Tiede

Kolme robottimehiläistä pörrää pian avaruusasemalla

Robotit ovat pieniä kuutioita, jotka siirtävät ja luetteloivat rahtia. Ne myös auttavat astronautteja rutiineissa ja kokeissa.

Avaruudessa alkaa pieni pörinä. Nasa eli Yhdysvaltain avaruushallinto lähetti juuri ennen pääsiäistä kaksi robottimehiläistä avaruuteen. Ne kohosivat 17. huhtikuuta Cygnus-rahtilennon mukana kansainväliselle ISS-avaruusasemalle.

Robottimehiläinen auttaa aseman astronautteja eri töissä. Ne vapauttavat ihmisiä tärkeämpiin töihin, kertoo Nasa verkkosivuillaan. Kolmas robotti seuraa niitä myöhemmin tänä vuonna.

Robotit voivat leijua asemalle täysin itsenäisesti. Aseman astronautit ja lennonjohto maassa voi halutessaan ohjata niitä. Ne voi kiinnittää aseman seinään, jos ne ovat tiellä.

Robotit ovat erivärisiä, ja ne saivat omat lempinimet. Maahan jää kaksi identtistä robottia. Jos ongelmia tulee, voi robottien kopioiden avulla tarkistaa, mikä ehkä meni ylhäällä avaruudessa pieleen.

Astromehiläiset liikkuvat avaruusasemalla pienten tuulettimiensa avulla. Jokaisessa robottimehiläisessä on kameroita ja antureita, joiden avulla ne suunnistavat avaruusasemalla ja välttävät esteitä. Ne voivat kääntyä asemalla miten päin vaan.

Leijuvat robotit toimivat akuilla. Kun akku uhkaa tyhjetä, robotti leijuu itsenäisesti seinään latautumaan.

Robotteja esittelee Nasan video, jonka voi katsoa tästä linkistä.

Robotit ovat kuution muotoisia, ja niiden koko on noin yksi kuutiojalka eli noin 30 senttiä kanttiinsa. Ne on rakennettu Nasan Amesin tutkimuskeskuksessa Kaliforniassa.

Robotin kosketusruutuun on liitetty myös tarkoituksella isot sarjakuvamaiset silmät. Robotti voi iskeä välillä silmää ja osoittaa siten tai silmien liikkeillä liikkumisensa suuntaa.

Tarkoitus on, että robotti olisi edes hieman ihmismäinen, kertoo robotteja kehitellyt Trey Smith Nasan robottiryhmästä IEEE-Spectrum -lehdessä.

Robottien avulla voi myös tutkia ihmisen ja robotin vuorovaikutusta avaruudessa. Astronautit raportoivat, miten robotit voisivat työskennellä parhaiten ihmisten lähellä.

Astromehiläisessä on myös robottikäsi, joka voidaan valjastaa kameroiden avulla rahdin purkuun ja sen luettelointiin.

Lennonjohdolle Houstonissa astromehiläiset ovat kuin ylimääräiset silmä- ja korvaparit asemalle. Se on myös alusta, joka voi avustaa kokeissa. Robotissa on myös langaton yhteys ja laserosoitin.

Nasan tarkoitus on, että tämänkaltaiset robotit ovat apuna myös, kun Nasa yrittää viedä astronautit Kuuhun Gateway-hankeessaan. Tämä toteutuisi ennen vuotta 2028.

Nyt tosin kuuohjelmaa yritetään nopeuttaa ja saada Yhdysvaltain astronautti Kuuhun jo vuonna 2024. Robotit olisivat tässä apuna.


Astromehiläinen perustuu Speheres-robotteihin, joiden ensiversioita alettiin kokeiltiin asemalla jo 2006. Alun perin näitä robotteja tekivät opiskelijat elokuva Star Warsin hengessä, eli kokosivat niitä elokuvan hahmon Luke Skywalkerin kuvitteelliseksi apulaiseksi.

Näissä roboteissa on yhä paljon tekniikkaa, jota saa kaupan hyllyltä. Virtaa ne saavat kahden tavallisen pariston avulla. Lentopallon kokoiset pikkurobotit voivat testata uusia ohjelmia ja niihin voi kytkeä kännykän.


Avarusasemalle tuotiin jo vuonna 2011 robonautti, jolla oli ihmisen torso. Siitä ei Nasa ole paljoa sen koommin puhunut.

Torson kokeilu meni pieleen, sillä robonautti ja sen sensorit reistailivat koko ajan. Siihen yritettiin liittää myös jalat, mutta kokonaisuutta ei saatu millään kuntoon.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Se oli ensinnäkin 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  2. 2

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

  3. 3

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  4. 4

   Raportti: Jopa kymmeniä­tuhansia pohjois­korealaisia naisia ja tyttöjä joutuu vuosittain seksi­orjiksi Kiinaan, lapsia pakotetaan netti­seksi­tehtaisiin

  5. 5

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  6. 6

   Antti Rinne: Hallitus ei aio leikata yhtään menoja

  7. 7

   Pohjanmaalaisen turkistarhan pihassa mätänee läjäpäin ketun­raatoja, järjestö julkaisi kuvia ja videon

  8. 8

   Monessa parisuhteessa vallitsee tuhoisa kierre, jonka keskiössä on älypuhelin – Sadat lukijat kertoivat HS:lle karusta maailmasta, jossa some on aina läsnä ja pilaa suhteen

   Tilaajille
  9. 9

   Lemmikkien raakaruuat voivat olla ihmiselle terveysriski, uhkana jopa munuaisvauriot

  10. 10

   Terä kaulalle ja pippurikaasua naamalle – Irakissa taistellut erikoisjoukkojen luutnantti kertoo, ettei aja kaikkialle Helsingin yössä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  3. 3

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  4. 4

   Uusi direktiivi tulee voimaan syksyllä: Näin maksaminen verkkokaupoissa ja tunnistautuminen pankissa muuttuvat

  5. 5

   Huijarisyndrooma vaivaa monia, mutta sen vastakohdasta kärsii kenties vieläkin useampi

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  7. 7

   Suomalaisprofessori: Googlen rajoitukset Huawein puhelimiin voivat vielä koitua kiinalais­valmistajan eduksi

  8. 8

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  9. 9

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  10. 10

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  7. 7

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää