Tiede

Vaarallinen sikarutto leviää Suomen lähi­alueilla, tutkijat yrittävät kuumeisesti kehittää rokotetta

Afrikkalainen sikarutto on helposti tarttuva verenvuotokuumetauti, joka on levinnyt jo rajan taakse Venäjälle.

Afrikkalainen sikarutto jatkaa leviämistään. Eläimille vaarallinen verenvuotokuume on levinnyt Suomen lähialueille ja Länsi-Eurooppaan. Kiinassa rutto on jo valtava ongelma ja uhkaa rampauttaa koko maan sianlihateollisuuden.

Luonnossa tautia levittävät villisiat, jotka eivät piittaa valtioiden rajoista piittaa. Sikarutto tarttuu helposti kosketuksen ja jätösten kautta ja voi säilyä kypsentämättömässä lihassa tartuntakykyisenä jopa vuoden.

Ihmiselle tauti ei ole vaarallinen, mutta eläinten hyvinvoinnille ja lihantuotannolle se on katastrofi. Tartunnan saanut sika kuolee jopa viikossa.

Taudin torjumiseksi on yritetty kehittää rokotetta. Koska viruspartikkeli on hyvin monimutkainen eikä tutkimusta varten ole saatu luotua kunnollisia solulinjoja, tutkimus ei ole edennyt.

Espanjalaistutkijat kertovat nyt kehittäneensä mahdollisesti toimivan rokotteen, joka suojaisi villisikoja rutolta ja näin estäisi niitä levittämästä tautia. He raportoivat tuloksistaan Frontiers in Veterinary Science -tiedejulkaisussa.

Avain rokotteeseen saatiin Latviassa vuonna 2017 ammutusta villisiasta. Siasta otettiin seerumia, jonka havaittiin sisältävän sikaruttovirusta.

”Tämä oli hyvin heikosti tautia aiheuttava viruskanta, joten saimme tehtyä siitä elävää virusta sisältävän rokotteen. Kun rokotimme villisikoja laboratoriossa, niillä ei esiintynyt taudin oireita mutta ne tuottivat vasta-ainetta ja saivat siis suojan tautia vastaan”, kertoo Madridin yliopiston Visavet-eläintautikeskuksen tutkija Jose Angel Barasona tiedotteessa.

Koe tehtiin kahdellatoista villisialla, jotka oli saatu paikalliselta villisikafarmilta. Yhdeksälle sialle annettiin rokotetta suun kautta, ja kuusi niistä alkoi tuottaa vasta-aineita.

Loput kolme villisikaa pidettiin erossa muista, kunnes niiden annettiin olla kontaktissa rokotettujen sikojen kanssa. Artikkelin mukaan nämä kolme rokottamatontakin sikaa saivat immuniteetin oltuaan kosketuksissa rokotetun villisian kanssa.

Jos suoja leviää näin, se helpottaisi villisikapopulaatioiden rokottamista. Rokote kylvettäisiin maahan syöttien mukana.

Kokeellinen rokote tepsi vain yhteen viruksen lukuisista genotyypeistä. Kyseinen genotyyppi on kuitenkin yksi vaarallisimmista.

”Jatkossa pitäisi selvittää, miten turvallinen rokote on, miten tämä immuniteetin leviäminen sialta toiseen tapahtuu, ja miten aine säilyy geneettisesti vakaana siirtyessään siasta toiseen”, sanoo tohtori Barasona.

Sikarutto on valtava uhka tuotantoeläinten hyvinvoinnille ja maailman lihateollisuudelle. Maailman suurimmassa sianlihamaassa Kiinassa rutto on levinnyt maan joka kolkkaan ja mahdollisesti jo sata miljoonaa sikaa on kuollut tai tapettu taudin takia, osin hyvin julmilla tavoilla.

Taudin arvellaan tänä vuonna tappavan puolet Kiinan sioista, siis jopa 200 miljoonaa sikaa.

Afrikkalaista sikaruttoa esiintyy endeemisenä eli kotoperäisenä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja Sardinian saarella. Vuonna 2007 tauti levisi Georgiaan, ja sittemmin se on levinnyt halki Itä-Euroopan Latviaan ja Viroon asti.

Viime vuonna tauti levisi Belgiaan, jossa teurastettiin varotoimena tuhansia terveitä sikoja.

Tautia on myös Venäjällä, ja Suomen itärajalle on suunniteltu villisika-aitaa taudin leviämisen estämiseksi. Kallista aitaa ei kuitenkaan asiantuntijoiden mukaan saataisi villisiankestäväksi vaikeissa maasto-olosuhteissa, eikä sitä olla nyt rakentamassa.

Toistaiseksi suomalainen lihateollisuus on hyötynyt sikarutosta, sillä Kiinan sikakriisin takia kiinalaiset ostavat nyt lihaa ulkomailta, myös Suomesta. Atria ja HKScan ovat vieneet sianlihaa Kiinaan, jossa sen hinta tulee todennäköisesti nousemaan.

Yhdysvaltoihin tauti ei ole vielä levinnyt, mutta sen pelätään ennen pitkää saapuvan sinnekin.

Virus ei nykyisellään ole vaarallinen ihmisille, mutta on mahdollista, että se kehittyy myös ihmisiin tarttuvaksi samalla tavoin kuin lintu- ja sikainfluenssaviruksetkin ovat kehittyneet.

”Nyt virus tulee ensimmäistä kertaa näin laajasti kontaktiin ihmisten kanssa. Ei ole tarpeen panikoida, mutta viruksen saastuttaman lihan pääsy ruokapöytään ja rehuketjuun pitää ehdottomasti estää”, kommentoi eläinlääkintäneuvos Anna-Stiina Antola Suomen Pekingin-suurlähetystöstä sikaruttoa Helsingin Sanomille viime viikolla.

Oikaisu 17.5.2019 klo 20.29: Toisin kuin jutussa ensin virheellisesti kirjoitettiin, myös villisiat voivat sairastua afrikkalaiseen sikaruttoon.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Edes 700 euron palkankorotus ei houkuttanut hakijoita: Vantaa ei löytänyt tarpeeksi uinnin­valvojia kesäksi

  2. 2

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  3. 3

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  4. 4

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Vasemmisto­liitto on hallitus­neuvotteluissa ainoa puolue, joka puolustaa osake­sijoittamista – eikä ole ihan väärässä

  6. 6

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  7. 7

   Laaja tutkimus: Puolet päätöksestä hankkia koira selittyy geeneillä

  8. 8

   Tuomareita haukutaan lahtariämmiksi ja he saavat postipaketeissa ulostetta ja tuhkaa – ammattiliiton mukaan häirintä rapauttaa oikeusvaltiota

  9. 9

   Hiilihydraattien välttely on haitaksi liikkujalle, sanovat asian­tuntijat – maltillisempi carb cycling -metodi voi toimia painon­pudottajalle

   Tilaajille
  10. 10

   Keski-ikäinen mies kuoli moottoripyörä­onnettomuudessa Keravalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Legendaarisen laulajatähden huvila lahoaa niille sijoilleen Helsingissä – Vesivahinko turmeli taloa 2011 eikä korjauksia ole vieläkään aloitettu

  2. 2

   Kuorsaamista vastaan löytyy monia kotikonsteja, ja yksi on ylitse muiden

   Tilaajille
  3. 3

   Uusi silta avattiin ja ihmiset alkoivat heti ajaa sitä väärään suuntaan – Espoo ihmeissään: ”Se on ihan tavallinen katu, joka tekee mutkan”

  4. 4

   Vasemmistoliitto riitautti valtion omaisuuden myynnin: ”Tarvitsimme aikalisän”, sanoi Antti Rinne

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen erehtyi parkkiruudusta ja määrättiin maksamaan 46 000 euron korvaukset

  6. 6

   Google kieltää Huaweilta Android-käyttö­järjestelmänsä päivitykset jo nykyisistä laitteista, sovellusten käyttö uusissa malleissa vaikeutuu merkittävästi

  7. 7

   Miljardööri lupasi maksaa collegen koko vuosi­kurssin opinto­lainat, lasku 40 miljoonaa – opiskelijoilla kesti hetken tajuta, mitä sijoittaja lupasi

  8. 8

   Maailman­ympärys­matkan päätteeksi Tapio Lehtinen söi häntä piinanneen barnakkelin suoraan veneen pohjasta

  9. 9

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  10. 10

   Madonnan epävireinen euroviisuesitys korjattiin jälkikäteen Youtubeen – Kuuntele, mikä hurja muutos laulussa tapahtui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailma tähtäimen läpi – HS:n erikoisartikkeli vie maahan, jossa rynnäkkökivääri on kodin perusvaruste

   Tilaajille
  2. 2

   Kirsi Hytönen on naimisissa, etsii netistä seuraa ja kertoo maksaneensa seksistä – Hän kertoo vilkkaasta seksielämästään, jotta naiset eivät häpeäisi itseään

   Tilaajille
  3. 3

   Moni tarkkailee luomiaan, mutta harva tunnistaa paljon yleisemmän ihomuutoksen – Tällainen on aurinkokeratoosi, joka altistaa ihosyövälle

  4. 4

   Tässä on ruokavalio, johon maapallolla on varaa: Uusi lautasmalli muuttaisi suomalaisten ruokailua radikaalisti, mutta mistään ei tarvitse luopua

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksi elää kolmen miehen perheessä, ja nyt hän synnytti toisen vauvansa – ”Meillä on periaatteessa kaksi laitonta lasta”

   Tilaajille
  6. 6

   25 vuotta sitten muutama baari muutti koko Helsingin yöelämän, ja nyt ne kuolevat pois

  7. 7

   Kommentti: Mitä ihmettä tapahtui Madonnalle Euroviisuissa? Hirvittävä epävire vei huomiota Palestiinan lipun esittelyltä ja näppärältä Tšaikovski-lainalta

  8. 8

   ”Kun hyväksyy yksinäisyytensä, ei tarvitse juosta muiden perässä” – Aura Raulo oli erikoinen lapsi, joka kasvoi ulkopuolisena ja päätyi maailman huipulle

   Tilaajille
  9. 9

   Simppeli ruutupaperi­kikka paljastaa, kannattaako halvat aurinko­lasit ostaa vai ei, sanoo professori

  10. 10

   Tuohtuneen vegaanin päivitys sai somen kuohumaan: menikö vihreä poliitikko liian pitkälle vaatiessaan huippuravintolaa boikottiin?

  11. Näytä lisää