Tiede

Tutkijat varoittavat: Maailmasta loppuu rakentajien tarvitsema hiekka

Vaikka maapallo on täynnä hiekkaa, vain murto-osa siitä kelpaa rakentamiseen. Maailmalla tehdään joka vuosi niin paljon betonia, että siitä voisi rakentaa 30-metrisen muurin koko planeetan ympäri.

Kun karttapalloa katsoo, ei tule ensimmäisenä mieleen, että hiekka olisi katoava luonnonvara. Valtava Saharan autiomaa peittää koko Pohjois-Afrikan, ja planeetan maapinta-alasta kolmasosa on aavikkoa.

Tuulen sileäksi hioma aavikkohiekka ei kuitenkaan kelpaa rakentamiseen; siitä ei saada lujaa betonia. Tarvitaan karkeampaa hiekkaa ja soraa, jota syntyy vain hiljalleen, kun eroosio rapauttaa kiveä ja kalliota.

Tätä ainesta on maailman hiekkavaroista vain murto-osa. Ihmisen käyttämä hiekka on lähes yhtä uusiutumaton luonnonvara kuin öljy.

Nykyinen yhteiskunta rakentuu hiekanjyvien päälle: hiekkaa tarvitaan teihin, taloihin, ikkunoihin, juomalaseihin ja jopa tietokoneisiin ja kännyköihin.

Betonista 75 prosenttia on hiekkaa ja soraa, asfaltista 90 prosenttia. Ja kumpaakin kuluu. Vuonna 2012 maailmalla käytettiin betoniin 30 miljardia tonnia hiekka-ainesta.

Geneven yliopiston maantieteen professori Pascal Pedouzzi on laskenut, että tällä määrällä olisi voitu rakentaa päiväntasaajalle koko maapallon kiertävä betonimuuri, joka olisi 27 metriä korkea ja 27 metriä paksu – ja siis 40 000 kilometriä pitkä.

Hiekkaa ja soraa kaivetaan vuosittain jo enemmän kuin fossiilisia polttoaineita.

Betonin ja sementin tarve ei ole vain resurssiongelma. Jokaisen betoniin tarvittavan sementtitonnin valmistus nimittäin vapauttaa ilmaan noin 900 kiloa hiilidioksidia.

Sementistä syntyy jo enemmän ilmastopäästöjä kuin lentoliikenteestä: noin viisi prosenttia kaikista maailman kasvihuonepäästöistä.

Betonin ja hiekan tarve kasvaa nopeimmin kehittyvissä maissa. YK:n ympäristöohjelman Unepin parin vuoden takaisen raportin mukaan yksin Kiina on vain viidessä vuodessa, vuosina 2010–2014, käyttänyt rakentamiseen enemmän hiekkaa kuin Yhdysvallat käytti koko viime vuosisadan aikana. Manhattanin pilvenpiirtäjämeri kalpenee Kiinan suurkaupungeille.

 

Pimeillä markkinoilla hiekan hinta voi olla moninkertainen.

Tutkijat varoittavat nyt Nature-lehdessä, että maailman hiekkavarannot valuvat tyhjiin.

Hiekkaa käytetään jo nyt enemmän kuin sitä uusiutuu luonnossa, ja viimeistään vuosisadan puolivälissä kysyntä ylittää tarjonnan, tutkijat laskevat. Näin voi käydä jo ensi vuosikymmenellä.

Hiekan hinta on kaksinkertaistunut 1900-luvun alusta, jolloin tonni hiekkaa maksoi neljä Yhdysvaltain dollaria.

Laskelmien mukaan hinta nousee vuosisadan lopulla jo yli 20:een dollariin – jos rakennuskelpoista hiekkaa on silloin enää saatavilla. Pimeillä markkinoilla hiekan hinta voi olla moninkertainen.

”Ongelman mittakaava on tuotava selvästi esille yleisölle ja päättäjille”, kirjoittaa Coloradon yliopiston maantieteilijä, geomorfologi Mette Bendixen kollegoineen Naturessa.

 

Ihmisiä jo tapetaan hiekan vuoksi.

Tutkijoiden hätähuuto ei ole ensimmäinen laatuaan. Hiekan loppumiseen on herätty vasta tällä vuosikymmenellä ja ongelma paisuu.

Maailman mittakaavassa suurin osa teollisuuden käyttämästä hiekasta otetaan jokien kuljettamasta sedimentistä. Jokien ryöstökaivuu tuhoaa ekosysteemejä, muuttaa jokien virtausta ja laskee jo ennestään niukkojen pohjavesivarantojen tasoa.

Esimerkiksi Vietnamissa joudutaan hallituksen arvion mukaan siirtämään puoli miljoonaa ihmistä pois Mekong-joen suistoalueelta, kun hiekan kaivaminen romahduttaa ennen pitkää joen uomat.

Ihmisiä jopa tapetaan hiekan vuoksi. Laiton hiekkateollisuus rehottaa arviolta 70 valtiossa ja sadat kansalaiset, viranomaiset ja poliisit ovat saaneet surmansa kehittyvissä maissa, joihin on kehittynyt suoranaisia hiekkamafioita.

Esimerkiksi nopeasti kasvavassa Intiassa hiekan tarve on valtava. Vaikka hiekan ottoa säännellään ainakin muodollisesti, suuri kysyntä luo pohjan mustalle pörssille. Jopa poliisit kiristävät itselleen osan hiekkakuormien tuotoista.


Hiekan myyminen Saharaan ei enää ole mikään kaupparatsujen vitsi. Koska sileä aavikkohiekka ei kelpaa rakentamiseen, pitää aavikon pilvenpiirtäjäparatiisien rakentamiseen tarvittava hiekka tuoda muualta maailmasta.

Esimerkiksi Dubaissa keskelle aavikkoa kohoavan, lähes kilometrin korkuisen Burj Khalifan seiniin ja lattioihin tarvittiin 45 700 tonnia hiekkaa Australiasta. Suomestakin on viety hiekkaa Saudi-Arabiaan.

Kun väestö kasvaa, elintaso nousee ja elintila loppuu, on työnnyttävä mereen. Maailman suurin hiekantuoja on pikkuruinen Singapore.

Suomen pääkaupunkiseudun kokoinen kaupunkivaltio on 40 vuodessa laajentanut pinta-alaansa ajamalla 130 neliökilometrin edestä hiekkaa mereen. Kuutiokilometreissä määrä on tietysti moninkertainen.

Singapore on ostanut hiekkaa erityisesti Malesiasta, Indonesiasta, Thaimaasta ja Kambodžasta. Nature-lehdessä kirjoittavien tutkijoiden arvion mukaan jopa 96 prosenttia Kambodžasta ostetusta hiekasta on pimeästi tuotua.

Pelkästään viime vuonna Singapore kasvatti tuontihiekalla maapinta-alaansa 2,7 neliökilometriä. Nyt Singaporen mannerjalusta eli matalan meren alue rannikolla on jo täytetty maalla. Hiekkaa pitää ajaa yhä enemmän yhä syvempään mereen, jotta maa voisi tällä keinoin laajentua.

Singaporessa suunnitellaankin erilaisia meressä kelluvia megarakenteita, joiden päälle voisi rakentaa. Lisätilaa tarvitaan erityisesti valtavan Tuasin sataman rakentamiseen. Singapore on kaavaillut siitä jopa maailman suurinta rahtisatamaa.

Malesia on nyt päättänyt sulkea hiekkahanat Singaporeen. Uutistoimisto Reutersin haastattelemien viranomaislähteiden mukaan Malesia ei enää halua, että sen rikkaampi naapurivaltio hyötyy Malesian maaperästä.

Reutersin mukaan päätöksen teki Malesian uusi pääministeri Mohamed Mahathir jo viime lokakuussa, mutta tieto vuosi julkisuuteen vasta nyt.

Syyksi kerrotaan edellä mainitun lisäksi muun muassa Malesian viranomaisten huoli hiekkabisnekseen liittyvästä korruptiosta, mutta kyse on myös valtapelistä. Maiden välit ovat kireät.

 

Rakennusjätettä pitäisi kierrättää ja murskata uudestaan sementin raaka-aineeksi.

Tutkijat tarjoavat Naturen artikkelissaan useita ratkaisuja ongelmaan, mutta mikään niistä ei toteudu sormia napsauttamalla.

Paikallisesti maankäyttöä on valvottava paremmin, ja ennen kaikkea tarvitaan kansainvälistä valvontaa, säädöksiä ja tietoisuuden lisäämistä.

Konkreettisemmin on syytä miettiä, millä betonia korvattaisiin ja miten sitä valmistettaisiin vähemmän tuhlaavasti.

Rakennusjätettä pitäisi kierrättää ja murskata uudestaan sementin raaka-aineeksi. Betoniin käytettävää hiekkaa voidaan myös jossain määrin korvata rakeiksi silputulla jätemuovilla.

Toistaiseksi kuitenkin kierrätysbetoni on liian heikkolaatuista, jotta siitä voitaisiin tehdä kestäviä rakenteita. Tutkijat ympäri maailmaa kehittävät korvaavia ratkaisuja.

Bendixenillä kollegoineen on tarjota myös varsin yllättävä ratkaisu. Otetaan hiekkaa Grönlannista.

Kun Grönlannin mannerjäätikkö sulaa ilmaston lämmetessä, sulamisvirtojen mukana valuu mereen myös huomattavan paljon käyttökelpoista hiekka-ainesta.


Tässä mielessä Grönlanti on ilmastonmuutoksen voittaja, sanovat tutkijat.

Nature Sustainability -tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan sulavien jäätiköiden mukana Grönlannin rannoille valuu niin paljon hiekkaa, että sitä myymällä Grönlanti voisi tienata miljardeja euroja. Se lisäisi Grönlannin työllisyyttä ja kasvattaisi bruttokansantuotetta.

Lue myös: Maailmaa uhkaa hiekkapula (Tiede-lehden artikkeli)

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvostosukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meritragedian

   Tilaajille
  2. 2

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  3. 3

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niiden suuri etu on, että todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  4. 4

   Näin villiä legendaa kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  5. 5

   ”Syön vaikka viikon makaronia, jotta koirat saavat ruokaa” – Sata vuotta sitten koiria tapettiin ruoanpuutteen takia, nyt ne ovat miljardibisnestä pyörittäviä kuluttajia

   Tilaajille
  6. 6

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Ison pörssiyhtiön johtaja ansaitsee viikossa saman kuin työntekijä koko vuonna – katso, ketkä saivat eniten palkkaa, bonuksia ja eläkemaksuja

  9. 9

   Miksi neuvolassa kysytään rokotteista kuin kyseessä olisi lounasbuffet?

  10. 10

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  3. 3

   HS tutustui viisi päivää kestävään reservinkieltäytyjien leiriin ja selvitti, mitä siellä tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  5. 5

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  6. 6

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  7. 7

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  8. 8

   Lisätietoa Luumäen turmasta: Kolme ihmistä nousi autosta selvittämään mahdollisia erimielisyyksiä, kaksi kuoli rekan törmättyä heihin

  9. 9

   Ilmatieteen laitos antaa jo helle­varoituksia: Grafiikka näyttää Suomen tulevien päivien sään

  10. 10

   Keskiajan ”överiyttä” ihannoiva Noora Louhimo toi metalliyhtyeensä Battle Beastin Olavinlinnaan, joka on oiva paikka laulaa miekoista ja kunniasta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää