Tiede

Tutkimus: Ihmisen aivot uudistuvat läpi elämän, jopa 97-vuotiaalta löydettiin uusia hermosoluja

Uusia hermosoluja syntyy Alzheimer-potilaillakin, mutta enää murto-osa siitä, mitä terveissä aivoissa.

Pitkään ajateltiin, että ihmisen aivot eivät enää uusiudu aikuisiällä. Kun aivot ovat kehittyneet, uusia soluja ei enää syntyisi.

Useissa tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että aivot uusiutuvat, joidenkin tutkimusten mukaan jopa pitkälle eläkeikään.

Uusia soluja syntyy ainakin hippokampuksessa. Aivojen uumenissa sijaitseva hippokampus on muistikoneiston moottori, ja sitä Alzheimerin tauti erityisesti hapertaa.

Silti on kiistanalaista, missä määrin uusia soluja syntyy aivoissa. Eri tutkimuksissa on saatu ristiriitaisia tuloksia esimerkiksi aivonäytteiden säilömistavasta johtuen.

Uusi tutkimus Nature Medicine -tiedelehdessä saattaa olla toistaiseksi vakuuttavin osoitus aivojen uusiutumiskyvystä.

Madridin autonomisen yliopiston neurotieteilijät, molekyylibiologit ja neuropatologit havaitsivat 58 kuolleen ihmisen aivokudoksesta, että uusia aivosoluja oli muodostunut hippokampuksessa joka ikisellä tutkitulla – mukaan lukien Alzheimer-potilaat.

Vastasyntyneitä hermosoluja löydettiin jopa 97-vuotiaana kuolleen naisen aivokudoksesta. Aivosolujen syntyä havaittiin pykäläpoimuksi kutsutussa hippokampuksen osassa.

Aivosoluja syntyy läpi elämän, mutta niiden muodostuminen vähenee iän myötä. Nyt tutkituista nuorin oli kuollut 43-vuotiaana. Tutkijat havaitsivat uusia aivosoluja syntyneen hänen aivoihinsa noin 42 000 kappaletta kuutiomillimetriä kohden. 70-vuotiailla tutkituilla solujen syntytahti oli vähentynyt noin 30 000 soluun kuutiomillimetrissä aivokudosta.

Lukua voi suhteuttaa siihen, että ihmisen aivoissa on arviolta sata miljardia aivosolua.

Tutkijat laskevat, että keski-iän ylittyessä aivot tuottavat joka vuosi 300 solua vähemmän kuutiomillimetriä kohden kuin edellisvuonna. Silti soluja syntyy loppuun asti.

Alzheimeria sairastaneiden aivoissa oli selvä ero terveisiin jo taudin hyvin varhaisessa vaiheessa. Uusia hermosoluja syntyi heilläkin, mutta vain noin puolet siitä, mitä terveillä.

Jos aivokuvantaminen kehittyy tarpeeksi, niin Alzheimerin taudin voisi kenties havaita jo hyvin varhaisessa vaiheessa hermosolujen syntytahtia tarkkailemalla, tutkijat lupailevat. Tämä on kuitenkin vielä utopiaa.

Tuore tutkimus on ristiriidassa viime vuonna Nature-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen kanssa. Siinä ei havaittu, että uusia hermosoluja syntyisi enää aikuisiällä.

Todistusaineistoa aivojen uusiutumisesta on silti muissa tutkimuksissa kertynyt runsaasti. Tulosten eroja selittävät luultavasti eri tutkimuksissa käytetyt menetelmät ja se, miten kauan tutkittuja kudosnäytteitä on säilötty.

”Kudoksen käsittelytavasta riippuen samassa näytteessä voi näyttää olevan runsaastikin kehittyviä hermosoluja tai ei lainkaan uusia soluja”, neurotieteilijä María Llorens-Martín sanoo The Guardian -sanomalehdessä.

Llorens-Martín on yksi tämän tuoreimman tutkimuksen tekijöistä.

Tutkimuksissa käytetyt kudosnäytteet saattavat olla olleet aivopankissa formaldehydiliuoksessa kuukausia tai jopa vuosikausia. Paraformaldehydi alkaa ennen pitkää muodostaa sidoksia kudosnäytteisiin ja muuttaa hermosolut eräänlaiseksi geeliksi, Llorens-Martín sanoo Science-tiedelehdessä.

Aivoissa muodostuneita uusia soluja etsitään käyttämällä erästä fluoresoivaa ainetta, joka sitoutuu aivokudoksessa oleviin niin sanottuihin dcx-proteiineihin. Llorens-Martínin ryhmä havaitsi, että formaldehydikylpy poistaa jälkiä tästä proteiinista jo ensimmäisen kahden vuorokauden jälkeen. Puolen vuoden päästä uusien hermosolujen löytäminen näytteestä on lähes mahdotonta.

Uudessa tutkimuksessa ryhmä käytti hyvin tuoreita kudosnäytteitä, joista hermosolujen muodostuminen kävi ilmiselväksi. Solujen alut havaittiin myös mikroskoopilla. Ne olivat sileitä ja pulleita, eikä niistä versonut vielä juurikaan haaroja.

Uusien hermosolujen muodostumista hiirillä tutkiva kanadalainen neurotieteilijä Paul Frankland pitää uutta tutkimusta hyvin vakuuttavana.

”Se tarjoaa selkeät ja kiistattomat todisteet siitä, että hermosoluja syntyy läpi elämän. Minun osaltani tämä kysymys on nyt loppuunkäsitelty”, Frankland sanoo Science-lehdessä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  2. 2

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  3. 3

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  4. 4

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  6. 6

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  7. 7

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  8. 8

   Junan kylkeen ilmestyi Mörkö-graffiti ja kirkko ohjasi kansaa torille Matteusta siteeraten – Näin Helsinki sekosi jääkiekon maailman­mestaruudesta

  9. 9

   Euroopan ”vihreän aallon” nostama Ville Niinistö lupaa, että EU:n ilmastopolitiikassa alkaa nyt todella tapahtua

  10. 10

   ”Muumit ovat taidetta” – Muumi-yhtiö ei halua tehdä Mörkö-mukista MM-kultaversiota

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  4. 4

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  5. 5

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Leijonat voitti sensaatiomaisesti MM-kultaa, juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, kansanjuhla kello 18 alkaen Kaisaniemessä

  7. 7

   Leijonien lento Bratislavasta ainakin tunnin myöhässä: Hawkit ottavat mestarit vastaan iltapäivällä, kello 18 joukkueelle järjestetään kansanjuhla – HS näyttää paluun suorana lähetyksenä

  8. 8

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  9. 9

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  10. 10

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  9. 9

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  10. 10

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  11. Näytä lisää