Tiede

Euroopan nopein super­tietokone kohoaa Kajaaniin: ”Ehkä Kainuun Nälkä­maan laulun sanoja pitäisi nyt muuttaa”

Jouluna 2020 Renforsin paperitehtaan tiloissa raksuttaa yksi maailman nopeimmista ja ekotehokkaimmista tietokoneista. ”Ehkä Nälkämaan laulun sanoja pitäisi nyt muuttaa.”

Kajaanin kohoaa jouluun 2020 mennessä huippunopea supertietokone. Sen nimeksi tulee ehkä Lumi. Se on Euroopan ja koko maailman tehokkaimpia.

Supertietokone rakennetaan UPM:n vuokraaman entisen paperitehtaan ja nykyisen datakeskuksen tiloihin. Nykyään tiloissa laskevat Tieteen tietotekniikan keskuksen CSC:n supertietokoneet Sisu ja Taito. Datakeskus sijaitsee Renforsin tehdasalueen ja yrityspuiston rannassa.

Uusi supertietokone on noin kymmenen kertaa tehokkaampi kuin Euroopan tehokkain supertietokone nyt. Kajaani ja Suomi saivat sen sijoituspaikan EU:n niin sanotussa EuroHPC-haussa.

Lumi palvelee Kajaanista yleiseurooppalaista tietokonelaskentaa. Suomalainen tutkimus saa kuitenkin laskenta-ajasta 24 prosenttia.

Kajaanin supertietokone nostaakin kansallisen datanhallinnan ja laskennan osaamisen Suomessa aivan uudelle tasolle. Suomen syntyy yksi maailman johtavia datanhallinnan ja laskennan ekosysteemejä.


Hakua varten muodostettiin kahdeksan eurooppalaisen maan yhteenliittymä. Kajaani oli sen edustaja ja oli haussa ylivertainen.

Kajaanin etuina olivat esimerkiksi turvallisuus, halpa vesivoimasta saatava sähkö, viileä ilmasto ja sen myötä loistava ekotehokkuus. Alueella on tuskin lainkaan sähkökatkoja. Yksi ainoa lyhyt kahden minuutin sähkökatko on alueella koettu 36 viime vuoden aikana.

Supertietokone tuottaa negatiiviset päästöt. Se lämpiää laskiessaan, ja sen hukkalämmöllä voi lämmittää kajaanilaisia asuntoja. Alueella ei myöskään ole luonnonkatastrofeja.

Kajaanin supertietokoneella pääsee lisäksi luotettaviin dataverkkoihin. Tiedonsiirron nopeus niissä on sadan gigabitin luokkaa sekunnissa.

Niinpä Kajaanin hieman syrjäinen sijainti Euroopan kartalla ei haittaa. Data kun liikkuu verkoissa valon nopeudella eli noin 300 000 kilometriä sekunnissa. Tutkijat pääsevät Suomessa sellaisiin nopeisiin ja luotettaviin verkkoihin kuin Funet, Nordunet ja Geant.

Supertietokoneita puuhaa Eurooppaan EU:n jäsenmaiden yhteisyritys EuroHPC. Suomen valtio on siinä jäsenenä.

Tavoite on, että supertietokoneet kohentavat Euroopan tutkimusta, työllisyyttä ja kilpailukykyä. Maailma siirtyy 2020-luvulla datavetoiseen talouteen, jossa myös superlaskennalla on roolinsa.

Supertietokoneiden avulla voi ennustaa paremmin säätä ja laatia ilmastomalleja. Sen avulla voi kehittää lääkkeitä, tutkia perimää, suunnitella itseohjautuvia autoja ja älykästä liikennettä. Niiden avulla voi tutkia uusia materiaaleja ja avaruussäätä. Uusi sovelluksia tulee koko ajan, erityisesti tekoälyssä.

”Laskennan teho on yksi pullonkaula tekoälyn sovelluksissa”, sanoi perjantaina akatemiaprofessori Samuel Kaski. Hän johtaa Suomessa Tekoälyn tutkimuskeskusta. Laskuvoiman avulla voidaan kohentaa koneen ja ihmisen välistä ymmärrystä.

Suomi lähti tavoittelemaan superlaskinta noin vuosi sitten, kertoi perjantaina Helsingissä tiedotustilaisuudessa CSC:n eli Tieteen tietotekniikan keskuksen toimitusjohtaja Kimmo Koski.

CSC on valtion ja korkeakoulujen omistama yhtiö. Se auttaa laskennalla suomalaista tutkimusta. Apu kohdistuu myös ammattikorkeakouluihin, jollainen on Kajaanissa.

”Ehkä Kainuun Nälkämaan laulun sanoja pitäisi nyt muuttaa”, tokaisi Koski. Hän ei aivan uskaltanut verrata Kajaanin saamaa datapotkua jääkiekon maailmanmestaruuteen.

Koski kutsuu uutta supertietokonetta ”pohjoisen kuningastietokoneeksi”. Samanlaiset supertietokoneet rakennetaan myös Espanjan Barcelonaan ja Italian Bolognaan.

EU rahoittaa myös viittä muuta pienempää datakeskusta. Kaikki kahdeksan datakeskusta voivat verkottua keskenään.

Lumen supertietokoneen teho vastaa arkisiksi numeroiksi muutettuna sitä, että 600 000 Applen MacBook Prota laskisi yhtä aikaa. Sen muistitila vastaa vastaa 18 500 Blu-ray-levyn muistia. Supertietokoneen odotetaan toimivan vuoden 2026 loppuun.


Eurooppa on jäänyt supertietokoneissa Yhdysvaltojen ja Kiinan jälkeen. Nyt valmistuva Lumi sijoittuu koko maailmassa teholtaan ”ainakin viiden joukkoon, ehkä kolmanneksi”, sanoi Koski.

