Tiede

Tutkimus: Kannabiksen käyttö teininä on yhteydessä huonompaan muistiin, itse­säätelyyn ja päättely­kykyyn

Murrosikä on aivojen kypsymisen kannalta kriittistä aikaa.

Kannabiksen käyttö teini-iässä on yhteydessä muistin, päättelykyvyn ja itsehillinnän heikentymiseen. Muistitoiminnot heikentyvät erityisesti pojilla, tuore kanadalaistutkimus kertoo.

Sen sijaan alkoholilla ei ole samanlaisia vaikutuksia teini-ikäisten aivoihin.

Montrealin yliopiston psykiatrian professori Patricia Conrod esitteli johtamansa tutkimuksen tuloksia viikonloppuna neurotieteiden konferenssissa Kanadassa. (Yhteenveto on linkissä olevan ohjelman sivulla 44.)

Suuri osa tuloksista julkaistiin jo viime lokakuussa American Journal of Psychiatry -tiedelehdessä.

 

Murrosiässä kehittyvät juuri ne aivojen alueet, jotka ovat alttiita kannabiksen vaikutuksille.

Conrod kollegoineen tutki kannabiksen ja alkoholin käytön vaikutuksia teini-ikäisten nuorten kognitiivisiin toimintoihin.

Murrosikä on aivojen kypsymisen kannalta kriittistä aikaa. Erityisesti silloin kehittyvät juuri ne alueet, jotka ovat alttiita kannabiksen vaikutuksille.

Jo pitkään on tiedetty, että kannabiksen käyttö murrosiässä on yhteydessä skitsofreniariskiin.

Tutkimukseen osallistui 3 826 nuorta Suur-Montrealin alueelta. Nuoret olivat tutkimuksen alkaessa seitsemäsluokkalaisia ja heidän keskimääräinen ikänsä oli 12,7 vuotta. Tyttöjä oli 47 prosenttia.

Nuoret tulivat 31:stä eri yläkoulusta ja edustivat viittä prosenttia koko Suur-Montrealin alueen seitsemäsluokkalaisista.

Nuoria tutkittiin neljän vuoden ajan. Heidän kognitiivisia taitojaan arvioitiin tietokoneilla tehdyillä testeillä neljästi. Samalla oppilaat vastasivat kyselyyn alkoholin ja kannabiksen käytöstään.

Kun jonkun tutkimukseen osallistuneen nuoren kannabiksen käyttö lisääntyi jonakin vuonna, hänen tuloksensa heikentyivät muistamista ja päättelykykyä mittaavissa testeissä samana vuonna. Se ei riippunut alkoholin käytön muutoksista.

 

”Kannabiksella saattaa olla pidempiaikaisia vaikutuksia kuin alkoholilla.”

Lisäksi kannabiksen käyttö oli yhteydessä pysyvämpiin neurotoksisiin muutoksiin, jotka koskivat työmuistia ja oman käyttäytymisen ja reaktioiden säätelyä.

Työmuisti sekä itsesäätelyyn ja itsehillintään liittyvä niin sanottu inhibitorinen kontrolli olivat heikentyneet myös vuotta myöhemmin.

”Alkoholin käyttö ei ollut yhteydessä näiden kognitiivisten taitojen heikentymiseen. Se viittaa siihen, että kannabiksella saattaa olla pidempiaikaisia vaikutuksia kuin alkoholilla”, Kanadan neurotieteiden yhdistyksen tiedote tiivistää tulokset.

Aiemmassa murrosikäisiin keskittyneessä pitkittäistutkimuksessa on havaittu, että varhain alkanut ja jatkuva kannabiksen käyttö vaikuttaa toiminnanohjaukseen, päätöksentekoon ja kielelliseen älykkyyteen.

Aiemmin vaikutuksia on verrattu kontrolloidussa tutkimuksessa niihin teini-ikäisiin, jotka eivät käyttäneet kannabista.

Conrod kollegoineen on verrannut vaikutuksia myös alkoholin vaikutuksiin.


Tutkimusryhmän uusin löydös on se, että kannabiksen käytöllä oli suurempia vaikutuksia poikien muistitoimintoihin kuin tyttöjen.

Sen sijaan oman käyttäytymisen ja reaktioiden säätelyssä ei havaittu sukupuoliin liittyviä eroja. Sekä tytöillä että pojilla itsesäätely oli heikentynyt.

Tuoreimpia löydöksiä ei ole toistaiseksi julkaistu vertaisarvioidussa tiedelehdessä.

Noin viideosa kanadalaisista 15–19-vuotiasta käyttää kannabista. Kanadalaisnuorten käyttö on maailman kärkitasoa. Kanada laillisti kannabiksen viime vuonna ensimmäisenä länsimaana ja toisena maana maailmassa.

Kanadalaistutkijat huomauttavat, että kannabiksen käyttö ei ollut tutkitussa ryhmässä kovin yleistä, mutta analyysissä pystyttiin silti erottelemaan tiedonhallinnan muutoksia. Ne olivat merkittäviä silloinkin, kun kannabiksen käyttö lisääntyi vähän.

Neljäntenä tutkimusvuotena tutkimusryhmässä oli jo 76 nuorta, jotka käyttivät kannabista päivittäin.

 

Kannabiksen käyttö on lähtenyt kasvuun Suomessa 2010-luvun puolivälissä.

Suomalaisista 15–16-vuotiaista suomalaisista koululaisista 8 prosenttia on kokeillut kannabista ainakin kerran, kertoo vuonna 2015 tehty eurooppalaisten koululaisten päihteiden käyttöä kartoittanut tutkimus. Vastaava Euroopan maiden keskiarvo oli 16 prosenttia.

Kannabista on elämänsä aikana kokeillut noin 700 000 suomalaista, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastot kertovat. Käyttö on lähtenyt kasvuun 2010-luvun puolivälissä. Kannabista käyttävät THL:n mukaan eniten 25–34-vuotiaat.

 

Säännöllisesti kannabista käyttävien teini-ikäisten ja nuorten aikuisten kielellinen oppimiskyky parani, kun he pitivät huumeen käytössä kuukauden tauon.

Aiemmissa tutkimuksissa ja niistä tehdyissä meta-analyyseissä on havaittu, että välittömien vaikutusten lisäksi myös alkoholin suurkulutus on yhteydessä heikentyneeseen oppimiskykyyn, päätöksentekokykyyn ja kognitiivisiin toimintoihin kuten akateemiseen menestykseen.

Tutkimusten mukaan jotkin taidot kuten käsittelynopeus, muistaminen ja huomiokyky näyttävät elpyvän, kun alkoholin tai kannabiksen käyttö vähenee, mutta osa päihteiden vaikutuksista näyttäisi olevan pysyviä.

Säännöllisesti kannabista käyttävien teini-ikäisten ja nuorten aikuisten kielellinen oppimiskyky parani, kun he pitivät huumeen käytössä kuukauden tauon, viime syksynä julkaistu amerikkalaistutkimus kertoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  2. 2

   Poliisi selvittää tapausta, jossa mies etsii You­tubeen ladatulla videolla seuraa Suvi­seuroille ala­ikäisistä tytöistä

  3. 3

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  4. 4

   Maapallo lähestyy ”ilmasto­apartheidia”, varoittaa YK:n asian­tuntija

  5. 5

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  6. 6

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaisnainen viestissään Isis-leiriltä: Naisia ja lapsia viedään vankilaan

  8. 8

   Viisi opiskelupaikan Oulun yliopistossa jo saanutta hakijaa menetti paikkansa väärin tallennettujen tietojen takia

  9. 9

   Tankojuoppous on yksi Suomen omituisimmista rikoksista, ja poliisi­tarkastajakin myöntää pykälän olevan ”hölmösti rakennettu”

  10. 10

   Pahasta työuupumuksesta toipuminen voi viedä vuosia, mutta sen voi ehkäistä, jos tunnistaa oireet ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  2. 2

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörätielle pysäköidystä poliisiautosta ja päätyi putkaan: Poliisi kadotti lomakkeen ja vapautui vastuusta

  3. 3

   Helsingin edustalla on saari, jossa aika on pysähtynyt vuoteen 1952: ”Emme seuraa trendejä”

  4. 4

   Britney Spears oli yhtä aikaa paheellinen ja neitseellinen – 20 vuotta sitten synnytetty tähti ei ole koskaan ollut vapaa ja nyt hänen vointinsa huolestuttaa monia

   Tilaajille
  5. 5

   Yhdysvaltain superrikkaat julkaisivat avoimen kirjeen presidenttiehdokkaille: ”Verottakaa meitä enemmän”

  6. 6

   Sodanaikainen pommi räjähti Saksassa ja jätti jälkeensä ison kraatterin pellolle

  7. 7

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  8. 8

   Tämän talon ei pitänyt koskaan valmistua – Veturinkuljettaja Rave veisti viimeisen linnansa kiviä myöten itse

  9. 9

   Pietari oli 1990-luvulla rikollisten valtakunta: Tuhansia salamurhattiin ja suomalaisetkin marssivat alamaailman pillin mukaan

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen porvaripoika uskoi parempaan maailmaan, lähti Venäjän vallankumoukseen ja haudattiin Kremlin muuriin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Särkynyt mieli pyrki raivoisasti eteenpäin, mutta lopulta se törmäsi seinään – Touko Aalto kertoo hetkestä, johon elämä ja ura pysähtyivät

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdestä vahinko­vilautuksesta räjähti musiikki-ilmiö, joka hakee vertaistaan – Näin nousi ja hiipui artisti nimeltä Kikka

   Tilaajille
  4. 4

   Keskellä Helsingin kallista ja haluttua omakotialuetta on rapistunut jo vuosikausia kaksi autiotaloa, jotka omistaa sama ihminen

  5. 5

   Aamupuuro on luultua huonompi aamupala

   Tilaajille
  6. 6

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  7. 7

   Asuntolainat, palkat, säästöt, sijoitukset: Nolla­korkojen maailmasta on tulossa uusi normaali, ja se jakaa meidät voittajiin ja häviäjiin

   Tilaajille
  8. 8

   75 vuotta sitten puna-armeija hioi huippuunsa strategian, jolla Venäjä on järkyttänyt maailmaa kerta toisensa jälkeen

  9. 9

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  10. 10

   Helsingin koillisella laidalla asuu ryhmä miehiä, jotka ovat omistaneet elämänsä siniselle jumalalle

  11. Näytä lisää