Tiede

Kuoleman­rajakokemukset ovat luultua yleisempiä ja usein miellyttäviä, väittää tuore tutkimus

Syytä rajakokemuksille on haettu aivojen neurokemiasta ja esimerkiksi hapenpuutteesta.

Kuolemanrajakokemukset ovat merkillinen ihmisen tietoisuuden ilmiö. Moni esimerkiksi vakavan sairauskohtauksen saanut ja lähellä kuolemaa käynyt on kuvaillut nähneensä erikoisia näkyjä ja kokenut leijailleensa irti ruumiistaan.

Vielä ei tiedetä, mitä aivoissa näinä hetkinä tapahtuu, mutta uuden tutkimuksen mukaan kuolemanrajakokemukset eivät ole lainkaan niin harvinaisia kuin on ajateltu. Niitä on kokenut jopa kymmenen prosenttia väestöstä.

Kööpenhaminan yliopistollisen sairaalan neurologi ja tutkija Daniel Kondziella pyrki kollegansa Markus Olsenin kanssa selvittämään aiempaa kattavammin, kuinka yleisiä rajakokemukset ovat. Heillä on myös olettamus siitä, mistä nämä voimakkaat kokemukset saattavat johtua.

Tutkijat laativat kyselyn, johon vastaamaan he värväsivät 1 034 sattumanvaraisesti valittua ihmistä ympäri maailmaa. Otos oli maantieteellisesti kattava. Osallistujia oli 35 maasta, ja kuusi heistä oli suomalaisia.

Kaikki vastasivat kyselyyn nimettöminä. Tutkijoilla oli tiedossa vain osallistujien kotimaa, sukupuoli ja ikä. Yleisimmin vastaajat olivat noin kolmekymppisiä ja sukupuolijakauma oli melko tasainen.

Ensin osallistujilta kysyttiin tietoja heidän unen laadustaan ja siitä, ovatko he juuri ennen nukahtamistaan tai heti herättyään kokeneet aistiharhoja – nähneet esimerkiksi hahmoja huoneessa tai kuulleet ääniä, joita muut eivät kuule. Tällä mitattiin ihmisen taipumusta rem-unen ja valvetilan sekoittumiseen, jonka tutkijat ajattelevat olevan kuolemanrajakokemusten taustalla.

Sitten osallistujille kerrottiin rajakokemuksista ilmiönä ja kysyttiin, ovatko he kokeneet sellaista. Jos vastaus oli ei, testi ei tämän henkilön osalta enää jatkunut.

Vajaat 300 ihmistä väitti käyneensä läpi kuolemanrajakokemuksen. Heidän kokemuksiaan seulottiin sitten näissä tutkimuksissa yleisesti käytetyllä niin sanotulla Graysonin skaalalla.

Siinä kysytään kokemuksen laadusta ja voimakkuudesta: tuntuiko aika hidastuvan tai nopeutuvan ja kuinka paljon, herkistyivätkö aistit, tunsitko irtautuvasi ruumiistasi ja niin edelleen. Vastaukset pisteytetään, ja yli seitsemän pisteen vastaukset määritellään kuolemanrajakokemukseksi. Maksimipistemäärä on 38.

 

”Se oli todella miellyttävä kokemus: voimakasta valkoista valoa ja kaiken kattava rakkauden tunne.”

Rajakokemuksen kynnyksen ylitti 106 vastaajaa, eli kymmenisen prosenttia kaikista osallistujista. Kokemukset syntyivät vaihtelevissa tilanteissa.

Moni oli ollut liikenneonnettomuudessa tai vähällä hukkua, tai saanut sydänkohtauksen. Näissä tilanteissa kokijan henki oli oikeasti herkässä, mutta rajakokemuksia koettiin myös tilanteissa, joissa ihminen ei ollut kuolemassa, mutta pelkäsi kuolevansa.

