Tiede

12 naisen valiojoukko: Yksi heistä astuu ensimmäisenä naisena Kuuhun 2020-luvulla

Nasan kuulento Artemis toteutuu 2020-luvulla. Kuulennon naista tai naisia veikkaillaan jo.

Astuuko astronautti Christina Koch ensimmäisenä naisena Kuun pinnalle? Koch ja 11 muuta naisastronauttia ovat jo tapetilla.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ja sen kuuhanke Artemis vie 3–4 ihmistä Kuun pinnalle. Heistä yksi on varmasti nainen, ehkä kaksikin.


Joidenkin arvioiden mukaan kuuhanke Artemis toteutuu jo vuonna 2024. Kuumoduuli laskeutuu jonnekin Kuun etelänavan lähelle.

Paluu Kuuhun venyy joidenkin mielestä muutamalla vuodella. Jos Nasa palaa Kuuhun vasta vuoden 2028 jälkeen, voi ensimmäinen nainen Kuussa olla sittenkin kiinalainen.

Se olisi ikävä tappio Nasalle ja Yhdysvalloille.

Naisastronautin nimen pohdiskelu on siis jo alkanut. Pudotuspelin alku on helppoa. Hän on väistämättä joku niistä 12 naisesta, jotka ovat nyt mukana Nasan astronauttiohjelmassa, kertoo verkkosivu Phys.org.

12 naisen valiojoukko on iältään 40–53-vuotiaita. Kaikki heistä ovat hyvin koulutettuja, mutta taustoiltaan hyvin erilaisia. Yksi on entinen ilmavoimien hävittäjälentäjä, toinen lääketieteen tohtori, kolmas meribiologi.

Kaikki nämä 12 naista valittiin astronauteiksi 1990-luvun lopulla kovien testien jälkeen. Hakijoita oli tuolloin tuhansia.

Uutta hakua ei enää ehditä eikä aiota järjestää ennen kuulentoa. Jos haku järjestettäisiin, puuttuisi valittavilta naisilta kokemusta avaruuslennoista.

Kuuhun ei mennä ensikertalaisena. Avaruus kun voi yllättää vaikka pahoinvoinnilla, jos sitä ei ole kokenut.

Naisista seitsemän tietää, millaista on käydä ja lentää avaruudessa. He ovat jo käyneet avaruudessa sukkulalennoilla, joten he ovat vahvimpia ehdokkaita kuulennolle.

Sukkulalennot loppuivat vuonna 2011, mutta niitä ehdittiin lentää vuosina 1981–2011 kaikkiaan 135 kertaa. Lennoilla Maata kiertävällä radalla saattoi olla kerralla seitsemänkin ihmistä. Kokemusta siis karttui niin miehille kuin naisillekin.

Naisastronauttien määrä on Nasan ennätys. Kun Nasa värväsi ensimmäiset astronautit vuonna 1958, olivat kaikki heistä miehiä ja hävittäjälentäjiä. Myös kaikki Kuussa tai Kuun ympärillä käyneet 24 astronauttia olivat miehiä vuosina 1968–1972.

Ensimmäinen yhdysvaltalainen ja kaiken kaikkiaan kolmas nainen avaruudessa oli Sally Ride kesäkuussa 1983. Hän kuoli 61-vuotiaana vuonna 2012.

Nuorinta naispolvea edustavat ne neljä astronauttia, jotka tulivat Nasan koulutukseen vuonna 2013. He ovat nyt 40- ja 41-vuotiaita. Ikänsä puolesta he sopivat avaruuteen ja Kuuhun, sillä esimerkiksi ensimmäisellä Apollo 11 -lennolla miesten iät olivat 38–40.

Avaruudessa on nyt ISS-avaruusasemalla Anne McClain, joka on ilmavoimien entinen helikopterilentäjä. ISS:llä leijuu jo mainittu Koch, joka on koulutukseltaan insinööri.

Pian hän on ehtinyt viettää avaruudessa yhteensä 11 kuukautta, mikä on naislentäjien maailmanennätys. Se on vahva näyttö myös kuulennolle.


Naisten työnkuva ja rooli avaruudessa kohosi otsikoihin viime maaliskuussa, kun McClainin ja Kochin piti ensi kertaa mennä yhdessä avaruuskävelylle ISS:n ulkopuolelle.

Naisille ei kuitenkaan löytynyt sopivia avaruuspukuja. Nasan avaruuspuvut sinänsä sopivat sekä miehille että naisille, mutta kokovalikoima on hyvin rajoitettu.

Samalla kurssilla Kochin ja McCalinin kanssa on meribiologi Jessica Meir. Kurssilla on myös entinen hävittäjälentäjä Nicole Mann. Hän lensi taistelulennoilla Irakissa ja Afganistanissa. Molemmat menevät pian avaruusasemalle. Meir ja Mann lentävät pian avaruusasemalle.

Kaikki neljä ilmaisivat vuonna 2016 halunsa mennä Marsiin, jos tilaisuus tarjoutuu. Luultavasti he haluavat myös mennä tilaisuuden tullessa Kuuhun.

Yksi ehdokas on myös 53-vuotias Sunita Williams. Hän lentää pian jo kolmatta kertaa avaruuteen, ja hän olisi 58-vuotias vuonna 2024. Williams on lentänyt yli 30 hävittäjällä sotilasurallaan. Avaruuskävelyjäkin on kertynyt yhteensä 50 tuntia.


Ikä ei ole este. Vertauksena John Glenn lensi toisen kerran avaruudessa 77-vuotiaana. Neil Armstrong puolestaan oli kokeillut kymmeniä eri hävittäjiä koelentäjänä ennen kuulentoaan.

Artemiksen ensimmäisen kuulennon miehistö koostuu lentäjistä, joilla on paitsi kokemusta avaruudessa myös pitkä kokemus lentäjänä tai tutkijana. Sopiva Kuuhun menevien astronauttien paketti kootaan näistä kokemuksista.


Kaikkiaan avaruudessa oli käynyt 537 ihmistä vuoden 2016 heinäkuuhun mennessä. Heistä naisia oli 64.

Ensimmäinen nainen avaruudessa oli neuvostoliittolainen Valentina Tereškova. Hän kiersi soolona Maan ympäri 48 kertaa kesäkuussa 1963.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  2. 2

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi ammottava halkeama Espoossa

  3. 3

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  4. 4

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  5. 5

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  6. 6

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  7. 7

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  8. 8

   Lokki kaappasi koiran puutarhasta ja lensi paikalta lemmikki mukanaan Britanniassa

  9. 9

   Lappu seinällä kehottaa käymään suihkussa, kun kokelaat koodaavat kellon ympäri: HS seurasi Helsingin uuden ohjelmointikoulun ”erittäin vaikeaa” karsintaa

   Tilaajille
  10. 10

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  3. 3

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  6. 6

   Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  9. 9

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  10. 10

   Natalie Portmanista tulee naispuolinen Thor uudessa Marvel-elokuvassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää