liekki.

Näin käy kynttilässä, jossa korkea lämpötila saa kynttilän ensin sulamaan, sitten imeytymään pitkin kynttilän sydänlankaa, höyrystymään langasta ja lopulta palamaan. Liekin kuumimpien kohtien lämpötila on 1 200–1 400 astetta.

Kuumuus saa palavan aineen ensin pilkkoutumaan pieniin osiin, jotka reagoivat hapen kanssa ja muodostavat tyypillisesti hiilidioksidia ja runsaasti lämpöä.

On kuitenkin joitakin hiilivetyjä, kuten metyylietyyliketoni ja n-butyyliasetaatti, joilla palaminen on hieman erilaista. Näillä kaasuilla palava aine hajoaa varsin suuriin osiin, ja nämä osat voivat helposti liittyä takaisin toisiinsa yhtymättä happeen. Tällaisessa palamisessa syntyy vain vähän lämpöä ja hiilidioksidia. Liekki on niin heikko, että sen näkee vain pimeässä.

Alimmillaan tällaisen liekin lämpötila voi olla vain hieman yli 200 astetta. Erityisissä oloissa on havaittu liekkejä, joiden lämpötila on jopa alhaisempi. Tällaiset ”kylmät liekit” havaitsi ensimmäisen kerran kuuluisa kemisti Humphry Davis 1800-luvun alussa.

Tom Kuusela

yliopistotutkija

fysiikan ja tähtitieteen laitos

Turun yliopisto

Tietääkö Pepi olevansa koira?

Milla Ikäheimonen, 5

Aku Ankka -sarjakuvissa esiintyvät eläimet ovat käytännössä ihmisiä, koska ne käyvät töissä, maksavat laskunsa ja tekevät muita ihmismäisiä tekoja.

Esimerkiksi Hessu on koira, mutta kävelee kahdella jalalla, puhuu ja käyttää vaatteita. Hän ja muut Ankkalinnan eläimet ovatkin siis eläinhahmoisia ihmisiä.

Mikin koira Pluto on poikkeus. koska se käyttäytyy kuin oikea koira. Pepi on ihmismäisempi koira kuin Pluto, sillä se osaa puhua.

Pepi mainitsee sarjakuvissa isäntänsä, kertoo syövänsä koiranruokaa, asustavansa perheensä kanssa kopissa ja huomaa kolon, josta mahtuu vain pentu. Ihmiset eivät kuitenkaan ymmärrä tarinoissa Pepin puhetta.

Pepi siis tietää selvästi olevansa koira ja tunnistaa lajitoverinsa. Se näyttää myös nauttivan elämästään.

Samoin on sen koirakaverien laita. Esimerkiksi Arvopaperiralli-tarinassa Turkanen-koira toteaa ruokaa varastettuaan, että ”täytyyhän koiran syödä”. Turkanen puhuu sekä itsestään että Pepistä koiranpentuina.

Katja Kontturi

sarjakuvatutkija

Jyväskylän yliopisto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Vaikuttaa naurettavalta, että Suomi olisi maailman onnellisin maa” – Amerikkalais­media selvitti, miksi voitamme vertailut, ja totesi, että käytämme väärää sanaa

  2. 2

   Jussi Halla-aho kommentoi perussuomalaisten väkivallalla kuohuttanutta vaalivideota – Finnkino lopettaa mainoksen esittämisen teattereissaan

  3. 3

   Muellerin raportista tihkuu vielä herkullisia yksityis­kohtia ja Trump käy entistä rajummin lehdistöä vastaan, arvioi tutkija

  4. 4

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  5. 5

   Narinkkatorilta tehtiin viisi ilmoitusta mielenosoittajien tekemistä pahoinpitelyistä lauantaina

  6. 6

   Mieti, mitä haluat, jos käy huonosti: kuolemaan ja sairastumiseen voi varautua näillä keinoin

   Tilaajille
  7. 7

   Vasemmistoliiton eduskunta­vaali­ehdokas kertoo, että hänen kimppuunsa hyökättiin Itäkeskuksessa

  8. 8

   Häirikkö levittää valheellista tietoa hiihdon harrastajien latuinfosivustolla: ”Hei trollaaja, keksipäs nyt muuta tekemistä!”

  9. 9

   Mielen­terveyden ongelmat piinaavat opiskelijoita, näillä keinoilla vältät karikot

  10. 10

   Apple pitää tänään show’n, johon on ladattu valtavat odotukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Abiturientti Viivi Puskala pyöräili kaikessa rauhassa Mallorcalla, kun hänet värvättiin treenilenkin päätteeksi Luxemburgiin

  2. 2

   Lauri Markkanen hämmästyttää amerikkalaisia tavoillaan: kaurapuuroa aamulla eikä edes omaa kokkia

  3. 3

   Poikkeuksellinen hyppäys hiv-tartunnoissa pääkaupunki­seudulla – Hus pelkää epidemiaa

  4. 4

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  5. 5

   Ulkoministeri Timo Soinia yritettiin lyödä Korson maalais­markkinoilla Vantaalla, puolue­johtajat tuomitsevat ”hyökkäyksen demokratiaa vastaan”

  6. 6

   Saksassa tyylikäskin villapaita voi olla ratkaiseva virhe

  7. 7

   Mersukuski kaahasi reilusti yli kahtasataa – ”Kyseinen auto ei käsittääkseni kulje sen kovempaa”

  8. 8

   700 miljoonan euron hankkeen kohtalon­hetket ovat käsillä: Vanhan jäähallin kupeeseen suunniteltu jätti­areena mullistaisi maisemaa Töölössä

  9. 9

   Muellerin raportti ei todennut Trumpin vaalikampanjan tehneen yhteistyötä venäläisten kanssa, presidentti riemuitsi tutkinnan tuloksesta

  10. 10

   Virolaiset pahastuivat: Keskellä Helsinkiä seisoo vapaussodan muistoristi väärin päin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   HS:n erikoisartikkeli vie Kiinan uiguuri­alueelle, missä historian käsittämättömin kontrolli­koneisto aivo­pesee ihmisiä ja ahdistelee toimittajaa joka askeleella

   Tilaajille
  2. 2

   Keskellä suomalaista metsää on pieni mökki, josta aukeaa näkymä ihmis­kunnan kohtaloon – Tässä on hiili­nielu, mutta onko siitä planeetan pelastajaksi?

   Tilaajille
  3. 3

   Sami Hedberg nauraa sketsisarjassaan homoille, venäläisille ja saamelaisille, Sami Hedbergille eivät naura edes lapset

  4. 4

   Junes Lokka on kutsunut itseään ”läpällä” rasistiksi, mutta saiko Johanna Vehkoo tehdä niin vakavissaan? Tätä pohdittiin tänään oikeudessa

  5. 5

   Uusi liikunta­trendi parantaa terveyttä nopeasti, ja kenellä tahansa on siihen aikaa

   Tilaajille
  6. 6

   Trumpin entinen YK-lähettiläs sohaisi mehiläis­pesään arvostellessaan Suomen terveyden­huoltoa: ”Tiedätkö edes missä Suomi on?”

  7. 7

   Jään uumenista nousee vihainen jätti – Siperian ikiroudassa ratkaistaan planeettamme kohtalo, ja nyt poromies Nikolai Tasmanovin rautakanki uppoaa liian syvälle

   Tilaajille
  8. 8

   Matkustajia nostettiin vinssillä korkeuksiin rajussa tuulessa – uusi video näyttää, miten merihätään joutuneen laivan pelastus­operaatio eteni Norjassa

  9. 9

   Helsingin seudun kouluissa leviää nyt villitys, joka saa lapset liikkumaan jopa kilometrejä tunnin aikana

  10. 10

   Helsinki vai Tšernobyl? Testaa, kuinka hyvin erotat Suomen pää­kaupungin ydin­tuhoalueesta

  11. Näytä lisää