Tässä vertailuna käytetään supertietokoneiden kärjen niin sanottua top 500 -listaa. Se tosin elää koko ajan eikä Kosken mukaan kerro laskennan tehosta täsmällisesti.

Kiinassa joka tapauksessa jopa yksittäisellä yliopistolla on supertietokoneita, jotka päihittävät Euroopan parhaan.

Joidenkin tutkijoiden on pitänyt mennä Euroopan ulkopuolelle, jos he ovat halunneet kunnon datalaskentaa, sanoi perjantaina opetusministeriön edustaja.

EU sijoittaa lähiaikoina uusiin supertietokoneisiin 1,4 miljardia euroa. Kajaani saa potista nyt noin 207 miljoonaa euroa. Puolet rahasta tulee Suomen johtamasta yhteenliittymästä. Suomen osuus on 50 miljoona euroa.

Supertietokone voi tuoda Kajaanin alueelle uusia kasvuyrityksiä. Kajaanin ammattikorkeakoulu on keskittynyt data-analytiikkaan. Uusi superlaskin voisi tuoda huippuosaajia Suomeen.

Euroopan ja Aasian välille suunnitellaan laajakaistaista datakaapelia eli koilliskaapelia. Kajaanin sijainti voi auttaa senkin tarjoaman datan hyödyntämisessä, jos hanke toteutuu.

Suomesta voi Kajaanin myötä myös tulla yhä suositumpi datakeskusten sijaintipaikka. Ruotsi ja Norja ovat vieneet datakeskuksia maaperälleen Suomen nenän edestä. Tosin äskettäin Google päätti laajentaa Haminan datakeskuksen yksikköään.

Vuosina 2022–2026 EU:n on tarkoitus hankkia maailman nopeimpiin kuuluva uusi supertietokone, joka perustuu kokonaan eurooppalaiseen tekniikkaan.


Oikaisu 8.7. kello 8.40: Jutussa kerrottiin aiemmin, että supertietokone on hiilinielu, koska se tuottaa negatiiviset päästöt. Tietokone ei ole hiilinielu, koska se ei sido hiilidioksidia ilmakehästä. Kello 12.30: gigatavu on korjattu gigabitiksi.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toistakymmentä ihmistä jahtasi epäiltyä kissavarasta Vallilassa keskellä yötä – 21-vuotias Boris-kissa löytyi punavuorelaisesta galleriasta

  2. 2

   Omakotitalon saa pääkaupunkiseudulla jopa alle 100 000 eurolla – tällainen on halvimpien talojen kunto

  3. 3

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  4. 4

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  5. 5

   Hovioikeus: Autoilijalla ei ole velvollisuutta selvittää lumen peittämän nopeusrajoituksen sisältöä

  6. 6

   Hovioikeus: Jaajo Linnonmaa ja Juha Perälä eivät loukanneet neliraitalenkkareita maahantuoneen yrittäjän kunniaa radion aamuohjelmassa

  7. 7

   Kieli viestii voinnistasi: Nämä merkit kielessä kertovat stressistä, puutos­tiloista tai jopa suolisto­sairaudesta

   Tilaajille
  8. 8

   Sauli Niinistön viestintäpäällikkö vaihtuu, Katri Makkonen siirtyy takaisin Yleen

  9. 9

   Sodasta palannut isä osoitti Antti Aniaa aseella ja käski häipyä kotoa – Poikaa ei päästetty edes opiskelemaan, mutta nyt hänen keksintönsä soi sadoissa kirkoissa

  10. 10

   Tieto ja norjalainen Evry yhdistyvät, kauppahinta 1,3 miljardia euroa ja pääkonttori pysyy Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies pakotettiin teloittamaan oma veljensä soramontulla Oulussa, syyttäjä vaatii myös veljensä ampujalle murhatuomiota

  2. 2

   Sielun veljien yli 30 vuotta vanhasta hitistä kiertää urbaanilegenda, jota on vaikea uskoa todeksi – kysyimme Ismo Alangolta, pitääkö tarina paikkansa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Neljän liikkeen sääntö” auttaa treenaamaan vatsalihaksia tehokkaasti: Personal trainer laati ohjelman, joka vaikuttaa koko keskivartaloon

   Tilaajille
  4. 4

   Piraattipuolueen Petrus Pennasen Instagram-videolle päätynyt kissa nostatti some-myrskyn, samannäköinen eläin katosi aiemmin Fleminginkadulta

  5. 5

   Katajanokalla on niin erityislaatuinen 355-neliöinen jugendasunto, ettei sen arvoa voi mitata rahassa

  6. 6

   Helsingin poliisi julkaisi kuvan wc-tilasta osana epäillyn salakatselu­rikoksen tutkintaa, ratkaiseva vihje tuli alle tunnissa

  7. 7

   Ullanlinnan hulppeimmat merinäköalat myytiin lähes 25 miljoonalla eurolla

  8. 8

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  9. 9

   Pappi vihki homoparin, ja kirkko varoitti pappia – oikeus linjasi, ettei kirkolla ole oikeutta varoittaa homoparin vihkimisestä

  10. 10

   Seitsemän eduskuntaan pyrkinyttä käytti kampanjointiin yli 100 000 euroa – ulkopuolisen rahan osuus nousi edellisistä eduskuntavaaleista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  2. 2

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Raaka raiskaus vei viisi syytöntä teiniä vankilaan ja Trump vaati heille kuolemantuomiota – Nyt tarina on Netflixissä ja kaikkien pitäisi nähdä se

   Tilaajille
  11. Näytä lisää