Kokemukset vaihtelivat. Jotkut kertoivat käyneensä taivaassa ja nähneensä enkeleitä. Eräs synnytyskomplikaatioista kärsinyt nainen kuvasi kuulleensa ääniä ja olleensa varma, ettei palaa enää elävien kirjoihin. Hän ei kyennyt hallitsemaan raajojaan. Toinen niin ikään ongelmallisen synnytyksen läpikäynyt kertoi näin:

”Se oli todella miellyttävä kokemus: voimakasta valkoista valoa ja kaiken kattava rakkauden tunne. Tunsin, etten ollut ehtinyt tehdä kaikkia asioita, joita minun oli tarkoitettu tekevän. Kuulin hoitajan toistavan nimeäni ja käskevän minua hengittämään. Lopulta hengitin”, kertoo nykyään 59-vuotias nainen.

Kuvauksissa esiintyy kokemuksia ruumiista irtautumisesta ja siitä, kuinka henkilö kokee tarkastelevansa itseään ulkoa päin, esimerkiksi huoneen katonrajasta.

Jotkut kertoivat pimeästä tunnelista, jonka päässä oli valoa, ja sitten he tippuivat takaisin pimeään. Tunnelikokemukset ja valkoisen valon näkeminen ovat klassisia rajatilakertomuksia, ja nähtyihin asioihin voi vaikuttaa henkilön uskonnollisuus ja hänen kulttuuritaustansa.

Tässä tutkimuksissa ei kysytty osallistujien uskonnollista vakaumusta, joten kyselyssä ei erotu, oliko uskovaisten rajatilakokemus erilainen kuin ateistien tai uskonnottomien.

Kokemuksille tyypillistä oli ylipäänsä aistien voimakas herkistyminen, ajan luonteen muuttuminen ja tunne leijumisesta tai siirtymisestä johonkin outoon paikkaan.

 

Kaikista 300 vastaajasta suuri enemmistö kuvaili kokemustaan epämiellyttäväksi.

Jotkut vastaajat puolestaan kuvailivat selkeästi unihalvausta: he kertoivat näkevänsä öisin hahmoja liikkuvan asunnossaan ja huoneessaan ja tuntevat, kuinka nämä esimerkiksi istuvat heidän rintansa päälle samalla kun he itse ovat täysin liikuntakyvyttömiä ja makaavat vain paikallaan.

Kyselyssä noin 300 ihmistä kertoi siis kokeneensa tällaisen rajatilakokemuksen, mutta vain sadalla heistä vastaukset täyttivät ”aidon” rajatilakokemuksen kriteerit Graysonin skaalalla.

Kaikista 300 vastaajasta suuri enemmistö kuvaili kokemustaan epämiellyttäväksi. Kuitenkin sadasta ”aidon” kokemuksen läpikäyneestä henkilöstä 53 prosenttia piti sitä miellyttävänä ja vain 14 prosenttia epämiellyttävänä. Lopuille 33 prosentille kokemus oli neutraali.

Syytä rajakokemuksille on haettu aivojen neurokemiasta ja esimerkiksi hapenpuutteesta. Aivojen sähköverkkojen säkenöinti ja sammuminen elintoimintojen lakatessa voisi myös selittää näitä hallusinaatioita.

Kondziella ja Olsen uskovat kuitenkin, että rajatilakokemukset ovat yhteydessä valvetietoisuuden ja rem-unitilan eli vilkeunen sekoittumiseen. Kun aivot ovat kovilla, normaali tietoisuus korvautuukin vilkeunen kaltaisella tilalla. Aivot ikään kuin ajautuvat väärille raiteille ja alkavat tuottaa unenomaisia näkyjä.

Tämän hypoteesin on aiemmin esittänyt yhdysvaltalaisen Kentuckyn yliopiston neurologian professori Kevin Nelson, joka on erikoistunut tutkimaan rajatilakokemuksia. Nelsonin tutkimusten mukaan rajatilakokemukset yhdistyvät useimmiten pyörtymiseen.

”Aivoilla on vain kolme tietoisuuden tilaa, joista se voi valita. Aivot voivat olla hereillä, vilkeunessa, tai syvässä unessa. Kun olemme tutkineet rajakokemuksen läpikäyneitä, olemme havainneet, että heidän aivoissaan vilkeuni ja tietoisuus sekoittuvat yhteen sen sijaan, että he siirtyisivät valvetilasta pehmeästi vilkeuneen”, Nelson on kertonut tutkimuksistaan The Guardian -sanomalehdessä.

 

”Tärkein löydöksemme on rajatilakokemusten yhteys vilkeuneen.”

Myös tanskalaistutkijat löysivät nyt yhteyden vilkeunen ja rajatilakokemusten välillä. Kyselyyn osallistuneilta tiedusteltiin, ovatko he nähneet hahmoja, kuulleet ääniä tai kokeneet vastaavia harhoja juuri ennen nukahtamistaan tai heti herättyään. Tällaisilla henkilöillä rajatilakokemukset olivat huomattavasti yleisempiä kuin muilla.

Rajatilakokemuksen saaneista peräti 47 prosenttia oli aiemmin kokenut tällaista valvetilan ja unen sekoittumista, kun muilla vilkeunen sekoittuminen todellisuuteen oli huomattavasti harvinaisempaa.

”Tärkein löydöksemme on rajatilakokemusten yhteys vilkeuneen. Vaikka emme voikaan osoittaa syy-seuraussuhdetta, vilkeunen ja valvetilan sekoittumisen mekanismien tunteminen voisi parantaa ymmärrystämme rajatilakokemuksista”, Kondziella sanoo tiedotteessa.

Tutkimuksessa on kuitenkin rajoitteita. Ensinnäkin se nojaa tietysti ihmisten omiin muistoihin ja kertomuksiin, joita on sinänsä mahdoton varmentaa.

Ihmisten muistot kokemuksistaan saattavat muuttua iän myötä ja osa voi tietoisesti valehdella tai liioitella kokemuksiaan kyselytutkimuksissa. Lisäksi useat rajatilakokemuksiksi määritellyt kokemukset eivät olleet tilanteita, joissa ihminen oli varsinaisesti kuolemassa tai kliinisesti jo kuollut ennen elvyttämistään.

Rajatilakokemusten kirjo näyttää kuitenkin olevan laaja ja ilmiö voi olla yleisempi kuin aiemmin on arvioitu. Aiemmissa, Australiassa, Saksasssa ja Yhdysvalloissa tehdyissä tutkimuksissa rajatilakokemuksia on kuvaillut 4–8 prosenttia koehenkilöistä.

Kondziella ja Olsen esittelivät tutkimuksensa tuloksia Norjassa pidetyssä Euroopan neurologisen akatemian konferenssissa. Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu. Se on vapaasti luettavissa bioRxiv -esijulkaisupalvelussa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvostosukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meritragedian

   Tilaajille
  2. 2

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  3. 3

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niiden suuri etu on, että todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  4. 4

   Näin villiä legendaa kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  5. 5

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  6. 6

   Ison pörssiyhtiön johtaja ansaitsee viikossa saman kuin työntekijä koko vuonna – katso, ketkä saivat eniten palkkaa, bonuksia ja eläkemaksuja

  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   ”Syön vaikka viikon makaronia, jotta koirat saavat ruokaa” – Sata vuotta sitten koiria tapettiin ruoanpuutteen takia, nyt ne ovat miljardibisnestä pyörittäviä kuluttajia

   Tilaajille
  10. 10

   Huumeparoni ”El Chapon” tuomio on yhden aikakauden loppu: huumesodan voittaminen voi olla entistä vaikeampaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  3. 3

   HS tutustui viisi päivää kestävään reservinkieltäytyjien leiriin ja selvitti, mitä siellä tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  5. 5

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  6. 6

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  7. 7

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  8. 8

   Lisätietoa Luumäen turmasta: Kolme ihmistä nousi autosta selvittämään mahdollisia erimielisyyksiä, kaksi kuoli rekan törmättyä heihin

  9. 9

   Ilmatieteen laitos antaa jo helle­varoituksia: Grafiikka näyttää Suomen tulevien päivien sään

  10. 10

   Keskiajan ”överiyttä” ihannoiva Noora Louhimo toi metalliyhtyeensä Battle Beastin Olavinlinnaan, joka on oiva paikka laulaa miekoista ja kunniasta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää