Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Miksi kissaa ei satu, kun se hyppää niin korkealta maahan?

Lasten tiedekysymyksissä ihmetellään myös, miksei meduusoilla ole silmiä. Voisiko Auringon sammuttaa? Entä homehtuuko raejuusto? Ja mikseivät nuotit seuraa aakkosjärjestystä?

Antero Lehtinen, 6

Kissan vartalo on hyvin joustava ja taipuisa. Lisäksi tassujen pohjissa on pehmeät polkuanturat.

Kun kissa hyppää korkealta alas, ei se laskeudu kaikille neljälle tassulle yhtä aikaa, vaan ensin etutassuille ja vasta sitten takatassuille. Etu- ja takatassujen välissä on selkäranka, joka toimii ikään kuin jousituksena ja pehmentää alastuloa.

Laskeutumistapa varmistaa sen, että kissan hyppy on hallittu ja joustava eikä kissaan satu.

Kovin korkealta kissa ei kuitenkaan mielellään hyppää, sillä silloin kissaankin voi sattua.

Esimerkiksi korkealle puuhun kiivennyt kissa laskeutuu yleensä ensin runkoa pitkin alaspäin ja hyppää maahan vasta turvalliseksi katsomaltaan korkeudelta.

Teija Viita-aho

eläinlääkäri, klinikan johtaja

Kissaklinikka Felina


Miksi meduusoilla ei ole silmiä?

Elsa Ruuth, 4

Hyvin monilla eläimillä on silmät. Silmät näkevät valoa erilaisina väreinä ja muotoina, joista muodostuu kuva ympäröivästä maailmasta. Näin eläimet löytävät esimerkiksi ruokaa.

Meduusat ovat tulleet eläin­lajina hyvin toimeen miljoonia vuosia ilman tarkkoja silmiä. Ne syövät planktonia eli meren pienenpieniä eliöitä, jotka ajautuvat veden mukana käytännössä itsestään meduusoiden polttaviin lonkeroihin.

Täysin sokeita meduusat eivät kuitenkaan ole. Niiden kellomaisella ulkoreunalla on tasaisin välein peräti kahdeksan valoa aistivaa silmätäplää eli ocellia. Nuo täplät ovat niin pieniä, että niitä ei meinaa ihmissilmin huomata.

Silmätäpliensä avulla meduusa tietää, milloin on yö ja päivä. Se pystyy myös hahmottamaan, missä suunnassa on ympärillä vellovan meren pinta tai pohja. Nuo tiedot auttavat löytämään parhaat ruoka-apajat ja muutenkin suunnistamaan.

Markus Dernjatin

intendentti

Merimaailma Sea Life

Miksi nuotit eivät seuraa aakkosjärjestystä?

Veikko Vuorenkoski, 9

Eri aikoina ja maailman eri puolilla on kehitetty hyvinkin erilaisia nuottikirjoituksia. Ne on luotu eri musiikinmuotojen pohjalta. Ratkaisevaa on ollut kulloinkin vallassa oleva musiikki.

Meillä länsimaissa käytetyillä nuoteilla ja latinalaisilla aakkosilla on ollut pitkään kiinteä yhteys. Nuotit ovat seuranneet suoraan aakkosjärjestystäkin. 500-luvulla oli nimittäin käytössä nuottijärjestelmä, joka nimesi sävelkorkeudet neljäntoista ensimmäisen aakkosen mukaan: a, b, c ja niin edelleen. Se sopi kuvaamaan silloista kirkkolaulua.

Sittemmin nuottikirjoitus on kehittynyt siitä monin tavoin. Nykyisin meillä yleisimmin käytettävä järjestelmä kehitettiin kolmisensataa vuotta sitten länsimaisen taidemusiikin pohjalta. Sen perustana on useimmiten asteikko, jonka yksinkertaisin muoto on c, d, e, f, g, a, h, c. Tuo c-duuriasteikoksi kutsuttu asteikko voidaan soittaa pianon valkoisilla koskettimilla.

Pirkko Moisala

musiikkitieteen ja etnomusikologian emeritaprofessori

Helsingin yliopisto


Miksi raejuusto ei homehdu?

Melukylän esiopetusryhmä, Kerava

Monet ruokia pilaavat homeet kasvavat mielellään raejuuston kaltaisessa kosteassa, miedosti happamassa ja vähän suolaa sisältävässä tuotteessa.

Raejuusto ei kuitenkaan homehdu helposti. Se johtuu siitä, että raejuuston säilyvyyttä parannellaan yleensä säilöntä­aineella, joka estää homeiden kasvua.

Raejuustossa yleisimmin käytetty säilöntäaine on kalium­sorbaatti, joka on sorbiinihapon suolaa. Sorbiinihappoa esiintyy luonnossa esimerkiksi pihlajanmarjoissa. Raejuustossa käytetty aine tehdään laboratorioissa.

Säilöntäaine ei yksin tee raejuustosta hyvin säilyvää. Säilyminen perustuu ennen kaikkea huolelliseen ja hygieeniseen valmistukseen.

Raejuusto pitää myös säilyttää oikein koko ajan. Homehtumisen estämiseksi kotona on tärkeää säilyttää raejuusto jääkaapissa. Siellä se säilyy avattuna 3–4 vuorokautta.

Sen jälkeen juusto voi homehtua, jos se joutuu kosketuksiin pienenpienten homeitiöiden kanssa. Raejuusto kannattaakin ottaa purkista puhtaalla aterimella. Jääkaappia lämpimämmässä tilassa se homehtuu paljon helpommin.

Essi Kilpeläinen

tuotekehittäjä

Valio


Miten auringon saisi sammumaan?

Olavi Rista, 6

Aurinko on valtava kaasupallo, jonka sisäosissa toteutuu niin sanottu ydinfuusio. Siinä aine nimeltä vety muuttuu raskaammaksi aineeksi heliumiksi. Jos ydinfuusio loppuu, Aurinko sammuu.

Aurinko sammuu itsestään noin viiden miljardin vuoden kuluttua, kun siltä loppuu vety. Jos Auringon haluaisi sammuttaa ennen sitä, muutamia keinoja on kuviteltavissa.

Mikäli vedyn fuusioitumista tehostaisi esimerkiksi kuumentamalla Auringon ydintä tai puristamalla sitä kasaan, vety fuusioituisi nopeammin. Silloin myös vety loppuisi nopeammin.

Jos taas Auringosta poistaisi niin paljon ainetta, että lämpö ja paine sen ytimessä laskisivat huomattavasti, silloinkin ydinfuusio sammuisi. Tätä varten Auringosta täytyisi kuitenkin poistaa yli 90 prosenttia eli valtaosa aineesta.

Mikäli Auringon puolestaan puristaisi tarpeeksi tiiviiksi, se luhistuisi mustaksi aukoksi, jolloin se myös sammuisi. Tällöin koko Aurinko tulisi kuitenkin puristaa vain muutaman kilometrin kokoiseksi.

Onneksi mikään näistä mielikuvituksellisista vaihtoehdoista ei ole oikeasti mahdollinen, koska Aurinko on paitsi iso myös kuuma ja kaukana meistä.

Auringon pinnan lämpötila on noin 5 500 astetta ja sen ytimessä yli 13,5 miljoonaa astetta. Aurinko painaa yli 330 000 kertaa maapallon verran ja sen sisälle mahtuisi yli miljoona maapalloa. Etäisyyttä meihin on 149,6 miljoonaa kilometriä.

Teemu Willamo

tähtitieteen tohtorikoulutettava

Korjaus 30.7. 2019 kello 16: Suomenkielisessä sävelasteikossa sävelen b sijalla käytetään sävelnimeä h. Sävelnimi b on varattu alennetulle h-sävelelle, johon englanninkielisessä maailmassa viitataan sävelnimellä Bb.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kolmoismurhasta epäillyt kanadalais­miehet jättivät jälkeensä videoviestin

  2. 2

   Päätä jomottaa, väsymys ei hellitä ja lopulta selkään kasvaa kyttyrä – Piinaava niska­kyhmy yleistyy, näin estät sen synnyn

   Tilaajille
  3. 3

   Donald Trumpin arvo­maailma haisee, ja hän on Euroopalle vakavampi ongelma kuin Venäjä

  4. 4

   Valon nopeus lähestyy: Uusi teknologia lupaa saavuttaa Maan kaltaisen planeetan vain 20 vuodessa

   Tilaajille
  5. 5

   Haluttomuus voi johtua testosteronin puutteesta – ja muita asioita, joita en tiennyt vaginasta

  6. 6

   Eettinen valinta on usein kallis, mutta hinta ei ole koko totuus – Katso, miten uudet lihan­korvikkeet pärjäävät vertailussa sika-nauta­jauhelihan kanssa

  7. 7

   ”Poskettomia määriä” lihaa syönyt Teemu Lampinen lähti kahdeksi vuodeksi pyöräilemään maailman ympäri, eikä kotiin palaa enää sama mies

  8. 8

   Farmiin joutuminen tuli Eeli Tolvaselle sokkina, kesällä hän meni luistelu­valmennukseen ja pudotti painoaan

  9. 9

   Koulujen kieli­tarjonta yksi­puolistuu ja epätasa-arvoistuu, vaikka toisin piti käydä – Mitä oikein tapahtui?

  10. 10

   Mitä tehdä, kun oma lapsi hävettää? Näin käsittelet häpeää ja valitset sanasi turvallisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin edustalle ilmestyi palkkien päällä lepäävä hulppea paviljonki: Mistä on kyse?

  2. 2

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

   Tilaajille
  3. 3

   Yhteisiä juhlia ja kiusallinen valokuva: Britannian prinssi Andrew joutui jälleen myrskyn silmään Jeffrey Epsteinin takia

  4. 4

   Ranskalaispariskunta yritti kuljettaa Sardinian valkeaa hiekkaa ”matka­muistona” koti­maahansa, nyt heitä uhkaa jopa vuosien vankeus­rangaistus

  5. 5

   Joonas Pesonen asuu Helsingin huippu­hotellissa ilmaiseksi vuoden – ja siitä on kiittäminen y-sukupolvea

   Tilaajille
  6. 6

   ”Mitäs te nyt meinaatte?” käpyläläinen Helena Halonen kysyi aamun hämärässä hääränneiltä pyörä­varkailta ja hetken kuluttua poliisi löysi autollisen varastettua tavaraa

  7. 7

   ”Greatest of all time” – Teemu Pukki villitsee ympäri Eurooppaa, nyt ranskalainen uutis­toimisto AFP listasi kolme erikoista Pukki-faktaa

  8. 8

   Päivän Byrokraatti on tunnettu sivusto, joka aloitti naljailemalla virkamiehille ja Sääntö-Suomelle – kunnes siitä tuli vuosi vuodelta poliittisempi

   Tilaajille
  9. 9

   Poliisi tutkii Milliklubin ovella sattunutta pahoin­pitelyä, ravintola kiistää väitteen ovimiehen osallisuudesta

  10. 10

   Kuuden tunnin työpäivä ja neljä työ­päivää viikossa: Mitä seuraisi Sdp:n Sanna Marinin ”utopian” toteutumisesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  4. 4

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  5. 5

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  6. 6

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  7. 7

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  8. 8

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  9. 9

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  10. 10

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  11. Näytä lisää