Tiede

Maanviljelyn taitajat rakensivat Stonehengen ja muita kivikehiä Britanniaan

Viljelijät toivat maanviljelyn Britanniaan nykyisen Espanjan ja Portugalin alueelta yli 6 000 vuotta sitten. Tulokkailla oli myös tapana rakentaa isoja kivikehiä.

Stonehengen kuuluisan kivikehän rakensivat Britanniassa ihmiset, jotka olivat tulleet maahan Iberian niemimaalta, siis nykyisen Espanjan ja Portugalin alueelta.

He saapuivat Britanniaan noin 4 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Alun perin he olivat lähteneet Anatolian eli nykyisen Turkin alueelta ja päätyneet Välimeren kautta Iberian niemimaalle.

Näillä siirtolaisilla oli taito, joka muutti Britannian. He hallitsivat maanviljelyn. Ennen näitä siirtolaisia Britanniassa asui vain metsästäjä-kerääjien ryhmiä.

Tämä muuttoliike on paljastunut muinaisista dna-näytteistä, joita on otettu samaan aikaan eläneiden kivikauden ajan ihmisen jäänteistä Britanniassa ja Euroopassa. Perimien tutkimisesta kertoo Nature Ecology & Evolution.

Britannia oli vain yksi päätepiste Anatoliasta tulleiden ihmisten isossa muutossa kohti Eurooppaa. Se alkoi noin 6 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua eli 8 000 vuotta sitten. Muuttoliikkeen mukana maatalous levisi kaikkialle manner-Eurooppaan.

Yksi varhaisten viljelijöiden ryhmä seurasi Tonavaa Keski-Eurooppaan. Toinen ryhmä menikin länteen Välimeren kautta.

Ennen tätä suurta muuttoa Euroopassa eli hajallaan pieniä ihmisten ryhmiä, jotka metsästivät eläimiä ja keräsivät villejä kasveja. He myös vaelsivat paikasta toiseen.

Kivikauden britit olivat suurelta osin lähtöisin ryhmistä, joka liikkui Välimeren reittiä. Ne joko vaelsivat rannikkoa pitkin tai siirtyivät joskus veneillä saarelta toiselle, sanovat muinais-dna:ta tutkineet geneetikot.

He saivat dna-näytteet 67 muuttaneesta ihmisestä. Luut löytyivät luolista ja kivikehien läheltä.

Kun tutkijat selvittivät varhaisen brittiläisten viljelijöiden dna:ta, se muistutti läheisesti Iberian alueen ihmisten dna:ta.

Osa Iberian alueen maanviljelijöistä siirtyi Ranskan kautta pohjoiseen. He ehkä saapuivat Brittein saarille lännestä eli nykyisen Walesin tai Lounais-Englannin kautta, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Maatalouden lisäksi maahanmuuttajat toivat mukanaan perinteen, jossa heimot rakensivat isoja monumentteja kivipaaseista. Niitä kutsutaan megaliiteiksi.

Kuuluisa Stonehengen rakentaminen alkoi noin 3 000 eaa. Wiltshiressä eteläisessä Englannissa. Se on osa megaliittien perinnettä. Kivikehiä on paljon muuallakin Britanniassa.

Britannian länsiosissa asui ennestään myös metsästäjä-kerääjien ryhmiä jo noin 4 000 eaa. Dna-näytteet kuitenkin osoittavat, että nämä paikalliset ja uudet tulokkaat eivät risteytyneet juurikaan.

”Emme löytäneet selvää näyttöä Iberiasta tulleiden ihmisten dna:ssa paikallisesta metsästäjä-kerääjien esi-isästä”, sanoo tohtori Tom Booth. Hän on muinais-dna:n asiantuntija Lontoon luonnonhistorian museossa.

”Tämä ei tarkoita, että nämä ryhmät eivät olisi sekoittuneet geneettisesti lainkaan. Britanniassa jo asuneen väestön koko oli ehkä niin pieni, että heidän jälkiään ei jäänyt perimään.”

Britanniaan tulleet maanviljelijät olivat jo joutuneet matkalla sovittamaan maanviljelyä erilaisiin ilmastoihin.

Kun he saapuivat Britanniaan, heillä oli jo erilaisia maanviljelyn työkaluja. He olivat myös valmistautuneet sellaisten viljelykasvien kasvatukseen, jotka pärjäävät luoteisen Euroopan ilmastossa.


Tutkimus selvitti myös brittiläisten metsästäjä-kerääjien dna:ta. Yksi kohteista oli ns. Cheddarin miehen luuranko, jonka luustosta otettu dna on päivitetty aikaan 7 100 eaa. Hän oli äskettäin paljon esillä, koska tutkijat yrittivät rekonstruoida hänen kasvonsa.

Cheddarin miehen dna viittaa siihen, että useimpien metsästäjä-kerääjien tavoin hänellä oli tumma iho ja siniset silmät.

Iberiasta Britanniaan tulleiden maanviljelijöiden iho oli sen sijaan vaaleampi. Heillä oli ruskeat silmät ja mustat tai tummanruskeat hiukset.

Britannia koko vielä yhden ison väestömuutoksen kivikaudella. Noin vuonna 2 450 eaa. ensimmäisten maanviljelijöiden jälkeläiset korvautuivat lähes kokonaan uudella väestöllä. He puolestaan tulivat Britanniaan manner-Euroopasta.

Britannia koko näki kaksi isoa väestönsä perimän muutosta muutaman tuhannen vuoden aikana. Tutkimuksen yksi kirjoittaja, professori Mark Thomas sanoo, että alun perin Iberiasta tullut väestö oli vähentynyt jo jonkin aikaa, sekä Britanniassa että Euroopassa.

Hän varoittaa tässä selityksistä, jotka viittaavat sotiin. Väestö väheni ehkä maatalouden ja ruuan saatavuuden takia. Se väestöryhmä pärjäsi, joka osasi parhaiten hyödyntää elinympäristöjä.

”Näillä kahdella geneettisellä muutoksella on tuskin mitään yhteistä. Ne ovat kaksi eri väestöllistä romahdusta, ja romahdusten syyt ovat erilaisia.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi heistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  3. 3

   ”Luojan kiitos, en ole Suomessa”, Erica Fugate ajatteli ja lähti lapsensa kanssa yhdys­valtalaisen vanki­karkurin matkaan – lopulta hän myi miehen tarinan Hollywoodiin

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi hallitus voi saada ikäviä yllätyksiä maailmalta

  5. 5

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  6. 6

   Kun opioidikriisi räjähti käsiin Yhdys­valloissa, myös suomalaiset kipu­kroonikot joutuivat hankalaan asemaan

  7. 7

   Saaristoon, Mathildedaliin vai Kristiinan­kaupunkiin? Katso kymmenen vinkkiä, mihin kannattaa matkustaa Suomessa

  8. 8

   Tässä on yksi hirveimmistä treeneistä: kuukausi leuan­vetoa

   Tilaajille
  9. 9

   Taistele, pakene vai sittenkin lamaannu – kuka pystyy toimimaan tarkoituksen­mukaisesti hengen­vaarassa?

   Tilaajille
  10. 10

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  2. 2

   ”Hävettävän suuri” BMW vie suomalaisen kirurgin tallinnalaiselle klinikalle: sote ja verot ajavat suomalaisia lääkäreitä muualle töihin

  3. 3

   HS selvitti vaikeasti aukeavan Fingerpori-sarja­kuvan merkitystä piirtäjä Pertti Jarlalta, nyt Jarla kommentoi selitystään toisessa sarja­kuvassaan

  4. 4

   Simbassäng eli simpanssisänky – toimittajien virheet ovat noloja, mutta pahimmista tulee klassikoita

  5. 5

   ”Minulle ei voi tapahtua mitään”, sanoi Pamela Werner iltana, jolloin hänet silvottiin – Pekingissä murhatun 19-vuotiaan kohtaloa pohditaan yhä vuosikymmeniä myöhemmin

   Tilaajille
  6. 6

   Demokratian pyhää periaatetta loukattiin vaalikeväänä, ja nyt on aika soittaa hälytyskelloja

  7. 7

   Helsinkiläisessä hätämajoituksessa viettää yönsä yhdeksän­kuukautinen vauva

   Tilaajille
  8. 8

   Viskiyhtiön perijä tunnusti syyllisyytensä seksikulttia koskevassa oikeuden­käynnissä

  9. 9

   Jussi Halla-aho sanoo osan vanhoista kirjoituksistaan olleen ”tyhmiä ja harkitsemattomia” muttei irtisanoudu teksteistä

  10. 10

   Poliisi selvittää: Miten auto on onnistuttu ajamaan kahden aidan ahtaaseen väliin kyljelleen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Notre Dame jälleenrakennetaan viidessä vuodessa, lupaa presidentti Macron

  2. 2

   Ääniensä näköinen Suomi on kirjava ja pohjasta paksu – HS:n erikoisartikkeli piirtää vaalituloksen kartalle

  3. 3

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  4. 4

   Vaalitulos ratkesi äärimmäisen niukasti: Sdp suurin, vaali­päivän äänivyöry toi perus­suomalaiset lähes tasoihin – lue HS:n analyysit tuloksesta

  5. 5

   Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on nyt ”normaali osa järjestelmää”, mutta nämä vaalilähetyksessä nähdyt käsimerkit osoittavat muuta

  6. 6

   Lähetykseen kätketty gps-paikannin paljasti järjestelmällisen varastelun Postin logistiikka­keskuksessa – saaliin arvo lähes 60 000 euroa

  7. 7

   Moni on ryhtynyt paistamaan neitsytoliivi­öljyllä, vaikka vanha tieto syöpäriskistä pätee yhä – Nämä terveysfaktat jokaisen on syytä tietää oliiviöljystä

  8. 8

   Maiju Järvisen 7-vuotias poika eristettiin luokassa muista sermeillä – Tänä keväänä hän on viimein pystynyt kertomaan, miltä opetus­suunnitelman painottama ”inkluusio” oikeasti tuntuu

   Tilaajille
  9. 9

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  10. 10

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  11. Näytä lisää