Tiede

Tutkimus: Pelkkä kahvin ajattelu virittää kehon ja saa mielen keskittymään

Ihmiset myös suoriutuvat kahvintuoksuisessa ympäristössä analyyttisestä päättelytehtävästä paremmin, aiempi tutkimus kertoo.

Pelkkä kahvin ajattelu riittää kehon herättelyyn ja voi saada meidät ajattelemaan konkreettisella ja täsmällisellä tavalla, kertoo tuore tutkimus.

”Ruuat ja juomat tekevät muutakin kuin tarjoavat yksinkertaisesti ravintoa ja mielihyvää. Pelkkä niille altistuminen tai niistä muistuttaminen voi vaikuttaa ajatteluumme”, tutkimuksen tekijät Eugene Chan ja Sam Maglio päättelevät.

Chan työskentelee australialaisessa Monash-yliopistossa ja Maglio kanadalaisessa Toronto Scarborough’n yliopistossa. Tutkimuksen julkaisi Consciousness and Cognition -tiedelehti.

Tutkijoiden mukaan keho saattaa virittäytyä keskittymään paremmin jopa silloin, kun ihminen vain ohittaa kadulla kahvilan. ”Päätöksenteko saattaa myös muuttua”, Chan ja Maglio kirjoittavat.

Tutkijat perustavat tuloksensa neljään eri tutkimusasetelmaan. Missään osatutkimuksessa ei nautittu mitään juomia. Kahvin ajattelemisen vaikutuksia verrattiin siihen, millaisia vaikutuksia teen miettiminen osallistujissa aiheutti.

Yhdessä osatutkimuksessa osallistujille esitettiin ryhmästä riippuen joko kahviin tai teehen liittyviä mainoslauseita.

Kolmessa muussa osatutkimuksessa osallistujat lukivat valeartikkelin, joka kertoi joko teen tai kahvin ”monista terveysvaikutuksista”. Sekä teestä että kahvista kerrottiin samat terveysväittämät sen mukaan, kumpaan ryhmään osallistuja kuului.

Sen jälkeen mitattiin osallistujien fysiologista virittäytymistä joko sykkeen tai itsearvioinnin avulla. Lopuksi selvitettiin sitä, missä määrin he ajattelivat keskittyneesti.

 

Ajatus kahvin ja vireystilan yhteydestä on juurtunut syvälle nimenomaan länsimaiseen kulttuuriin.

Kahvin ajatteleminen nosti enemmän vireystilaa verrattuna teen ajattelemiseen.

Yhdessä osatutkimuksessa tulokset pätivät kuitenkin vain länsimaisiin yliopisto-opiskelijoihin. Tutkimukseen osallistuneissa kahden pohjoisamerikkalaisen yliopiston kiinalais-, japanilais- ja korealaistaustaisissa opiskelijoissa ei havaittu samanlaista vireyden muutosta.

Ajatus kahvin ja vireystilan yhteydestä on juurtunut syvälle nimenomaan länsimaiseen kulttuuriin. Idän kulttuureissa kahvi ei ole yhtä suosittua eikä sitä yhdistetä samalla tavalla energiaan ja keskittymiseen.

Kupillisessa kahvia on Chanin ja Maglion laskelmien mukaan lähes nelinkertaisesti kofeiinia teekupilliseen verrattuna.

 

Kofeiini parantaa fyysistä, motorista ja kognitiivista suorituskykyä, lisää reaktionopeutta sekä vähentää henkisen väsymyksen tuntemuksia.

Tuloksista ei kannata kuitenkaan vielä tehdä kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä, kirjoittaa Christian Jarrett tutkimuksesta raportoineen Britannian psykologiyhdistyksen tiedeblogissa. Psykologisten tutkimustulosten toistaminen on usein haasteellista.

Lisäksi syketasot eivät eronneet kahvi- ja teeryhmillä kovinkaan paljon: kahvin ajattelijoiden syke oli 76, kun teen miettimiseen altistuneiden syke oli 70.

Hieman samankaltaisia tuloksia kahvin vaikutuksista on saatu kuitenkin myös muissa tutkimuksissa.

Kofeiini parantaa huomiokykyämme, aiemmin on osoitettu. Lisäksi kohtuullisten kofeiinimäärien nauttiminen nostaa valppautta ja energian tunnetta, parantaa fyysistä, motorista ja kognitiivista suorituskykyä, lisää reaktionopeutta sekä vähentää henkisen väsymyksen tuntemuksia.

 

Kahvia muistuttava tuoksu voi saada aikaan plasebo- eli lumevaikutuksen.

Mutta jo pelkkä kahvin haistelu saattaa saada aikaan samanlaisia vaikutuksia kehossamme, kolmen yhdysvaltalaisen yliopiston tutkijoista koostunut tutkimusryhmä päättelee.

Heidän tutkimuksensa julkaistiin viime vuonna Journal of Environmental Psychology -tiedelehdessä.

”Ihmiset suoriutuvat kahvintuoksuisessa ympäristössä analyyttisestä päättelytehtävästä paremmin (hajuttomaan verrattuna), mikä johtuu suoritukseen kohdistuneista voimistuneista odotuksista”, Adriana Madzharov, Ning Ye, Maureen Morrin ja Lauren Block kirjoittavat.

Kahvia muistuttava tuoksu – joka ei siis sisällä kofeiinia – voi saada aikaan plasebo- eli lumevaikutuksen.

Kofeiinin plasebovaikutusta fyysiseen suoritukseenkin on tutkittu aktiivisesti treenaavilla pyöräilijöillä. Plasebovaikutukset voivat suorasti tai epäsuorasti parantaa pyöräilijöiden suoritusta, vuonna 2006 Medicine & Science in Sports & Exercise -lehdessä julkaistu tutkimus kertoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  2. 2

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Se oli ensinnäkin 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  3. 3

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  4. 4

   Raportti: Jopa kymmeniä­tuhansia pohjois­korealaisia naisia ja tyttöjä joutuu vuosittain seksi­orjiksi Kiinaan, lapsia pakotetaan netti­seksi­tehtaisiin

  5. 5

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  6. 6

   Antti Rinne: Hallitus ei aio leikata yhtään menoja

  7. 7

   Pohjanmaalaisen turkistarhan pihassa mätäni läjäpäin ketun­raatoja, järjestö julkaisi kuvia ja videon

  8. 8

   Monessa parisuhteessa vallitsee tuhoisa kierre, jonka keskiössä on älypuhelin – Sadat lukijat kertoivat HS:lle karusta maailmasta, jossa some on aina läsnä ja pilaa suhteen

   Tilaajille
  9. 9

   Epäusko leviää: Helsinki asensi suositulle koripallokentälle tekonurmen – ”Ihan toivotonta”, kommentoi maajoukkuevalmentaja

  10. 10

   Radanvarren pikkukaupungin yöelämästä puhkesi yhtäkkiä raju kilpailu: Guljar Candhi aikoo pitää yökerhonsa auki maanantaisinkin aamuyhdeksästä aamuviiteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  3. 3

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  4. 4

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  5. 5

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  7. 7

   Suomalaisprofessori: Googlen rajoitukset Huawein puhelimiin voivat vielä koitua kiinalais­valmistajan eduksi

  8. 8

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  9. 9

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  10. 10

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää