Tiede

Käsitys lihasta muuttui 20 vuodessa: laajan tutkimuksen mukaan pienikin lihansyönnin lisääminen on vaarallista

Liha on monipuolinen ravintoaineiden lähde, mutta se on kääntynyt terveyden kannalta negatiiviseksi asiaksi.

Runsas punaisen lihan syöminen on terveydelle haitallista, kasvava joukko tutkimuksia osoittaa. Nyt laaja yhdysvaltalainen tutkimus kertoo, että lihansyönnin lisääminen on yhteydessä kohonneeseen kuoleman riskiin.

Kun ruokavalioon lisättiin puoli annosta lihaa päivässä, kuoleman riski kasvoi kymmenellä prosentilla. Tutkimus seurasi kymmeniätuhansia ihmisiä.

Harvardin yliopiston tutkijoiden johtaman tutkimuksen julkaisi arvostettu lääketieteen lehti British Medical Journal (BMJ) tuoreessa numerossaan.

Aiemmat tutkimukset ovat paljastaneet laajan kirjon terveyshaittoja, jotka kytkeytyvät punaisen lihan runsaaseen kulutukseen. Niillä ihmisillä, jotka syövät runsaasti punaista lihaa, on kasvanut riski sairastua kakkostyypin diabetekseen, sydän- ja verosuonisairauksiin sekä suolistosyöpiin.

Erityisen haitallista näyttää olevan prosessoitujen lihatuotteiden kuten erilaisten makkaroiden, pekonin ja leikkeleiden syöminen. Niiden kulutuksen on havaittu olevan yhteydessä myös kohonneeseen verenpaineeseen ja joihinkin keuhkosairauksiin.

Uusimmat tulokset eivät siksi yllätä Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmia.

”Kaikki ne sairaudet, joihin liha vaikuttaa – lähinnä paksusuolensyöpä, kakkostyypin diabetes sekä sydän- ja verisuonisairaudet – ovat kuolleisuuden selittäjinä vahvoja. Ei ole yllätys, että liha selittää myös kuolleisuutta”, Fogelholm sanoo.

 

”Meidän ymmärryksemme lihasta ja terveydestä on muuttunut ihan selkeästi.”

Käsitys lihasta on muuttunut 20:n viime vuoden aikana huomattavasti.

Liha on erittäin monipuolinen ravintoaineiden lähde. Vielä 1990-luvulla ruokavalioiden laadun arvioinnissa oletettiin, että liha ja ainakin vähärasvainen liha on pikemmin hyvä kuin huono asia, Fogelholm muistelee.

Nyt punainen liha on alettu laskea niin Yhdysvaltain kuin Suomen ruokavalioarvioinneissa terveyden kannalta negatiiviseksi asiaksi.

”Meidän ymmärryksemme lihasta ja terveydestä on muuttunut ihan selkeästi”, Fogelholm sanoo.

BMJ:n tuoreessa julkaisussa on seurattu kymmeniätuhansia terveydenhuollon ammattilaisia Yhdysvalloissa vuosina 1986–2010. Lopullisessa analyysissä oli yli 53 000 naissairaanhoitajaa ja lähes 28 000 terveydenhuollon ammattilaisina työskennellyttä miestä.

Otos ei edusta koko väestöä, sillä osallistujat ovat keskimääräistä koulutetumpia ihmisiä.

Seurantatutkimuksessa tarkasteltiin kaikkiaan 1,2 miljoonaa ihmisvuotta, ja kuolemantapauksia rekisteröitiin yli 14 000.


Tässäkin tutkimuksessa prosessoitu liha näytti haitallisemmalta kuin ei-prosessoitu.

Kun ruokavaliossa oli puoli annosta enemmän prosessoituja lihatuotteita päivässä, yhteys kuolemanriskiin kasvoi 13 prosentilla. Kun ei-prosessoitua punaista lihaa lisättiin puoli annosta, havaittiin yhdeksällä prosentilla kasvanut kuoleman riski.

Punaiseksi lihaksi laskettiin nauta, porsas ja lammas. Yksi annos ei-prosessoitua lihaa tarkoitti 85 grammaa.

Prosessoiduissa lihatuotteissa annos täyttyi pienemmillä grammamäärillä. Esimerkiksi pekonissa yksi annos tarkoitti kahta siivua eli 13 grammaa, hot dog -nakissa 45 grammaa ja makkarassa tai salamissa 28 grammaa.

Kun osallistujat vaihtoivat yhden päivittäisen liha-annoksen kalaan, riski kuolla seuraavan 8 vuoden aikana laski 17 prosentilla.

Punaisen lihan korvaaminen pähkinöillä, täysjyväviljalla, siipikarjalla, kasviksilla, munilla ja maitotuotteilla näytti myös hyödyttävän terveyttä.

 

Punaista ja prosessoitua lihaa tulisi syödä enintään 500 grammaa viikossa.

Yhdysvaltalaisen tutkimuksen heikkous on siinä, ettei se pysty vahvistamaan syy–seuraussuhteita vaan ainoastaan havainnoi yhteyksiä.

Punaisen lihan terveysvaikutuksia tarkastelleiden tutkimusten ja meta-analyysien linja on kuitenkin Fogelholmin mukaan erittäin johdonmukainen: punaisen lihan syönti on selvästi yhteydessä terveyshaittoihin.

”Pieni pulma näissä laajoissa seurantatutkimuksissa on se, että niillä ihmisillä, jotka käyttävät paljon lihaa, on paljon kaikenlaisia muita huonoja elintapoja. Eniten lihaa syövillä on keskimäärin epäterveellisemmät elintavat kuin niillä, jotka syövät hyvin vähän lihaa. Sama koskee virvoitusjuomien käyttöä.”

Muut epäterveelliset elintavat voivat sekoittaa tutkimuksen tuloksia. Ne pitäisi siksi pystyä siivoamaan pois. Se onnistuu tilastollisilla malleilla tiettyyn rajaan saakka mutta ei välttämättä täysin.

Ensinnäkään kaikkia ”sekoittavia tekijöitä” ei aina tiedetä. Lisäksi esimerkiksi liikunnan kaltaisia muuttujia ei pystytä tämänkaltaisissa laajoissa tutkimuksissa mittaamaan täsmällisesti.

”Arvioni lihan ja lihavalmisteiden terveysyhteyksistä on se, että on asioita, jotka ovat syy–seuraussuhteessa ja niillä on itsenäinen vaikutus. Mutta yhteyttä pikkaisen vahvistaa se, että sinne jää sekoittavien tekijöiden vakioimatonta vaikutusta”, Fogelholm sanoo.

 

Neljä viidestä suomalaismiehestä syö lihaa yli suositusmäärien. Naisista suositukset ylittää noin joka neljäs.

Punaista ja prosessoitua lihaa tulisi syödä enintään 500 grammaa viikossa, nykysuositus kuuluu. Se ylittyy 79 prosentilla suomalaismiehistä ja 26 prosentilla suomalaisnaisista.

Käytännössä 500 gramman sääntö tarkoittaa enintään kolmea punaisen lihan ateriaa viikossa. Niistä korkeintaan yksi saisi olla prosessoitua lihaa, Fogelholm sanoo.

”Sen enempää annoskokoja ei tarvitse pohtia.”

Suomessa ei ole laskettu erilaisille lihatuotteiden annoksille erityisiä grammamääriä, kuten yhdysvaltalais­tutkimuksessa on tehty.

Punaisen lihan korvaaminen siipikarjalla on professorin mukaan hyvä askel, jos lihasta luopuminen tuntuu vaikealta. Parempi olisi kuitenkin korvata liha kalalla ja kasviproteiineilla, ja niistä erityisesti palkokasveilla.

Terveyssyiden lisäksi lihan syöntiä kannattaa vähentää myös ilmastosyistä, Fogelholm huomauttaa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päivystyksissä jonottaa ihmisiä, jotka pitäisi hoitaa aivan muualla – Hus-johtaja: Lääkäreitä ei saa enää edes rahalla

  2. 2

   Elämästä voi mennä kymmenen vuotta usvassa, kun ei enää muista, miltä tuntuu olla virkeä

   Tilaajille
  3. 3

   Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä

   Tilaajille
  4. 4

   Tulli takavarikoinut erotiikkaliikkeiden poppers-aineita 600 000 euron arvosta

  5. 5

   Trumpin laajalti rasistiseksi tuomitun kirjoittelun kohteeksi joutuneet naiset: Presidentti ajaa ”valkoisten nationalistien agendaa”

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  8. 8

   Yli puolet suomalaisista on ylipainoisia, hoitoihin on silti jopa vuosien jono

  9. 9

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  10. 10

   Enoa syytetään 7-vuotiaan sukulaispoikansa murhaamisesta jouluaattona Arabianrannassa, asian käsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  2. 2

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  3. 3

   Koulun uusi julkisivu valmistui: nyt vantaalaiset keräävät adressia, jotta teos maalattaisiin piiloon

  4. 4

   Pyöräilijät lähtivät livohkaan, kun maalissa odotti moottoritarkastus: ”He hyppäsivät nopeasti pakettiautoon”

  5. 5

   Uuden James Bond -elokuvan agentti 007 on nainen – Myös termi ”Bond-tyttö” jätettiin historiaan

  6. 6

   Viime kesänä Töölössä tapahtuneen epäillyn pahoinpitelyn selvittämisessä käyttöön poikkeukselliset keinot, poliisi julkaisi uhrin kuvaamaa materiaalia

  7. 7

   Suomen lapsikato on ennustettuakin rajumpaa: ”Kysymys on siitä, riittääkö lapsia kaikkiin päiväkoteihin”

   Tilaajille
  8. 8

   Šakki huijauskohun keskellä: suurmestari jäi kiinni vilpistä ja lopetti uransa heti

  9. 9

   Trump joutui ankarien rasismi­syytösten kohteeksi: kehotti kongressi­edustajia menemään ”takaisin sinne mistä tulivat”

  10. 10

   Ergonomisesti muotoillut terveyssandaalit ja varvassandaalit eivät ole fiksu valinta jaloille, sanoo fysioterapeutti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin vanhin yhtäjaksoisesti toiminut ravintola meni konkurssiin ja rapistuu nyt pystyyn Helsingin keskustassa

  2. 2

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  3. 3

   Tunteiden välttely voi johtaa elämään, jota ei halua elää – Psykologi Arto Pietikäisellä on siihen ratkaisu, jota moni ei halua kuulla

   Tilaajille
  4. 4

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  5. 5

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  6. 6

   Keskellä kaunista merenrantatonttia rapistuu autioitunut hotelli: ”Upea alue on seisonut pitkään tyhjillään”

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Valehteliko poliisi? Pyöräilijä otti kuvan poliisiautosta ja päätyi putkaan Helsingissä, poliisi muutti kertomustaan oikeudessa

  11. Näytä lisää