Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Kun Titanic upposi, saivatko selviytyneet matkustajat rahansa takaisin?

Lapset kysyvät myös, onko väliä jos syö ensin jälkiruoan. Entä mikä on pisin vuodenaika, miksi kärpäsellä on niin hyvät refleksit ja mikä on silmän tarkkuus pikseleinä?

Aatos Härkönen, 8

Eivät saaneet. Titanicin varustamon White Star Linen korvauskäytännöt olivat retuperällä, eikä varustamo maksanut vapaa-ehtoisesti korvauksia kenellekään. Myös varustamolle taloudellinen kolaus oli kova.

Moni selviytynyt oli menettänyt onnettomuudessa omaisuutensa ja perheenjäseniä. Monelta perheeltä oli mennyt elättäjänä toiminut isä. Yhdysvalloissa muun muassa Punainen risti ja muut avustusjärjestöt keräsivät apua eniten menettäneille.

Osa selviytyneistä matkustajista haastoi varustamon oikeuteen ja sai myöhemmin sitä kautta korvauksia. Köyhemmillä kolmannen luokan matkustajilla, joihin onnettomuus muutenkin osui pahimmin, ei ollut käräjöintiin varaa eikä aina ymmärrystäkään. He jäivät siis korvauksista paitsi.

Marcus Lepola

tutkija

Suomen merimuseo

­

Onko väliä syökö jälkiruoan ensin, jos syö silti myös pääruoan?

Kaisla Kummu, 9­

Kauko Kummu, 8

Järjestyksellä ei ole väliä, jos se ei vaikuta annoskokoihin.

Rasvainen ja makea jälkiruoka maistuu kuitenkin nälkäisenä erityisen hyvältä. Silloin sitä tulee helposti syödyksi enemmän. Ison jälkiruoka-annoksen jälkeen pääruokaa ei tee enää mieli tai sitä ei jaksa syödä riittävästi.

Pääosa ravintoaineista ja energiasta pitäisi aterioilla tulla pääruoasta ja sen lisukkeista eli salaatista, ruokajuomasta ja leivästä. Jälkiruoka sisältää usein paljon energiaa, mutta vähemmän terveellisiä vitamiineja ja kivennäisaineita.

Kun syö ensin isoimpaan nälkään pääruoan, jälkiruoan annoskoko pysyy helpommin kohtuullisena ja aterian ravintosisältö hyvänä.

Ateria on suositeltavaa aloittaa salaatilla. Vähintään oman kouran kokoisen salaattiannoksen nauttiminen ruokailun alkuun tasoittaa terveellisellä tavalla verensokerin nousua ja herättelee pikku hiljaa ruokahalua.

Salaatti alkuruokana ei myöskään liiaksi täytä vatsaa. Se varmistaa pääsyä päivän kasvistavoitteeseen. Kasviksia ja hedelmiä olisi hyvä syödä 5–6 kourallista päivässä.

Maijaliisa Erkkola

ravitsemustieteen dosentti

Helsingin yliopisto


Mikä on pisin vuodenaika?

Jaakko Niemi, 9

Vastaus riippuu vuodenajan määritelmästä. Jos katsotaan kalenterikuukausia, kevät ja kesä olisivat pisimmät, kumpikin 92 päivää.

Seuraavaksi pisin on syksy, 91 päivää, ja lyhin talvi, 90 päivää. Karkausvuosina talvi saa yhden lisäpäivän, jolloin se on yhtä pitkä kuin syksy.

Jos käytetään tähtitieteellisiä vuodenaikoja, kevät alkaa kevätpäiväntasauksesta, kesä kesäpäivänseisauksesta, syksy syyspäiväntasauksesta ja talvi talvipäivänseisauksesta.

Tällöin saadaan pisimmäksi vuodenajaksi kesä, joka kestää 94 vuorokautta. Kevättä riittää 92 vuorokautta, syksyä 90 vuorokautta ja talvea 89 vuorokautta.

Kolmas vaihtoehto on seurata lämpötilaa. Meteorologien mukaan terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila on yli nolla astetta.

Terminen kesä on silloin, kun vuorokauden keskilämpötila on yli kymmenen astetta. Terminen syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee alle kymmenen asteen, ja terminen talvi, kun keskilämpötila jää alle nollan.

Vuodet ovat erilaisia, mutta viime vertailukaudella 1981–2010 terminen kevät kesti Helsingissä keskimäärin 50 vuorokautta, kesä 134 vuorokautta, syksy 62 vuorokautta ja talvi 119 vuorokautta.

Pohjois-Suomessa tilanne on toinen. Siellä terminen talvi kestää 186 vuorokautta eli yli puoli vuotta.

Pisin vuodenaika on siis Etelä-Suomessa kesä, joka on pisin kaikilla määrittelytavoilla. Pohjois-Suomessa kalenterikuukaudet ja tähtitieteelliset vuodenajat antavat pisimmäksi vuodenajaksi myös kesän, mutta lämpötilojen perusteella selvästi pisin on talvi.

Asko Palviainen

Yliopiston almanakkatoimisto


Miksi kärpäsellä on niin hyvät refleksit?

Nooa Aalto, 11

Monet kärpäset eivät piileskele vaan elävät näkyvillä paikoilla, esimerkiksi kasvien kukinnoilla. Niinpä niiden tärkein keino välttää saalistajia ovat nopeat refleksit ja sähäkkä pakonopeus.

Toiset hyönteiset luottavat naamioitumiseen. Niiden refleksit ovat paljon hitaampia.

Kärpäsellä on isot verkkosilmät, jotka aistivat erittäin hyvin liikettä ja lähestyviä saalistajia.

Kiilukärpäset (Dolichopodidae) pitävät luultavasti hallussaan refleksinopeuden maailmanennätystä. Kiilukärpästen reaktioaika on viisi sekunnin tuhannesosaa.

Jos paikallaan olevaa kiilukärpästä yrittää kuvata salamakameralla, ehtii kärpänen lähes aina lentoon ennen kuvan ottamista.

Pakoreaktio käynnistyy ponnistamalla ja nopeilla siiveniskuilla, joiden nopeus voi olla tuhat kertaa sekunnissa.

Kärpäset ovat myös taitavia lentäjiä. Niillä on kaksi lenninsiipeä ja siipien takana nuppineulamaisina näkyvät halterit, jotka auttavat tasapainon säilyttämisessä. Halterien avulla kärpäset pystyvät vaihtamaan lentosuuntaa hyvin nopeasti – jopa viiden siivuniskun aikana – ja välttämään saalistajia.

Pasi Sihvonen

yli-intendentti

Luonnontieteellinen keskusmuseo

­

Mikä on silmän tarkkuus pikseleinä?

Jaakko Jokinen, 10

Ihmissilmän verkkokalvolla on keskimäärin 63,3 miljoonaa valoaistinsolua. Niinpä verkkokalvon voi ajatella olevan kuin 63,3 megapikselin valoherkkä kenno.

Digikameran tarkkuuteen vaikuttaa, kuinka tiheässä pikselit sijaitsevat. Tavallisesti tämä ilmoitetaan tuumaa eli 2,54 senttimetriä kohden.

Ihmissilmän verkkokalvon pinta-ala on keskimäärin 11 neliö­senttimetriä. Tästä voimme laskea, että verkkokalvossa on keskimäärin 6 120 pikseliä tuumalla. Nykyaikaisessa digikamerassa pikseleitä voi olla noin 5 000 tuumalla.

Toisin kuin digikameran kennossa verkkokalvolla pikselitiheys ei kuitenkaan ole tasainen. Silmä tekee tarkan työn käyttämällä verkkokalvon keskialuetta, jonka läpimitta on vain 1,5 millimetriä.

Kaikkein tarkimmasta näöstä vastaa verkkokalvon keskikuoppa, jolla on läpimittaa vain 0,35 millimetriä. Keskikuopassa valoaistinsolut ovat niin ohuita, että niitä sopii 9 850 tuumalle.

Toisin kuin digikameran kenno, verkkokalvon hermosolut myös jalostavat näkösignaalia. Aivot keräävät koko ajan molempien silmien esikäsittelemää informaatiota ja yhdistävät sen saumattomaksi näköhavainnoksi samalla, kun silmät jo keräävät uutta kuvaa.

Näkömme toimii siis kuin suoratoisto eli striimaus, ei niin kuin digikamera.

Tero Kivelä

silmätautiopin professori

Helsingin yliopistollinen

keskussairaala

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  3. 3

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  4. 4

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  5. 5

   Keski-Eurooppaa koettelevan kuuman ilman kieleke ”lipaisee” Suomeakin

  6. 6

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  7. 7

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  8. 8

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  9. 9

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  10. 10

   Tankojuoppous on yksi Suomen omituisimmista rikoksista, ja poliisi­tarkastajakin myöntää pykälän olevan ”hölmösti rakennettu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Sodanaikainen pommi räjähti Saksassa ja jätti jälkeensä ison kraatterin pellolle

  7. 7

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  8. 8

   Tämän talon ei pitänyt koskaan valmistua – Veturinkuljettaja Rave veisti viimeisen linnansa kiviä myöten itse

  9. 9

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen porvaripoika uskoi parempaan maailmaan, lähti Venäjän vallankumoukseen ja haudattiin Kremlin muuriin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  6. 6

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  7. 7

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  10. 10

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  11. Näytä lisää