Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Miksi ilmapallon poksahduksesta kuuluu niin kova ääni?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös kalojen maitohampaita ja ihmetellään, miksi sitruuna on niin hapan verrattuna mandariiniin. Ja miksi kissat haluavat olla laatikossa?

Elena Laakso, 9

Kysymys vaikuttaa yksinkertaiselta mutta on itse asiassa vaikea.

Vastaukseksi on kaksi vaihtoehtoa. Joko ääni tulee ilmapallon sisältä purkautuvasta ilmasta tai pallon kuoren repeämisestä.

Todennäköisempää on, että repeäminen aiheuttaa enemmän ääntä. Luultavasti myös ilman purkautuminen tuo kuitenkin osansa poksahdukseen. Asian­ perinpohjainen selvittäminen edellyttäisi aika monimutkaista koeasetelmaa.

Repeäminen aiheuttaa voimakkaan äänen, koska täyteen puhalletun ilmapallon kuminen kuori venyy ja jännittyy voimakkaasti kuin venytetty kumilanka.

Kun pallon puhkaisee, kuoreen syntyy reiän kohdalta repeämiä, jotka laajenevat koko palloon hyvin nopeasti. Tällöin kuoren palat muuttavat mittojaan niin äkillisesti, että ne saavat aikaan ilmassa paineaaltoja, jotka kuulemme pamauksena tai poksahduksena.

Samanlaisia aaltoja saa aikaan esimerkiksi ruoskalla, kun sitä heiluttaa voimakkaasti.

Tom Kuusela

fysiikan yliopistotutkija

Turun yliopisto


Irtoaako kaloilta ja sammakoiltakin maitohampaat?

Ruudolf Merinen, 4

Kalat ja sammakot kuuluvat selkärankaisiin eläimiin. Niihin lukeutuvat myös ihmiset ja muut nisäkkäät.

Hampaat ja leuat ovat kaikille selkärankaisille erittäin tärkeitä. Sammakoilla ja kaloilla on pääsääntöisesti enemmän hampaita kuin nisäkkäillä, mutta vähemmän erilaisiin tehtäviin erikoistuneita hampaita.

Useimpien selkärankaisten hampaat joutuvat kovaan kulutukseen, koska lajit ovat varsin pitkäikäisiä. Tämän takia niiden hampaat uusiutuvat jatkuvasti. Juuri kaloilla ja sammakkoeläimillä on monta hammaskertaa, jotka vaihtuvat koko elinajan. Sammakoilla ja kaloilla ei siis ole varsinaisia maitohampaita.

Ihmisellä ja valtaosalla muista nisäkkäistä on vain kaksi hammaskertaa eli maitohampaat ja pysyvät hampaat. Nisäkkäiden hampaiden ei tarvitse vaihtua jatkuvasti, koska pysyvien hampaiden pintakerros eli kiille on äärimmäisen kovaa ja siten kulutusta kestävää ainetta.

Nisäkkäät eivät kasva koko elämänsä ajan kuten kalat. Kun kalat kasvavat, ne tarvitsevat isommat hampaat. Myös hampaiden määrä voi kasvaa.
Hannu HuuskonenyliopistotutkijaItä-Suomen yliopisto


Miksi kissat haluavat mielellään olla pahvilaatikossa?

Ilmari Raitasalo, 11

Kissa on paitsi pienpeto myös itse saaliseläin monille isommille pedoille.

Villikissalle on siksi luontaista viettää aikaa piilossa. Muuten se voisi joutua syödyksi. Piilopaikasta on helppo tarkkailla maailmaa niin, ettei itse tule nähdyksi.

Vaikka kissa on kesyyntynyt lemmikkieläin, se yhä etsii vaistomaisesti suojaisia paikkoja. Siksi kissat tykkäävät laatikoista ja vastaavista paikoista. Erityisesti ne viihtyvät korkealla, kuten hyllyjen päällä.

Kissat rakastavat myös lämpöä. Laatikossa on todennäköisesti lämpimämpää kuin laatikon ulkopuolella.

Kaiken lisäksi kissat ovat ute­liaita. Niinpä osasyy laatikoiden valloittamiseen voi olla innostus uudesta ympäristöstä.

Uudet pahvilaatikot innostavat omat kissani leikkimään ja nakertamaan pahvista palasia. Pari viikkoa lattialla seissyt pahvilaatikko kelpaa korkeintaan nukkumapaikaksi.

Milla Salonen

tohtorikoulutettava,

käyttäytymisekologi,


Miksi sitruuna on kirpeä, mutta mandariini ei?

Pyry Ranta, 10

Sitruunassa on moninkertaisesti sitruunahappoa mandariiniin verrattuna. Tämä on keskeisin syy sille, että kielemme aistii sitruunan happamana.

Sitruunassa on lisäksi pieni määrä muitakin happamilta tai karvailta maistuvia aineita, kuten esimerkiksi hedelmää suojaavia fenolisia yhdisteitä ja erilaisia happoja.

Happamuus, karvaus ja muutkin aistimukset kuten pistävyys ja terävyys muodostavat yhdessä sen maun, jota kutsumme kirpeydeksi.

Mandariinissa on puolestaan monta kertaa enemmän sokeria kuin sitruunassa. Sokeri maistuu makealta ja lieventää happamia ja karvaita makuja. Sokerin suuri määrä siis vähentää entisestään mandariinin kirpeyttä.

Maun perusteella ei välttämättä uskoisi, että sitruuna ja mandariini ovat sukulaisia keskenään. Ne molemmat kuuluvat sitruspuiden sukuun.

Sitruunoista ja mandariineista on kuitenkin erilaisia lajikkeita, joista jotkut ovat kirpeämpiä tai makeampia kuin toiset.

Laila Seppä

elintarviketieteiden yliopistonlehtori

Helsingin yliopisto


Mitä virus tekee?

Noah Déau, 9

Viruksen ainoa tarkoitus on tuottaa uusia, entistä paremmin pärjääviä kopioita itsestään. Virusten aiheuttamat sairaudet ja muut harmit ovat vain ylimääräistä seurausta tästä.

Monistuakseen viruksen täytyy päästä isäntäsolun sisälle ja kaapata sen koneisto käyttöönsä. Virus muuttaa solun toimintaa omaan perintöainekseensa ohjelmoidulla tavalla. Tästä syystä tietokoneissa leviäviä haittaohjelmia on ryhdytty myös kutsumaan viruksiksi.

Ilman isäntäsolua virus ei tee yhtään mitään. Solun ulkopuolella virus ei kykene liikkumaan, eikä sillä ole mitään elintoimintoja.

Onkin väitelty siitä, voiko virusten edes sanoa olevan eläviä. Elollisuutta puoltaa se, että virukset tuottavat jälkeläisiä ja kykenevät muuntumaan lisääntyessään.

Näin virukset tekevät hyvin yksinkertaisessa muodossa aivan samaa kuin kaikki muutkin eliöt maapallolla. Ne yrittävät parhaansa mukaan menestyä evoluutioksi kutsutussa elämän suuressa kilpailussa.

Kalle Saksela

professori

Helsingin yliopisto

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Kaksi pyöräilijää loukkaantui sairaalakuntoon törmättyään yllättäen esteeseen Töölössä

  3. 3

   Pyörätuolissa istuva mies ryöstettiin väkivaltaisesti Helsingissä – Tekijän valitus ei menestynyt oikeudessa

  4. 4

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  5. 5

   Kahta suomalaisnaista Australiassa seuraava dokumentti on pahan mielen televisiota

  6. 6

   Sellu palaa ilma­kehään, ja metsän puu luovuttaa lopulta hiilensä – Tutkijoiden mukaan on yksi yli­voimainen tapa muuttaa puu hiili­nieluksi

   Tilaajille
  7. 7

   ”Ootko sä jutsku?” Itäkeskuksessa eurovaali­ehdokkaalle esitetty kysymys alle­viivaa Euroopassa elettäviä vakavia aikoja

  8. 8

   Kun tytär kaipasi halausta, isä tarjosi lenkkitossuja – Näin rakkauden kielierot rakentavat muureja ihmisten välille

  9. 9

   Jos tämä myyjä ei uskalla vitsaile sinulle, on ehkä syytä olla huolissaan: Hämmentävää läppää heittävä Dadroei Hassan nousi ilmiöksi Vuosaaressa

  10. 10

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  2. 2

   Itsemurhan tehneen taitoluistelijan pari kertoi olleensa kaksi vuotta seksuaalisen hyväksi­käytön uhri: ”Sitä tapahtui minulle, ja hän satutti monia tyttöjä”

  3. 3

   Suosittu italialaisravintola pakotetaan lähtemään tiloistaan Töölössä

  4. 4

   Kaisa Määttänen menetti yöunensa ja ruokahalunsa, kun tajusi mitä oli ostanut: ”Ensinnäkin se muuli oli 13 senttimetriä luvattua matalampi”

  5. 5

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  6. 6

   Jaksoarvio: Game of Thrones sai arvoisensa päätöksen

  7. 7

   HS:n tiedot: Tuleva hallitus lisäämässä pysyviä menoja miljardilla eurolla, luvassa mittavat valtion omaisuuden myynnit

  8. 8

   Monessa parisuhteessa vallitsee tuhoisa kierre, jonka keskiössä on älypuhelin – Sadat lukijat kertoivat HS:lle karusta maailmasta, jossa some on aina läsnä ja pilaa suhteen

   Tilaajille
  9. 9

   Tarantino osoittaa uudella elokuvallaan olevansa edelleen maailmanluokan viihdyttäjä

  10. 10

   Testaa, tunnistatko menneiden vuosikymmenten suosikkiautot – Miksi kauniita klassikkomalleja ei voida valmistaa uudelleen nykyaikaisella teknologialla?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  5. 5

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  6. 6

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  8. 8

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  9. 9

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  10. 10

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  11. Näytä lisää