Tiede

Ilman voimakkaita kannabistuotteita ensimmäiset psykoosit voisivat vähentyä Amsterdamissa puoleen

Vahva kannabis ja päivittäinen käyttö moninkertaistavat psykoosin riskin, osoittaa Lancet-lehdessä julkaistu tutkimus.

Jos skunkia ja muita voimakkaita kannabislaatuja ei olisi markkinoilla, ensimmäiset psykoosit vähenisivät Lontoossa kolmanneksen ja Amsterdamissa peräti puoleen, sanovat tutkijat arvostetun Lancet-lehden julkaisemassa tutkimuksessa.

Vanhastaan on tiedetty, että runsaalla ja nuorena aloitetulla kannabiksen käytöllä on yhteys psykoosin ja skitsofrenian riskiin. Psykoosi tarkoittaa tilaa, jossa ihmisellä on huomattavia vaikeuksia erottaa, mikä on totta ja mikä ei.

Tyypillisiä psykoottisia oireita ovat harha-aistimukset ja harhaluulot. Ne ovat ominaisia skitsofrenialle.

Uuden tutkimuksen mukaan kannabiksen päivittäinen käyttö nostaa ensimmäisen psykoosin vaaran kolminkertaiseksi verrattuna niihin, jotka eivät ole koskaan käyttäneet kannabista. Jos kannabis on voimakasta laatua, riski kasvaa melkein viisinkertaiseksi.

Voimakkaiksi luetaan kannabistuotteet, jotka sisältävät yli kymmenen prosenttia keskeisintä päihdyttävää kannabinoidia, thc:tä.

”Tärkeä tutkimus. Pitoisuuksien vaikutusta ei ole ennen näin laajasti missään selvitetty”, sanoo päihdelääketieteen apulaisprofessori Solja Niemelä Turun yliopistosta.

Riskin kasvaminen annoksen kasvaessa tukee Niemelän mukaan käsitystä, että kannabis on psykoosin riskitekijä.

”Tutkimus vahvistaa ajatusta, ettei kannabiksen ja psykoosin välinen yhteys selity sillä, että psykoosille alttiit ihmiset käyttävät mielellään kannabista.”

Psykoosin riskitekijät ovat kuitenkin moninaisia.

”Kannabis tuskin aiheuttaa psykoosia yksin, mutta se on yksi riskitekijä.”

Tutkimuksen tekijät kysyivät kannabiksen käytöstä 901:lta ensimmäisen psykoosinsa takia psykiatriseen hoitoon hakeutuneelta ihmiseltä kymmenessä Euroopan ja yhdessä Brasilian kaupungissa. Heille poimittiin samoista kaupungeista myös 1 237 verrokkia, jotka eivät olleet koskaan joutuneet psykoosiin.

Kaupunkien välillä ilmeni suuria eroja sekä psykoosien yleisyydessä, kannabiksen käytössä että markkinoilla olevien tuotteiden laadussa.

Voimakkaita kannabistuotteita kulutettiin tutkituista kaupungeista erityisesti Lontoossa, Pariisissa ja Amsterdamissa. Päivittäinen käyttö oli yleisintä Amsterdamissa ja Lontoossa. Yhteys psykoosien esiintyvyyteen oli selvä.

Ranskan, Espanjan ja Italian kaupungeissa käytettiin miedompia laatuja. Tutkimuksessa olivat mukana Lontoo, Cambridge, Amsterdan, Gouda, Voorhout, Madrid, Barcelona, Pariisi, Bologna, Palermo ja Brasilian Ribeirao Preto.

”Mielenkiintoinen, hyvin tehty ja toistaiseksi laajin tutkimus aiheesta”, kommentoi myös kliinisen epidemiologian professori Jouko Miettunen Oulun yliopistosta.

Kannabista on markkinoilla lukuisissa muodoissa. Ne voivat sisältää kymmeniä psykoaktiivisia aineita. Haluttua päihtymystä aiheuttaa erityisesti thc eli delta-9-tetrahydrokannabinoli.

Sitä on yleensä eniten thc-pitoisissa kannabisöljyissä. Niitä nautitaan suun kautta tai valelemalla niillä marisätkää tehon lisäämiseksi.

Hamppukasvin hartsista puristettu hasis on selvästi vahvempaa kuin marihuana, joka jauhetaan hamppukasvin osista. Kukinnossa taas on enemmän thc:tä kuin lehdissä.

Kasvinjalostuksella on tuotettu niin sanottua skunkia. Siinä thc-pitoisuutta on lisätty ja toinen kannabinoidi, kannabidioli (cbd) on poistettu.

Päinvastoin kuin thc, kannabidioli näyttää olevan ahdistusta ja psykoosia lievittävä aine.

”Psykoosiriski voi riippua myös thc:n ja kannabidiolin suhteesta”, Niemelä sanoo.

Suomessakin kannabistarjonta on Niemelän mukaan muuttunut vuosien varrella. Aiemmin takavarikkoon saatiin lähinnä hasispainotteista tuontitavaraa. Nyt kotikasvatuksen lisääntyminen on kasvattanut marihuanan kulutusta. Katukaupustelusta taas on siirrytty internetin salattuun Tor-verkkoon.

Niin tai näin, käyttäjistä suuri osa ei Niemelän mukaan tiedä, mitä käyttää.

”Eikä tunnistaminen aina ole mahdollistakaan. Turvallisinta on olla kokonaan käyttämättä kannabista, etenkin jos suvussa on mielenterveyden häiriöitä.”

Pahimpaan riskiryhmään pääsee, jos sukulaisilla on skitsofreniaa tai kaksisuuntaista mielialahäiriötä, aloittaa kannabiksen käytön nuorena ja käyttää päivittäin vahvoja laatuja.

Kannabiksen nuoruuskäytön ja psykoosiin sairastuminen yhteys on todettu myös suomalaisilla viime syksynä tutkimuksessa, jossa seurattiin Pohjois-Suomessa vuosina 1985–1986 syntyneiden päihteiden käyttöä ja mielenterveyttä. Miettunen johti tutkimusta ja Niemelä osallistui siihen väitöskirjan toisena ohjaajana.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  2. 2

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  4. 4

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  5. 5

   Hälytys lento-onnettomuudesta Helsinki-Vantaalla: Kone kääntyi takaisin, matkustajat evakuoitiin

  6. 6

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  7. 7

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  8. 8

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   Marko ”Mörkö” Anttila sai oman kannatuslaulun, asialla Arttu Wiskarin bändi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, tänään vastassa Kanada – ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  5. 5

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää