Tiede

Metaanin määrä ilmakehässä lisääntyy nopeasti, eikä kukaan tiedä miksi

Ilmakehän metaanin voimakasta lisääntymistä ei ole huomioitu ilmastopaneeli IPCC:n raportissa. Metaanin lisääntyminen voi romuttaa Pariisin tavoitteet pitää lämpeneminen alle kahdessa asteessa.

Ilmakehän metaanipitoisuudet nousevat nopeammin kuin aiemmin on ajateltu. Tutkijat eivät tiedä, mistä metaanin lisääntyminen johtuu. Voimakasta lisäystä ei ole huomioitu Pariisin ilmastosopimuksessa, ja tutkijat varoittavat, että jos kasvu jatkuu, tavoite pysäyttää maapallon lämpeneminen alle kahteen asteeseen voi romuttua.

Metaani on erittäin voimakas kasvihuonekaasu ja hiilidioksidin jälkeen merkittävin ihmisen toiminnasta syntyvä kasvihuonekaasu. Sitä syntyy myös luonnollisissa prosesseissa. Metaania on ilmakehässä paljon vähemmän kuin hiilidioksidia. Sen pitoisuudet mitataan tilavuuden miljardisosissa, kun hiilidioksidia lasketaan miljoonasosissa.

Yksikköä kohden metaanin ilmastoa lämmittävä vaikutus on kuitenkin monikymmenkertainen hiilidioksidiin verrattuna.

Metaanin lisääntymistä ilmakehässä on seurattu pitkään. Aiemmin tänä vuonna ilmestynyt tutkimus soitti hälytyskelloja, sillä se osoitti, että vuosina 2014-2017 metaania on tuprunnut ilmakehään kiihtyvällä tahdilla.

Kiihtymisen syy on mysteeri, sillä 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä metaanin määrä ilmakehässä tasaantui eikä enää lisääntynyt. Vuonna 2007 kasvu alkoi taas ja vuoden 2014 jälkeen metaanin vuosittaiset päästömäärät ovat nousseet 1980-luvun tasolle. Kaikkiaan ilmakehän metaanipitoisuus on noin kolminkertaistunut esiteollisilta ajoilta.

”Huolestuttavinta on, että emme tiedä, mistä prosesseista metaanin näin nopea lisääntyminen johtuu”, sanoo ilmakehäkemisti Ed Dlugokencky Yhdysvaltain sään- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA:sta New Scientist -lehdessä.

Huolen jakaa myös Helsingin yliopiston ympäristömuutoksen professori Atte Korhola.

”Se on huolestuttavaa, koska metaanin lisääntyminen vaikeuttaa Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteita olennaisesti. Metaani on vähän kuin mörkö, jota ei ole osattu aavistaa, ja se iskee yhtäkkiä sieltä sitten”, Korhola sanoo.

Korholan mukaan ilmaston lämpenemisessä huomio on keskittynyt pitkälti hiilidioksidiin, joka onkin merkittävin ilmastoa lämmittävä kasvihuonekaasu. Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n uusimmissa laskelmissa ei metaanin lisäystä ole välttämättä huomioitu riittävästi, mikä mutkistaa Pariisissa sovittuja tavoitteita. Lisäksi tutkimustiedon lisääntyessä metaanin ilmastovaikutus on havaittu paljon suuremmaksi kuin aikoinaan.

”Ennen ajateltiin, että metaani on 21 kertaa voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Nykyään kertoimet ovat jo yli 30”, Korhola sanoo.

Kukaan ei tiedä, miksi metaania vuotaa nyt taas ilmakehään näin paljon. Aivan avuttomia eivät tutkijat mysteerin edessä silti ole. Teorioita on monia ja lopullinen syy lienee usean tekijän summa.

Metaania vuotaa ensinnäkin fossiilisten polttoaineiden tuotannosta: maakaasukentiltä ja esimerkiksi liuskeöljyn ja liuskekaasun vesisärötyksestä. Toisekseen metaania syntyy karjataloudessa lehmien ruoansulatuksessa – lehmien pierut lämmittävät ilmastoa. Ja karjaa on valtavasti. Jopa 60 prosenttia kaikista maapallon nisäkkäistä, massassa mitattuna, on meidän karjaamme, enimmäkseen nautoja ja sikoja.

Riisinviljelys puolestaan vapauttaa metaania, kun maata raivataan vetisiksi pelloiksi. Riisipellot muodostavat eräänlaisen keinotekoisen suoekosysteemin, jossa bakteerit ja mikrobit pääsevät mylläämään ja vapauttavat metaania ilmakehään.

Neljäs ja ehkä merkittävin selittävä tekijä ovat aivan luonnolliset suot ja kosteikot, etenkin trooppisilla alueilla. Tutkimusten mukaan trooppiset kosteikot kuten mangrovesuot ovat kääntymässä hiilinieluista hiilipäästöjen aiheuttajaksi, kun ilmasto lämpenee. Lämmössä bakteeritoiminta lisääntyy ja metaania vapautuu.

Tämä ei johdu suoraan ihmisen toiminnasta, mutta on yhtä lailla huolestuttavaa. Jos ilmaston lämpeneminen johtaa siihen, että luonnosta vapautuu entistä enemmän metaania, joka taas lämmittää ilmastoa entisestään, voi syntyä itseään ruokkiva kierre. Tieteen termein niin sanottu positiivinen takaisinkytkentä. Niiden hallitseminen on vaikeaa ellei mahdotonta.

 

”Usein sanotaan, että ilmastotiede on kiveen hakattua, niin kyllähän tässä tutkittavaa riittää.”

Metaanin voimakas kasvu juuri vuonna 2014 viittaisi Korholan mukaan voimakkaasti ihmisperäiseen toimintaan ja tarkemmin ottaen liuskeöljyn ja liuskekaasun entistä kiivaampaan hyödyntämiseen.

”Nousu osuu hämmästyttävän hyvin yksiin sen kanssa.”

Mutta: kun kemiallisesti yritetään erotella ihmisen ja luonnon päästöjen osuutta, sormi osoittaakin luonnollisiin prosesseihin. Ihmisen päästöistä syntyy hieman erilainen kemiallinen hiilisignaali kuin luonnollisista metaanipäästöistä, ja tätä voidaan mitata ja verrata ottamalla näytteitä luonnosta ja ihmistoiminnan aiheuttamista päästölähteistä.

Metaani on yksinkertainen hiilivety, joka koostuu yhdestä hiiliatomista ja neljästä vetyatomista. Metaaninäytteissä havaitaan enemmän niin sanotusti kevyempää hiiltä kuin raskaampaa hiiltä – ensimmäinen viittaa luonnolliseen syntyperään, jälkimmäinen ihmisen toimintaan.

”Valtaosa tutkijoista on kallistunut siihen, että päästöt tulevat trooppisilta soilta. Erityisesti Afrikassa esiintyy hämmästyttävän korkeita metaanipitoisuuksia”, Korhola sanoo.

Pohjoisen ikirouta vangitsee alleen myös huomattavia määriä hiiltä ja metaania. Sen sulamista on pelätty pitkään, mutta Korholan mukaan nyt havaitut päästönlisäykset eivät johdu ikiroudan sulamisesta, ainakaan merkittävässä määrin.

On vielä yksi selitys. Metaani ei ole erityisen pitkäikäinen kasvihuonekaasu. Se säilyy ilmakehässä noin 12 vuotta. Vaikka sitä vuotaa lisää, se myös hajoaa. Ilmakehässä metaania hajottavat niin sanotut hydroksyyliradikaalit ja tutkimuksissa on löydetty viitteitä siitä, että näiden hydroksyylien tuotanto ilmakehässä olisi vähentynyt.

Mutta tämä johtaa taas uuteen arvoitukseen. Mikä hävittää hydroksyyliä ilmakehästä?

”Se onkin hyvin monimutkainen asia. Onko esimerkiksi ilmaliikenteen lisäämisellä jokin yhteys tähän”, Korhola pohtii.

Metaanimysteeri osoittaa, miten vaikeaa on saada läheskään tarkkaa kokonaiskuvaa koko planeetan ilmastosta ja siihen vaikuttavista tekijöistä.

”Kun usein sanotaan, että ilmastotiede on kiveen hakattua, niin kyllähän tässä tutkittavaa riittää.”

Hätä ei kuitenkaan välttämättä ole tämän näköinen. Vaikka emme mahda luonnollisille metaanipäästöille, kuten soista ja ikiroudasta vuotavalle metaanille, juuri mitään, laskelmien mukaan ilmastotavoitteisiin voidaan silti päästä, jos vähennetään tehokkaasti ihmisen toiminnasta syntyviä metaanipäästöjä.

Öljyn ja maakaasun tuotannossa metaania vuotaa ilmaan täysin turhaan ja öljykentillä ylijäämäkaasua jopa poltetaan taivaan tuuliin soihduttamalla.

”Se on järjetöntä ja olisi kiireesti pyrittävä lopettamaan joka puolella maailmaa”, Korhola sanoo.

Maakaasun tuotannossa ja kuljetuksessa metaania pääsee vuotamaan ja tämä voitaisiin estää yksinkertaisesti huolellisuutta lisäämällä, ja jopa ilmaiseksi.

”Laskelman mukaan noin 50 prosenttia näistä vuodoista voitaisiin estää nollakustannuksilla, esimerkiksi vuotokohtien tehokkaammalla tarkistuksella.”

Omilla ravintovalinnoillaan jokainen voi puolestaan vaikuttaa karjankasvatuksen ja riisinviljelyn metaanipäästöihin.

”Ei tarvitse olla täysi kasvissyöjä, vaan lihan kulutuksen pienikin vähentäminen voi auttaa.”

Riisiäkin voi pyrkiä silloin tällöin korvaamaan lähellä tuotetuilla lisukkeilla, vaikkapa perunalla.

Vielä yksi ratkaisu löytyy Suomen kamaralta. Suomessa on soita enemmän kuin yhdessäkään muussa Euroopan maassa, ja pohjoisen suot ovat hiilinieluja. Ne imevät ja sitovat hiiltä ilmakehästä ja tulevat torjumaan ilmastonmuutosta yhä tehokkaammin, kun ilmaston lämmetessä kasvien kasvukausi pitenee ja soihin vajoavaa hiilipitoista kasviainesta syntyy yhä enemmän.

”Euroopassa viisi kertaa enemmän hiiltä on varastoitunut soihin kuin metsiin. Jos kunnostamme pilaantuneita suoekosysteemeitä ja suojelemme luonnontilaisia, niin voimme vahvistaa nieluja huomattavasti. Kunnostaminen ei ole kauhean kallista puuhaa”, Korhola sanoo.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kadonneeksi ilmoitettu 8-vuotias tyttö löytyi hukkuneena Kangasniemellä

  2. 2

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  3. 3

   Nordean pääekonomisti: ”Kiinan kasvuluvut ovat ihmetyttäneet kaikkia”

  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  6. 6

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin Jollaksessa saa tallista pitsaa, mutta ei ananasta täytteeksi: ”Enää ei haluta mättöpitsaa”

  8. 8

   Ensimmäistä kertaa Suomessa esiintynyt Christina Aguilera loihti Poriin spektaakkelin – Lady Marmaladen esittäjä on yhä aikamme tärkeimpiä popmuusikoita ja feministejä

  9. 9

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  10. 10

   Helvetin enkelien johtaja määrättiin vangittavaksi fitnessmalli Sofia Belórfiin liittyvässä vyyhdessä: ”Perinteisestä poikkeavia elementtejä”, sanoo tutkinnanjohtaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  6. 6

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  7. 7

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  8. 8

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  9. 9

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  10. 10

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää