Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Voiko maailma mennä rikki?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös, pierevätkö kaniinit, voiko ihminen nukahtaa seisaallaan, miksi jotkin ruuat pannaan jääkaappiin ja onko jotakin loputtomasti.

Tomas Remes, 4

Maailman voi ajatella menevän rikki eri tavoin. Ihmisten kannalta suurimmat riskit koskevat luontoa. Jos luonto menisi rikki, emme saisi esimerkiksi puhdasta vettä tai ruokaa.

Luonto koostuu ihmisen lisäksi noin yhdeksästä miljoonasta muusta lajista. Kaikki, puut, niityn kasvit, suuret petoeläimet ja pienet hyönteiset vaikuttavat omalla tavallaan luonnon toimintaan.

Luonto muuttuu jatkuvasti. Lajeja häviää ja uusia syntyy. Tällä hetkellä maapallolta kuitenkin häviää lajeja kiihtyvää tahtia.

Tämä johtuu ihmisen toiminnasta. Eniten lajeja häviää, kun ihminen hakkaa metsiä, raivaa maata pelloiksi ja rakentaa kaupunkeja.

Koko maailma ei mene rikki lajiston köyhtyessä. Luonto on pitkän historiansa aikana osoittanut valtavaa sopeutumiskykyä ja sinnikkyyttä. Lajien kiihtyvän häviämisen myötä luonto ja sen toiminnot kuitenkin väistämättä muuttuvat.

Jos haluamme, että maapallo säilyy toimivana elinympäristönä sen nykyisille asukkaille, myös ihmiselle, on meidän pidettävä luonnosta hyvää huolta. Jokainen laji on arvokas osa kokonaisuutta.

Anna-Liisa Laine

ekologian professori

Zürichin yliopisto ja Helsingin yliopisto


Miksi kanit eivät piereskele?

Vilma Salo, 7

Itse asiassa kaniinit piereskelevät kuten muutkin nisäkkäät. Pieru on ruoansulatuskanavassa oleskelevien pienenpienien bakteerien tuottamaa kaasua.

Ruoansulatus irrottaa ravinnosta energiaa ja ravintoaineita elimistön käyttöön. Kaneilla ja suurimmalla osalla muista nisäkkäistä ruoan­sulatuskanavaan kuuluvat suu, nielu, ruokatorvi, maha, suolisto ja peräaukko.

Kaneilla ja muilla jäniseläimillä kaasua muodostuu umpisuolessa, joka sijaitsee paksusuolen ja ohutsuolen yhtymäkohdassa. Jos kanista ottaa röntgenkuvan, umpisuolessa näkyy ruoan lisäksi yleensä runsaasti kaasukuplia, jotka pääsevät pois pupusta pieruina.

Kanien pieruja ei yleensä huomaa, sillä sen koko suolisto on nopealiikkeinen. Siksi pierut ovat normaalisti pieniä. Kasvinsyöjän pierut eivät myöskään juuri haise. Haju on samankaltainen kuin kanin papanoissa.

Jos kanilla on ruoansulatuksen ongelmia tai jokin sairaus, voi pieruista tulla kuuluvia. Tämä on monesti ihmisistä hauskaa. Siksi pupujen piereskelystä on Youtube-videoitakin.

Valitettavasti näissä tapauksissa on yleensä kyse sairaista eläimistä.

Jotta kanien ruoansulatus toimisi normaalilla tavalla, niitä ei koskaan saisi ruokkia pelkillä herkuilla. Niille tulisi antaa ennen kaikkea kuitupitoista purtavaa, kuten heinää ja varpuja.

Jaakko Pohjoismäki

genetiikan yliopistotutkija

Itä-Suomen yliopisto


Voiko ihminen nukahtaa kesken kävelyn ja jatkaa silti kävelemistä?

Maija Ahvenniemi, 8

Kyllä, äärimmäisen väsyneenä ihminen voi nukahtaa vaikka seisaallaan ja jopa jatkaa muutaman askeleen kävelyä.

Tällaisia kokemuksia ovat kuvanneet esimerkiksi väsyneinä marssineet varusmiehet.

Kyseessä on kuitenkin kevyt uni, josta nopeasti herätään ja jatketaan kävelyä valveilla.

Jos uni etenisi kevyestä unesta syvään uneen, lihasten jänteys vähenisi, seisoma-asentoa olisi vaikea pitää yllä eikä kävely enää onnistuisi.

Rem-univaiheessa lihasten jänteys katoaa kokonaan. Silloin lihakset eivät pysty liikkumaan lainkaan. Paitsi kävely, myös seisominen on rem-unessa mahdotonta.

Unissakävely, jossa nukkuva ihminen lähtee sängystä liikkeelle on erillinen ilmiö eikä liity nukahtamiseen liikkeessä. Väsyneenä kävelystä ei siis voi siirtyä suoraan unissakävelyyn.

Tarja Stenberg

fysiologian yliopistonlehtori

Helsingin yliopisto


Miksi jotkut ruuat menevät jääkaappiin?

Kalle Oikarinen, 6

Ruuassa on usein miten pieniä eliöitä, joita emme näe paljain silmin. Nämä bakteerit voivat käyttää ruokaamme ravintonaan ja lisääntyä siinä.

Monet bakteerit ovat harmittomia. Osa niistä kuitenkin pilaa ruuan. Silloin ruoka näyttää tai ainakin haisee pahalta.

Voi käydä niinkin, että pitkään säilytetty ruoka voi näyttää ja tuoksua hyvältä, mutta siinä on silti kasvanut ruokamyrkytystä aiheuttavia bakteereita. Silloin syöjän vatsa tulee kipeäksi.

Jääkaapin kylmyydessä bakteerien kasvu hidastuu ja ruuat säilyvät pidempään syömäkelpoisina.

Jotkin ruuat houkuttavat bakteereita muita enemmän. Erityisesti liha, kala, maitotuotteet sekä monet kotiruuat ovat bakteereille hyvin mieluisia. Siksi ne pitää säilyttää jääkaapissa.

Ennen ruuanlaittoon ryhtymistä on myös tärkeää pestä kädet hyvin, ettei niiden kautta siirtyisi lisää bakteereita ruokaan.

On olemassa bakteereita, jotka viihtyvät jopa jääkaapissa. Siksi ruokia ei voi säilyttää sielläkään kovin pitkään.

Toisaalta useat ruuat säilyvät hyvin huoneenlämmössä. Esimerkiksi murot ja jauhot ovat niin kuivia, etteivät bakteerit viihdy niissä. Bakteerit eivät myöskään pääse avaamattomiin säilyketölkkeihin.

Mari Nevas

elintarvikehygienian dosentti,

yliopistonlehtori

Helsingin yliopisto


Onko jotain olemassa loputtomasti?

Jehki Konttinen, 5

Voi olla, että ainetta on maailmankaikkeudessa loputtomasti. Emme kuitenkaan tiedä, onko näin.

Tämä johtuu siitä, ettemme tiedä, onko maailmankaikkeus äärellinen vai ääretön. Jos avaruus on äärellinen, myös ainetta on äärellinen määrä.

Jos avaruus on ääretön, ainetta voi olla loputtomasti. Emme kuitenkaan tiedä tätäkään varmasti, koska näemme vain äärellisen osan maailmankaikkeudesta. Tämä johtuu siitä, että valo kulkee äärellisellä nopeudella ja maailmankaikkeuden ikä on äärellinen, joten näemme vain äärellisen matkan päähän.

Arvelemme kuitenkin, että ne alueet, joita emme näe, ovat jokseenkin samanlaisia kuin ne, jotka näemme. Näkemissämme alueissa on kaikkialla ainetta.

Niinpä ainetta luultavasti on äärettömästi, jos maailmankaikkeus on ääretön.

Syksy Räsänen

kosmologi

Helsingin yliopisto

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaalakuntoon törmättyään yllättäen esteeseen Töölössä

  3. 3

   Pyörätuolissa istuva mies ryöstettiin väkivaltaisesti Helsingissä – Tekijän valitus ei menestynyt oikeudessa

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Sellu palaa ilma­kehään, ja metsän puu luovuttaa lopulta hiilensä – Tutkijoiden mukaan on yksi yli­voimainen tapa muuttaa puu hiili­nieluksi

   Tilaajille
  6. 6

   Kahta suomalaisnaista Australiassa seuraava dokumentti on pahan mielen televisiota

  7. 7

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  8. 8

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  9. 9

   ”Ootko sä jutsku?” Itäkeskuksessa eurovaali­ehdokkaalle esitetty kysymys alle­viivaa Euroopassa elettäviä vakavia aikoja

  10. 10

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  2. 2

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  3. 3

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  4. 4

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  6. 6

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  7. 7

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  8. 8

   Monessa parisuhteessa vallitsee tuhoisa kierre, jonka keskiössä on älypuhelin – Sadat lukijat kertoivat HS:lle karusta maailmasta, jossa some on aina läsnä ja pilaa suhteen

   Tilaajille
  9. 9

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  10. 10

   Testaa, tunnistatko menneiden vuosikymmenten suosikkiautot – Miksi kauniita klassikkomalleja ei voida valmistaa uudelleen nykyaikaisella teknologialla?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  8. 8

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää