Tiede

Kuussa käyneiden astronauttien hapertuvat asut kunnostetaan: ”Nämähän tehtiin kertakäyttöön”

Kuussa kävi 12 astronauttia 1969–1972. Heidän varusteensa ovat alkaneet rapistua 50 vuodessa. Washingtonin ilmailumuseon konservaattorit kunnostavat asut tuleviin näyttelyihin.

Siniset sormenpäät erottuvat räikeinä, kun niitä vertaa harmaaseen ja vaaleaan hansikkaaseen. Se on tiukkaan ommeltu ja paksu ja kuin osa isoa vaaleaa haarniskaa.

Tämä astronautti Neil Armstrongin käsine näyttää siltä, että se ei ole paljoa kulunut tosihommissa. Eikä todella olekaan, vain vajaat kolmisen tuntia.

Armstrong käytti tätä hansikasta Kuun pinnalla, yli 380 000 kilometrin päässä meistä.

Näillä Käsineillä Armstrong poimi kuukiviä ja asensi mittalaitteita Rauhallisuudenmeren tukikohdassa. Elettiin 21. heinäkuuta 1969 Suomen aikaa, lähes 50 vuotta sitten.

Armstrongin kuukävely kesti vain 2 tuntia ja 37 minuuttia.

Hanskat hän toi Maahan. Osan kuupuvun varusteista hän heitti Kuun pinnalle ennen kuin sulki kuumoduuli Kotkan luukun. Kuuhun jäivät esimerkiksi hänen ja astronautti Edwin Aldrinin selkäpakkaukset ja kuusaappaat.

Kotkasta piti saada pudotettua painoa, kun se lähtisi pian paluumatkalle. Näin Kotka kohoaisi kevyemmin Kuuta kiertävälle radalle.

Armstrongin hansikkaita säilytetään nyt Yhdysvaltain Smithsonianin ilmailu- ja avaruusmuseossa. Se on lähellä pääkaupunki Washington D.C:n Dullesin lentokenttää. Toinen museo on kaupungin keskustassa.

Museon restauroinnissa hansikkaan lähellä on myös myssyn tapainen.

Astronautit sanoivat sitä ”ressunmyssyksi”. Nimitys tuli aikanaan suositun Tenavat-sarjakuvan koiran nimen mukaan.


Myssyn korvaläpistä tulee ulos kaksi mikrofonia, jotka asettuvat hattua pitävän astronautin suun eteen.

Kuulento Apollo 11:n aikana Aldrin käytti juuri tätä myssyä avaruusasunsa kypärän alla vajaat 50 vuotta sitten.

Lähellä on myös avaruusasu, jota samalla kuulennolla käytti Michael Collins, Apollo 11:n kolmas astronautti. Hän odotti astronautteja Kuuta kiertävällä radalla. Asun lippu käsivarressa näyttää jo hieman kuluneen.

Tällaiset asut olivat miehistön päällä myös komentomoduulin kapselissa, kun se molskahti varjojen varassa Tyyneenmereen 24. heinäkuuta 1969.


Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa tajusi tietysti ottaa asut talteen, vaikka ne eivät olleet yhtä tärkeitä kuin kuukivet.

Asusteet ovat kiertäneet vuosien varrella Yhdysvaltain museoissa vitriinien takana. Keväällä ja kesällä ne olivat syynissä ja korjattavina Ilmailu- ja avaruusmuseon yksikössä, joka kunnostaa ja korjaa varusteita ja laitteita.

Kuumiesten asuja oli esillä, aina vuoteen 2006 Ilmailu- ja avaruusmuseon päänäyttelyssä Washingtonin keskustassa, lähellä Yhdysvaltain kongressia. Sen jälkeen asut ovat kiertäneet ja osa on välillä otettu kunnostukseen.

Armstrongin käsineiden sormenpäissä on sinistä muovia, joka hiljalleen alkaa muuttua murusiksi. Kumi kovettuu vanhetessaan, niin kuin tiedämme vaikkapa kuminauhoista.

”50 vuodessa kumi alkaa murentua. Siitä tulee kovempaa ja samalla hauraampaa”, sanoo Lisa Young, joka huoltaa ja säilyttää museon esineitä. Hän antoi kuuasujen restauroinnista haastattelun uutistoimisto AFP:lle.


Kumi oli alun perinkin tehty kestämään vain kuusi kuukautta eli Kuuhun menon edeltävine harjoituksineen.

Myös avaruusasut hapertuvat, vaikka ne tehtiin erityisen vahvoiksi.

”Nämähän tehtiin kuitenkin kertakäyttöön, Kuuhun ja takaisin”, muistuttaa Young.

Young oli lapsi, kun Armstrong ja Aldrin astuivat ensimmäisinä ihmisinä Kuun pinnalle heinäkuun lopulla 1969. Hän tuntee kuitenkin hyvin Armstrongin ja muiden avaruusasut.

Kuupuvut on valmistettu 21 eri kerroksesta. Näitä kerroksia ei voi leikata tai irrottaa toisistaan.

Kuupuvun uloin kerros on valmistettu lasikuidusta, joka päällystettiin vielä teflonilla. Kerrokset suojasvati astronautteja hyvin pieniltä meteoriiteilta ja avaruuden säteilyltä.

Asun pinta on vaalea, koska se heijasti Auringon paahteelta karun Kuun pinnalla. Vaalea pinta alkaa sekin kellastua, kun se altistuu pitkään valolle.

Röntgensäteiden ja skannausten avulla kunnostajat huomasivat, että kuupukujen sisemmät kerrokset rapistuvat myös hiljalleen.

Kerrosten välissä on aikansa liimaa, jota on hankala käsitellä.

Vetoketjussa on kupariseosta ja sen vieressä liimattuna kuminen vuorikangas. Niiden rajapintaan on syntynyt kemiallinen reaktio. Se kiihdyttää kerrosten hajoamista.

Restauroijat puhdistavat metallisia osia liuottimien avulla. Ompeleilla tuetaan asujen heikkoja kohtia.

Asuille on lisäksi räätälöity kokoon sopivat mallinuket. Ne tuovat asuihin ryhtiä ja tukevat kankaan kuituja sisältäpäin.

Konservaattorit ovat myös imuroineet asuista sitä pölyä, jota on kertynyt kankaisiin säilytyksen aikana. Kuupöly on saanut pinttyä osaksi asua.

Nasan asiantuntijat ja insinöörit valitsivat 1960- ja 1970-luvuilla kuulennoille parhaat mahdolliset materiaalit.

He eivät kuitenkaan voineet tietää kuuperän pölyn tarkkaa koostumusta. Kuupöly oli erilaista kuin maan pölyt. Siitä tuli ongelma kuulennoilla.

Pölyhiukkaset olivat teräväreunaisia ja ne tarttuivat ahnaasti kankaisiin ja esineisiin.

”Kuupöly oli paljon aggressiivisempaa kuin odotimme”, sanoo museon avaruuspukujen kuraattori Cathleen Lewis.

”Jos pölyttynyttä kohtaa katsoo mikroskoopilla, näkee pölystä kuitujen sisälläkin”, Lewis sanoo.

Hän osoittaa kahta kuusaapikasta ja niiden kumisia sinisiä pohjia. Ne kuuluivat Astronautti Harrison Schmittille Apollo 17 -lennolla. Saappaita oli vahvistettu kuiduilla, jotka ovat ruostumatonta terästä.

Saappaissa on paljon mustaa pölyä, joka pinttyi niihin, kun hän kävi kolmeen otteeseen Kuun pinnalla. Kuumoduuli Challenger laskeutui Taurus–Littrowin vuoriston alueelle joulukuussa 1972.

Pölyä kertyi saappaisiin paljon jo senkin takia, että Apollo 17 oli Apolloista Kuun pinnalla pisimpään.

Työtä riittää. Young on varma siitä, että restauroijat saavat pidettyä asut kunnossa. Työ varmistaa sen, että tulevat avaruuden ja historian harrastajat näkevät ne myös aitoina.

Asuja tulee taas esille eri yhteyksissä 16. heinäkuuta jälkeen. Tuona päivänä vuonna 1969 Saturn 5 -kantoraketti alkoi viedä Apollo 11:ta kohti Kuuta.

”Olen helpottunut. Yleisö näkee näitä taas pitkästä aikaa”, sanoo Young.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kapteeni juopotteli Turussa ja pelkäsi sotaoikeutta – Pian Hangosta lähti merelle neuvostosukellusvene, joka aiheutti historian pahimman meritragedian

   Tilaajille
  2. 2

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  3. 3

   Ruotsin kaduilla on räjähtänyt käsikranaatti harva se viikko: Niiden suuri etu on, että todisteita jää vähemmän kuin ampuma-aseista

  4. 4

   Näin villiä legendaa kerrotaan Helsingin turistibusseissa: Täällä syödään ”sapaksia”, poliiseille kannattaa puhua ruotsia ja Havis Amanda esineellisti suomalaiset naiset

  5. 5

   Matalatehoinen liikunta on hyväksi – listasimme 10 väitettä aineenvaihdunnasta ja keinot, joilla nopeutat sitä oikeasti

   Tilaajille
  6. 6

   Ison pörssiyhtiön johtaja ansaitsee viikossa saman kuin työntekijä koko vuonna – katso, ketkä saivat eniten palkkaa, bonuksia ja eläkemaksuja

  7. 7

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  8. 8

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  9. 9

   ”Syön vaikka viikon makaronia, jotta koirat saavat ruokaa” – Sata vuotta sitten koiria tapettiin ruoanpuutteen takia, nyt ne ovat miljardibisnestä pyörittäviä kuluttajia

   Tilaajille
  10. 10

   Huumeparoni ”El Chapon” tuomio on yhden aikakauden loppu: huumesodan voittaminen voi olla entistä vaikeampaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  2. 2

   Venäläinen toimittaja löysi Putinin tyttären ja paljasti Skripalin epäillyt myrkyttäjät – Nyt hän esittää hurjia väitteitä ”Putinin kokista” ja kertoo erikoisesta kaksossynnytyksestä

  3. 3

   HS tutustui viisi päivää kestävään reservinkieltäytyjien leiriin ja selvitti, mitä siellä tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Tätä et tiennyt Suomesta”: Unkari jatkoi propagandaansa Suomen mediaa ja oikeuslaitosta vastaan

  5. 5

   Kasvomaskiin, irtohihoihin ja lippahattuun pukeutunut Wu Jinghua ei ymmärrä, mikseivät ihmiset suojaa ihoaan auringolta kunnolla: ”Ruskettunut iho on niin valtavan ruma”

  6. 6

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  7. 7

   Onko tässä Helsingin hienoin kattoterassi? Tavallisen kalliolaisen kerrostalon katolta voi nähdä hyvällä säällä jopa Tallinnaan

  8. 8

   Lisätietoa Luumäen turmasta: Kolme ihmistä nousi autosta selvittämään mahdollisia erimielisyyksiä, kaksi kuoli rekan törmättyä heihin

  9. 9

   Ilmatieteen laitos antaa jo helle­varoituksia: Grafiikka näyttää Suomen tulevien päivien sään

  10. 10

   Keskiajan ”överiyttä” ihannoiva Noora Louhimo toi metalliyhtyeensä Battle Beastin Olavinlinnaan, joka on oiva paikka laulaa miekoista ja kunniasta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Harri Virtasen elämä särkyi, kun äiti pysäytti auton keskellä metsätietä: vasta aikuisena Virtanen toipui, ja nyt hän auttaa myös toisia pois trauman kierteestä

   Tilaajille
  2. 2

   Synkkä puhelu sai päivystäjän itkemään kesken hätäpuhelun: Saana Välimaa kertoo vaativasta mutta kiittämättömästä työstä luolassa Uudellamaalla

   Tilaajille
  3. 3

   Frendit ja Seinfeld ikääntyivät – toinen teki sen arvokkaasti, toinen on niin homofobinen, että sitä katsoessa täytyy irvistää

   Tilaajille
  4. 4

   Katsastaja hylkäsi vantaalaismiehen auton ”katkenneiden takajousien” takia, vaikka jouset olivat täysin ehjät

  5. 5

   VR vaihtoi kesäkuussa siivousyhtiötä, nyt likaiset junat ihmetyttävät niin matkustajia kuin henkilökuntaakin

  6. 6

   Töölöläinen Liisa Eskelinen etsii Facebookissa kumppania pitkän kriteerilistan avulla: lapseton, äänestänyt kaikissa vaaleissa ja prioriteettina yhteinen aika

  7. 7

   Bloggari Maria Nordin aiheutti sukupuoliristiriitaa käsittelevällä Pride-päivityksellään somemyrskyn, soitimme riidan osapuolille

  8. 8

   Tarja Myllyrinne asuu ensimmäisessä kerroksessa yhdellä Helsingin meluisimmista kaduista: Tällainen on hänen kotinsa

   Tilaajille
  9. 9

   Parisuhde loppui Halla-ahon vuoksi, liian vihreitä sukulaisia ja sisällissota aina vain – Näin politiikka riitauttaa suomalaisia

  10. 10

   Finnair oli jättää yksin matkustavan nuoren ulos koneesta ylivarauksen takia – Lentoyhtiö kertoo, miten ylivaraustilanteet ratkaistaan

  11. Näytä lisää