Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Voiko trampoliinilla pomppimisella tehdä sähköä?

Lapset kysyvät myös, millainen oli maailman ensimmäinen puu, miksi sipuli itkettää, kuinka kauan kurjen muuttomatka kestää ja miksi pitää olla presidenttejä.

Samara Afifa Siddiqui, 8

Kun trampoliinilla hypitään, joustava materiaali toimii jousen tavoin ja pompauttelee hyppijää ylöspäin. Siitä olisi mahdollista saada sähköä.

Yksi keino olisi kytkeä trampoliini isoon puristimeen ja sähkögeneraattoriin. Se vaatisi hyppijältä hyvin korkeita pomppuja, koska tuollainen sähkön luomistapa ei olisi kovin tehokas.

Tehokkaampaa olisi ottaa avuksi energiakorjuutekniikoita, joilla muutetaan liikettä sähköksi. Viime aikoina on tutkittu esimerkiksi niin sanottujen tribosähköisten materiaalien käyttöä. Sellaiset materiaalit voidaan saada tuottamaan sähköä, kun niitä venytetään tai puristetaan.

Jos trampoliini olisi tehty sähköä varaavasta tribosähköisestä materiaalista, sähköä olisi hyvinkin mahdollista tehdä pomppiessa. Tällaisia materiaaleja ei ole kuitenkaan vielä yleisessä käytössä.

Jos ne tulevat tulevaisuudessa käyttöön, ne voisivat näyttää esimerkiksi ohuelta muovikalvolta tai vaikkapa kengän pohjalliselta. Tutkijat ovat jo tehneet koemielessä pohjallisia, jotka tuottavat sähköä kävellessä.

Peter Lund

teknillisen fysiikan professori

Aalto-yliopisto


Millainen oli maailman ensimmäinen puu?

Emma Inkilä, 6

Fossiloituneista eli kivettyneistä kasvinosista on voitu päätellä, että puumaisten kasvien kehitys alkoi devonikaudeksi kutsutun aikakauden lopulla noin 380 miljoonaa vuotta sitten. Silloin maapallolla kasvoi ensimmäinen puumainen sa­niainen Archaeopteris.

Se oli todennäköisesti melko yleinen kasvi ja muistutti nykyisiä suurilatvustoisia saniaispuita, joita kasvaa varsinkin päiväntasaajan tuntumassa trooppisissa sademetsissä. Sillä ei kuitenkaan ole enää sukulaisia nykymaailmassa.

Varsinaiset suuret puut kehittyivät hiilikaudella noin 359–299 miljoonaa vuotta sitten. Liekopuut ja niiden sukulaiset sinettipuut kasvoivat silloisessa kosteassa ja lämpimässä ilmastossa massiivisiin mittoihin. Rungon halkaisija saattoi olla kaksi metriä ja latva ulottua 40 metrin korkeuteen.

Liekopuiden lehdet olivat kapeat. Nykyisten puiden leveitä lehtiä ei ollut vielä kehittynyt.

Archaeopteris ja liekopuut olivat itiökasveja eli ne lisääntyivät pienenpienten itiöiden avulla. Ne eivät sopeutuneet hiilikauden jälkeen maapallon kuivuvaan ilmastoon vaan kuolivat sukupuuttoon.

Nykyiset lieot, kuten kuusimetsissä kasvava katinlieko, ovat ensimmäisten liekopuiden sukulaisia, mutta mitoiltaan selvästi vaatimattomampia.

Kurt Fagerstedt

fysiologisen kasvitieteen yliopistonlehtori

Helsingin yliopisto


Miksi sipuli itkettää?

Noel Pöyry, 7

Kyyneleet nousevat silmiin yleensä noin puolen minuutin päästä siitä, kun sipulin leikkaa veitsellä. Tämä johtuu kemiallisten aineiden ketjureaktiosta.

Reaktio käynnistyy, kun leikkaava veitsi rikkoo sipulin soluja. Soluista vapautuu ilmaan rikkiyhdisteitä, jotka kulkeutuvat kaasuna silmiin. Kun nämä kaasut reagoivat kyynelnesteen veden kanssa, syntyy rikkihappoa.

Rikkihappo ärsyttää silmiä, jolloin silmän pinnalta kulkeutuu viesti ärsytyksestä aivoihin. Aivot lähettävät käskyn, joka laittaa ihmisen kyynelöimään ja näin puolustautumaan rikkihappohyökkäystä vastaan.

Rikkihapon muodostumista voi vähentää käyttämällä terävää veistä ja viilentämällä sipulit jääkaapissa.

Toinen keino on laittaa uimalasit päähän sipulin leikkaamisen ajaksi. Silloin ei ainakaan itketä, kun kaasut eivät pääse silmiin.

Minna Vesaluoma

vs. osastonylilääkäri, dosentti

Hus silmäklinikka


Kuinka kauan kestää kurjen muuttomatka?

Tilda Similä, 7

Kurjet talvehtivat Pohjois-Afrikassa. Nykytietojen mukaan pääosa Suomen kurjista muuttaa keväisin ja syksyisin Unkarin kautta. Ne pysähtyvät siellä jopa kuukausien ajaksi. Tämän takia muutto kestää useimmiten pysähdyksineen monta kuukautta.

Osa kurjista lentää muuttomatkallaan Espanjan tai Ukrainan ja Turkin kautta. Niidenkin on tapana pysähtyä välietapissaan pitkäksi aikaa.

Erään satelliittiseuratun kurjen todettiin lentävän hyvissä oloissa Suomesta Unkariin alle kahdessa päivässä. Yleensä kurjet eivät pysähtele tällä matkalla. Huonot säät voivat kuitenkin vaatia pysähdyksiä ja hidastaa matkantekoa viikoilla.

Muutolle sopivin on kirkas sää, joka helpottaa suunnistamista. Kurjet muuttavat pääasiassa perimätietona opittuja reittejä pitkin. Olennaista on myös myötätuuli, joka säästää voimia ja nopeuttaa matkantekoa.

Kurjet lähtevät Suomesta syysmuutolle säistä riippuen elokuun lopun ja lokakuun alun välillä. Takaisin ne palaavat yleensä huhtikuussa.

Jussi Viitala

tietokirjailija, biologian tutkija


Miksi eri maissa pitää olla presidenttejä?

Lauri Rumask, 11

Maailma koostuu valtioista, joista jokaisella on nimetty johtaja. Nämä johtajat neuvottelevat toistensa kanssa esimerkiksi valtioiden välillä tehtävästä yhteistyöstä. Johtajan puute hankaloittaisi kansainvälistä kanssakäymistä.

Tasavallassa tällaista johtajaa kutsutaan presidentiksi ja monarkiassa yleensä kuninkaaksi tai kuningattareksi. Presidentti ja kuninkaalliset eroavat siinä, että presidentti valitaan, kun taas monarkin asema periytyy sukupolvelta toiselle.

Siitä, onko maassa presidentti vai kuningas, säädetään maan perustuslaissa. Kuninkailla ei yleensä ole enää juurikaan oi­keaa valtaa. Sen sijaan presidenttien vallan määrä vaihtelee paljon maittain.

Suomessa presidentillä on varsin vähän valtaa. Hänen roolinsa on olla arvojohtaja ja sovittelija sekä huolehtia Suomen ja muiden maiden suhteista yhdessä hallituksen kanssa.

Joissakin maissa, kuten Ranskassa ja Yhdysvalloissa, presidentillä on paljon enemmän valtaa päättää vaikkapa valtion rahankäytöstä tai lainsäädännöstä. Suomessa näitä tehtäviä hoitavat eduskunta ja sen valitsema hallitus.

Jenni Karimäki

yliopistonlehtori

Turun yliopisto

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  2. 2

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  3. 3

   Eero oli tavallisen perheen teinipoika, joka päätti kadota – Nyt hän kertoo, mitä karkumatkojen aikana tapahtui

   Tilaajille
  4. 4

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  5. 5

   Kuka oikeastaan on satuhahmo Mörkö? Kylmyyden levittäjän voi nähdä naisten välisen seksin vastustajana

  6. 6

   ”Suomi suojelee johtoasemaansa kuin valtakunnanrajaa” – venäläisviestimet kuvailivat Suomen kiekkokultaa sensaatioksi

  7. 7

   Mikä selittää Eero Heinäluoman valtaisan äänivyöryn? Professori löytää kolme syytä

  8. 8

   Kuka pyöritti valtavaa nostokurkea kansanjoukon yläpuolella kesken kultajuhlien? ”En jaksa uskoa, että siellä on kukaan työntekijä ollut”

  9. 9

   Eivätkö suomalaiset osaa juhlia sivistyneesti?

  10. 10

   Tästä rakennuksesta saa hakea tavaraa niin paljon kuin haluaa ympäri vuorokauden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  2. 2

   Sensaatio on valmis – Suomi on jääkiekon maailmanmestari!

  3. 3

   Leijonat laskeutuivat Suomeen – kulta­juhlat jatkuvat HS:n hetki hetkeltä -seurannassa, suora lähetys lento­kentältä käynnissä

  4. 4

   Ruotsalaiset rakastuivat Leijoniin: ”Kiitos tästä MM-ihmeestä, isoveli”

  5. 5

   Kulta-Leijonilla takana uneton yö, illan kansan­juhlassa Kaisa­niemessä esiintyjinä muun muassa Paula Vesala ja JVG

  6. 6

   Heitä Suomi äänesti – HS:n erikoisartikkeli näyttää jokaisen äänestysalueen suosituimmat ehdokkaat

  7. 7

   Suomen vihreille historiallinen voitto eurovaaleissa, koko EU:n tasolla keskustaoikeisto suurin puolue – Katso täältä tulokset ja analyysit eri EU-maista

  8. 8

   Kiekkotappio ei juuri näkynyt Kanadan mediassa, sillä maa keskittyi juhlimaan toista urheilu­saavutusta

  9. 9

   Eero Heinäluoma nousi vaalien ääniharavaksi – tässä ovat Suomen uudet euroedustajat

  10. 10

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   Pitkästä matematiikasta tehtiin pääsylippu korkeakouluun ja tulevaisuuden ammatteihin – Se oli virhe, sanoo kokenut matematiikan opettaja

   Tilaajille
  8. 8

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  9. 9

   10 000 ihmistä juhli Helsingin Kauppatorilla – Videot ja kuvat näyttävät, miten riemu repesi voiton hetkellä

  10. 10

   Tässä ovat suosituimmat eurovaaliehdokkaat

  11. Näytä lisää