Tiede

Tekoälyille järjestetään olympialaiset, joissa niiden pitää selviytyä yllättävistä tilanteista kuin älykkäät eläimet temppuradalla

Tekoälyjen olympialaisissa niiden pitää ratkoa arkisia eläinten kokemia ongelmia, eikä keskittyä vain yhdelle alueelle.

Koira jää jumiin oviaukkoon, koska sen hampaissa on liian pitkä keppi. Kepin päät kolahtavat ovenpieliin.

Nokkela koira ratkaisee ongelman eikä puske keppiä väkisin. Se vie kepin sivuttain oven toiselle puolelle.

Eläimet kohtaavat tällaisia ongelmia päivittäin tai ne laitetaan ratkomaan niitä. Varis voi älykkäänä lintuna avata montakin salpaa ja lukitusta, jos sitä odottaa ongelmien ratkettua ruoka.

Kokeissa eläimet osaavat ratkoa pahoja pähkinöitä myös, jos ympäristö muuttuu.

Mutta entä tekoäly? Voisiko sekin kehittyä ratkomaan ongelmia kuten eläimet?

Oppiva tekoäly on menestynyt hienosti eri alueilla 2010-luvulla. IBM:n tekoäly Watson voitti Yhdysvaltain tietoviisaat vuonna 2011 kuulussa Jeopardy-tieto­visassa. Se hallitsi sekunneissa aika vaikeita yleistiedon aiheita.

Oppiva tekoäly Alphago puolestaan voitti vaativan lautapeli gon parhaat pelaajat Aasiassa 2016. Meille tutumpi shakki on teko­älylle ihan peruskauraa.

Äskettäin selvisi, että tekoäly Alphastar on maailman huippua Starcraft II -pelissä. Se on yksin pelattavista strategiapeleistä isoin, erityisesti Aasiassa­.

Nyt on ehkä aika jättää pelit ja visat sikseen. Jos laittaisimme tekoälyn selviytymään arkeen, sellaiseen joka muistuttaa elävää elämää?

Sitä varten on kehitteillä kisa, vapaasti suomennettuna eläintekoälyn olympialaiset (Animal-AI Olympics).

Sitä kehittelee joukko tulevaisuuden älyn tutkijoita Cambridgessa ja yhteisö GoodAI, joka tutkii hyvää tekoälyä Prahassa.

Eläintekoälyn pitäisi oppia lyhyessä ajassa läpäisemään joukko kokeita. Niiden taso vaihtelee, mutta kaikissa kokeissa teko­älyn pitää saavuttaa tavoite. Eläimelle vastaava palkkio on yleensä ruoka.

Tekoäly saavuttaa tavoitteen vain, jos sen ohjelma on nokkela, se osaa suunnistaa ja mikä tärkeintä: se soveltaa edellisten tehtävien kokemuksia.

Järjestäjät esittelevät pian kisan säännöt ja listan kyvyistä, joita tekoälyltä tarvitaan. Kisa kestää verkossa heinäkuusta marraskuuhun. Paras eläin­tekoäly saa palkinnoksi ainakin 10 000 dollaria eli noin 8 900 euroa.

Tutkijat ovat esittäneet videolla areenan ja lavasteet, jonka tapaisissa tekoälyt kamppailevat, kertoo verkkosivusto TechXplore. Areena näyttää huoneisiin jaetulta koirien agilityradalta, joka vaikeutuu jokaisella rastilla.

Kisan järjestäjät vinkkaavat, että tutkijat ohjelmoisivat teko­älyn algoritmeja tehtäviin, joita on käytetty esimerkiksi eläinten älykkyyden testaamiseen.

Papukaijoille esimerkiksi on tehty kokeita, joissa se joutuu avaamaan nokallaan ja työkaluilla sarjan erilaisia lukkoja.


Järjestäjät tarjoavat teko­älyjen kehittäjille valmistavaa kirjallisuutta, joka kertoo eläinten tiedostamisesta ja niiden tiedonkäsittelystä. Eri kokeita on koottu jo noin 50.

Monet tekoälyt jäljittelevät jo nyt eläinten aisteja, esimerkiksi tarkkaa stereonäköä.

Tekoälyn maailmassa sovellus tästä on konenäkö. Tekoäly on todella hyvä joissakin rajatuissa ongelmissa, jotka liittyvät kuvantunnistukseen.

Tekoäly voi olla hyvä yhdessä tehtävässä, mutta osaako se ratkaista ongelmia joita se ei ole aiemmin kohdannut?

Tätä kysyy Matthew Crosby IEEE Spectrum -lehdessä. Hän tutkii tekoälyä Leverhulmenin tutkimuskeskuksessa ja Impe­rial Collegessa Lontoossa.

”Laitapa oppiva tekoäly sille epätavalliseen ympäristöön tai uuteen tilanteeseen. Se yleensä epäonnistuu. Se ei voi soveltaa taitojaan, jotka on viritetty rajattuihin kohteisiin, kuten vaikka shakin hallintaan.”

Tässä kisassa ei esimerkiksi opetella videonauhoista tiettyjä kohteita. Tekoälyn konenäkö on niissä hyvä.

Nyt tekoälyllä on edessä jotain aivan uutta, sanoo Oscar Schwartz MIT-yliopiston Technology review -lehdestä.

Tämä kisa testaa tekoälyä, joka voisi pärjätä luonnollisessa maailmassa. Sellainen maailmahan ympäröi meitä joka päivä, eikä mikään peli.

Crosby veikkaa, että järjestäjät yllättyvät siitä, miten tekoäly ratkoo arkielämän ongelmia.

Kisan järjestäjät olettavat, että tekoälyt eivät vielä pysty sopeutumaan täydellisesti eri ympäristöihin. Ne eivät siis saa eri rasteilla täysiä pisteitä.

Voittajan ”ajattelun” analysointi voi kuitenkin merkitä sitä, että oppiva tekoäly murtautuu uudelle alueelle. Tekoäly ehkä oppii soveltamaan oppimaansa, kun kisa vaikeutuu rasti rastilta.

Kisa alkaa helpoilla tehtävillä. Eläintekoälyn pitää esimerkiksi hakea ruokaa alueella, joka on esteetön.

Vaikeampi tehtävä on esimerkiksi sellainen, jossa teko­älyn pitää päätellä, onko opittu esine tai kohde vielä paikallaan, kun se on piilossa toisen esineen takana.

Tekoälyn on ehkä myös vaikeaa suunnistaa hämärässä ympäristössä.

Kun kisa ratkeaa joulukuussa, se toivottavasti antaa välineitä kehittää arkisia tekoälyjä. Se voi tarjota myös keskustelua siitä, mitä koneen älykkyys yleensä on.

Biologisella älykkyydellä on järjestäjien mukaan annettavaa tekoälyyn liittyvään keskusteluun, koska ”se on eläimellä jopa satojen miljoonien vuosien tulos”, sanovat järjestäjät.

”Meitä kiinnostaa, millaisia älykkyyden lajeja on. Vaikka tekoäly ei onnistuisikaan kokeessa hyvin, voi siitäkin olla apua.”

Lopuksi tutkijat vertaavat tekoälyjen saavutuksia siihen, miten hyvin eläimet pärjäävät vastaavassa kokeessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi heistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  3. 3

   ”Luojan kiitos, en ole Suomessa”, Erica Fugate ajatteli ja lähti lapsensa kanssa yhdys­valtalaisen vanki­karkurin matkaan – lopulta hän myi miehen tarinan Hollywoodiin

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi hallitus voi saada ikäviä yllätyksiä maailmalta

  5. 5

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  6. 6

   Kun opioidikriisi räjähti käsiin Yhdys­valloissa, myös suomalaiset kipu­kroonikot joutuivat hankalaan asemaan

  7. 7

   Tässä on yksi hirveimmistä treeneistä: kuukausi leuan­vetoa

   Tilaajille
  8. 8

   Saaristoon, Mathildedaliin vai Kristiinan­kaupunkiin? Katso kymmenen vinkkiä, mihin kannattaa matkustaa Suomessa

  9. 9

   Taistele, pakene vai sittenkin lamaannu – kuka pystyy toimimaan tarkoituksen­mukaisesti hengen­vaarassa?

   Tilaajille
  10. 10

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   ”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

  3. 3

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  4. 4

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  5. 5

   ”Minulle ei voi tapahtua mitään”, sanoi Pamela Werner iltana, jolloin hänet silvottiin – Pekingissä murhatun 19-vuotiaan kohtaloa pohditaan yhä vuosikymmeniä myöhemmin

   Tilaajille
  6. 6

   Demokratian pyhää periaatetta loukattiin vaalikeväänä, ja nyt on aika soittaa hälytyskelloja

  7. 7

   Helsinkiläisessä hätämajoituksessa viettää yönsä yhdeksän­kuukautinen vauva

   Tilaajille
  8. 8

   Viskiyhtiön perijä tunnusti syyllisyytensä seksikulttia koskevassa oikeuden­käynnissä

  9. 9

   Jussi Halla-aho sanoo osan vanhoista kirjoituksistaan olleen ”tyhmiä ja harkitsemattomia” muttei irtisanoudu teksteistä

  10. 10

   Poliisi selvittää: Miten auto on onnistuttu ajamaan kahden aidan ahtaaseen väliin kyljelleen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää