Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Voiko trampoliinilla pomppimisella tehdä sähköä?

Lapset kysyvät myös, millainen oli maailman ensimmäinen puu, miksi sipuli itkettää, kuinka kauan kurjen muuttomatka kestää ja miksi pitää olla presidenttejä.

Samara Afifa Siddiqui, 8

Kun trampoliinilla hypitään, joustava materiaali toimii jousen tavoin ja pompauttelee hyppijää ylöspäin. Siitä olisi mahdollista saada sähköä.

Yksi keino olisi kytkeä trampoliini isoon puristimeen ja sähkögeneraattoriin. Se vaatisi hyppijältä hyvin korkeita pomppuja, koska tuollainen sähkön luomistapa ei olisi kovin tehokas.

Tehokkaampaa olisi ottaa avuksi energiakorjuutekniikoita, joilla muutetaan liikettä sähköksi. Viime aikoina on tutkittu esimerkiksi niin sanottujen tribosähköisten materiaalien käyttöä. Sellaiset materiaalit voidaan saada tuottamaan sähköä, kun niitä venytetään tai puristetaan.

Jos trampoliini olisi tehty sähköä varaavasta tribosähköisestä materiaalista, sähköä olisi hyvinkin mahdollista tehdä pomppiessa. Tällaisia materiaaleja ei ole kuitenkaan vielä yleisessä käytössä.

Jos ne tulevat tulevaisuudessa käyttöön, ne voisivat näyttää esimerkiksi ohuelta muovikalvolta tai vaikkapa kengän pohjalliselta. Tutkijat ovat jo tehneet koemielessä pohjallisia, jotka tuottavat sähköä kävellessä.

Peter Lund

teknillisen fysiikan professori

Aalto-yliopisto


Millainen oli maailman ensimmäinen puu?

Emma Inkilä, 6

Fossiloituneista eli kivettyneistä kasvinosista on voitu päätellä, että puumaisten kasvien kehitys alkoi devonikaudeksi kutsutun aikakauden lopulla noin 380 miljoonaa vuotta sitten. Silloin maapallolla kasvoi ensimmäinen puumainen sa­niainen Archaeopteris.

Se oli todennäköisesti melko yleinen kasvi ja muistutti nykyisiä suurilatvustoisia saniaispuita, joita kasvaa varsinkin päiväntasaajan tuntumassa trooppisissa sademetsissä. Sillä ei kuitenkaan ole enää sukulaisia nykymaailmassa.

Varsinaiset suuret puut kehittyivät hiilikaudella noin 359–299 miljoonaa vuotta sitten. Liekopuut ja niiden sukulaiset sinettipuut kasvoivat silloisessa kosteassa ja lämpimässä ilmastossa massiivisiin mittoihin. Rungon halkaisija saattoi olla kaksi metriä ja latva ulottua 40 metrin korkeuteen.

Liekopuiden lehdet olivat kapeat. Nykyisten puiden leveitä lehtiä ei ollut vielä kehittynyt.

Archaeopteris ja liekopuut olivat itiökasveja eli ne lisääntyivät pienenpienten itiöiden avulla. Ne eivät sopeutuneet hiilikauden jälkeen maapallon kuivuvaan ilmastoon vaan kuolivat sukupuuttoon.

Nykyiset lieot, kuten kuusimetsissä kasvava katinlieko, ovat ensimmäisten liekopuiden sukulaisia, mutta mitoiltaan selvästi vaatimattomampia.

Kurt Fagerstedt

fysiologisen kasvitieteen yliopistonlehtori

Helsingin yliopisto


Miksi sipuli itkettää?

Noel Pöyry, 7

Kyyneleet nousevat silmiin yleensä noin puolen minuutin päästä siitä, kun sipulin leikkaa veitsellä. Tämä johtuu kemiallisten aineiden ketjureaktiosta.

Reaktio käynnistyy, kun leikkaava veitsi rikkoo sipulin soluja. Soluista vapautuu ilmaan rikkiyhdisteitä, jotka kulkeutuvat kaasuna silmiin. Kun nämä kaasut reagoivat kyynelnesteen veden kanssa, syntyy rikkihappoa.

Rikkihappo ärsyttää silmiä, jolloin silmän pinnalta kulkeutuu viesti ärsytyksestä aivoihin. Aivot lähettävät käskyn, joka laittaa ihmisen kyynelöimään ja näin puolustautumaan rikkihappohyökkäystä vastaan.

Rikkihapon muodostumista voi vähentää käyttämällä terävää veistä ja viilentämällä sipulit jääkaapissa.

Toinen keino on laittaa uimalasit päähän sipulin leikkaamisen ajaksi. Silloin ei ainakaan itketä, kun kaasut eivät pääse silmiin.

Minna Vesaluoma

vs. osastonylilääkäri, dosentti

Hus silmäklinikka


Kuinka kauan kestää kurjen muuttomatka?

Tilda Similä, 7

Kurjet talvehtivat Pohjois-Afrikassa. Nykytietojen mukaan pääosa Suomen kurjista muuttaa keväisin ja syksyisin Unkarin kautta. Ne pysähtyvät siellä jopa kuukausien ajaksi. Tämän takia muutto kestää useimmiten pysähdyksineen monta kuukautta.

Osa kurjista lentää muuttomatkallaan Espanjan tai Ukrainan ja Turkin kautta. Niidenkin on tapana pysähtyä välietapissaan pitkäksi aikaa.

Erään satelliittiseuratun kurjen todettiin lentävän hyvissä oloissa Suomesta Unkariin alle kahdessa päivässä. Yleensä kurjet eivät pysähtele tällä matkalla. Huonot säät voivat kuitenkin vaatia pysähdyksiä ja hidastaa matkantekoa viikoilla.

Muutolle sopivin on kirkas sää, joka helpottaa suunnistamista. Kurjet muuttavat pääasiassa perimätietona opittuja reittejä pitkin. Olennaista on myös myötätuuli, joka säästää voimia ja nopeuttaa matkantekoa.

Kurjet lähtevät Suomesta syysmuutolle säistä riippuen elokuun lopun ja lokakuun alun välillä. Takaisin ne palaavat yleensä huhtikuussa.

Jussi Viitala

tietokirjailija, biologian tutkija


Miksi eri maissa pitää olla presidenttejä?

Lauri Rumask, 11

Maailma koostuu valtioista, joista jokaisella on nimetty johtaja. Nämä johtajat neuvottelevat toistensa kanssa esimerkiksi valtioiden välillä tehtävästä yhteistyöstä. Johtajan puute hankaloittaisi kansainvälistä kanssakäymistä.

Tasavallassa tällaista johtajaa kutsutaan presidentiksi ja monarkiassa yleensä kuninkaaksi tai kuningattareksi. Presidentti ja kuninkaalliset eroavat siinä, että presidentti valitaan, kun taas monarkin asema periytyy sukupolvelta toiselle.

Siitä, onko maassa presidentti vai kuningas, säädetään maan perustuslaissa. Kuninkailla ei yleensä ole enää juurikaan oi­keaa valtaa. Sen sijaan presidenttien vallan määrä vaihtelee paljon maittain.

Suomessa presidentillä on varsin vähän valtaa. Hänen roolinsa on olla arvojohtaja ja sovittelija sekä huolehtia Suomen ja muiden maiden suhteista yhdessä hallituksen kanssa.

Joissakin maissa, kuten Ranskassa ja Yhdysvalloissa, presidentillä on paljon enemmän valtaa päättää vaikkapa valtion rahankäytöstä tai lainsäädännöstä. Suomessa näitä tehtäviä hoitavat eduskunta ja sen valitsema hallitus.

Jenni Karimäki

yliopistonlehtori

Turun yliopisto

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  5. 5

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  7. 7

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  8. 8

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  9. 9

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  10. 10

   Tankojuoppous on yksi Suomen omituisimmista rikoksista, ja poliisi­tarkastajakin myöntää pykälän olevan ”hölmösti rakennettu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Sodanaikainen pommi räjähti Saksassa ja jätti jälkeensä ison kraatterin pellolle

  7. 7

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  8. 8

   Tämän talon ei pitänyt koskaan valmistua – Veturinkuljettaja Rave veisti viimeisen linnansa kiviä myöten itse

  9. 9

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen porvaripoika uskoi parempaan maailmaan, lähti Venäjän vallankumoukseen ja haudattiin Kremlin muuriin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  6. 6

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  7. 7

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  11. Näytä lisää