Tiede

Ensimmäinen muovisiima löytyi merestä Islannissa 1957 – sen jälkeen meret ovat täyttyneet roskasta ja mikromuovia lentää jo ilmavirroissakin

Uusi tutkimus kartoittaa mikromuovin historiaa Atlantilla 1930-luvulta lähtien.

Vuonna 1931 brittiläiset meribiologit Alister Hardy ja Cyril Lucas laskivat vesille uudenlaisen tieteellisen kojeen merentutkimukseen.

Kaksikko kehitti ja rakensi hieman torpedoa muistuttavan mittauslaitteen, joka voisi kartoittaa planktonin määrää meressä.

Tämä planktonia jatkuvasti mittaava laite voitiin kiinnittää esimerkiksi kauppalaivaan, joka vetää sitä mukanaan seitsemän metrin syvyydessä reitillään.

Hardyn ja Lucasin laite on kyntänyt nyt Atlanttia ristiin rastiin satojen laivojen perässä ja taittanut matkaa yli 10 miljoonaa kilometriä.

Se on 90 vuoden aikana tuottanut arvokasta tietoa meren pieneliöstöstä, mutta myös muovijätteestä, jota biologikaksikko ei 1930-luvulla voinut mitenkään ennustaa.

Pienen torpedon taival on paljastanut, miten muovijätettä alkoi ilmaantua meriin 1950-luvulla ja miten valtavasti se on lisääntynyt.

Vaikka laitetta ei suunniteltu muovin keräämiseen, se aika ajoin tukkeutuu ja jää kiinni roskaan, ja se pitää puhdistaa.

Laitteen käyttäjät ovat vuosikymmenten saatossa pitäneet kirjaa näistä havainnoista. Niiden avulla englantilainen tutkimusryhmä on päässyt käsiksi harvinaiseen aineistoon muovijätteen kertymisestä Atlantille.

Plymouthin meribiologian laboratorion tutkijat julkaisivat nyt artikkelinsa Nature Communications -tiedelehdessä.

 

Islannin lähistöllä laitteeseen tarttui muovinen kalastussiima.

Ensimmäinen merkintä laitteen toimintaa häirinneestä roskasta tehtiin vuonna 1957. Islannin lähistöllä laitteeseen tarttui muovinen kalastussiima.

Muovin käyttö alkoi lisääntyä voimakkaasti juuri 1950-luvulla, ja muovisiimat korvasivat luonnonkuidut kalastusvälineissä.

Ensimmäinen muovipussi tarttui laitteeseen Irlannin liepeillä vuonna 1965. Noihin aikoihin maailmalla tehtiin myös ensimmäiset havainnot muoviroskiin sotkeutuneista kilpikonnista ja muovinpalasia syöneistä merilinnuista.

Seuraavina vuosikymmeninä laitteen toimintaa häirinneen muoviroskan määrä on moninkertaistunut. Tällä vuosituhannella muovin määrä on jo kertaluokkaa suurempi kuin 1990-luvulla.

Suurin osa cpr-laitteeseen tarttuneesta muovista on erilaisia kalastussiimoja ja hylättyjen verkkojen osia.

Valtaosa muovista lilluu eteläisellä Pohjanmerellä, Brittein saarten liepeillä. Seitsemän metrin syvyydessä kulkeva laite kyntää samoja pintavesiä kuin kalat ja muut merenelävät. Siksi laitteeseen tarttuva muovi antaa kuvan myös siitä, miten roskat vaikuttavat pintavesien eläimiin.

 

Nykyään muovi on levinnyt jo kaikkiin maailman meriin.

Laite on imenyt itseensä ajan saatossa myös mikromuovia eli häviävän pientä muovisilppua. Mikromuovia alkoi löytyä jo 1970–1980 -luvuilla, kauan ennen kuin ongelmaan havahduttiin.

Nykyään muovi on levinnyt jo kaikkiin maailman meriin.

Yhdysvaltalainen tutkijaryhmä laski vuonna 2017 Science Advances -tiedelehdessä, että 80 prosenttia kaikesta koskaan valmistetusta muovista makaa kaatopaikoilla tai luonnossa. Huomattava osa on meressä.

Jätettä on nykyisellään viitisen miljardia tonnia. Ryhmä laski myös, että nykyisellä valmistustahdilla ja jätteenkäsittelyllä vuonna 2050 kaatopaikoilla ja luonnossa ympäri maailmaa on 12 miljardia tonnia muovijätettä.

Jopa maailman syvimmästä merenpohjasta, Mariaanien haudan pohjalta noin 11 kilometrin syvyydestä, on löydetty haalistunut kaupan muovipussi.

Tyynellämerellä kiertää kokonainen jätepyörre, joka levittää mereen päätyvää muovia valtavalle alueelle. Kaikkiaan tällaisia suuria jätepyörteitä on maailman merissä viisi.

 

Plankton-torpedon mittauksia pidettiin näpertelynä.

”Meressä olevan muovin määrä on lisääntynyt huomattavasti ja löydämme sitä aivan kaikkialta, jopa Luoteisväylältä ja arktisilta vesiltä”, valittelee meribiologi Clare Ostle The Guardian -sanomalehdessä.

Ostle oli yksi mittauslaitteen havaintoja analysoineista tutkijoista.

1930-luvulta jatkunut kartoitushanke oli vähällä joutua kuopatuksi 1980-luvulla, kun brittihallitus kiristi budjettia. Plankton-torpedon mittauksia pidettiin näpertelynä, Ostlen sanoin ”postimerkkien keräilynä”.

Tutkijat saivat hankkeen pidettyä hengissä, joten Hardyn ja Lucasin rakentama laite kyntää yhä meriä.

 

”Ongelma on paljon suurempi kuin olemme osanneet kuvitellakaan.”

Toinen tuore tutkimus Nature Geoscience -lehdessä puolestaan paljastaa, että mikromuovia lentää ympäriinsä jo ilmavirroissa.

Ranskalainen tutkijaryhmä mittasi ilmassa lentävää roskaa Pyreneiden vuoristossa kuukausien ajan. Nyt mitattiin hyvin pientä, alle millimetrin kokoista eli mikroskooppista silppua.

Mittauslaitteeseen iskeytyi päivittäin keskimäärin 249 muovihippusta, 73 kalvonpalasta ja 44 muovikuidun hippusta per neliömetri.

Mittaukset tehtiin asumattomalla alueella vuoristossa, jonka lähistöllä ei ole roskan lähteitä. Muovin on täytynyt kulkeutua kaukaa.

Tutkijat mallinsivat ilmavirtojen kulkua ja laskevat, että tällainen häviävän pieni muovisilppu voi matkata ilmakehässä ainakin 95 kilometrin matkan.

Ilmassa leviävää mikromuovia on tutkittu vasta todella vähän, eli kokonaiskuvaa muovin liikkeistä ilmakehässä ei vielä ole saatu.

”Ongelma on paljon suurempi kuin olemme osanneet kuvitellakaan”, sanoo tutkija Deonie Allen Scientific American -lehdessä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Meitä suomalaisia jäytää omituinen ristiriita nimeltä onnellisuusparadoksi

  5. 5

   Suomalainen uimakouluyritys onnistui kasvamaan Venäjällä, mutta ensin piti vaihtaa esitteissä olevat lasten kuvat kauniimpiin

  6. 6

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  7. 7

   Katsastuksessa rapsahtavien ajokieltojen määrä huimassa kasvussa – Hakukone kertoo, kuinka usein eri automerkit on hylätty

  8. 8

   ”Jos Huawei pääsee monopoli­asemaan, se on maalle melkein itse­murha” – Yhdysvallat rakentaa muuria Huawein ympärille, mistä kiistassa on kyse?

  9. 9

   Vihreillä kaksoisjohto: Ville Niinistö ja Heidi Hautala suosituimmat euroehdokkaat

  10. 10

   Tarja Kivistö loi itselleen ammatin, koska ei halunnut kahden tragedian jälkeen enää joustaa arvoistaan: nyt hän kuuntelee työkseen työtoverien murheita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  3. 3

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  4. 4

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  5. 5

   Madonna ja Islanti rikkoivat Euroviisujen sääntöjä: Palestiinan liput esillä suorassa lähetyksessä Tel Avivissa

  6. 6

   Parivuotias lapsi katosi kauppareissulla äidiltään Vantaan Martinlaaksossa, ja päätyi yksin junalla Helsingin rautatieasemalle

  7. 7

   Jussi Halla-ahon mielestä uhriutumisesta on tullut tavoiteltua pääomaa – piispa ei juuri haastanut poliitikkoa Kirkkopäivillä

  8. 8

   Poliisi on selvittänyt, kuka löi Jumbon pysäköintihallissa pyöräillyttä 3-vuotiasta poikaa

  9. 9

   Isis sieppasi lapsia ja koulutti heitä julmaan ideologiaan – HS tapasi vapautettuja lapsia, jotka eivät enää tunne vanhempiaan ja kutsuvat näitä vääräuskoisiksi

   Tilaajille
  10. 10

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  8. 8

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  9. 9

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  10. 10

   Pariskunta osti omakoti­talon, josta paljastui myrkkyä – Korkein oikeus ratkaisi pitkään jatkuneen riidan myyjän hyväksi

  11. Näytä lisää