Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Miksi ihminen voi syödä possuja mutta ei koiria?

Lapset kysyvät myös, mistä allergiat tulevat, leijuuko vesi avaruudessa, kuinka monta muurahaista on yhdessä perheessä ja milloin sukunimiä alettiin käyttää.

Tyyne Peltopuro, 5

Koiranlihasta kieltäydytään paljolti kulttuurisista syistä. Suomalaiset ja monen muun kulttuuripiirin ihmiset ovat tottuneet pitämään koiria kavereina. Ihmisillä on hyvin pitkä yhteinen historia koirien kanssa.

Sikoja on monissa kulttuureissa totuttu pitämään ruokana eikä yksilöinä. Sen takia niitä syödään usein. Joissakin kulttuureissa koiriakin pidetään ruokana, jolloin niiden yksilöys katoaa. Esimerkiksi korealaisten lautasilla saattaa olla koiranlihaa.

Tutkimusten mukaan siat ovat koirien lailla tietoisia ja tuntevia yksilöitä. Ne ovat monilla mittareilla mitattuna jopa paljon älykkäämpiä kuin koirat.

Eläinetiikaksi kutsuttu ajattelutapa nostaa esiin eläinten näkökulmaa. Sen yleinen kanta on, että kaikki tietoiset eläimet ovat itseisarvoisia eli niitä tulisi kunnioittaa yksilöinä. Siksi sekä possun että koiran syömistä olisikin hyvä välttää. Vähintäänkin on hyvä miettiä, miksi yksi olisi toista arvokkaampi.

Elisa Aaltola

filosofian kollegium-tutkija ja dosentti

Turun yliopisto


Mistä allergiat tulevat?

Aino Männynväli, 5

Allergiat ovat kaupunkilaislapsilla aika tavallisia. Niitä on vähemmän sellaisilla lapsilla, jotka asuvat maalla, syövät paljon tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, peuhaavat eläinten kanssa ja ovat paljon ulkona luonnossa.

Allergiassa on kyse kehomme rajapintojen eli ihon ja limakalvojen ongelmista. Limakalvoja on esimerkiksi suussa, suolistossa, nenässä ja keuhkoissa.

Iho ja limakalvot ottavat koko ajan vastaan erilaisia hiukkasia, ruoka-aineita, bakteereja, viruksia ja kemikaaleja. Esimerkiksi näin keväällä katupölyä, jonka vuoksi hengittäminen voi tuntua pahalta.

Hiukkasia varten ihossa ja limakalvoilla on vahva puolustus, joka huolehtii siitä, etteivät nuo rajoja pommittavat aineet aiheuta haittaa.

Aina rajapintojen puolustus ei toimi. Erityisesti kaupunkilaisten rajavartijat ovat laiskanpulskeita. Silloin kehon muu puolustusjärjestelmä joutuu hommiin. Seurauksena on tulehduksia, joiden vuoksi iho alkaa punoittaa ja limakalvot erittää limaa. Ihminen raapii, pärskii ja vinkuu, vaikka ei pitäisi.

Terveellinen ruoka ja luonnossa liikkuminen opettavat puolustusta toimimaan järkevämmin.

Taipumus allergiaan myös periytyy. Jos lapsella on allergiaa, usein on vanhemmillakin. Sitten on perheitä, joissa allergiaa ei ole ollenkaan.

Tari Haahtela

emeritusprofessori

Helsingin yliopisto


Leijuuko vesi avaruudessa?

Robin Kanto, 10

Jos astronautit läikyttävät vettä Maata kiertävän avaruusaluksen sisällä, niin kyllä se leijuu. Kiertoradalla vallitsee painottomuus, jonka takia avaruusaluksessa kaikki irrallaan oleva materiaali leijuu vapaasti.

Painottomuus johtuu siitä, että aluksessa kaikki reagoivat painovoimaan samalla tavalla eli niillä on sama kiihtyvyys. Samoin käy vapaasti putoavassa hississä.

Läikytetty vesitilkka hakeutuu nesteen pintajännityksen vuoksi avaruusaluksessa leijuessaan pallon muotoon.

Avaruusaluksen ulkopuolella avaruudessa on enimmäkseen hyvin kylmää ja tyhjää. Sinne lorautettu vesitilkka kiehahtaa ensin nopeasti, koska ympärillä ei ole painetta. Sitten se muuttuu leijuviksi jääkiteiksi.

Taivaankappaleilla vettä voi olla sekä jään, nesteen että kaasun muodossa. Nestemäinen vesi ei siellä leiju vaan on painovoiman takia kiinni taivaankappaleessa.

Pertti Rautiainen

tähtitieteen tutkija


Kuinka monta muurahaista on yhdessä perheessä?

Henrik Heino, 5

Suurin osa pesän muurahaisista on työläisiä. Usein kaikki yhden pesän työläiset ovat saman kuningattaren eli muurahaisäidin tyttäriä. Joskus pesässä voi kuitenkin olla useita kuningattaria, joilla on omia tyttäriä.

Kansanomaisesti voisi sanoa, että kaikki yhden pesän muurahaiset ovat samaa perhettä. Ne pitävät yhdessä huolta pesästään ja kehittyvistä jälkeläisistään.

Lähes kaikki muurahaislajit rakentavat pesän. Pesän koko, rakenne ja yksilöiden määrä riippuu paljon lajista.

Koko maailman pienin muurahaisperhe on nykytiedon mukaan Etelä-Amerikassa elävällä pistomuurahaisella. Siihen kuuluu yksi kuningatar ja yhdeksän työläistä. Afrikkalaisten vaeltajamuurahaisten perhe on puolestaan suurin: kuningatar ja jopa 22 miljoonaa työläistä.

Myös Suomen luonnossa on hyvin eri kokoisia muurahaisten perheitä. Pienet liekomuurahaiset tekevät usein pesän maahan pudonneisiin kuiviin oksanpätkiin. Näissä pesissä elää muurahaistyöläisiä vähimmillään vain parikymmentä, enimmillään vajaa sata.

Suomessa eniten muurahaisia on kekomuurahaisten keossa. Niissä on tavallisesti satojatuhansia työläisiä. Suuressa keossa voi elää miljoona työläistä.

Riitta Savolainen

yliopistonlehtori

Helsingin yliopisto


Milloin sukunimiä alettiin käyttää?

Onni Käräjämäki, 6

Sukunimiä on alettu käyttää eri maissa eri aikoina, eikä niitä käytetä kaikkialla vieläkään. Islantilaiset eivät käytä etunimen jälkeen sukunimeä vaan son- tai dóttir-loppuista nimeä, johon yhdistetään isän tai äidin etunimi. Tämä nimi kertoo, kenen tytär tai poika ihminen on.

Ensimmäisinä sukunimiä käyttivät tiettävästi kiinalaiset, vanhojen tekstien mukaan jo tuhansia vuosia sitten. Sukunimi oli aluksi keisarillisella perheellä ja korkea-arvoisilla aatelisilla.

Sukunimien avulla tunnistettiin suvut ja niiden oikeudet sekä estettiin samannimisiä avioitumasta keskenään.

Keski-Italiassa asuneet etruskit käyttivät sukunimiä 600–500 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Sitä seurasi antiikin roomalaisten sukunimikäytäntö, joka perustui isän nimeen. Kun perään alettiin kirjata monia muitakin nimiä, sukunimi menetti merkityksensä ja käytäntö kuihtui.

800-luvulla jaa. sukunimiä käytettiin Italiassa jo nykyisen kaltaisesti. Venetsian aateliset ja porvarit tarvitsivat niitä omistus­oikeuksiensa osoittamiseksi. Sieltä tapa levisi muualle Eurooppaan. Maalaisväestö omaksui sukunimet monissa maissa vasta 1800-luvulla.

Itä-Suomessa kaskeamalla eläneet talonpojat alkoivat poikkeuksellisesti käyttää sukunimiä jo 1200-luvulla ilman esikuvaa ylemmiltä säädyiltä. Nimillä he pystyivät osoittamaan oikeuden suvun valtaamiin maihin.

Sirkka Paikkala

suomen kielen ja nimistöntutkimuksen dosentti

Helsingin ja Turun yliopisto

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  2. 2

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  4. 4

   Hovioikeus: Jaajo Linnonmaa ja Juha Perälä eivät loukanneet neliraitalenkkareita maahantuoneen yrittäjän kunniaa radion aamuohjelmassa

  5. 5

   Sodasta palannut isä osoitti Antti Aniaa aseella ja käski häipyä kotoa – Poikaa ei päästetty edes opiskelemaan, mutta nyt hänen keksintönsä soi sadoissa kirkoissa

  6. 6

   Jalkapallokatsojia kaasuttanut turvallisuusyritys syyttää nyt Palloliiton antamia ohjeita

  7. 7

   Tieto ja norjalainen Evry yhdistyvät, kauppahinta 1,3 miljardia euroa ja pääkonttori pysyy Suomessa

  8. 8

   Suomalaistutkimus: Suoliston bakteerikanta on yhteydessä vauvan temperamenttiin

  9. 9

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  10. 10

   Vantaalaisen pientaloalueen lapset saavat kolme ilmaista ruokaa päivässä, koska Anneli Virtanen päätti toimia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  6. 6

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  7. 7

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  8. 8

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  9. 9

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  10. 10

   Seitsemän eduskuntaan pyrkinyttä käytti kampanjointiin yli 100 000 euroa – ulkopuolisen rahan osuus nousi edellisistä eduskuntavaaleista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää