Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Kuinka valas punnitaan? Miksi vauvat puklaavat?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös, onko muurahaisia enemmän kuin termiitteja, miksi pyyhekumi ei tepsi tussin jälkeen ja paljonko tilaa veisivät kaikki maailman ihmiset yhdessä.

Kuinka sinivalas punnitaan?

Hertta Sieranta, 8

Sinivalaiden punnitseminen on haastavaa. Aikuisiksi kasvaneet yksilöt voivat arvioiden mukaan painaa liki 200 tonnia.

Rantautunut ja kuollut valas voidaan nostaa nostokurjella kuorma-auton lavalle ja kuljettaa valtavalle vaa’alle, joka pystyy punnitsemaan sekä auton että valaan.

Punnituksen tuloksesta vähennetään ajoneuvon paino. Ei ole varmaa, onko kukaan punninnut vaa’alla sinivalaita. Ne rantautuvat ylipäätään hyvin harvoin.

Eläviä sinivalaita ei ole todennäköisesti koskaan punnittu. Ennen kun sinivalaiden pyynti kiellettiin vuonna 1966, painoa arvioitiin toisenlaisella konstilla. Valaanpyytäjät mittasivat ensin kuolleen valaan pituuden ja paloittelivat ruhon osiin. Sitten he punnitsivat osat. Näin saatiin mittakaava, jonka avulla sini­valaiden painoa voitiin arvioida pituuden perusteella.

Sinivalaiden painoa arvioidaan nykyään harvoin, mutta valaanpyynnin ajoilta periytyvät mittaukset ovat yhä käytössä. Nuo arviot eivät tietenkään anna aivan tarkkaa tulosta, mutta hyvän olettamuksen.

Tiu Similä

valastutkija


Kumpia on enemmän maailmassa, termiittejä vai muurahaisia?

Tilda Manninen, 8

Muurahaislajeja on paljon enemmän kuin termiittilajeja.

Tutkijat ovat löytäneet yli 12 000 muurahaislajia. Joidenkin arvioiden mukaan todellinen luku on noin 20 000. Termiittilajeja tunnetaan vain runsaat 3 000.

Molemmilla on valtavasti yksilöitä. Mitään kunnon arvioita muurahaisten ja termiittien välisestä erosta ei ole tehty. Vertaamalla niiden levinneisyyttä ja yleisyyttä eri alueilla kysymykseen on mahdollista vastata.

Tropiikissa eli maapallon päiväntasaajan lähistöllä on hyvin paljon termiittejä, mutta myös valtavasti muurahaisia.

Maapallon suurimmalla yhtenäisellä metsäalueella pohjoisissa havumetsissä elää sen sijaan paljon enemmän muurahaisia.

Termiitit eivät viihdy yhtä pohjoisessa kuin muurahaiset. Termiittien suppeamman elinalueen vuoksi muurahaisia on mitä todennäköisimmin enemmän myös yksilöiden määrässä mitattuna.

Jyrki Muona

emeritusprofessori

Luomus


Jos kaikki maailman ihmiset koottaisiin yhteen, kuinka paljon tilaa he tarvitsisivat?

Markus Mikkola, 9

Maailmassa arvioidaan tällä hetkellä olevan noin 7,7 miljardia ihmistä. Heistä enemmistö asuu Aasiassa ja Afrikassa.

Jos kaikki maailman ihmiset koottaisiin tiiviisti yhteen seisomaan ja pantaisiin noin neljä ihmistä joka neliömetrille, he tarvitsisivat tilaa yhteensä Päijänteen ja Inarijärven pinta-alan verran.

Vielä 50 vuotta sitten kaikki maailman ihmiset olisivat mahtuneet Inarijärven kokoiselle alalle. Puolessa vuosi­sadassa maailman väestö on kuitenkin kaksinkertaistunut.

Jos kaikki maailman ihmiset asuisivat yhtä tiheästi kuin helsinkiläiset, heistä puolet mahtuisi asumaan Pohjoismaihin.

Maapallon väestön arvioidaan vielä kasvavan ainakin kymmeneen miljardiin. Jos he asuisivat yhtä tiheästi kuin helsinkiläiset, kymmenen miljardia ihmistä tarvitsisi melkein koko Euroopan unionin pinta-alan.

Kaikki maailman ihmiset mahtuisivat siis hyvin pienelle alueelle suhteessa maapallon valtavaan pinta-alaan.

Tila ei ole loppumassa vaikka väestö kasvaa. Ongelmaksi muodostuu kuitenkin maapallon voimavarojen rajallisuus. Nopeasti kasvavaa väestöä on vaikeaa esimerkiksi ravita.

Julia Hellstrand

tutkimusavustaja

väestöntutkimusyksikkö

Helsingin yliopisto


Miksi tussia ei voi kumittaa?

Arne Tenhunen, 4

Mietitään ensin, mitä kumit­taessa yleensä tapahtuu.

Lyijykynän ”lyijy” ei nimestään huolimatta ole lyijyä, vaan grafiitin ja saven seosta. Kun kynällä vetää paperiin viivan, siirtyy lyijystä paperin pintaan pieniä grafiittihiutaleita.

Kun tätä jälkeä hankaa pyyhekumilla, hiutaleet takertuvat kumista irtoaviin palleroihin, jotka on helppo pyyhkäistä pois.

Tussikynä toimii toisella tavalla. Tussilla piirrettäessä kynän kärjestä irtoaa mustetta, joka ajautuu paperin pintaa syvemmälle paperin kuitujen väliin. Näihin kuituihin muste tarttuu lujasti.

Tavallinen kumi ei riko paperia, vaan pystyy poistamaan ainoastaan sen pinnalle kiinnittyneen aineen. Siksi mustetta ei voi pyyhekumilla poistaa.

On kuitenkin olemassa kumeja, joilla joitakin mustejälkiä voi poistaa. Niiden teho perustuu ainakin osittain siihen, että kumi rikkoo paperin pinnan ja repii siitä irti musteen värjäämät kuidut.

Silloin myös paperi rikkoutuu ja kuluu.

Tom Kuusela

yliopistotutkija

fysiikan ja tähtitieteen laitos

Turun yliopisto


Miksi vauvat puklaavat?

Lumi Huhma, 10

Maito nousee tosiaan helposti vauvan mahasta takaisin suuhun ja sieltä ulos pulautuksena.

Se johtuu siitä, että vauvoilla sulkijalihas ruokatorven ja mahalaukun välillä ei ole vielä täysin kehittynyt. Myös vauvojen makuuasento ja pelkästään nesteestä koostuva ruokavalio edistävät pulauttelua.

Jos vauva syö vatsansa liian täyteen tai nielee syödessään paljon ilmaa, pulauttelu voi pahentua. Myös röyhtäily nostaa helposti maitoa ilman mukana ulos.

Lisäksi itkeminen ja tietyissä asennoissa, kuten esimerkiksi turvaistuimessa istuminen, lisäävät vauvan pulauttelun riskiä, kun vatsansisäinen paine nousee.

Myös hyppyyttäminen ja nopeat asennon vaihdot syömisen jälkeen lisäävät usein pulauttelua.

Kun vauva kasvaessaan alkaa syödä kiinteää ruokaa ja viettää enemmän aikaa pystyssä, pulauttelu yleensä vähenee. Mahalaukun ja ruokatorven välisen sulkijalihaksen toiminta kypsyy normaaliksi ensimmäisten elinkuukausien aikana.

Runsasta pulauttelua esiintyy yli puolella neljän kuukauden ikäisistä vauvoista. Taipumus loppuu yleensä runsaan vuoden iässä.

Päivi Korhonen

lastentautien erikoislääkäri

Tays

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten outoon kritiikkiin: ”Joku aasi voi olla, joka ajattelee niin”

  2. 2

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  3. 3

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  4. 4

   Tiivistävätkö nämä kuvat suomalaisuuden ytimen? ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”, sanoo edelliset Leijona-fanien torijuhlat ikuistanut HS:n kuvaaja Sami Kero

  5. 5

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  6. 6

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  7. 7

   Suomalaisasukkaat katosivat Pietarista: Idänkaupan ammattilaiset pitävät nykyään perheen Suomessa ja käyvät junalla töissä Venäjällä

  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  10. 10

   Some villiintyi Suomen MM-finaaliin johtaneesta Marko ”Mörkö” Anttilasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, tänään vastassa Kanada – ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  5. 5

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  8. 8

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  10. 10

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  11. Näytä lisää