Tiede

Yhdysvallat kiihdyttää paluuta Kuuhun neljällä vuodella, jotta Kiina ei saisi etumatkaa

Nasa esitteli nopeutetun suunnitelman miehitetylle kuulennolle.

Kilpajuoksu Kuuhun nopeutuu ja kovenee. Yhdysvallat aikoo viedä astronauttinsa Kuuhun jo vuonna 2024.

Maan avaruushallinto Nasa julkisti toukokuun alussa joudutetun suunnitelman.

Nasa oli aiemmin tänä keväänä julkistanut Gateway-hankkeen, johon kuului miehitetty kuulento vasta vuonna 2028.

Kiina on saanut vauhtia Nasaan. Kiina ilmoitti huhtikuun lopulla rakentavansa tukikohdan Kuun etelänavalle vuoteen 2028 mennessä.

Yhdysvaltain kuumatkojen ytimessä on avaruusasema Gateway, joka kiertää Kuuta soikealla radalla. Yksi kierros kestää kuusi päivää.

Gateway tarjoaa levähdyspaikan ja laitteita Kuuhun laskeutumista varten. Myöhemmin asema laajenee, ja se valmistuu vasta vuosia kuumatkan jälkeen.


Bill Gerstenmaier Nasasta luonnehti Space.com-sivuston mukaan uutta suunnitelmaa ”spartalaiseksi”. Gerstenmaier on miehitettyjen avaruuslentojen paras asiantuntija Nasassa.

Miehistön veisi Gatewaylle ja Kuuta kiertävälle radalle Nasan jättimäinen SLS-kantoraketti.


Ongelma on, että kantoraketti ei ole vielä valmis. Se on useita vuosia myöhässä. Nyt ongelmia on isojen rakettimoottoreiden kanssa.

Kuumiehistö tulisi Gatewaylle jo kolmannella SLS:n lennolla. Ensilennolla vuonna 2020 kärkiosa lentäisi Kuun ympäri. Toisella lennolla miehistö lentäisi Kuuta kiertävällä radalla.

Raketin kärkiosassa on siihen sopiva kapseli nimeltä Orion. Kuulaskeutuja kuljettaisi sieltä kolme tai neljä astronauttia Kuun pinnalle.

Nasa ei ole vielä tilannut eikä alkanut rakentaa laskeutujaa. Lockheed Martin -yhtiön edustajat sanoivat toukokuun alussa, että yhtiö voisi rakentaa tällaisen kuulaskeutujan melko no­peasti. Se hyödyntäisi tekniikoita, joita se on käyttänyt avaruusaluksissaan aiemmin.


Miksi hoppu? Kireälle aikataululle on syynsä: presidentti Donald Trump ja Kiinan kuuhanke. Trumpin hallinto päättikin palata ensiksi Kuuhun eikä suunnata voimia avaruuden uusiin aluevaltauksiin, kuten matkoihin asteroideille tai Marsiin.

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence vaatii nyt, että maa vie omin voimin astronauttinsa Kuuhun viidessä vuodessa.

”Yhdysvaltain pitää olla myös jatkossa johtava avaruusvaltio”, Pence hoputti 26. maaliskuuta puhuessaan maan avaruuskeskuksessa Huntsvillessa Alabamassa.

Kiinan pystyy rakentamaan tukikohtansa Kuun etelänavalle arviolta noin kymmenessä vuodessa. Ennen sitä Kiinan täytynee viedä myös taikonauttejaan Kuuhun.

Sekä Kiina että Yhdysvallat suuntaavat Kuun etelänänavan lähelle, koska siellä on jatkuvasti päivä. Lisäksi etelänavan syvien kraattereiden pohjalla on vettä.

Nasa ei ole vielä esitellyt kuumiehistönsä avaruuspukuja. Niiden pitäisi kestää noin sadan asteen lämpöä auringonpaisteessa. Pukuun on siksi kehitettävä hyvä viilennys. Sen pitää myös kestää vaarallista avaruussäteilyä.

Kuuhanke voitaisiin ehkä toteuttaa vielä nopeammin, jos Gateway jäisi välistä pois.

Silloin miehistöalus telakoituisi Kuusta palatessaan moduuliin, joka odottaisi Kuuta kiertävällä radalla ja lennättäisi astronautit kiertoradalta Maahan.

Juuri näin Nasa vei yhteensä 12 astronauttia Kuuhun kuudella eri lennolla vuosina 1969–1972. Kuuhun laskeutui silloin pieni hämähäkkimäinen kuumoduuli.

Palatessaan se telakoitui huolto- ja komentomoduuliin, joka odotti Kuuta kiertävällä radalla.

Moduulin raketeilla päästiin irti Kuun painovoimasta ja palattiin Maahan. Kuumoduuli hylättiin jo paluumatkan alussa. Tyyneenmereen tipahti lopulta vain pieni moduulin kärkiosa sisällään kolme astronauttia.

Uusi hanke tuntuu rohkealta, sillä miehitettyä lentoa harjoiteltaisiin vain kerran ennen Kuuhun laskeutumista. Apollo-hankkeessa vuosina 1968–1969 lennon vaiheita ja telakoitumisia harjoiteltiin neljällä eri lennolla, ennen kuin Kuuhun lopulta mentiin. Se tehtiin heinäkuun lopulla 1969 Apollo 11 -lennolla.

Silloinkin kuuhanke toteutui hyvin nopeasti, sillä neljä lentoa tehtiin vuoden sisällä.

Raha ratkaisee uudenkin hankkeen kohtalon. Nasa tarvitsee siihen muutama miljardi dollaria. Yhdysvaltain kongressin pitäisi hyväksyä nopeutettu suunnitelma melko pian, jos aikataulusta halutaan pitää kiinni.

Kiinan avaruusohjelmalla tuskin on ongelmia rahoituksen kanssa. Jos ohjelma ei kohtaa teknisiä takaiskuja, voi Kiina viedä taikonauttinsa Kuuhun ennen Yhdysvaltoja. Se toisi Kiinalle lisää arvovaltaa ja uskottavuutta.

Kiina näytti tammikuun alussa, että sillä on kehittyvää avaruustekniikkaa. Maa sai laskeutujansa ja mönkijänsä ehjinä Kuun takapuolelle ensi kertaa avaruuslentojen yli 60-vuotisessa historiassa.

Venäjä ei ehdi mukaan uuteen kuukisaan. Sen kantoraketti Sojuz on menestys, mutta sen työntövoima ei riitä Kuuhun.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hälytys lento-onnettomuudesta Helsinki-Vantaalla: Kone kääntyi takaisin, matkustajat evakuoitiin

  2. 2

   Päävalmentaja Jalonen hermostui venäläisten kritiikkiin

  3. 3

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  5. 5

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  6. 6

   Äänestyspaikat ovat avoinna: Näin HS seuraa EU-vaaleja Suomessa ja Euroopassa

  7. 7

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  8. 8

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  9. 9

   HS:n Sami Kero on ikuistanut edelliset Leijona-fanien tori­juhlat: ”Heti voiton jälkeen siellä on tosi aavemainen tunnelma”

  10. 10

   Suomalaisasukkaat katosivat Pietarista: Idänkaupan ammattilaiset pitävät nykyään perheen Suomessa ja käyvät junalla töissä Venäjällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  2. 2

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  3. 3

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  4. 4

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, tänään vastassa Kanada – ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  5. 5

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  6. 6

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  7. 7

   Lääketiede käänsi kelkkansa homesairauden suhteen – Haaskaako Suomi satoja miljoonia korjaamalla ja purkamalla rakennuksia?

   Tilaajille
  8. 8

   ”Ennen kehotin ostamaan. Enää en sitä tekisi”, sanoo Suomen johtava sisustusstailisti

  9. 9

   HS:n eurovaalikone: Etsi oma ehdokkaasi ja lue täältä kysymysten taustat

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää