Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Miksi Jumala ei auttanut Jeesusta silloin, kun Jeesus kuoli?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös lasten osuutta väestöstä, härkien sarvia, merihevosen uintiasentoa ja tehokkainta aistia.

Mauri Penttinen, 6

Jeesus oli mitä todennäköisimmin oikeasti elänyt historiallinen henkilö.

Tieteellinen tutkimus ei kuitenkaan pysty vahvistamaan, mitä hänen kuolemansa hetkellä tapahtui. Raamattu eli kristittyjen pyhä kirja kertoo, mitä kristityt uskovat tapahtuneen.

Raamatussa kerrotaan, että kaikkien yllätykseksi Jumala auttoi Jeesusta, mutta vasta ristiinnaulitsemisen jälkeen.

Kun Jeesus oli ollut kuolleena muutamia päiviä, Jumala herätti hänet henkiin. Tätä uuteen elämään heräämistä kutsutaan ylös­nousemukseksi.

Raamatun mukaan Jeesuksen kuolema ei ollut pelkkä tavallinen kuolema, vaan tärkeä osa Jumalan ja Jeesuksen yhteistä suunnitelmaa. Ristillä kuollut Jeesus otti kantaakseen koko maailman pahuuden ja kärsimyksen. Ylösnousemuksellaan hän tuhosi niiden voiman.

Kristityt uskovat, että Jeesuksen saama voitto pahuudesta ja kuolemasta koituu yhä ihmisten hyväksi. Jumala antaa anteeksi heidän pahat tekonsa, auttaa tekemään hyvää vaikeissakin tilanteissa ja herättää kuoleman jälkeen ikuiseen elämään.

Se ettei Jeesus pelastunut ristiltä, on vaikuttanut kristittyjen käsitykseen Jumalasta.

Monet ajattelevat, ettei Jumala ole näyttäviä temppuja tekevä supersankari, vaan toimii erityisesti vaikeuksien ja heikkouden keskellä.

Siiri Toiviainen

systemaattisen teologian tutkijatohtori

Helsingin yliopisto


Kuinka iso osa Suomen väkimäärästä on lapsia

Viljami Ruuska, 10

Täysi-ikäisyyden rajana pidetään 18:aa ikävuotta. Lapsiksi siis määritellään kaikki alle 18-vuotiaat henkilöt, vaikka jokainen on jonkun lapsi iästä riippumatta.

Vuoden 2017 lopussa Suomessa asui runsas miljoona 1 066 261 alle 18-vuotiasta henkilöä. Se tarkoittaa sitä, että noin joka viides suomalainen oli lapsi.

Poikia oli hieman enemmän kuin tyttöjä. Lapsista alle kouluikäisiä oli noin 400 000 ja peruskouluikäisiä noin 550 000.

Lasten määrä Suomessa on vähentynyt. Eniten lapsia oli vuonna 1962. Silloin Suomessa oli 1 584 376 lasta, mikä on yli puoli miljoonaa nykyistä enemmän. Tuolloin joka kolmas suomalainen oli alaikäinen eli lapsi.

Suhteellisesti eniten lapsia oli maamme itsenäistyessä. Syntyvyys oli tuolloin huomattavasti nykyistä suurempi ja elinajan­odote nykyistä lyhyempi. Siksi iäkkäiden ja aikuisten osuus väestöstä oli nykyistä pienempi.

Lasten määrä on vähentynyt noin sadallatuhannella 25 vuoden aikana. Syntyvyyden laskun seurauksena lasten määrän lasku näyttää jatkuvan.

Markus Rapo

yliaktuaari

Tilastokeskus


Miksi härällä on sarvet?

Frida Hietanen, 6

Nautojen sarvet ovat peruja niiden esivanhemmilta, nyt jo sukupuuttoon kuolleilta alkunaudoilta. Alkunauta oli iso eläin, eikä se pystynyt piiloutumaan. Niinpä se tarvitsi sarvet puolustautuakseen susia ja muita saalistajia vastaan.

Monilla nykynaudoillakin on sarvet. Sarvien avulla eläimet uhittelevat toisilleen, mutta aika harvoin ne käyttävät niitä tappeluun.

Pitkäsarviset naudat ylettävät myös rapsuttamaan sarvilla omaa selkäänsä. Lyhyemmilläkin sarvilla ne voivat kyhnyttää kylkiään. Joskus ne saattavat jopa keihästää sarvien kärjillä ihollaan olevan kärpäsen.

Karjankasvatuksessa sarvet voivat kuitenkin olla haitaksi. Ahtaissa navetoissa eläimet voivat vahingoittaa sarvilla toisiaan tai hoitajaa. Niinpä jalostamalla on luotu myös sarvettomia nautarotuja. Sarvet saatetaan myös poistaa naudalta ihan pikku­vasikkana.

Laura Hänninen

eläinten hyvinvoinnin ja eläinsuojelun kliininen opettaja

Helsingin yliopisto


Miksi merihevoset uivat pystyssä?

Aimo Alho, 4

Merihevosten tuntomerkki on tosiaan pysty uintiasento, jossa pää pysyy suorassa kulmassa vartaloon nähden.

Muut kalalajit käyttävät uimiseen etenkin pyrstöevää, mutta merihevosilta sellainen puuttuu. Merihevoset liikkuvat eteenpäin lähinnä liikuttelemalla selkäevää. Ne hienosäätävät liikkeitään rintaevillä, jotka ovat pään molemmin puolin. Ylös ja alas liikkumista merihevoset säätelevät myös pitkulaisen muotoisen uimarakon kaasuilla.

Nykytiedon mukaan meri­hevosten pysty uintiasento kehittyi yli 20 miljoonaa vuotta sitten. Tällöin tulivuorten toiminnan seurauksena kehittyi laajoja matalia merialueita, joihin kasvoi tiheä vedenalainen kasvillisuus. Pystyssä uiminen auttoi liikkumaan ahtaassa ympäristössä. Siitä on todennäköisesti hyötyä myös suojautumisessa saalistavilta pedoilta kasviston sekaan. Uintiasento on ollut kätevä vuosien saatossa merihevosten ravinnonhankinnassa. Hitaana liikkujana se pyrkii yllättämään saaliinsa.

Maailmassa on yli 40 meri­hevoslajia. Ne elävät maapallon lämpimissä merissä. Suomen merialueella ei merihevosia esiinny.

Teppo Vehanen

kalabiologian dosentti

Luonnonvarakeskus

Mikä on ihmisen tehokkain aisti?

Essi Ruotsalainen, 11

Puhtaasti aistin keräämän tiedon määrällä mitattuna tehokkain on todennäköisesti näkö. Se nimittäin tarjoaa ympäristöstä yleiskuvan, tilan tunteen, valoisuuden, liikkeen ja värit. Niillä kaikilla on merkitystä päivittäisessä elämässä.

Aistien laittaminen tehokkuusjärjestykseen ei ole kuitenkaan helppoa. Jo pelkästään aistien määrästä on erilaisia määritelmiä.

Viiden perusaistin lisäksi on myös esimerkiksi lämpöaisti, tasapainoaisti ja sisäinen aisti, joka ilmaisee nälän tunteen.

Aistien tehokkuus myös vaihtelee ihmisestä toiseen ja riippuu iästä ja tilanteesta.

Vastasyntynyt on herkistynyt äidin ystävälliseen ääneen, lämpöön ja rintamaidon makeaan makuun.

Alle kaksivuotiaana sokeutunut ja kuuroutunut Helen Keller puolestaan oppi lukemaan tuntoaistinsa avulla.

Sykähdyttävää auringonlaskua Suomenlahden rannalla katsova keskittyy näköaistiinsa.

Osmo Saarelma

yleislääketieteen erikoislääkäri

Duodecim

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaalakuntoon törmättyään yllättäen esteeseen Töölössä

  3. 3

   Pyörätuolissa istuva mies ryöstettiin väkivaltaisesti Helsingissä – Tekijän valitus ei menestynyt oikeudessa

  4. 4

   Jos tämä myyjä ei uskalla vitsailla sinulle, on ehkä syytä olla huolissaan: Hämmentävää läppää heittävä Dadroei Hassan nousi ilmiöksi Vuosaaressa

  5. 5

   Lakisääteisen työeläkkeen pitää riittää johtaja­portaalle – Eläketurva­keskuksen toimitus­johtaja ottaa ensi kertaa kantaa lisä­eläkkeisiin, joita hän itsekin nostaa

  6. 6

   ”Ootko sä jutsku?” Itäkeskuksessa eurovaali­ehdokkaalle esitetty kysymys alle­viivaa Euroopassa elettäviä vakavia aikoja

  7. 7

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  8. 8

   Kahta suomalaisnaista Australiassa seuraava dokumentti on pahan mielen televisiota

  9. 9

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  10. 10

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  2. 2

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  3. 3

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  4. 4

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  7. 7

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  8. 8

   Monessa parisuhteessa vallitsee tuhoisa kierre, jonka keskiössä on älypuhelin – Sadat lukijat kertoivat HS:lle karusta maailmasta, jossa some on aina läsnä ja pilaa suhteen

   Tilaajille
  9. 9

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  10. 10

   Historiallisen hyvä uutinen: Helsingin liikenteessä kuoli joka vuosi kymmenittäin jalankulkijoita, mutta sitten muutama päätös muutti kaiken

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  8. 8

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää