Tiede

Pääsiäinen on nyt myöhään, ja syynä on Kuun vaiheiden sekava tulkinta

Perustava syy myöhään pääsiäiseen on Nikean kirkolliskokouksen päätöksissä vuonna 325 jaa. Asiaa sotkee myös se, että Kuun rata ei ole pyöreä.

Pääsiäinen osuu tänä keväänä harvinaisen myöhäiseksi. Pääsiäissunnuntai on vasta 21. huhtikuuta – vappu kolkuttaa jo ovella!

Päivä on harvinaisen myöhään, mutta vieläkin myöhempiä pääsiäisiä tiedetään histo­riasta. Pääsiäissunnuntai ajoittui vielä myöhemmäksi esimerkiksi vuonna 1943 eli 76 vuotta sitten. Se oli silloin vasta 25. huhtikuuta.

Yliopiston almanakkatoimistoon on tullut kyselyjä vuoden 2019 myöhäisestä pääsiäisestä.

Myöhäisille päiville on selityksensä. Pääsiäisen ajankohta liittyy kirkollisiin päätöksiin ja siihen, miten Kuun vaiheita on tulkittu.

Pääsiäistä vietetään Kristuksen ylösnousemuksen juhlana.

Nikean kirkolliskokous pidettiin vuonna 325 jaa Nikeassa, nykyisen Turkin alueella. Nikea oli ensimmäinen ekumeeninen kirkolliskokous. Koolla oli 318 kirkkoisää.

Se oli myös sopiva hetki päättää, milloin kristillinen maailma viettäisi pääsiäistä.

Pääsiäistä kun oli vietetty eri puolilla kristittyä maailmaa eri aikoina. Varhaiskristityillä oli pääsiäisen vieton ajankohdasta erilaisia tulkintoja. Osa vietti sitä juutalaisten pésah-juhlan aikaan, osa muulloin.

Juutalaisten pésah-juhlaa vietetään juutalaisten oman kalenterin mukaan nisánkuussa. Nisánkuu alkoi, kun kevätpäiväntasausta lähinnä oleva uusikuu oli ensimmäisen kerran havaittavissa. Pésah oli 14 päivää myöhemmin, auringonlaskun jälkeen.

Niinpä kirkko päätti laatia Nikeassa säännöt pääsiäisen ajankohdalle, kertoo blogissaan Asko Palviainen. Hän on Helsingin yliopiston almanakkatoimiston erikoissuunnittelija.

Nikean kirkolliskokous päätti, että pääsiäispäivä on kevätpäiväntasauksena 21. maaliskuuta tai sen jälkeen seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina. Kuunkierto vaikuttaa siis pääsiäisen ajankohtaan.

”Sen ajan tähtitieteellinen tietämys oli kuitenkin heikompaa kuin nyt, eikä esimerkiksi täydenkuun hetkelle pystytty laskemaan tarkkaa ajankohtaa”, kertoo Palviainen.

Kirkko päätti, että kevätpäiväntasaus on aina 21. maaliskuuta. Kevätpäiväntasauksessa yö ja päivä ovat yhtä pitkiä sekä pohjoisella että eteläisellä pallonpuoliskolla.

Tähtitieteellinen kevätpäiväntasaus on vuodesta 2016 alkaen ollut kuitenkin joka kerta 20. maaliskuuta.

Kevätpäiväntasaus oli 21. maaliskuuta viimeksi vuonna 2015. Seuraavan kerran se on 21. maaliskuuta vuonna 2102.

Tänä vuonna kevätpäiväntasaus oli myös 20. maaliskuuta ja seuraava täysikuu heti 21. maaliskuuta.

Pääsiäistä ei silti vietetty seuraavana sunnuntaina eli 24. maaliskuuta vaan tänä viikonloppuna, lähes kuukautta myöhemmin. Syy on niin sanotun keskikuun käsitteessä.

Kirkko otti Nikeassa käyttöön myös käsitteen keskikuu. Laskelmissa keskikuu kiertää maapallon ympäri tasaisella nopeudella.

Keskikuun ja todellisen Kuun täydenkuun vaiheet voivat kuitenkin osua eri vuorokausille.

Jos tämä toteutuu kevätpäiväntasauksen aikaan, on juuri sillä huomattavia vaikutuksia pääsiäisen ajoitukseen.

Nykyisin tiedetään, että Kuun rata on soikea. Siksi kuunvaiheiden väli vaihtelee.

Esimerkiksi vuonna 2019 lyhin aika kahden kuunvaiheen välillä on 6 päivää 14 tuntia 59 minuuttia. Pisimmillään se voi olla 8 päivää 5 tuntia 18 minuuttia.

Tänä vuonna laskennallinen täysikuu osuu eri päivälle kuin todellinen täysikuu.

Koska kirkkoisien täysikuu toteutui tänä vuonna jo 20. maaliskuuta eli ennen kirkon määrittelemää kevätpäiväntasausta, hyppää pääsiäinen peräti kuukaudella eteenpäin.

Jos käytössä olisi tähtitieteellinen pääsiäissääntö, eli katsottaisiin todelliset ajankohdat kevätpäiväntasaukselle ja täydelle kuulle, olisi pääsiäinen ollut 24. maaliskuuta.

Tämänvuotinen pääsiäisen muljahdus toistuu aina 19 vuoden välein.

Vuonna 2038 kevätpäiväntasaus on 20. maaliskuuta kello 14.40 ja todellinen täysikuu 21. maaliskuuta kello 4.09.

Pääsiäinen ei silloinkaan ole seuraavana sunnuntaina eli 28. maaliskuuta vaan vasta 25. huhtikuuta. Silloin vietetään myöhäisintä mahdollista pääsiäistä, aivan kuten vuonna 1943.

Keskikuun mukainen täysikuu 20. maaliskuuta on ennen pääsiäissäännön mukaista kevätpäiväntasausta 21. maaliskuuta. Siksi pääsiäinen siirtyy lähes kuukaudella eteenpäin. Se on vasta seuraavaan lasketun täydenkuun, joka on 18. huhtikuuta, jälkeisenä sunnuntaina.

Tämän takia pääsiäispäivä on nyt 21. huhtikuuta. Jos käytössä olisi tähtitieteellinen pääsiäissääntö, eli katsottaisiin todelliset ajankohdat kevätpäiväntasaukselle ja täydelle kuulle, olisi pääsiäinen 24. maaliskuuta.

Sama ilmiö toistuu aina 19 vuoden kuluttua, mutta vielä hieman enemmän nykyisestä venytettynä.

Seuraavan kerran tällainen lähes kuukauden siirtymä pääsiäisessä tapahtuu 19 vuoden kuluttua. Vuonna 2038 kevätpäiväntasaus on 20. maaliskuuta kello 14.40 ja todellinen täysikuu 21. maaliskuuta kello 4.09.

Pääsiäinen ei kuitenkaan ole seuraavana sunnuntaina eli 28. maaliskuuta vaan vasta 25. huhtikuuta. Tällöin vietetään myöhäisintä mahdollista pääsiäistä, aivan kuten vuonna 1943.

Vuosina 2057, 2076 ja 2095 pääsiäinen hyppää myös myöhäiseen kevääseen.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Se oli ensinnäkin 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  2. 2

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  3. 3

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  4. 4

   Raportti: Jopa kymmeniä­tuhansia pohjois­korealaisia naisia ja tyttöjä joutuu vuosittain seksi­orjiksi Kiinaan, lapsia pakotetaan netti­seksi­tehtaisiin

  5. 5

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  6. 6

   Antti Rinne: Hallitus ei aio leikata yhtään menoja

  7. 7

   Pohjanmaalaisen turkistarhan pihassa mätänee läjäpäin ketun­raatoja, järjestö julkaisi kuvia ja videon

  8. 8

   Monessa parisuhteessa vallitsee tuhoisa kierre, jonka keskiössä on älypuhelin – Sadat lukijat kertoivat HS:lle karusta maailmasta, jossa some on aina läsnä ja pilaa suhteen

   Tilaajille
  9. 9

   Lemmikkien raakaruuat voivat olla ihmiselle terveysriski, uhkana jopa munuaisvauriot

  10. 10

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  3. 3

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  4. 4

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  6. 6

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  7. 7

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  8. 8

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  9. 9

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  10. 10

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää