Tiede

Suomalainen lukutaitopeli leviää maailmalla, auttanut jo miljoonaa lasta

Peliä tarvittaisiin etenkin Afrikan maissa, joissa ei opita kunnolla lukemaan, sanoo pelin kehittänyt professori.

Suomalaista lukutaitoa kehittävää peliä on pelannut jo miljoona lasta Suomessa ja maailmalla. Pelistä on tehty versiot jo 30 kielelle.

Nyt Ekapelin kehittäjä Heikki Lyytinen haluaa opettaa afrikkalaisia lapsia lukemaan pelin avulla. Lyytisen ryhmä Jyväskylän yliopistossa on kouluttanut Sam­biaan, Keniaan, Tansaniaan ja Namibiaan tusinan verran tohtoreita neuvomaan sikäläisiä opettajia ja kehittämään lasten lukutaitoa.

Unesco-professorina Jyväskylän yliopistossa työskentelevä Lyytinen on tutkinut pitkään lukivaikeutta eli dysleksiaa.

Tutkimustensa pohjalta hänen ryhmänsä kehitti Jyväskylän yliopistossa ja Niilo Mäki -instituutissa tietokonepelin helpottaman dysleksia­lasten lukemaan oppimista.

Puhelimella, tietokoneella tai tabletilla pelattavassa Ekapelissä lapset kuulevat kuulokkeista äänteitä ja opettelevat yhdistämään ne ruudulla liikkuviin kirjaimiin.


Kansainvälisesti versiot kulkevat Graphogamen nimellä. Peli on levinnyt laajalti Ranskassa.

Ranskassa on enemmän dysleksiaa kuin Suomessa. Tämä johtuu siitä, että ranskan kielessä äänteet eivät vastaa yhtä suoraan kirjaimia kuin suomessa.

Suosittu BFM-televisio­kanava uutisoi helmikuussa marseillelaisesta koulusta, jossa koululaiset opettelevat lukemaan Ekapelin ranskankielisellä versiolla.

Myös englanniksi on oma ver­sionsa. Peli opettaa englannin kieltä eri tavoin kuin suomen kaltaisia johdonmukaisia kieliä, joissa kutakin kirjainta vastaa oma äänteensä.

Englanti on kaikkea muuta kuin johdonmukainen. Suomessa ekaluokkalaisille tarkoitettu englannin oppikirja kertoo aivan ensimmäiseksi esimerkein, että a-kirjaimelle voi olla kuusi eri ääntämystä.

Englannin ääntö-kirjainvaste riippuu siitä yhteydestä, jossa kirjain esiintyy. Esimerkiksi sanassa cat a-kirjain sanotaan kuin ä, mutta jos kyse onkin sanan edessä olevasta artikkelista, a lausutaankin vähän kuin lyhyt ö.

Siksi Graphogamen englantia opettava versio ei opeta lukemaan kirjain kerrallaan, vaan laajempina yksikköinä, joita tutkijat kutsuvat nimellä rime. Menetelmä pärjää hyvin oppimistesteissä, Lyytinen kertoo.

Teollisuusmaissa Graphogame on tarkoitettu auttamaan niitä, joilla on lukivaikeuksia. Jyväskylän yliopisto ja Niilo Mäki -instituutti ovat myyneet pelin levitys­oikeudet suomalaiselle Graphogame-startupille.

Yrityksellä on pelistä versioita norjaksi, englanniksi, ranskaksi, hollanniksi ja kiinaksi. Niitä on ladattu jo puoli miljoonaa.

Afrikassa lukutaitopelistä hyötyisivät Lyytisen mukaan kaikki koululaiset, eivät vain ne, joilla on synnynnäisiä lukivaikeuksia.

Köyhät maat saavat pelin ilmaiseksi käyttöönsä. Tällä hetkellä monissa Afrikan maissa lukemista opetetaan Lyytisen mukaan väärin.”Esimerkiksi Sambiassa nykyisellä paikallisopetuksella kukaan ei opi lukemaan toisen luokan loppuun mennessä”, Lyytinen sanoo.

Todennäköinen syy on se, että sikäläiset opettajat on itse opetettu lukemaan ensiksi englantia. Siksi he opettavat paikallisia kieliä samalla tavalla kuin he ovat itse opetelleet englantia.

Englannin kielen lukijan täytyy käytännössä tietää sanan merkitys, ennen kuin voi tietää, miten kirjaimet äännetään. Siksi sitä opetellaan kokosanoilla.

Kokosanamenetelmää ei kuitenkaan pitäisi käyttää afrikkalaisissa kielissä, joissa suomen tapaan jokaisella kirjaimella on oma äänteensä.


”Periaatteessa suomen kielen Ekapelillä voisi opettaa afrikkalaiskielten kirjain-ääntövastaavuudet, mutta ei tietenkään sanoja.”

Sambiassa lapset opettelevat koulussa lukemaan seitsemää eri paikalliskieltä, joista jokainen käyttäytyy johdonmukaisesti.

Kukin kirjain vastaa omaa äännettään huomattavan suuressa osassa maailman kieliä.

”Kaikki johdonmukaiset kielet ovat erittäin helppoja oppia, jos osaa oikealla tavalla opettaa. Ei tarvitse muuta kuin painaa muistiin kirjainten ääntövasteet ja sanoa ne kirjainten järjestyksessä. Jokainen tuttu ja tuntematon sana tulee luetuksi, eikä tarvitse edes tietää niiden merkitystä”, Lyytinen kuvaa.

Lukutaitopeli auttaisi lapset alkuun. Riittää, että lapset pelaavat aika ajoin vartin ja kaikkiaan kymmenen tuntia.

Tekniikka ei ole este, sillä peli pyörii halvimmissakin Android-puhelimissa. Lyytisen ja kumppaneiden hankkeessa lapset ovat opettaneet vanhempiaan.

”Sitä on ollut mielenkiintoista seurata. Vanhemmat eivät voi hevin hyväksyä sitä, että lapset osaavat jotain enemmän kuin he. Vanhemmatkin oppivat lukemaan.”

Ratkaisevaa olisi saada opettajat levittämään menetelmää. Vanhempien tai opettajan apu on tarpeen parhaan tuen saamiseksi pelistä.

Opettajat tarvitsivat motivointia, jotta voisivat neuvoa lapsia ja päästää irti haitallisista oppimiskäsityksistä.

Lyytisen ja kumppaneiden oppimispeli on yhdistänyt tutkijoita huippuyliopistoista, kuten Stanfordista, Yalesta ja Cambridgestä. Se on herättänyt myös Maailmanpankin kaltaisten rahoittajien kiinnostuksen.

Nyt Lyytisellä on paine saada hankkeelle nopeasti rahaa, jotta Afrikkaan koulutetut tohtorit eivät katoa muihin töihin.

”Olemme parikymmentä vuotta valmistelleet tätä, ja kaikki olisi valmista, että pelin jakelu olisi mahdollista aloittaa esimerkiksi Sambiassa. Emme ole saaneet mistään rahaa, että saisimme pidettyä kouluttamamme tohtorit tässä asiassa hetken aikaa ja motivoimaan opettajia sen käyttöön”, Lyytinen sanoo.

”En pysty kuvittelemaan tehokkaampaa kehitysapua kuin tämä voisi olla.”

Lyytisen mukaan ulkoministeriön neuvonantajat ovat sitä mieltä, että tätä pitäisi rahoittaa.

Kehitysapurahoituksen saaminen kuitenkin kestää vähintään vuoden. Sinä aikana koulutetut asiantuntijat ovat ehkä löytäneet jo muita töitä.

Suomalainen tohtorikoulutus on pätevöittänyt heidät esimerkiksi kasvatus­tieteen tai psykologian professoreiksi afrikkalaisiin yliopistoihin.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  2. 2

   Turussa ja Tampereella hämmästellään liikenne­ministerin kommenttia nopeiden junayhteyksien aikataulusta

  3. 3

   Kansanedustaja Hussein al-Taee palasi sairauslomalta ja joutui heti uudelleen myrskyn silmään – IL: al-Taee ilmoitti koulutuksestaan vääriä tietoja

  4. 4

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  5. 5

   16-vuotias vihtiläispoika Aaron Airas nousi miljoonien jääkiekon ystävien tietoisuuteen: siihen tarvittiin 35 tuntia työtä ja yksi hieno piirros

  6. 6

   Kesällä on hukkunut poikkeuksellisen monta lasta: ”Valvova aikuinen ei voi lukea lehteä tai selata kännykkää”

  7. 7

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi halkeama Espoossa

  8. 8

   Joka kymmenes tiedottomana pidetty potilas saattaakin olla tajuissaan, tutkija arvioi

  9. 9

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  10. 10

   Kesän alussa Vantaan uimavesistä löydettiin kolibakteeria, mutta kohonneita pitoisuuksia ei kannata säikähtää, sanoo asiantuntija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  2. 2

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvosto­sukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meri­tragedian

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  4. 4

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niitä käytetään, koska todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  5. 5

   Ainutlaatuinen kuva Kuusamosta: Tältä näyttää karhun hyökkäys hirven niskaan

  6. 6

   Helsinkiläismies entisöi 1970-luvun maastoauton ja myy sitä nyt liki sadallatuhannella eurolla

  7. 7

   Näin villejä tarinoita kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  8. 8

   Oikeus takavarikoi fitnessmalli Sofia Belórfin puolison omaisuutta neljän miljoonan euron arvosta

  9. 9

   Vastavalmistuneen kerrostalon seinään repesi halkeama Espoossa

  10. 10

   Yrittikö Telian myyjä vaihtaa Elisan asiakkaan salasanaa ja urkkia tietoja? Yhtiö selvittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  11. Näytä lisää