Tiede

Tutkimus: Hyväosaiset yliarvioivat omia kykyjään ja näyttävät siksi osaavammilta

Neliosainen amerikkalaistutkimus osoittaa, että sosiaaliluokka ja vauraus ruokkivat perusteetonta itsevarmuutta.

Ihmistä vaivaavat monenlaiset ajattelun vinoumat ja illuusiot omasta itsestään.

Yksi kuuluisimmista on Dunning-Kruger-vaikutus, jota kutsutaan myös ylivertaisuusvinoumaksi. Kärjistetysti se tarkoittaa, että mitä vähemmän ihminen tietää, sitä enemmän hän luulee tietävänsä.

Ilmiöön voi tutustua käytännössä vaikkapa internetin keskustelupalstoilla.

Kolikon toinen puoli on, että älykkäät ja asiantuntevat ihmiset tulevat helposti vähätelleeksi omaa osaamistaan ja tietotasoaan.

Ihmisen sosiaaliluokka ja varallisuus vaikuttavat myös hänen käytökseensä. Neljä johtamistieteeseen, liiketalouteen ja ihmisen käyttäytymiseen erikoistunutta yhdysvaltalaista tutkijaa halusi selvittää, esiintyykö paremmista lähtökohdista tulevilla ja vauraammilla ihmisillä niin sanotusti liiallista itsevarmuutta.

He toteuttivat neljä erilaista tutkimusta eri ihmisryhmillä. Journal of Personality and Social Psychology -lehdessä nyt julkaistu tutkimusartikkeli osoittaa, että kyllä, sosiaaliluokka korreloi ihmisen itsevarmuuden kanssa.

Tutkimuksen mukaan hyväosaiset saattavat liioitella omia kykyjään vaikka pärjäisivät testeissä aivan keskiverrosti. Tutkijoiden määrittelemä ylenpalttinen itsevarmuus ei kuitenkaan koidu haitaksi. Itseään parempina pitävät näyttävät uskottavammilta myös muiden silmissä.

Sosiaaliluokan kaltaisen muuttujan vaikutusta käytökseen on vaikea selvittää, joten tutkijat lähestyivät asiaa monelta eri kantilta.

Ensimmäisessä tutkimuksessa heillä oli käytössään hyvin laaja aineisto, peräti 150 000 meksikolaista pienyrittäjää. Nämä yrittäjät hakivat lainaa mikroluottoihin erikoistuneelta firmalta, ja luottohakemuksen osana he joutuivat tekemään erilaisia psykometrisiä testejä, joilla pyritään mittaamaan henkilön luotettavuutta ja välillisesti luottokelpoisuutta. Tutkijat pystyivät hyödyntämään näitä testituloksia.

Psykometriseen arviointiin kuului muistitesti, jossa koehenkilöille näytettiin ensin yhtä kuvaa ja sitten toista. Heidän piti hoksata, ovatko kuvat identtisiä.

Henkilöiden tulotaso ja koulutustausta selvisivät hakemuksen yhteydessä. Lisäksi heitä pyydettiin määrittelemään itsensä sosiaalisessa hierarkiassa kertomalla, millä portaalla yhteiskuntaa kokivat olevansa.

Lopuksi henkilöiden piti arvioida asteikolla yhdestä sataan, miten hyvin he kokivat muistitestissä pärjänneensä. Ykkönen tarkoitti, että he kokivat pärjänneensä huonommin kuin kaikki muut ja satasen valitseminen tarkoitti, että henkilö uskoi peitonneensa kaikki muut.

Tämä viimeinen kysymys oli lisätty lainanhakuprosessiin tutkimusta varten, eikä se vaikuttanut lainan myöntämispäätökseen mitenkään.

Selvisi, että enemmän tienaavat ja paremmin koulutetut pärjäsivät testissä muita paremmin, mutta eivät kuitenkaan niin hyvin kuin itse kuvittelivat.

Yhdestä kokeesta ei vielä voi paljoa päätellä, joten tutkijat laativat toisen koeasetelman. Tällä kertaa testissä oli 236 amerikkalaista yliopisto-opiskelijaa Virginian yliopistosta, jossa tutkimuksen tekijöihin kuulunut Peter Belmi toimii johtamistaidon ja organisaatiokäyttäytymisen apulaisprofessorina.

Opiskelijoilta tiedusteltiin heidän vanhempiensa koulutusta ja tulotasoa sekä kysyttiin, mihin yhteiskuntaluokkaan he kokevat kuuluvansa. Sitten he osallistuivat 15 kysymyksen tietovisaan.

Jälleen kävi niin, että niin sanotusti paremmista perheistä tulevat kokivat pärjänneensä testissä muita paremmin, vaikka näin ei ollutkaan.

Kolmannessa kokeessa vastaava testi tehtiin 1 400 osallistujalle verkon kautta, ja tulokset täsmäsivät taas.

Viimeiseksi tutkijat järjestivät kuvitellun työhaastattelutilanteen, johon kutsuttiin aiemmin tietovisatestissä olleet yliopisto-opiskelijat.

Jokaista 236 opiskelijaa haastateltiin kuvitteellista työpaikkaa varten ja haastattelut videoitiin. Koehenkilöiden suoriutumista arvioimaan värvättiin 900 ulkopuolista ”tuomaria”, jotka katsoivat videot ja antoivat arvionsa siitä, miten hyvin henkilöt haastattelussa pärjäsivät.

Lopputulos oli, että ne, jotka olivat aiemmin liioitelleet osaamistaan, näyttivät arvioijien mielestä myös vakuuttavammilta työhaastattelutilanteessa.

”Keskiluokkaiset ihmiset on sosiaalistettu erottautumaan muista ja ilmaisemaan omia ajatuksiaan ja mielipiteitään itsevarmasti, vaikkeivät he välttämättä tuntisikaan asioita tarkasti. Työväenluokassa taas arvostetaan nöyryyttä, aitoutta ja oman asemansa tunnistamista hierarkiassa”, tohtori Belmi kärjistää yliopiston tiedotteessa.

Tutkimuksesta voisi halutessaan vetää pitkälle viedyn johtopäätöksen, että omia kykyjään liioittelemalla pääsee pitkälle ja hyväosaiset pääsevät aina pälkähästä, vaikka olisivat epäpäteviäkin.

Ainakin kokeet viittaavat siihen, että itsevarmuus kulkee käsi kädessä yhteiskuntaluokan kanssa. Tutkimuksen yksi rajoite on kuitenkin se, että monessa osiossa koehenkilöiden jako yhteiskuntaluokkiin perustui heidän omaan arvioonsa. Moni haluaa määritellä itsensä keskiluokkaan, huomauttaa Belmi The New York Timesin jutussa.

Yhteiskuntaluokkia ja identiteettiä Chicagon Northwestern -yliopiston johtamiskorkeakoulussa tutkiva Rebecca Carey huomauttaa lisäksi, että kuvitteellinen työhaastattelu ei välttämättä heijasta tosielämää.

”Tutkimus osoittaa silti johdonmukaisesti, että yhteiskuntaluokka on yhteydessä liialliseen itsevarmuuteen”, Carey sanoo. Hän lisää, että muissakin tutkimuksissa on havaittu hyvin itsevarmojen ihmisten näyttävän pätevämmiltä muiden silmissä.

”Alemmissa yhteiskuntaluokissa virheiden hinta on suurempi”, Carey pohtii syytä itsevarmuuden ja luokkaerojen yhteyteen.

Tutkimus ei välttämättä ole yleistettävissä jokaiseen maailmankolkkaan. Omien ansioiden paisuttelua ei esimerkiksi Suomessa perinteisesti ole katsottu hyvällä.

”Itse kasvoin Filippiineillä sellaisessa ilmapiirissä, että jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, niin ole hiljaa ja kuuntele”, Belmi sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  2. 2

   Netflix nostaa hintojaan tänään Suomessa, katso uudet hinnat tästä

  3. 3

   Suomen pääministeri oli lähempänä kuolemaa kuin on kerrottu: Lääkärit olivat kolmesti herättämässä Antti Rinnettä, ja se olisi tiennyt loppua

   Tilaajille
  4. 4

   Poliisi epäilee: Suomeen salakuljetettiin aitoja susia, joita käytettiin koirasusien pentutehtaassa

  5. 5

   Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeus­tieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismi­tutkija varoittaa riskeistä

  6. 6

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  7. 7

   Poikkeuksellinen risteys aiheuttaa toistuvia vaaratilanteita Vantaalla: ”Kenties jätetty tyngäksi kustannussyistä”

  8. 8

   Lukijoiden karmeimmat mökki­lomat: ”Kummitäti löi turpaan”, ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”

   Tilaajille
  9. 9

   Hämmentävä näky keskellä Itä-Helsinkiä: Japanilainen Risako Takenaka ilmestyi kimonossa rautakaupan takapihalle ja tarttui lapioon

  10. 10

   Näin Helsinki tyhjenee juhannukseksi: suora lähetys pääkaupungin ytimestä käynnissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  4. 4

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  5. 5

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  6. 6

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  7. 7

   Suomen pääministeri oli lähempänä kuolemaa kuin on kerrottu: Lääkärit olivat kolmesti herättämässä Antti Rinnettä, ja se olisi tiennyt loppua

   Tilaajille
  8. 8

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  10. 10

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  11. Näytä lisää