Tiede

Tutkimus: Hyväosaiset yliarvioivat omia kykyjään ja näyttävät siksi osaavammilta

Neliosainen amerikkalaistutkimus osoittaa, että sosiaaliluokka ja vauraus ruokkivat perusteetonta itsevarmuutta.

Ihmistä vaivaavat monenlaiset ajattelun vinoumat ja illuusiot omasta itsestään.

Yksi kuuluisimmista on Dunning-Kruger-vaikutus, jota kutsutaan myös ylivertaisuusvinoumaksi. Kärjistetysti se tarkoittaa, että mitä vähemmän ihminen tietää, sitä enemmän hän luulee tietävänsä.

Ilmiöön voi tutustua käytännössä vaikkapa internetin keskustelupalstoilla.

Kolikon toinen puoli on, että älykkäät ja asiantuntevat ihmiset tulevat helposti vähätelleeksi omaa osaamistaan ja tietotasoaan.

Ihmisen sosiaaliluokka ja varallisuus vaikuttavat myös hänen käytökseensä. Neljä johtamistieteeseen, liiketalouteen ja ihmisen käyttäytymiseen erikoistunutta yhdysvaltalaista tutkijaa halusi selvittää, esiintyykö paremmista lähtökohdista tulevilla ja vauraammilla ihmisillä niin sanotusti liiallista itsevarmuutta.

He toteuttivat neljä erilaista tutkimusta eri ihmisryhmillä. Journal of Personality and Social Psychology -lehdessä nyt julkaistu tutkimusartikkeli osoittaa, että kyllä, sosiaaliluokka korreloi ihmisen itsevarmuuden kanssa.

Tutkimuksen mukaan hyväosaiset saattavat liioitella omia kykyjään vaikka pärjäisivät testeissä aivan keskiverrosti. Tutkijoiden määrittelemä ylenpalttinen itsevarmuus ei kuitenkaan koidu haitaksi. Itseään parempina pitävät näyttävät uskottavammilta myös muiden silmissä.

Sosiaaliluokan kaltaisen muuttujan vaikutusta käytökseen on vaikea selvittää, joten tutkijat lähestyivät asiaa monelta eri kantilta.

Ensimmäisessä tutkimuksessa heillä oli käytössään hyvin laaja aineisto, peräti 150 000 meksikolaista pienyrittäjää. Nämä yrittäjät hakivat lainaa mikroluottoihin erikoistuneelta firmalta, ja luottohakemuksen osana he joutuivat tekemään erilaisia psykometrisiä testejä, joilla pyritään mittaamaan henkilön luotettavuutta ja välillisesti luottokelpoisuutta. Tutkijat pystyivät hyödyntämään näitä testituloksia.

Psykometriseen arviointiin kuului muistitesti, jossa koehenkilöille näytettiin ensin yhtä kuvaa ja sitten toista. Heidän piti hoksata, ovatko kuvat identtisiä.

Henkilöiden tulotaso ja koulutustausta selvisivät hakemuksen yhteydessä. Lisäksi heitä pyydettiin määrittelemään itsensä sosiaalisessa hierarkiassa kertomalla, millä portaalla yhteiskuntaa kokivat olevansa.

Lopuksi henkilöiden piti arvioida asteikolla yhdestä sataan, miten hyvin he kokivat muistitestissä pärjänneensä. Ykkönen tarkoitti, että he kokivat pärjänneensä huonommin kuin kaikki muut ja satasen valitseminen tarkoitti, että henkilö uskoi peitonneensa kaikki muut.

Tämä viimeinen kysymys oli lisätty lainanhakuprosessiin tutkimusta varten, eikä se vaikuttanut lainan myöntämispäätökseen mitenkään.

Selvisi, että enemmän tienaavat ja paremmin koulutetut pärjäsivät testissä muita paremmin, mutta eivät kuitenkaan niin hyvin kuin itse kuvittelivat.

Yhdestä kokeesta ei vielä voi paljoa päätellä, joten tutkijat laativat toisen koeasetelman. Tällä kertaa testissä oli 236 amerikkalaista yliopisto-opiskelijaa Virginian yliopistosta, jossa tutkimuksen tekijöihin kuulunut Peter Belmi toimii johtamistaidon ja organisaatiokäyttäytymisen apulaisprofessorina.

Opiskelijoilta tiedusteltiin heidän vanhempiensa koulutusta ja tulotasoa sekä kysyttiin, mihin yhteiskuntaluokkaan he kokevat kuuluvansa. Sitten he osallistuivat 15 kysymyksen tietovisaan.

Jälleen kävi niin, että niin sanotusti paremmista perheistä tulevat kokivat pärjänneensä testissä muita paremmin, vaikka näin ei ollutkaan.

Kolmannessa kokeessa vastaava testi tehtiin 1 400 osallistujalle verkon kautta, ja tulokset täsmäsivät taas.

Viimeiseksi tutkijat järjestivät kuvitellun työhaastattelutilanteen, johon kutsuttiin aiemmin tietovisatestissä olleet yliopisto-opiskelijat.

Jokaista 236 opiskelijaa haastateltiin kuvitteellista työpaikkaa varten ja haastattelut videoitiin. Koehenkilöiden suoriutumista arvioimaan värvättiin 900 ulkopuolista ”tuomaria”, jotka katsoivat videot ja antoivat arvionsa siitä, miten hyvin henkilöt haastattelussa pärjäsivät.

Lopputulos oli, että ne, jotka olivat aiemmin liioitelleet osaamistaan, näyttivät arvioijien mielestä myös vakuuttavammilta työhaastattelutilanteessa.

”Keskiluokkaiset ihmiset on sosiaalistettu erottautumaan muista ja ilmaisemaan omia ajatuksiaan ja mielipiteitään itsevarmasti, vaikkeivät he välttämättä tuntisikaan asioita tarkasti. Työväenluokassa taas arvostetaan nöyryyttä, aitoutta ja oman asemansa tunnistamista hierarkiassa”, tohtori Belmi kärjistää yliopiston tiedotteessa.

Tutkimuksesta voisi halutessaan vetää pitkälle viedyn johtopäätöksen, että omia kykyjään liioittelemalla pääsee pitkälle ja hyväosaiset pääsevät aina pälkähästä, vaikka olisivat epäpäteviäkin.

Ainakin kokeet viittaavat siihen, että itsevarmuus kulkee käsi kädessä yhteiskuntaluokan kanssa. Tutkimuksen yksi rajoite on kuitenkin se, että monessa osiossa koehenkilöiden jako yhteiskuntaluokkiin perustui heidän omaan arvioonsa. Moni haluaa määritellä itsensä keskiluokkaan, huomauttaa Belmi The New York Timesin jutussa.

Yhteiskuntaluokkia ja identiteettiä Chicagon Northwestern -yliopiston johtamiskorkeakoulussa tutkiva Rebecca Carey huomauttaa lisäksi, että kuvitteellinen työhaastattelu ei välttämättä heijasta tosielämää.

”Tutkimus osoittaa silti johdonmukaisesti, että yhteiskuntaluokka on yhteydessä liialliseen itsevarmuuteen”, Carey sanoo. Hän lisää, että muissakin tutkimuksissa on havaittu hyvin itsevarmojen ihmisten näyttävän pätevämmiltä muiden silmissä.

”Alemmissa yhteiskuntaluokissa virheiden hinta on suurempi”, Carey pohtii syytä itsevarmuuden ja luokkaerojen yhteyteen.

Tutkimus ei välttämättä ole yleistettävissä jokaiseen maailmankolkkaan. Omien ansioiden paisuttelua ei esimerkiksi Suomessa perinteisesti ole katsottu hyvällä.

”Itse kasvoin Filippiineillä sellaisessa ilmapiirissä, että jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, niin ole hiljaa ja kuuntele”, Belmi sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Pappi vihki homoparin ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  3. 3

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Työeläke­yhtiö Ilmarinen halusi salata selvityksensä vakuutus­matemaatikon syrjäyttämisestä, Finanssi­valvonta julkisti osan saamastaan vastauksesta

  6. 6

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  7. 7

   Elina Lepomäen 116 000 euron vaalibudjetti tähän mennessä suurin: Katso haku­koneesta, mistä ehdokkaat saivat vaali­rahansa

  8. 8

   Ruokaa kotiovelle ja terassille paljuun: HS vieraili Kala­satamaan nousevassa Suomen korkeimmassa asuin­talossa

  9. 9

   Jokereille uusi suuromistaja ja toimitusjohtaja: rahoittajan taustalla venäläinen oligarkki

  10. 10

   Linnanmäen uusi vuoristorata aukeaa huomenna, HS:n toimittaja huusi testiajossa kuin hyeena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  4. 4

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  5. 5

   Näin Tšernobylin radioaktiivinen laskeuma näkyy nykyään Suomessa – joillakin alueilla mittauksia tehdään edelleen

   Tilaajille
  6. 6

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  7. 7

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti – Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  8. 8

   Seurasaaren kupeessa on nähtävyys, josta edes moni helsinkiläinen ei ole kuullut

  9. 9

   Moni edustaa työpaikkaansa somessa innokkaasti, koska vaihtoehto pelottaa

   Tilaajille
  10. 10

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Omakotitalo rakennettiin keskelle jalkakäytävää Oulunkylässä

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  10. 10

   Suomi laittaa tupakoitsijat ahtaalle: Kymmenen euron aski ja interventioita lääkäri­käynnillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää