Tiede

Tutkimus onnistui osoittamaan syy-yhteyden: Prosessoitu ruoka saa ihmisen syömään liikaa

Muroja ja muuta pitkälle käsiteltyä ruokaa syöneet lihoivat selvästi jo kahdessa viikossa.

Prosessoitu ruoka saa ihmisen syömään enemmän ja nauttimaan liikaa kaloreita, torstaina julkistettu tutkimus kertoo.

Prosessoidun ruuan kulutus on lisääntynyt viime vuosikymmeninä rajusti, ja asiantuntijat ovat jo pitkään pitäneet tätä yhtenä pääsyynä ylipainon lisääntymiseen. Syy-yhteyksien selvittämien on kuitenkin monimutkaista, eikä suoraa kausaalisuhdetta ole aiemmin todistettu.

Yhdysvaltain terveysviraston NIH:n tutkijat selvittivät yhteyttä koeasetelmalla. Kontrolloitu tutkimus osoitti, että prosessoitu ruoka todellakin saa ihmisen syömään yli oman energiantarpeensa.


Kun tutkimukseen osallistuneet söivät aamiaiseksi esimerkiksi muroja ja lounaaksi quesadilloja papujen kanssa, he lihoivat tällaisella pitkälle käsitellyn ruuan ruokavaliolla kahden viikon aikana keskimäärin lähes kilon verran.

Tutkimuksen julkaisi Cell Metabolism -tiedelehti.

Vaikka kahden koeryhmän ruokavaliot oli koottu niin, että ne sisälsivät saman verran hiilihydraatteja, rasvaa, sokeria, suolaa ja kaloreita, pitkälle prosessoitua ruokavaliota noudattaneet osallistujat nauttivat enemmän ruokaa ja heille kerääntyi lisää painoa.

”Olin yllättynyt tutkimuksen tuloksista, sillä ajattelin, että jos asetamme kahden ruokavalion sokerit, rasvan, hiilihydraatit, proteiinin ja natriumin vastaamaan toisiaan, pitkälle prosessoidussa ruuassa ei olisi mitään maagista, mikä saisi ihmiset syömään enemmän”, tutkimusta johtanut Kevin Hall sanoo tutkimustiedotteessa.

”Mutta huomasimme, että ihmiset itse asiassa söivät paljon enemmän kaloreita pitkälle prosessoidulla ruokavaliolla, ja tämä aiheutti heille painonnousua ja rasvan kertymistä.”

Kuukauden kestäneeseen tutkimusjaksoon osallistui 20 hieman yli 30-vuotiasta tervettä vapaaehtoista koehenkilöä. Tutkimus toteutettiin Yhdysvaltain terveysviraston aineenvaihdunnan kliinisen tutkimuksen yksikössä.

Jokaiselle osallistujalle annettiin kahdeksi viikoksi joko pitkälle prosessoitua ruokaa sisältänyt ruokavalio tai sellainen ruokavalio, joka ei sisältänyt pitkälle käsiteltyjä ruokia. Kahden viikon jälkeen ryhmien ruokavaliot vaihdettiin keskenään.

Tutkimus toteutettiin satunnaistettuna kontrolloituna asetelmana. Satunnaistaminen tarkoittaa, että tutkija ei itse valitse sitä, miten koeasetelmaan osallistuvat jakautuvat eri ryhmiin, vaan osallistujat jakautuvat niihin satunnaisesti.

 

Kun osallistujat söivät prosessoitua ruokaa, he söivät päivittäin keskimäärin 508 kaloria enemmän kuin prosessoimatonta ruokaa syöneet.

Osallistujille annettiin kolme ateriaa päivässä. Lisäksi he saivat vapaasti juoda pullotettua vettä ja ruokavaliosta riippuen joko valmisvälipaloja tai ei-prosessoituja välipaloja. Heille kerrottiin, että he saavat syödä niin paljon kuin haluavat. Ruokamäärät mitattiin.

Yksi prosessoidun ruokavalion esimerkkiaamiainen koostui hunajamuroista, täysmaidosta, johon on lisätty kuitua, pakatusta mustikkamuffinssista ja margariinista. Sen vastine oli annos kreikkalaista luonnonjugurttia, mansikoita, banaania, saksanpähkinöitä, suolaa, oliiviöljyä ja omenasiivuja tuorepuristetun sitruunan kanssa.

Osallistujat kertoivat, että molemmat ruokavaliot maistuivat hyviltä ja tyydyttivät tarpeet. Näin tutkijat halusivat sulkea pois sen, että mieltymykset olisivat vaikuttaneet syömiseen.

Annokset vastasivat siis hiilihydraatti-, rasva-, sokeri, suola- ja kaloripitoisuuksiltaan toisiaan.


Kun osallistujat söivät prosessoitua ruokaa, he söivät päivittäin keskimäärin 508 kaloria enemmän kuin prosessoimatonta ruokaa syöneet. Pitkälle prosessoitua ruokaa syöneiden paino nousi kahdessa viikossa keskimäärin 0,9 kiloa, kun taas vähemmän käsiteltyä ruokavaliota noudattaneiden paino laski 0,9 kiloa.

 

Pitkälle prosessoitua ruokavaliota noudattaneet söivät ruokansa nopeammin.

Tuloksia voi tutkijoiden mukaan selittää useampi tekijä.

Yksi liittyy siihen, että pitkälle prosessoitua ruokavaliota noudattaneet söivät ruokansa nopeammin.

”Ruuan rakenteessa tai aistinvaraisissa ominaisuuksissa voi olla jotain, joka sai heidät syömään ruuan nopeammin”, Hall sanoo. ”Jos syöt hyvin nopeasti, et ehkä anna maha-suolikanavalle tarpeeksi aikaa ilmoittaa aivoillesi, että olet täynnä. Kun tämä tapahtuu, syöt helposti liikaa.”

Toinen syy voi liittyä kiinteän ruuan ja nesteiden suhteeseen. Jotta prosessoituun ruokavalioon saatiin tarpeeksi kuitua ja ruokavalioiden energiatiheys saatiin vastaamaan toisiaan, siihen otettiin mukaan mehua ja virvoitusjuomia, joihin oli lisätty kuitua.

Monien tutkijoiden mukaan juomat eivät kuitenkaan saa ihmistä tuntemaan itseään samalla tavalla kylläiseksi kuin kiinteät ruuat. Prosessoidun ruokavalion kiinteiden ruokien suurempi energiatiheys on voinut aiheuttaa sen, että osallistujat lisäsivät kokonaisenergiamääriään.

Kolmas tekijä voi liittyä siihen, että vaikka eri ruokavalioiden hiilihydraatti-, rasva- ja proteiinipitoisuudet pyrittiin saamaan lähelle toisiaan, prosessoimaton ruokavalio sisälsi vähän enemmän proteiinia. Proteiini saa ihmisen tuntemaan itsensä kylläiseksi.

Tutkijat huomauttavat, että kaikki ruoka oli tehty valmiiksi kokeeseen osallistujille. Tosielämässä näin ei ole, ja se voi myös vaikuttaa ihmisten ruokailutottumuksiin.

Ylipaino yleistyy kaikkialla maailmassa. Nopeimmin lihoo nyt maaseutuväestö, ja eniten ylipaino yleistyy köyhien ja keskituloisten maiden maaseutuväestön keskuudessa, kertoo tiedelehti Naturessa viime viikolla julkaistu laaja tutkimus.

Yhtenä syynä tutkijat pitävät juuri sitä, että köyhien ja keskituloisten maiden maaseutuväestö syö nyt selvästi aiempaa enemmän prosessoitua ruokaa. Siitä on tullut osa köyhimpien ihmisten perusruokavaliota.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Hometalo­sairautta ei olekaan, sanoo lääke­tiede nyt – Mitä oikein tapahtui, kun lääke­tiede käänsi kelkkansa ja lääkärit ovat viemässä toisiaan ladon taakse?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  3. 3

   Suomen nuorilla on taskussaan EU-vaalien jymy-yllätys, jonka avulla voitto Ruotsista on viimein mahdollinen

  4. 4

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  5. 5

   Rikottiinko lukiot? Nuoret valitsevat nyt pitkän matematiikan pakon edessä, ja se uhkaa koulujen arkea ja huippujen menestystä

   Tilaajille
  6. 6

   Armeliainta olisi potkaista Britannia ulos EU:sta ja lakata odottamasta ihmettä

  7. 7

   Rankkasateet aiheuttivat jättivahingot uskonnolliselle teemapuistolle, Raamatun mittojen mukaan tehty Nooan arkki kesti

  8. 8

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  9. 9

   Seksuaalisen ahdistelun rajoja vedetään nyt tuomioistuimessa

  10. 10

   Leijonat on sulattanut monta uutta sydäntä ja pelaajista puhutaan jo etunimillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingissä uskontoni on asia, jota on turvallista pilkata

  2. 2

   Ruotsin kruunu heikkenee heikkenemistään, ja nyt kärsivällisyys on loppu myös Ruotsin suurimmilta yrityksiltä – ”Olemme maalanneet itsemme nurkkaan”

  3. 3

   Peukaloitu video Trumpin vastustajasta kuohuttaa Yhdysvalloissa – ”Tästä ei ole enää paluuta”, professori varoittaa manipulaatioista

  4. 4

   Intialaisia it-ammattilaisia lähetetään Suomeen halpa­työvoimaksi: Näin heitä kohdellaan täällä

   Tilaajille
  5. 5

   Leijonat iski MM-kiekon loppuotteluun, Marko Anttila ja Kevin Lankinen Suomen sankareina: ”Tuntui, että tuli tehtyä jotain hienoa”

  6. 6

   ”Luulin, että Suomi on oikeusvaltio”, sanoo Isisin kalifaattiin lähteneen ja nyt Syyriassa vankileirillä olevan suomalaisnaisen äiti

  7. 7

   Ystävyyden majatalon kyltti ihmetyttää Turun moottoritiellä: Majatalossa asuu joukko ”toipujia” ja vanha hippi, jonka mielestä on luonnotonta asua yksin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Painajainen”, ”Jalonen loi keskikentälle suon, johon Venäjä jumittui” – Venäjän media pettyi tappioon, mutta kehui Suomen joukkuetta

  9. 9

   Joukko Isisin kalifaattiin lähteneitä suomalais­naisia joutui vanki­leirille Syyriassa, ja nyt HS kertoo, keitä he ovat

   Tilaajille
  10. 10

   Ruotsin mediassa ylistetään Suomea ja Jukka Jalosta: ”Hän on muuttanut veden viiniksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Emmi-Liia Sjöholm tiesi sen olevan virhe, mutta silti hän asettui laverille, raotti paitaansa ja antoi tatuoijan upottaa neulan kylkeensä – nyt hän on maksanut virheestään tuhansia euroja

   Tilaajille
  2. 2

   Tiia Forsström myy seksiä espoolaisessa omakotitalossa ja tietää, mikä monessa suomalaisessa makuuhuoneessa on pielessä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaiset ovat syöneet tuhansia vuosia ruokaa, jota suolistobakteerit rakastavat yli kaiken – Tutkija löysi ruista syöneiden ulosteesta merkittävän yhdisteen

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  5. 5

   Ihon ikääntymistä voi hidastaa itse, mutta kalliiden voiteiden sijaan kannattaa keskittyä tekoihin – lääkärit kertovat kolme perussääntöä, jotka ehkäisevät ryppyjä

  6. 6

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  7. 7

   ”En usein kerro tarinaani, se tuntuu liian raskaalta” – HS:n erikoisartikkeli vie EU:n etelärajalle, missä koveneva maahanmuuttopolitiikka ajaa ihmisiä kadulle ja kateisiin

   Tilaajille
  8. 8

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  9. 9

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  10. 10

   Gordon Ramsay oli oikeasti vielä pahempi kuin televisiossa, ja iltaisin Helena Puolakka itki itsensä uneen – Nyt Suomen menestynein kokki johtaa ravintolaklassikkoa aivan eri tyylillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää