Tiede

­ Mestaripölyttäjät kaipaavat kukkia ja koloja, ja niiden hoivaaminen on muotia – neljän tähden hyönteishotellin voi myös siivota

Pölyttäjien kadosta on viitteitä Suomessakin. Paras majatalo niille syntyy paikallisista luonnonaineksista.

rac
Hyönteishotellit ovat nyt kesämuodin valtavirtaa. Niitä saa Prismasta ja Lidlistäkin. Niitä on rakennettu kesämökeillä ja työpajoissa ja ripustettu pitkin puistoja esimerkiksi Tampereella ja Kotkassa.

Kotkan puistotyöntekijä Hannu Murto-Unkila esittelee videolla itse rakentamiaan hotelleja.


Innostuksen on synnyttänyt aito tarve. Pölyttäjähyönteiset ovat joutuneet ahdinkoon eri puolilla maailmaa. Niiden selviytyminen on kohtalonkysymys myös ihmiselle, sillä noin 75 prosenttia maailman viljelykasveista tarvitsee hyönteisiä pölyttäjiksi.

Suomessa rypsi, rapsi, herukat, vadelmat, mansikat ja hedelmäpuut tarvitsevat hyönteispölytystä. Mustikkaa ei metsistä löydy, elleivät kimalaiset kukkimisaikaan lennä.

Moni haluaa auttaa pörriäisiä ja saada niiden avulla satoa puutarhasta.

Pölyttäjiä hävittävät todennäköisesti eniten elinympäristöjen katoaminen ja maanviljelyksessä käytetyt hyönteismyrkyt, kuten neonikotinoidit.

Suomalaisten pölyttäjien määristä ja niiden vaihtelusta tiedetään toistaiseksi vähän, sillä systemaattista seurantaa ei ole tähän asti tehty. Tänä kesänä on aloitettu kimalaisten linjalaskennat.

Kimalaiset ovat Suomen tärkeimpiä pölyttäjiä.


Täällä esiintyy peräti 37 kimalaislajia, noin puolet kaikista eurooppalaisista lajeista. Ne pärjäävät Pohjolassa, sillä ne pystyvät lentämään viileässä säässä ja jopa sateessa.

”Ne ovat karvaisia ja isokokoisia”, selittää pölyttäjiin perehtynyt museomestari Juho Paukkunen Luonnontieteellisestä keskusmuseosta Luomuksesta.

Kimalaiset hakevat kukista pesäänsä mettä ja siitepölyä omaksi ja jälkeläistensä ravinnoksi. Ne osaavat täristää siitepölyä irti kukkien heteistä. Silloin kukasta kuuluu tavallista korkeampaa pörinää.

Siitepöly tarttuu tehokkaasti kimalaisen karvoihin ja sen jaloissa oleviin vasuihin.Sekä tutkijoiden että maallikoiden tuntuma on, että tänä kesänä kimalaisia on liikkeellä viimevuotista vähemmän. Syy voi Paukkusen mukaan olla se, että toukokuussa oli kylmä jakso juuri siihen aikaan, kun kuningattaret perustavat pesiään. Osa saattoi paleltua.

Näin kävi ainakin Kainuussa, missä tuli pahimpaan aikaan paksu lumikerros, kertoo Reima Leinonen Kainuun Ely-keskuksesta.

Paukkusen hyönteispyydykseen Kaisaniemen puistossa Helsingissä on jäänyt viimekesäistä vähemmän kimalaisia, mutta enemmän niiden loisia. Vaihtelu voi kertoa myös syklistä, jossa hyönteiset ja niitä verottavat loiset lisääntyvät ja vähenevät vuorotellen.


Pölyttäjien pitemmän aikavälin vähenemisestä Suomessa antaa viitteitä se, että joidenkin hyönteispölytteisten viljelykasvien sadot laskeneet.

”Erityisesti rypsin ja mustaherukan sadot ovat pienentyneet osassa maata”, sanoo Syken erikoistutkija Juha Pöyry, pölyttäjien tilannetta kartoittavan Pölyhyöty-hankkeen vetäjä.

Uhanalaisiksi tai silmälläpidettäviksi on jouduttu luokittelemaan yhä useampia hyönteislajeja. Sellaisia on yli neljännes Suomen mesipistiäisistä eli kimalaisista ja mehiläisistä.

Täällä niitä lienee hävittänyt erityisesti maatalousympäristöjen suuri muutos. Monipuoliset kukkaniityt ja kedot ovat kadonneet kun laiduntaminen on vähentynyt.

Lisäksi peltotilkkuja halkoivat ennen ojat ja niitä reunustivat kukkakasvit. Nyt pellot on salaojitettu ja rikkakasvit myrkytetty. Pölyttäjien lentosäde ei välttämättä riitä suurten monotonisten peltojen ylittämiseen.

Jos haluaa, että pölyttäjät menestyvät, niille pitää tarjota ravinnonlähteitä, siis kukkia jotka tuottavat mettä ja siitepölyä.Paukkusen mukaan pölyttäjien suosimia kasveja ovat esimerkiksi pajut, karhunputki, ruusuruoho, purtojuuri, mäkimeirami, ajuruoho, apilat, ohdakkeet, kaunokit, virnat, nätkelmät, vadelmat ja hanhikit.

Kimalaiset ja monet mehiläisetkin pesivät maassa. Kimalaisille mieluisimpia pesäpaikkoja ovat entiset myyränkolot, joita löytyy ojanpenkoista ja heinäkasoista.

Myyrän virtsa estää kimalaisen pesätarpeita homehtumasta, kertoo Leinonen, joka tekee väitöstutkimusta pölyttäjien keinopesistä.

Maapesijöille voi antaa asumistukea säästämällä avo-ojia tai jättämällä kasvillisuudesta paljasta savi- tai hiekkamaata paahteiseen paikkaan.

”Näin saa pölytysvoimaa pihalleen”, Leinonen sanoo.

Maan päälle kyhättävät hyönteishotellit auttavat erakkomehiläisiä ja -ampiaisia, jotka myös vierailevat kukissa ja pölyttävät kasveja. Niidenkin asunnot ovat käyneet vähiin.


Ennen talot, aitat, ladot ja aidat olivat puuta. Kovakuoriaiset tekivät niihin koloja, joihin erakkomehiläiset munivat. Nyt talot ovat usein tiilestä, talousrakennukset betoniharkoista ja aidantolpatkin metallista.

Paras asumus näille lajeille ei löydy myöskään kaupan hyllyltä.

Leinonen on havainnut, että parhaiten hotellissa toimivat kotimaiset luonnonmateriaalit. Puista parhaita ovat koivu ja leppä.

Ruokokasveista houkuttelevin on järviruoko. Toinen onttovartinen suosikki on koiranputki.

Keinopesiin niin ikään paneutunut Juho Paukkunen kertoo, että jotkin pölyttäjät kaivavat itselleen kolon saviharkkoihin. Ontto bambukin voi saada asujia.

Kävyistä, lekaharkon paloista ja kaarnanpaloista ei sen sijaan ole paljoa iloa. Satunnaisesti joku saattaa talvehtia niiden seassa. Heinäsilppu lienee hiukan suositumpi talvehtimiskohde.

Tärkeintä hyönteishotellissa ovat sopivat kolot.

Yksikertaisimmillaan hotelli syntyy poraamalla noin 12 sentin syvyisiä koloja koivupölkkyyn. Leinonen antaa tarkemmat ohjeet MTT:n videolla.Erakkomehiläinen tekee koloon pesäkennoja ja munii niihin. Sitten se laittaa kolon suulle tulpan. Sen takana jälkikasvu kuoriutuu ja kehittyy. Keväällä ja kesällä kolosta tupsahtelee uusia yksilöitä jatkamaan elinkiertoa.


Paitsi jos ne on syöty. Jotta tikat eivät kävisi kaivamassa jälkikasvua koloista, hotellin julkisivu on syyskuussa paras peittää laudoilla. Koko hotellin voi myös siirtää suojaan ulkovarastoon.

Hotelli kannattaa tuoda ulos kevätaurinkoon ja laudat poistaa ennen pajun kukintaa, jotta tuoreet pölyttäjät pääsevät ajoissa ulos ja tankkaamaan ravintoa pajunkissoista.

Lintujen lisäksi hotelliasukkaiden jälkikasvua uhkaavat pesäloiset. Ne käyvät munimassa asukkaan kennoon. Yleensä loisen muna kuoriutuu ensin, ja sen toukka popsii pois isäntäeläimen munan.

Loisen toukka voi myös elää isäntäeläimen toukassa ja syödä sitä elävältä. Elintärkeät osat se jättää viimeiseksi.

”Julmaa meininkiä, mutta fiksua. Ruoka pysyy aina tuoreena”, tuumii Leinonen.

Leinonen on sitä mieltä, että tällainen kannan säätely kuuluu luonnonjärjestykseen eikä siitä kannata stressata.

Paukkusen mielestä loisten valloittama hotelli voi kuitenkin lopulta toimia pölyttäjiä vastaan. Hän on kehitellyt myyntiin hotellin, johon on suunniteltu myös puhtaanapito.

Tässä kerrostalossa kolot ovat laudanpätkiin tehtyjä uria, joiden yltä voi nostaa katon pois.


Yhdestä puusta valmistettujen hyönteishotellien siivouksen voi järjestää vuoraamalla kolot paperipilleillä, jotka pystyy vetämään ulos koloista.

Näin hotellihuoneet voi aika ajoin puhdistaa loisista. Pesuveden mukana menevät tosin lapsetkin, ellei asiantuntemus riitä pölyttäjien jälkikasvun erotteluun joukosta.

Paukkusen hotellit on suunnattu tarkkaan valitulle asiakaskunnalle, rusomuurarimehiläisille. Kolot on porattu juuri niille sopiviksi, läpimitaltaan kahdeksanmillisiksi.

Näin siksi, että rusomuurarimehiläinen on hotelleihin pesivistä luonnonvaraisista hyönteisistä Paukkusen mukaan paras pölyttäjä. Se lentää juuri oikeaan aikaan – silloin kun hedelmäpuut ja marjapensaat kukkivat.

Fakta

Näin rakennat helpon hyönteishotellin


 Tarvitset koivupöllin, puuliimaa, pensselin, poran sekä 4-, 6- ja 8-milliset poranterät, kiinnityskoukkuja ja nippusiteitä.

 Ota tuore koivupölli ja sahaa siitä 20 senttiä pitkää pölkky. Sivele pölkky molemmista päistä puuliimalla, jotta puu ei halkeile. Älä poista tuohta. Anna kuivua ulkovarastossa.

 Pölkyn kuivuttua poraa toiseen päähän 12 senttimetrin syvyisiä reikiä 2 senttimetrin välein niin monta kuin mahtuu.

 Laita pöllin laitaan kaksi kiinnityskoukkua ja niihin nippuside, jolla voit ripustaa hotellin seinälle, puuhun tai aitaan.

 Aseta paahteiselle paikalle reiät kohti aamuaurinkoa kohti 1–1,5 metrin korkeuteen niin, ettei sadevesi roisku pesään.

 Hyönteishotelliin majoittuvat erakkomehiläiset, erakkoampiaiset ja petopistiäiset ovat yksineläjiä eivätkä puolusta pesäänsä aggressiivisesti. Niinpä hotellin voi huoletta perustaa ihmisasumuksen läheisyyteen.

Lähde: Reima Leinonen, Kainuun Ely

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  3. 3

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  4. 4

   Britannia: Iran otti haltuunsa kaksi säiliö­alusta Hormuzin­salmella – Iran tunnustaa vain toisen

  5. 5

   Poliisi julkaisi seitsemän kohdan selviytymis­ohjeen marjastajille: Älä pukeudu maastoasuun

  6. 6

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  7. 7

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  8. 8

   Kuluttajavirasto: Festivaalin pääesiintyjän peruuntuminen voisi oikeuttaa hinnanalennukseen – Flow kehottaa pettyneitä myymään lippunsa pois

  9. 9

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  10. 10

   Ihmisen asunto ei saa olla melumuuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  2. 2

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  3. 3

   Ruoveden perussuomalaisten osoitteeksi merkityn talon ikkunassa roikkui natsilippuja

  4. 4

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  5. 5

   Hylätty Lastenlinna ränsistyy Töölössä keskellä aavemaista hiljaisuutta

  6. 6

   Puolustusasianajaja: Puoliso elätti fitnessmalli Sofia Belórfia, poliisi tulkitsi sen rahanpesuksi – oikeus käsittelee vangitsemista tänään

  7. 7

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  8. 8

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  9. 9

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  10. 10

   Ed Sheeranin fanit eivät saa armoa: jos keikalle ei pääse, lippua ei käytännössä voi antaa kellekään muulle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Parisuhde etenee kolmessa vaiheessa ja yhdessä niistä on suurin riski erota – ongelmia voi ehkäistä, kun tekee muutaman asian ajoissa

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  8. 8

   Töölönlahdelle rakennettiin kymmenen jalkapallokentän kokoinen puisto, jossa ei viihdy oikein kukaan

  9. 9

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  10. 10

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  11. Näytä lisää