Tiede

Tutkimus onnistui osoittamaan syy-yhteyden: Prosessoitu ruoka saa ihmisen syömään liikaa

Muroja ja muuta pitkälle käsiteltyä ruokaa syöneet lihoivat selvästi jo kahdessa viikossa.

Prosessoitu ruoka saa ihmisen syömään enemmän ja nauttimaan liikaa kaloreita, torstaina julkistettu tutkimus kertoo.

Prosessoidun ruuan kulutus on lisääntynyt viime vuosikymmeninä rajusti, ja asiantuntijat ovat jo pitkään pitäneet tätä yhtenä pääsyynä ylipainon lisääntymiseen. Syy-yhteyksien selvittämien on kuitenkin monimutkaista, eikä suoraa kausaalisuhdetta ole aiemmin todistettu.

Yhdysvaltain terveysviraston NIH:n tutkijat selvittivät yhteyttä koeasetelmalla. Kontrolloitu tutkimus osoitti, että prosessoitu ruoka todellakin saa ihmisen syömään yli oman energiantarpeensa.


Kun tutkimukseen osallistuneet söivät aamiaiseksi esimerkiksi muroja ja lounaaksi quesadilloja papujen kanssa, he lihoivat tällaisella pitkälle käsitellyn ruuan ruokavaliolla kahden viikon aikana keskimäärin lähes kilon verran.

Tutkimuksen julkaisi Cell Metabolism -tiedelehti.

Vaikka kahden koeryhmän ruokavaliot oli koottu niin, että ne sisälsivät saman verran hiilihydraatteja, rasvaa, sokeria, suolaa ja kaloreita, pitkälle prosessoitua ruokavaliota noudattaneet osallistujat nauttivat enemmän ruokaa ja heille kerääntyi lisää painoa.

”Olin yllättynyt tutkimuksen tuloksista, sillä ajattelin, että jos asetamme kahden ruokavalion sokerit, rasvan, hiilihydraatit, proteiinin ja natriumin vastaamaan toisiaan, pitkälle prosessoidussa ruuassa ei olisi mitään maagista, mikä saisi ihmiset syömään enemmän”, tutkimusta johtanut Kevin Hall sanoo tutkimustiedotteessa.

”Mutta huomasimme, että ihmiset itse asiassa söivät paljon enemmän kaloreita pitkälle prosessoidulla ruokavaliolla, ja tämä aiheutti heille painonnousua ja rasvan kertymistä.”

Kuukauden kestäneeseen tutkimusjaksoon osallistui 20 hieman yli 30-vuotiasta tervettä vapaaehtoista koehenkilöä. Tutkimus toteutettiin Yhdysvaltain terveysviraston aineenvaihdunnan kliinisen tutkimuksen yksikössä.

Jokaiselle osallistujalle annettiin kahdeksi viikoksi joko pitkälle prosessoitua ruokaa sisältänyt ruokavalio tai sellainen ruokavalio, joka ei sisältänyt pitkälle käsiteltyjä ruokia. Kahden viikon jälkeen ryhmien ruokavaliot vaihdettiin keskenään.

Tutkimus toteutettiin satunnaistettuna kontrolloituna asetelmana. Satunnaistaminen tarkoittaa, että tutkija ei itse valitse sitä, miten koeasetelmaan osallistuvat jakautuvat eri ryhmiin, vaan osallistujat jakautuvat niihin satunnaisesti.

 

Kun osallistujat söivät prosessoitua ruokaa, he söivät päivittäin keskimäärin 508 kaloria enemmän kuin prosessoimatonta ruokaa syöneet.

Osallistujille annettiin kolme ateriaa päivässä. Lisäksi he saivat vapaasti juoda pullotettua vettä ja ruokavaliosta riippuen joko valmisvälipaloja tai ei-prosessoituja välipaloja. Heille kerrottiin, että he saavat syödä niin paljon kuin haluavat. Ruokamäärät mitattiin.

Yksi prosessoidun ruokavalion esimerkkiaamiainen koostui hunajamuroista, täysmaidosta, johon on lisätty kuitua, pakatusta mustikkamuffinssista ja margariinista. Sen vastine oli annos kreikkalaista luonnonjugurttia, mansikoita, banaania, saksanpähkinöitä, suolaa, oliiviöljyä ja omenasiivuja tuorepuristetun sitruunan kanssa.

Osallistujat kertoivat, että molemmat ruokavaliot maistuivat hyviltä ja tyydyttivät tarpeet. Näin tutkijat halusivat sulkea pois sen, että mieltymykset olisivat vaikuttaneet syömiseen.

Annokset vastasivat siis hiilihydraatti-, rasva-, sokeri, suola- ja kaloripitoisuuksiltaan toisiaan.


Kun osallistujat söivät prosessoitua ruokaa, he söivät päivittäin keskimäärin 508 kaloria enemmän kuin prosessoimatonta ruokaa syöneet. Pitkälle prosessoitua ruokaa syöneiden paino nousi kahdessa viikossa keskimäärin 0,9 kiloa, kun taas vähemmän käsiteltyä ruokavaliota noudattaneiden paino laski 0,9 kiloa.

 

Pitkälle prosessoitua ruokavaliota noudattaneet söivät ruokansa nopeammin.

Tuloksia voi tutkijoiden mukaan selittää useampi tekijä.

Yksi liittyy siihen, että pitkälle prosessoitua ruokavaliota noudattaneet söivät ruokansa nopeammin.

”Ruuan rakenteessa tai aistinvaraisissa ominaisuuksissa voi olla jotain, joka sai heidät syömään ruuan nopeammin”, Hall sanoo. ”Jos syöt hyvin nopeasti, et ehkä anna maha-suolikanavalle tarpeeksi aikaa ilmoittaa aivoillesi, että olet täynnä. Kun tämä tapahtuu, syöt helposti liikaa.”

Toinen syy voi liittyä kiinteän ruuan ja nesteiden suhteeseen. Jotta prosessoituun ruokavalioon saatiin tarpeeksi kuitua ja ruokavalioiden energiatiheys saatiin vastaamaan toisiaan, siihen otettiin mukaan mehua ja virvoitusjuomia, joihin oli lisätty kuitua.

Monien tutkijoiden mukaan juomat eivät kuitenkaan saa ihmistä tuntemaan itseään samalla tavalla kylläiseksi kuin kiinteät ruuat. Prosessoidun ruokavalion kiinteiden ruokien suurempi energiatiheys on voinut aiheuttaa sen, että osallistujat lisäsivät kokonaisenergiamääriään.

Kolmas tekijä voi liittyä siihen, että vaikka eri ruokavalioiden hiilihydraatti-, rasva- ja proteiinipitoisuudet pyrittiin saamaan lähelle toisiaan, prosessoimaton ruokavalio sisälsi vähän enemmän proteiinia. Proteiini saa ihmisen tuntemaan itsensä kylläiseksi.

Tutkijat huomauttavat, että kaikki ruoka oli tehty valmiiksi kokeeseen osallistujille. Tosielämässä näin ei ole, ja se voi myös vaikuttaa ihmisten ruokailutottumuksiin.

Ylipaino yleistyy kaikkialla maailmassa. Nopeimmin lihoo nyt maaseutuväestö, ja eniten ylipaino yleistyy köyhien ja keskituloisten maiden maaseutuväestön keskuudessa, kertoo tiedelehti Naturessa viime viikolla julkaistu laaja tutkimus.

Yhtenä syynä tutkijat pitävät juuri sitä, että köyhien ja keskituloisten maiden maaseutuväestö syö nyt selvästi aiempaa enemmän prosessoitua ruokaa. Siitä on tullut osa köyhimpien ihmisten perusruokavaliota.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  2. 2

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  3. 3

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  4. 4

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  6. 6

   Laaja tutkimus: Puolet päätöksestä hankkia koira selittyy geeneillä

  7. 7

   Tuomareita haukutaan lahtariämmiksi ja he saavat postipaketeissa ulostetta ja tuhkaa – ammattiliiton mukaan häirintä rapauttaa oikeusvaltiota

  8. 8

   Hiilihydraattien välttely on haitaksi liikkujalle, sanovat asian­tuntijat – maltillisempi carb cycling -metodi voi toimia painon­pudottajalle

   Tilaajille
  9. 9

   Kommentti: Huawei-puhelimestasi saattavat karista ominaisuudet, koska Kiina pelaa sadan vuoden peliä ja Trump lietsoo kauppa­sotaa

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   Öisin tapahtuu kummia, ihmettelivät naiset uskonnollisessa siirto­kunnassa – paljastui hyytävä raiskausten sarja, mutta nyt paikalliset johtajat haluavat vapauttaa syylliset

  9. 9

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää