Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Kasvaisivatko jänikset nykyistä kokoaan suuremmiksi, jos ne alkaisivat syödä kasvisten sijaan lihaa?

Lasten tiedekysymyksissä pohditaan myös sirkkojen siritystä, ihmisten ominaishajua ja sitä, miksi ääni kantautuu kauas järvellä. Entä voisiko ilmakehään tehdä viilentävän aukon?

Nooa Kaukovaara, 10

Jänikset syövät vain harvoin muuta kuin kasviksia. Niiden elimistö saa siis kaiken tarvitsemansa kasvisravinnosta.

Jänikset kuitenkin täydentävät joskus ruokavaliotaan syömällä kuolleita eläimiä eli haaskoja. Saattaa olla, että ne turvautuvat siihen vain silloin, kun saatavilla oleva kasvissapuska on huonoa ja jänistä uhkaa puutostila.

Lihaa silloin tällöin syövän jäniksen paino kasvaa todennäköisesti nopeammin kuin vain kasviksia popsivalla. Jänikset eivät kuitenkaan pysty elämään pelkällä liharavinnolla, sillä niiden ruuansulatus tarvitsee paljon kasviksista saatavia kuituja. Ainoastaan lihaa syövä jänis sairastuisi ja kuolisi.

Paljon pitäisi tapahtua, että jänisten elimistö muuttuisi joskus tulevaisuudessa sellaiseksi, että ne voisivat syödä selvästi enemmän lihaa ja todella söisivät. Ruoka­valion muutos ei siis ole näköpiirissä.

Eläinten kasvissyönti ei tarkoita automaattisesti sitä, että eläin on pienikokoinen, vaan asia on usein päinvastoin. Useimmat suuret eläimet kuten norsut, sarvikuonot ja kirahvit ovat kasvissyöjiä.

Jaakko Pohjoismäki

genetiikan yliopistotutkija

Itä-Suomen yliopisto


Miksi heinäsirkat sirisevät vain illalla (ainakin täällä Thaimaassa)?

Matilda Palmén, 6

Luultavasti et kuullut Thaimaassa heinäsirkkoja vaan laulukaskaita. Laulukaskaat kuuluvat luteiden ja kirvojen kanssa samaan nivelkärsäisten hyönteislahkoon. Laulukaskaat sirittävät öisin ja iltaisin kutsuakseen lajitovereitaan.

Sen sijaa Suomessa esiintyvät heinäsirkat ja hepokatit sirittävät lähinnä valoisana aikana.

Laulukaskaat ovat isoja hyönteisiä, aikuisen ihmisen peukalon kokoisia. Ne viettävät suurimman osan elämästään, joskus jopa 20 vuotta, maan alla toukkana.

Aikuistuttuaan laulukaskaat kömpivät maan alta kasvistoon piiloon, ja aloittavat illan hämärtyessä sirityksen. Pimeä vuorokauden aika sopii äänen pitämiselle, koska silloin saalistajat eivät löydä kaskaita yhtä helposti. Kovaäänisesti sirittävät urokset pyrkivät houkuttelemaan äänellä naaraita.

Jokaisella laulukaskaslajilla on oma siritysääni, jonka lajitoveri tunnistaa.

Suomesta tavataan myös yksi laulukaskaslaji, vuorilaulukaskas (Cicadetta montana). Suomessa vuorilaulukaskaita elää vain Raaseporin alueella.

Vuorikaskas on Suomessa luokiteltu vaarantuneeksi lajiksi eli se saattaa meiltä jossain vaiheessa kuolla sukupuuttoon.

Heidi Viljanen

Museomestari

Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS


Miksi kaikki kaverit haisevat erilaiselta?

Oskar Okkonen, 7

Kaikilla ihmisillä on ominaishaju. Kuten muut yksilölliset piirteet, kuten silmien ja tukan väri, nenän muoto ja huulten paksuus, myös haju tekee meistä yksilöitä. Ominaishaju auttaa tunnistamaan kaverin vaikka pilkkopimeässä huoneessa.

Ihmisen ominaishaju syntyy monesta asiasta: ihorauhasten eritteistä, jalkahiestä, kainalohajusta ja monesta muusta asiasta, kuten käyttämästäsi saippuasta.

Niiden lisäksi ainakin hyönteiset erittävät feromoni-nimisiä hajuaineita, jotka vaikuttavat esimerkiksi mehiläisten käyttäytymiseen. Ihmisen feromonien on arveltu vaikuttavan ominais­hajuun, mutta tästä ei olla varmoja.

Joka tapauksessa yhden ihmisen ominaishaju tuntuu hyvältä, ja toisen vähän ällöttävältä. Haju on ihan yhtä tärkeä aisti kuin näkö ja kuulo. Lasten hajuaisti on paljon parempi kuin aikuisilla. Sen takia tunnistat kaikkien kaveriesi omat ominaishajut. Minä en siihen enää kykene.

Hannu Sariola

kehitysbiologian professori

Helsingin yliopisto


Miksi vesi kantaa ääntä?

Kasperi Talsi, 8

Tyyni veden pinta kantaa ääntä hyvin, koska vesi heijastaa sitä. Vinossa tulevan äänen näkökulmasta veden pinta on kuin kova lattia, josta ääni pomppaa.

Äänen kulkua tasaisella vedenpinnalla voisi karkeasti verrata vaikkapa superpalloon, joka heitetään pintaa kohden loivassa kulmassa.

Osuessaan pintaan pallo kimpoaa eteenpäin. Kun vesi on ilmaa viileämpää, ääni alkaa kaartua alaspäin, ottaa uuden pompun ja niin edespäin.

Koska veden pinnalla on harvoin mitään äänen etenemistä estäviä kohteita, kuten rakennuksia, ääni etenee vaivatta kauas.

Ilmiö on voimakkaimmillaan lämpiminä kesäiltoina, kun vesi on ilmaa viileämpää. Myös veden tyyneys on tärkeää­ äänen etenemiselle, sillä aallokko hajottaa äänen nopeasti.

Vesa Välimäki

audiosignaalinkäsittelyn professori

sähkötekniikan korkeakoulu, Aalto-yliopisto


Voiko ilmakehään tehdä tilapäisen aukon, jolloin liika lämpö poistuisi avaruuteen?

Oskari Pallonen, 9

Teoriassa ilmakehään voisi tehdä reiän, jonka kautta lämpöä poistettaisiin avaruuteen.

Ensin jokin osa ilmakehästä pitäisi aidata vahvoilla seinämillä. Sen jälkeen se pitäisi tyhjentää valtavalla tyhjiöpumpulla.

Käytännössä temppu ei onnistu. Seinien pitäisi olla hyvin vahvat. Jotta ne eivät romahtaisi kasaan niitä sisäänpäin työntävän ilmanpaineen vaikutuksesta, niiden pitäisi kestää ainakin 10 000 kilon painoa vastaava voima neliömetriä kohti.

Lisäksi seinien pitäisi ulottua useiden kymmenien tai mieluiten satojen kilometrien korkeuteen. Muuten ympäriltä valuisi tyhjennetylle alueelle ilmaa nopeammin kuin mikään pumppu ehtisi pumpata sitä pois.

Lisäksi reiän pitäisi olla iso. Jotta siitä karkaisi liikalämpöä avaruuteen yhtä nopeasti kuin sitä muualle maapallolle nykyisin kertyy, sen pinta-alan pitäisi olla useita miljoonia neliökilometrejä. Se olisi siis monta kertaa Suomen kokoinen.

Käytännössä tällaisen rakennelman toteutus olisi nykyisellä tekniikalla mahdotonta.

Jouni Räisänen

yliopistonlehtori

Ilmakehätieteiden keskus, Helsingin yliopisto

Korjaus 5. heinäkuuta kello 16.30: Kaniinin kuva vaihdettu rusakon eli peltojäniksen kuvaan.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  2. 2

   Ihosyöpäluomi on usein ”melko mitättömän näköinen”, kertoo ihotautilääkäri

  3. 3

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  4. 4

   Ensimmäistä kertaa Suomessa esiintynyt Christina Aguilera loihti Poriin spektaakkelin – Lady Marmaladen esittäjä on yhä aikamme tärkeimpiä popmuusikoita ja feministejä

  5. 5

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  6. 6

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  7. 7

   Työvoimapula on syrjäseutujen vitsaus, Lieksassa ongelma haluttaisiin ratkaista lisäämällä työperäistä maahanmuuttoa

  8. 8

   Weekend-festivaali siirtyi Hietaniemestä Suvilahteen, mutta riita viime vuonna tuhotusta hautausmaan kivi­muurista jatkuu yhä

  9. 9

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  10. 10

   Helsingissä on alettu järjestää juhlia, joissa ahdistelu on harvinaisen selvästi kielletty: Järjestäjien mukaan tavallisissa yökerhoissa ei välttämättä ole ”turvallista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Stora Enson toimitusjohtaja varoittaa: ”Jokin Kiinan luvuissa ei täsmää”

  2. 2

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Rosa Meriläistä nöyryytettiin kansanedustajana julkisesti, ja niitä traumoja hän työstää vielä 15 vuoden jälkeen: ”Yritin kestää sen kaiken yksin”

   Tilaajille
  5. 5

   Sähkökaappien sotkeminen oli jatkuva ongelma Vantaalla, kunnes kaappeihin ilmestyi kiinalaisten rakastama Matti

  6. 6

   Oodin vessojen ovista näkee läpi, henkilökunta kannustaa kuvaamaan siluettivideoita

  7. 7

   Käräjäoikeus määräsi fitnessmalli Sofia Belórfin vangittavaksi epäiltynä tuottamuksellisesta rahanpesusta

  8. 8

   Kilpailukykysopimuksen odottamaton lasku: Valtio kustantaa yrityksille pysyvän satojen miljoonien eurojen maksualen

  9. 9

   Faceapp-sovelluksen vanhuusfiltteri on taas kaikkien kasvoilla – sen yksityisyyden­suojassa ei ole kuitenkaan mitään poikkeavaa, venäläisyydestä huolimatta

  10. 10

   Maire Aaltonen odotti lasta, kun hän joutui natsien keskitysleirille – Nälän, tautien ja julmuuksien keskellä hän synnytti tyttären

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  5. 5

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  6. 6

   Kotona ei ole vessaa eikä jääkaappia – Tiina Malinen muutti itse rakentamaansa minivaunuun vuonna 2016 ja on pärjännyt vähemmällä kuin luuli    

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

  9. 9

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  10. 10

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää