Tiede    |   Lasten tiedekysymykset

Miltä näyttäisi kuutio neljässä ulottuvuudessa, missä aika ei ole neljäs ulottuvuus?

Palstalla asiantuntijat vastaavat lasten esittämiin tiedettä koskeviin kysymyksiin.

Minkä nimistä on valkokärpässienen sisältämä myrkky?

Päiväkoti Fregatin ryhmä Kipparit­, Helsinki

Valkokärpässieni sisältää amatoksiini-, fallotoksiini- ja virotoksiini-nimisiä myrkkyjä.

Amatoksiinit aiheuttavat ihmiselle eniten myrkytysoireita. Ne eivät hajoa sientä keittämällä tai paistamalla, vaan syöminen aiheuttaa kuolemanvaarallisia vaurioita maksaan.

Amatoksiineja on eniten valkokärpässienen heltoissa ja lakissa, mutta myös sienen muut osat ovat myrkyllisiä. Amatoksiineista erityisesti alfa-amanitiini-myrkky on vaarallinen.

Fallotoksiinit puolestaan imeytyvät heikosti elimistöön ja vaikuttavat lähinnä ruoan­sulatuskanavassa. Seurauksena on pahoinvointia, oksentelua ja ripulia.

Virotoksiinien vaikutuksista ei ole toistaiseksi tietoa.

Jo yhden tai kahden valkokärpässienen lakin amatoksiinit saattavat aiheuttaa hengenvaarallisen myrkytyksen aikuiselle. Lapsille pienempikin määrä voi olla tappava.

Valkokärpässientä ei tulekaan missään tapauksessa syödä. Jos sitä syö vahingossa, pitää olla mahdollisimman nopeasti yhteydessä Myrkytystietokeskukseen, josta saa ohjeita, miten toimia.

Lääkehiili on hyvä ensiapu sienimyrkytyksessä.

Leena Soininen

ylilääkäri

Myrkytystietokeskus

Miltä näyttäisi kuutio neljässä ulottuvuudessa, missä aika ei ole neljäs ulottuvuus?

Oliver Lindell, 10

Neliulotteisen kuution eli niin sanotun tesseraktin visualisointi on haastavaa, koska aivomme ovat tottuneet vain kolmeen ulottuvuuteen.


Visualisointia yritetään yleensä kahdella tapaa. Ensimmäinen niistä on ajatella tesseraktin varjoa. Samaan tapaan kuin kolmiulotteisen kuution kahdeksan kärkeä näkyvät katsomalla kuution­ kaksiulotteista varjoa ja kääntelemällä kuutiota, neli­ulotteisen kuution 16 kärkeä näkyisivät sen kolmiulotteisessa varjossa. Pyörivistä tesserakteista on tehty animaatioita. Toinen tapa on ajatella kuution­ avaamista. Onton kolmiulotteisen kuution voi avata tasoon siten, että sen seinät, lattia ja katto avautuvat kaksiulotteisiksi ristiksi.

Neliulotteisen onton kuution taas voi avata kolmeen ulottuvuuteen siten, että sen seinät, katto ja lattia muodostuvat kolmiulotteisista kuutioista ja avattuna muodostavat kolmiulotteisen ristin. Vaikeampaa on kuvitella, miten risti taitetaan takaisin neli­ulotteiseksi kuutioksi.

Molemmat tavat löytyvät esimerkiksi tästä lyhyestä videosta.

Esko Keski-Vakkuri

yliopistonlehtori

fysiikan laitos

Helsingin yliopisto


Kuinka kovaa pitää tuulla, että tuulta vasten nojaamalla pysyy pystyssä?

Ilma Bernelius, 8

Kun tuulee riittävän kovaa, on tosiaan mahdollista nojata koko painolla tuulta vasten. Se edellyttää tasaista tuulta. Puuskissa nojaaminen on hyvin vaikeaa.

Tarvittavan tuulen laskemista varten on tiedettävä nojauskulma, henkilön paino ja pinta-ala sekä ilman tiheys.

Jos kulma on 10 astetta ja nojaava ihminen lapsi, jonka pituus on 130 senttiä, leveys 40 senttiä ja paino 30 kilogrammaa, tuulen nopeuden pitäisi olla noin 15 metriä sekunnissa eli 56 kilometriä tunnissa. Tuo tuuli vastaa melkein myrskyä.

Jos nojailija on 180-senttinen, 80-kiloinen ja 50 senttiä leveä aikuinen, tuulen nopeuden tulisi olla 19 metriä sekunnissa eli 69 kilometriä tunnissa. Kyseessä on jo paha myrsky.

Mikäli tuuleen haluaa nojata vielä jyrkemmässä kulmassa, tarvittavan tuulen nopeus on selvästi suurempi.

180-senttinen aikuinen tarvitsisi 20 asteen kulmassa nojailuun jo 27 metriä sekunnissa eli 99 kilometriä tunnissa puhaltavan tuulen. Sellaisessa puhurissa ei välttämättä enää pysy paikallaan, vaan lähtee lentoon.

On kuitenkin hankalaa laskea tarkasti, miten ilma kulkee osuessaan­ ihmiseen. Tarkan tuloksen saaminen vaatisi tutkimusta, jossa käytettäisiin tietokoneella tehtävää mallinnusta.

Tom Kuusela

fysiikan yliopistotutkija

Turun yliopisto


Onko kaikilla eläimillä sydän?

Maija Malkavaara, 6

Ei ole. Kaikilla selkärankaisilla eläimillä on kyllä sydän.

Linnuilla ja nisäkkäillä sydän on isokokoisin. Se koostuu neljästä lokerosta eli kahdesta eteisestä ja kammiosta. Matelijoilla, sammakkoeläimillä ja kaloilla on pienempi, kaksi- tai kolmelokeroinen sydän.

Selkärangattomista eläimistä osalla on sydän ja osalla ei. Jos selkärangattomalla on verenkierto, sillä on myös sydän. Tällöinkin se on yleensä vain ison verisuonen paksuuntuma. Sellainen sydän on muun muassa hyönteisillä, hämähäkeillä, nivelmadoilla­, ravuilla ja simpukoilla.

Verenkierto ja sydän puuttuvat esimerkiksi meduusalta ja meritähdeltä, samoin laaka- ja sukkulamadoilta, joita on kymmeniätuhansia lajeja. Ne ovat usein loisia, jotka elävät toisen lajin elimistössä. Loisia ovat esimerkiksi lapamato, suolinkainen, trikiini ja lohiloinen.

Meduusat, loismadot ja meritähdet eivät tarvitse sydäntä, sillä ne saavat riittävästi ravinteita ja happea suoraan niiden pinnan läpi. Osa loismadoista on lisäksi sellaisia, etteivät ne tarvitse happea lainkaan.

Esa Hohtola

eläinfysiologian professori emeritus

Oulun yliopisto

Voiko yksisarvisia olla olemassa?

Livia Rista, 9

Yksisarvisilla on piirroksissa yleensä valkoista hevosta muistuttava keho ja kierteinen sarvi. Yksisarvisia ei kuitenkaan oikeasti ole.


Niitä on taruissa ja kerto­muksissa. Yksi­sarviset elävät myös ihmisten unissa, haaveissa ja tietokoneilla luodussa virtuaalimaailmassa. Menneisyydessä moni luuli yksisarvisia oikeasti olevan. Niiden sarviin liitettiin vahvoja parantavia ominaisuuksia. Yksisarvisten sarviksi luullut kappaleet olivat hyvin tavoiteltuja, mutta todellisuudessa ne olivat peräisin koti- ja villieläimistä. Jos niitä haluttaisiin jalostaa tulevaisuudessa, olisi se erittäin hankalaa. Siihen ei ihmisikä riittäisi, vaan tarvittaisiin satojatuhansia vuosia määrätietoista työtä. Tulos olisi yhä epävarma.

Oikean yksisarvisen jalostamiseksi pitäisi risteyttää eli parittaa kahta sopivaa eläinyksilöä keskenään ja toivoa, että ne lopulta tuottaisivat sopivan perintötekijöiden muutoksen. Operaatio olisi hyvin riskialtis, joten antakaamme yksisarvisten elää rauhassa unien haavemaassa.

Martti Tala

asiantuntijaeläinlääkäri

Suomen Hippos ry

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vanhemman on turha yrittää muokata lastaan kasvatuksella, sanoo maailmankuulu tutkija: Lopulta geenit muotoilevat elämämme

  2. 2

   Joonas Pesonen muutti Korpilahdelta Helsinkiin ja päätyi asumaan vuodeksi luksushotelliin, ilmaiseksi – se on hänen työtään

  3. 3

   Viikon päästä peliyhtiö Remedy saa tietää, oliko kymmenien miljoonien panostus oikea päätös: ”Täydellisen seko”, arvioi pelilehti

  4. 4

   Donald Trump vahvisti haluavansa ostaa Grönlannin

  5. 5

   Palkankorotus ei purrut varhais­kasvatuksen opettaja­pulaan, kuormittuneet lasten­hoitajat vaihtavat alaa

  6. 6

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  7. 7

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  8. 8

   Helsingin keskustan alittavasta tunnelista tehdään päätöksiä pian – Sinnemäki: ”Kaikilla liikennehankkeilla täytyy saada aikaan päästövähennyksiä”

  9. 9

   HS kiersi Kymiringin uuden moottoriradan, jonka takasuoralla voidaan tavoitella jopa 360 kilometrin haamunopeutta

  10. 10

   Jussi Halme halusi funkin kuninkaaksi, mutta päätyi tekemään kaikkien tuntemia tv-tunnuksia – 36 vuotta myöhemmin unelma toteutui erikoisella tavalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimuksissa on löydetty ylivertainen päästövähennyskeino, mutta ilmastotekolistoilta se puuttuu kokonaan

   Tilaajille
  2. 2

   Maria Tuominen haluaa murtaa romaneja koskevia stereo­typioita, mutta yksi niistä pitää hänen mukaansa paikkansa: ”Telkkari huutaa, urut huutaa, koirat huutaa ja lapset huutaa”

  3. 3

   Jyrki Sukula pani kuppiloita kuntoon, mutta sitten hän sai ikäviä uutisia – Nyt Sukula kertoo, miksi suosikkisarja päättyi

   Tilaajille
  4. 4

   Ikoninen keittiökaappi luotiin ennen kaikkea kestämään, ja siksi tuhannet keittiöt ympäri Suomea ovat toistensa kopioita

  5. 5

   Uusi miesihanne on peräkamarinpoika, joka pukeutuu haudassakin rippipukuun

  6. 6

   70-luvulla rakennettu omakotitalo voi olla riskiostos, mutta Anu Turklinin tasakattoinen punatiilitalo hurmasi

  7. 7

   Britannia vei kansalaisuuden Isisin joukkoihin liittyneeltä ”Jihadi-Jackilta”

  8. 8

   Juha Rautaheimo on selvittänyt satoja henkirikoksia: ”Täydellinen rikos pitäisi tehdä yksin”

  9. 9

   Kuljettaja kuoli kiihdytysajoissa Lappeenrannassa: ajoi onnettomuushetkellä 300 kilometrin tuntivauhtia

  10. 10

   Pulaa ruuasta ja lääkkeistä, ruuhkia ja mielenosoituksia: vuodettu salainen asiakirja ”Operation Yellowhammer” paljastaa brittihallituksen valmistautumisen kovaan brexitiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kalle Oikari jätti Audinsa Helsinki-Vantaalle pysäköitynä, ja loman aikana joku oli ajanut sillä 130 kilometriä

  2. 2

   Festareiden silmiinpistävät: Helsinkiläinen Otto, joka laittoi Flow-festivaalille ihan tavalliset vaatteet

  3. 3

   HS matkusti Sea Islands -saarille, joilla Yhdysvaltain orjuuden perintö yhä elää: ”On vastenmielistä, että ihmiset tulevat tänne eivätkä edes tiedä, että me olemme olemassa”, kuningatar Quet sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen kauppa löysi maailman­laajuisen asiakas­kunnan: ”Meillä on paljon asiakkaita, joilla ei ole puutetta rahasta”

   Tilaajille
  5. 5

   Tuomas Rajala erosi, kun perheen toisen lapsen syntymään oli kaksi kuukautta – Nyt hänellä on eronneille miehille yksi elintärkeä neuvo

   Tilaajille
  6. 6

   Vain viisivuotiaan kerrostalon keittiökalusteet näyttävät ikivanhoilta – lykkäävätkö valmistajat sekundaa hitas-taloihin?

  7. 7

   Internetissä leviää video, joka näyttää bisneseliitin ”hupimetsästyksen” järjettömyyden – kokoomuksen ex-johtaja Pertti Salolainen raivostui: "Oksennan. Te tyhmät!"

  8. 8

   Näistä merkeistä tietää, että ystävyys kannattaa lopettaa

   Tilaajille
  9. 9

   Washington Post: Monimiljonääri Epsteinin ruumiinavauksessa todettiin kieliluun murtuma, joka herättää kysymyksiä

  10. 10

   Moni tekee kyykätessään saman virheen, mutta se on helppo korjata: Asian­tuntija neuvoo 5 liikkeen kyykky­treenin, joka parantaa suoritus­kykyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää